S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 25 Sep 2017, 21:44

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 24 Feb 2016, 16:36 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 355
Kraj: Ljubljana
S57FA napisal/-a:
No tale s tunerjem je pa zanimiva. Sam namreč kupujem radijsko postajo, pa se nekako ne morem odločit, naj kupim "multipraktik" ali KV in še en "avtoradio" za 2m in 70 cm. Bolj ko prebiram forume, težja je odločitev.
No, da ne bom preveč zašel iz teme, kakšne so pa še ostale težave, poleg tunerja?


Hojla!.Pred nakupom se mora vsak vprašati,kaj potrebuje in koliko cekinov ima na razpolago. Amaterji pri nakupu postaj
pretiravamo podobno kot z avtomobili kjer se na cesti velikokrat izkaže, da vozi najnovejšega BMW-ja začetnik ali pa nedeljski voznik.

Če si aktiven predvsem na SSB in ne delaš v CW kontestih ranga CQWW ali WPX in ne delaš v UKV contestih julija ali septembra potem je postaja tipa FT 991 več kot dovolj dobra. Škoda je namreč trošiti denar za nekaj kar nikoli ne boš uporabljal.

V zadnjem CQWW160 sem si vzel čas in vsporedno primerjal FT1000MP in FT 897D( avtoradio -predhodnik FT991). Po pravici povedano na sprejemu ni bilo prav nobene razlike !!! . Obe postaji sta bili sinhronizirani na isto frekvenco in sem z tipko preklapljal anteno enkrat na eno drugič na drugo postajo . Razlika je samo v občutku kjer enkrat vrtiš malo večji gumb, na "avtoradiu" pa je malo več dela z meni-ji. Cca 4 km od mene je delal big gun, kjer sem se mu lahko z obema postajama približal na 400Hz in me ni motil !!!!

Drugače pa je v UKV tekmovanjih kjer so signali bistveno močnejši in če delaš iz kakšne visoke lokacije so lahko signali tudi 59 +50dB zato je delo brez vrhunske bazne postaje ter vrhunskega transverterja običajno malo težje. Če pa samo občasno "talaš" pike pa boš prišel tudi z "Avtoradijem" lepo skozi. Sam običajno delam z FT 1000MP + Javornikom občasno pa samo z FT 897D. Razlika v rezultatu, ki ga naredim v LP kategoriji je mogoče 10-15% in nič več !!!!!!.
Na 0,7 Mhz tega problema sploh ne boš imel.

Malo sem poggoglal in vidim, da v UKV contestih nisi ravno aktiven zato mislim, da te bo FT 991 več kot zadovoljila.Se je pa lepo slikati v "shacku" za QSL-ko z FT 5000 ali pa še lepše z najnovejšim BMW-jem.

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 24 Feb 2016, 17:58 
Odsoten

Pridružen: 07 Nov 2004, 15:38
Prispevkov: 447
Kraj: Črnomelj
Pozdravljeni!

Tudi sam nekaj razmišljam o FT991 za 2nd radio. RX lastnosti verjetno niso problem, če v času večjih VHF tekmovanj z njim ne hodiš v hribe. Bolj me skrbi kaj se dogaja na TX strani. Baje je FT991 tehnološko dokaj podoben FT2000. Za slednjega pa je znano, da TX zelo šumi. Sam od doma uporabljam kombinacijo FT2000 + XVERT. Ker sem v belokranjski kotlini, bližnjih sosedov v optični vidljivosti nimam in ne motim nikogar. Če pa bi šel s to kombinacijo na hrib, bi bila katastrofa. Lani sem septembrsko VHF tekmovanje oddelal iz 1000m ASL hriba s solo FT987 in bil prijetno presenečen nad rezultatom, čeprav je bilo na obsegu kar živahno. Težjih pogojev za RX na 2m verjetno ni nikoli, pa sem kljub avtoradiju naredil nekaj zvez. Če je FT991 po karakteristikah vsaj malo boljši od predhodnika FT897 in če TX ne šumi, je verjetno vreden svojega denarja.

73 Damjan S52W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 23 Avg 2016, 12:09 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Ojla,

sedaj je čas za nakup FT-991 saj prihaja posodobitev FT-991A in je cena okrog 1 K€ ( tudi manj ) oz. še 100 € manj saj do konca meseca Septembra ta znesek vrne še Yaesu ...

V osnovi sta enaki postaji, le nova ima izboljšan "real-time spectrum scope".

Zvone


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 25 Avg 2016, 07:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2014, 18:25
Prispevkov: 251
Kraj: JN75OT12LK Novo mesto
Če prav razumem, se da zdaj kupiti ft991 za 900 EUR:
https://www.wimo.com/yaesu-ft-991-transceiver_d.html
ali naši trgovci tudi sledijo temu?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 25 Avg 2016, 07:51 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Seveda sledijo :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 25 Avg 2016, 19:24 
Odsoten

Pridružen: 17 Dec 2010, 12:15
Prispevkov: 4
Pozdravljeni !!!!

Toplo priporočam spletno prodajo konekt.si ..

Iz svojih izkušenj !!!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 26 Avg 2016, 10:57 
Odsoten

Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Prispevkov: 18
Kraj: Velenje
Zdravo.

Ali ima kdo kakšne informacije če so pri zadnjih serijah te postaje odpravili vse probleme, ki jih je imela na začetku?

Pred kakšnim letom sem bil tik pred nakupom te postaje vendar me je veselje kaj hitro minilo, ko sem preletel tuje forume.
En prodajalec je rekel, da se mu jih od 10 prodanih 8 vrne nazaj na popravilo in da je ta postaja daleč najbolj kvarljiva od vse Yaesu postaj.

