S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 16 Jan 2019, 08:50

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2014, 15:18 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 400
Kraj: Ljubljana
Hojla !

Že pred časom sem na tem forumu pisal, da imam težave z bližnjim sosedom,ki sprejema Lastovko iz Krima. Motil sem ga vse od 7Mhz do 28Mhz
in to z močjo malo več kot 50W.Čeprav imam vse napeljave ter ozemljitve vzorno izvedene ravno tako izhodne filtre pa se je zadeva obnašala tako čudno in naključno, da sem včasih že začel dvomiti v svojo tehniko.Sosed je dvakrat poklical tehnično službo Lastovke, vendar so nekako vedno s prstom kazali name in na moj stolp. Pred časom mi je nekdo omenil, da naj zamenjajo napajalnik,kar so tudi naredili pa ni bilo nobenega napredka mogoče je po njihovem obisku bilo še slabše.Zaradi medsosedskih odnosov pa sem vedno,ko je bil "fuzbal" delal
maksimalno z 50W ozr. kontestov nad 7Mhz od doma niti pod razno nisem mogel delati.

Po nasvetu kolega radioamaterja,ki res pozna TV tehniko sem sosedu predlagal, da pokliče APEK ( ozr. kakor se po novem imenuje A...? ), da
napravijo meritve in da pridem zadevi do dna ozr. da v primeru mojih motenj zamenjam hobi.

Fantje iz APEK-a so mi šli zelo na roko in so se res potrudili, ter opravili vse meritve. Problem je sedaj tudi uredba 3V/m, kjer le ta izključuje
moč licence. To namreč pomeni da tudi, č imamo dovoljenih 1500W ne smemo v bližini naprave preseči poljske jakosti 3V/m. V tem primeru
smo v prekršku.

Čeprav sem od soseda oddaljen kakšnih 12 do 15 m sem bil z močjo 100W še pod to mejo.Višjih harmonskih ni bilo iz moje strani nad dovoljeno
mejo vendar pa so bile motnje na izhodu iz down convertorja prisotne. Ko pa so merili napetost na down konvertorju so opazili, da
napajlnik "počepne" tedaj , ko jaz pritisnem na taster.

Skratka da končam.Vzrok pri Lastovkah je, da motimo napajalnik,ki ni linearni ampak switcher in potem, ko so vključili za napajanje kar moj
laboratorijski napajalnik je motnja izginila !!

Je pa za nas amaterje z novo uredbo velika težava omejitev poljske jakosti pri sosedovh napravah 3V/m,ker nam to omejuje našo izhodno moč.
APEK ozr. kakor se že imenuje nam v primeru,če le to presežemo lahko izda odločbo o omejitvi moči !!!!


lp/73

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2014, 17:38 
Odsoten

Pridružen: 13 Feb 2006, 22:08
Prispevkov: 124
Lepo da si rešil problem. Torej je le bil usmernik, tako kot pri meni, usmernik ima lepo ime "AMIGO". Pri meni je bilo lažje ker sem lahko delal kar sem hotel, pri sosedu si pa le tujec! Hi!

Polde, S57U/p


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2014, 18:42 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 400
Kraj: Ljubljana
s57u napisal/-a:
Lepo da si rešil problem. Torej je le bil usmernik, tako kot pri meni, usmernik ima lepo ime "AMIGO". Pri meni je bilo lažje ker sem lahko delal kar sem hotel, pri sosedu si pa le tujec! Hi!

Polde, S57U/p



Hojla Polde.

Žal nisem nikoli lazil po sosedovi podstrehi,kjer je bil ta napajalnik za nekimi tramovi pa še naivno sem mislil, da so ob zamenjavi napajalnika( ko sem jim pred leti omenil to možnost) dali kaj boljšega. Žal smo amaterji žrtve "šrot" robe ,ki ni atestirana in tudi nebi prestala nikakršnjega EMC atesta. EMC test namreč zahteva, da naprava ne moti istočasno pa mora ta naprava biti tudi odporna na določen nivo motenj !Tak atest na SIQ stane tam nekje 3000€ in firme,ki uvažajo to robo se temu na vse načine izogibajo.Po črki zakona se nobena elektronska naprava nebi smela pojaviti na trgu brez EMC ali pa še celo varnostnega atesta. Imel sem več kot dve leti jeze in slabe volje na obeh straneh in to zato, ker bi firmo,ki upravlja Lastovko dober linearni napajalnik pri količini,ki jo prodajo mogoče stal 3 € več.