Glede na trenutno ugodno ceno mi je postala zopet zanimiva vendar le če ima rešene vse porodne težave.

Lp Matevž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 26 Avg 2016, 11:24 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Ojla,
postajo imam sedaj že eno leto, mogoče kakšen mesec več in z njo nimam nobenih težav.
Razen tjuner ki še vedno ne zne stjunati SWR med 1,15 in 2,5...to sem rešil z zunanjim MFJ tjunerjem. ( rešitev za tjuner je tudi v spremebi servisne nastavitve - ampak moja postaja je še v garanciji, zato tega še nisem spreminjal ).
Cca 5000 qso, zadnji upgrade ( v tem mesecu 2* ) sta izboljšala tudi sam scope na postaji in odpravila druge pomanjklivosti.
Za digitalne načine ne rabiš nobenega umesnika saj vsa komunikacija poteka preko USBja...rešitve in nastavitve na postaji so zelo, zelo dobre in enostavne kar se tiče digitalnega dela.

Nova FT-991A ni nič bolja kar se tiče sprejemnika ima pa vgrajeno FFT1 enoto in postaji omogoča odkodiranje CW, PSK in Rtty signal in real time scope. Za samo oddajo pa je to vse preveč komplicirano ( sam sem testiral na FTdx 1200 ), da bi tako komfiguracija bila uporabna np. v kontestu... Cena nove postaje je zato višja za 400-500 € ( sama FFT1 enota pa stane 150 € ) res pa je, da se v stari model te postaje te enote zaenkrat še ne da vgraditi - dokupiti...

Za 900 - 100€ se sedaj dobi dobra postaja, z veliko več funkcijami od prejšneje FT-897.

Zvone


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 26 Avg 2016, 11:40 
Odsoten

Pridružen: 19 Dec 2001, 01:00
Prispevkov: 18
Kraj: Velenje
s52o napisal/-a:
Ojla,
postajo imam sedaj že eno leto, mogoče kakšen mesec več in z njo nimam nobenih težav.
Razen tjuner ki še vedno ne zne stjunati SWR med 1,15 in 2,5...to sem rešil z zunanjim MFJ tjunerjem. ( rešitev za tjuner je tudi v spremebi servisne nastavitve - ampak moja postaja je še v garanciji, zato tega še nisem spreminjal ).
Cca 5000 qso, zadnji upgrade ( v tem mesecu 2* ) sta izboljšala tudi sam scope na postaji in odpravila druge pomanjklivosti.
Za digitalne načine ne rabiš nobenega umesnika saj vsa komunikacija poteka preko USBja...rešitve in nastavitve na postaji so zelo, zelo dobre in enostavne kar se tiče digitalnega dela.

Nova FT-991A ni nič bolja kar se tiče sprejemnika ima pa vgrajeno FFT1 enoto in postaji omogoča odkodiranje CW, PSK in Rtty signal in real time scope. Za samo oddajo pa je to vse preveč komplicirano ( sam sem testiral na FTdx 1200 ), da bi tako komfiguracija bila uporabna np. v kontestu... Cena nove postaje je zato višja za 400-500 € ( sama FFT1 enota pa stane 150 € ) res pa je, da se v stari model te postaje te enote zaenkrat še ne da vgraditi - dokupiti...

Za 900 - 100€ se sedaj dobi dobra postaja, z veliko več funkcijami od prejšneje FT-897.

Zvone



Hvala za informacije. Ali si kaj meril izhodno moč postaje. Ali, da na HF res polnih 100w ven. Oziroma koliko, da če jo daš na 12V akumolator?

Lp Matevž


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 21 Sep 2016, 06:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2014, 18:25
Prispevkov: 251
Kraj: JN75OT12LK Novo mesto
s56wyb napisal/-a:
Pozdravljeni !!!!

Toplo priporočam spletno prodajo konekt.si ..

Iz svojih izkušenj !!!



s52o napisal/-a:


Hvala Bojanu za pomoč pri nabavi in ostalim za priporočilo Konekt-a. Vse je šlo gladko in brez težav.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 29 Sep 2016, 06:48 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Novi upgrade za FT-991 - ponovno popravljajo scope funkcijo :D

Citiram:
FT-991 All current Firmware including the New Update MAIN (Ver.2.16) 9-28-16

Zvone


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2017, 12:28 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Novi upgrade za FT-991.
Tole je pa skoraj obvezno za posodobit.

Citiram:
EU transceiver which can not currently transmit 5 MHz
1. By pressing and holding the band key [14/5], the 5 MHz band can now be selected.
2. The three 5 MHz band stacks are called up by successively pressing and holding the [14/5] Band Key.
3. 5.351.5MHz - 5.366.5MHz frequencies, VFO operation Transmit in all modes is now possible.

NOTE: For the 5 MHz band, please operate according to Regulation of each country and license of customer.


Zvone


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Yaesu FT 991
OdgovorObjavljeno: Danes, 16:39 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 340
Kraj: Hotavlje JN76BC
Danes sem imel čas in sem naredil zadnjo posodobitev za FT-991.
Postaja deluje v območju 5.351.5MHz - 5.366.5MHz.

Za vstop na 5 MHz področje pojdemo na BAND --- nato pritisnemo za 2-3 sekundi na 14 MHz in postaja se prestavi na novo območje.
Lahko si hitro shranimo 3 pod nastavitve ( cw, ssb...), vsakič pritisnemo 14 za 2-3 sekundi.


Zvone


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group