Pa kome , da se žalim? :D

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 11 Nov 2014, 20:22 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1473
EUREKA! :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 12 Nov 2014, 00:34 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2385
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Pa si lahko potem, ko ste zamenjali napajalnik, delal tudi z večjo močjo brez motenj?

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 12 Nov 2014, 12:55 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 397
Kraj: Kranj - JN76EF
Enostavno, APEK se je preimenoval v AKOS. Ostali podatki so ostali enaki.

_________________
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2014, 13:44 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 400
Kraj: Ljubljana
s55z napisal/-a:
Pa si lahko potem, ko ste zamenjali napajalnik, delal tudi z večjo močjo brez motenj?


Hojla Dragan.

Ne z večjo močjo od 100W nisem delal, bom pa potem,ko bom sosedu nabavil nov napajalnik to poskusil. Sedaj, se ne bojim
ker mi je jasno,kje moram iskati vzrok.Verjetno pa zaradi bližine in zato, da ne presežem poljske jakosti 3V/m ne smem "riniti v anteno" kaj več kot 500 W pa saj itak ne izstisnem iz TL 922 s že bolj starimi flašami kaj več :lol: .

Bi pa vsem potencialnim motilcem priporočal naslednje:

1. Pri sebi imejte res vse tehnično dobro urejeno. To pomeni dobra ozemljitev naprav, vgrajene nizkopasovne izhodne fitre,kvaliteten koaks, dobri kontakti na antenskih preklopnikih, ter po možnosti par navojev napajalnega koaksa preko feritov. Tudi slabi antenski preklopniki in slabi spoji med anteno in koaksom so lahko vzrok motenj. Zato preverite vse spoje.

2. Za vse,ki imate novejše postaje( za starejše bo to malo težje) si preskrbite certifikat- Declaration of Conformity
( Certifikat o ustreznosti). V tem certifikatu bo med drugim pisalo tudi po katerem EMC standardu je vaša naprava testirana. Ta dokument si obvezno pridobite od prodajalca radijske postaje.!

3. Preden se zapletete v spor z vašim sosedom ga prosite, da vam tudi on pokaže ,če ima atestirane naprave,ki jih motite kot so TV sprejemnik,Modem,daljinski telefon,HIFI Naprava itd. Videli boste, da ima te papirje le redko kdo. Firme,ki prodajajo elektronsko opremo,bi namreč morale prav za vsako napravo,ki je na našem trgu pridobiti ustrezen Certifikat o ustreznosti: če tega nima ste lahko vsaj 80% prepričani, da je problem v njegovi "šrot robi". Verjetno bo potem tudi malo manj glasen. :D S tem se boste mogoče tudi znebili vseh tistih sosedov,ki vam "na suho težijo".

Firme,ki prodajajo opremo se zavedajo, da so ti certifikati izredno dragi( EMC + varnostni atest tam do 5000€) zato poskušajo ta problem preskočiti na razne načine. V principu velja, da se naprava,ki je certificirana ne sme popolnoma nič razlikovati od vzorca,ki so ga testirali v ustreznem laboratoriju. Kot primer, če zamenjate na napravi že samo dva upora to ni več enaka naprava in je potrebno delati ponovni preizkus ( in seveda mora ta firma zato krepko plačati).V nobenem primeru pa ne napenjajte mišic dokler niste res 99% prepričani, da je pri vaši postaji vse v redu.

Če pridejo v kontrolo sprejema pri sosedu tehniki operaterja, ki ponuja določene storitve tudi od njih OBVEZNO zahtevajte,
da vam pokažejo certifikate za vsako vgrajeno napravo( sprejenmik, modem,LNA, napajalnik,..) . Naj vas ne preseneti,ker obstaja velika verjetnost, da tega certifikata nimajo. :D Vstrajajte, da vam jih pokažejo sicer obstaja velika verjetnost, da bodo kot vzrok težav avtomatsko "obesili" na vas . :wink: . Po zakonu morajo biti vse elektronske naprave ali deli naprav,
na SIQ ali v podobni instituciji atestirani na imunost proti motnjam po EMC standardih ( kot so npr EN55024, EN61000-3-2,
EN61000-3-3, ali primerljivih),....

4. Zavedajte se, da smo radioamaterji z veljavnimi licencami in certificiranimi napravami enakopraven uporabnik frekvenčnega prostora z vsemi ostalimi operaterji. Zato se ne bojte inšpekcije ,če je pri vas preverjeno in strokovno vse v redu.

5. Če sama osnovna postaja s svojo močjo soseda ne moti je potem velika verjetnost, da je vzrok vaš ojačevalnik. V tem primeru, je če presegate tiste "nesrečne" 3V/m težava na vaši strani. Žal pomaga edino, da zmanjšate moč ali zamenjate lokacijo.Poskusite tudi, ali mogoče ( četudi na vaše stroške :o ) sosed lahko prestavi sprejemno anteno na drugo,bolj oddaljeno stran hiše. Ne napenjajte mišic čeprav imate v dovoljenju napisanih 1500W. Uredba 3V/m( velja za naprave) je "močnejša" od vašega dovoljenja. Če vam bodo ev. kje namerili večjo poljsko jakost od 3V/m obstaja še druga nevarnost, da bodo preprosti ljudje in tudi drugi sosedje tam okoli vas zaradi tega podatka začeli verjeti, da vaša oddaja škodi njihovemu zdravju. Ne boste jim več mogli več dopovedati, da ta podatek( pa še to ne v bližnjem polju) velja za samo ZA NAPRAVE in ne ljudi.

6. Če sami niste dovolj strokovni na področju TV sprejema in teh naprav, si čimprej in pred vsakim konfliktom poiščite za pomoč poznavalca , ki to področje zares tehnično in zakonsko obvlada in ima po možnosti tudi ustrezen instrumentarij. Žal takšnih strokovnjakov med HAMI ni ravno na pretek....

6. V primeru, da imate vse "poštimano", da imate vi in sosed vse certifikate se posvetujte z poznavalcem in potem
,ko ste izčrpali vse možnosti ali če je sosed res preveč neugoden vi sami zahtevajte da sosed prijavi motnjo na AKOS.Še enkrat ponavljam, da smo amaterji z veljavnimi radijskimi dovoljenji enakopraven partner v postopku z vsemi drugimi ponudniki TK storitev. AKOS je regulator,ki je pooblaščen, da uradno ugotovi,kje je vzrok težave . AKOS ima ustrezen instrumentarij in vam bo verjetno,če boste kooperativni tudi svetoval ,kako odpraviti motnjo.AKOS bo tudi preveril, če ima vaša naprava Certifikat o ustreznosti. Žal pa obstaja tudi možnost, da vam v primeru tehniške neustreznosti vaših naprav ali preseganja nivoja poljske jakosti izdajo kakšno tudi za vas neugodno odločbo. :-?


Pa vsem veliko sreče

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2014, 23:50 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Janez,

zelo dobro opisano. Predlagam, da napišeš nekaj v tem stilu za CQ ZRS.

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 15 Nov 2014, 15:25 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 400
Kraj: Ljubljana
S52DK napisal/-a:
Janez,

zelo dobro opisano. Predlagam, da napišeš nekaj v tem stilu za CQ ZRS.



Hoj Robi.

Hvala za pohvalo vendar za članek na to temo nisem ravno prava oseba.Zato nisem ravno strokovnjak. Je pa problematika aktualna tako s tehniške kot pravne plati. Bolj kompetenten zato bi bil kdo, ki je bil ali je v službi na SIQ ali APEK-u ( AKOS-u).Mislim, da bi bila to mogoče
zanimiva in aktualna tema za bodoči RIS na Elektro faksu...


lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2014, 01:07 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2007, 17:11
Prispevkov: 420
Kraj: Koper - Capodistria
Hmmm.... Kaj pa, če je naprava "home made"? Ali nismo mi, radioamaterji, preizkuševalci, testerji, itd.?
Malo težko je pridobiti "atest" za take naprave. Po tvoji razlagi lahko rečemo adijo vsem doma narejenim napravam in antenam, tudi kit kompletom raznoraznih "znanih" proizvajalcev. Tudi QRP oddajnikom. Tisti V/m veljajo samo, če oddajnik deluje na oddaji neprekinjeno več kot (nisem najbolj siguren za čas) osem (8) ur /24ur, torej več kot tretjino dneva. Upošteva se namreč povprečje in ne trenutno izmerjena vrednost. Tudi s filtri bo bolj težko. Vsaj na oddajni strani. Novejše postaje so itak obup na oddajni strani, zato rešujejo probleme na sprejemni strani z raznimi DSP-ji in podobno programsko navlako in hočejo, ravno zaradi cene oddajnih filtrov, vsiliti, kar jim bo počasi uspelo, digitalne načine oddajanja in sprejemanja. Potem bomo lahko smetili kolikor bomo hoteli, itak bo program izluščil kodo, ki jo stalno oddajamo in na podlagi te kode tudi pustil v zvočnik samo naš signal.

Mojih pet stotinov.

_________________
ISF (imejte se fantastično)
Samo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2014, 08:22 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 400
Kraj: Ljubljana
S55SR napisal/-a:
Hmmm.... Kaj pa, če je naprava "home made"? Ali nismo mi, radioamaterji, preizkuševalci, testerji, itd.?


Hojla Samo.

Se strinjam s tabo saj sem tudi sam dolga leta imel home made naprave. Tudi tista uredba 3V/m je bolj tako tako. Tudi ne morejo je točno meriti
v bližnjem polju. Postaja pa problem vse bolj birokratski , na drugi strani imamo pa kompanije in kapital, ki nas bo stiskal z "šrot robo".Povsod
se zahteva samo še papirje- EU pač.... :x . Zato ker je problematika kompleksna bi bilo potrebno res pripraviti kakšno posvetovanje
ali okroglo mizo s strokovnjaki na to temo..

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2014, 09:45 
Odsoten

Pridružen: 04 Nov 2012, 14:57
Prispevkov: 215
Najbrž bo marsikdo moral narediti korak nazaj in se odpovedati kilowatom iz home lokacije.
Dejstvo je, da imamo doma vedno več občutljive elektronike, ki močnejša polja enostavno ne prenese.

Ozemljitve in filtri sicer pomagajo, na preveč bližnjega polja pa nimajo vpliva.

_________________
73, Iztok


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: RFI in Lastovka
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2014, 10:45 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1473
Da se filtrirati vse, le zelo zelo drago postane in ogromno časa vzame.
Še posebej, ko je treba blokirati določena mesta v slabo načrtovanih napravah.
Sam sem samo enkrat doslej poizkusil HP od doma na 7MHz.
Prepovedano je bilo pranje, pečenje, likanje, gledanje TV, brskanje po spletu, celo branje knjige ni bilo mogoče, ker je luč utripala v ritmu telegrafije (sosedje se sicer niso pritoževali-a verjetno niso dojeli, kaj se dogaja :) ).
Ugotovitev je bila jasna enkrat za vselej. Nima smisla oteževati življenja drugim in sebi.
Sedaj nimam doma ničesar razen umetnega bremena.(saj XV50 ne šteje, kajne?)
V strnjenih naseljih se je pač potrebno prilagoditi. 3V/m ni tako zelo malo, ko pa sem videl, kako se to meri, sem se držal za glavo in mi je šlo na smeh(na profesionalnih objektih).


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group