S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 20 Nov 2017, 21:50

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 15:47 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
Hojla!

Iz druge roke sem nabavil solidno ohranjeno FT 897D,kjer pa imam par vprašanj za uporabnike te postaje.Postajo potrebujem predvsem
za CW in SSB od 1,8 Mhz do 432Mhz.

1. Na nobenem obsegu od 1,8Mhz do 432Mhz ne morem uporabiti polne moči,čeprav sem v menuju 75 nastavil maksimalno vrednost,imam
soliden 30A napajalnik,vsi SWR-i pa pod 1,15. Poskusil sem tudi na umetno 50Ohmsko breme. Kje razen v menuju za moč je potrebno še kaj nastavit.?? Na kV bandih mi z nastavitvijo 100 "rukne" maksimalno mogoče 5W,merjeno na Birdovem W-metru.Na UKV pa na žalost nimam
W metra vendar indikator za PWR,ki je v postaji nič ne " brca",.

2. Na 2m in 0,7m imam občutek, da je postaja premalo občutljiva.Namesto SQL sem vklopil RF gain,ker FM-ja ne potrebujem.

3. Originalni kabel CT-62,ki sem ga dobil poleg nima možnosti CW priključka. Kaj priporočate za delo v povezavi s programom N1MM tako, da istočasno lahko priključim zunanji CW keyer.??

4. Ko sem se nekaj "špilal" po menujih sem izgleda izklopil prednji priključek na slušalkah. Zvočnik in zadnji priključek za zvočnik delata normalno.Kaj sem naredil narobe.????

5. Je kdo namesto originalnih mehanskih 455kHz opcijskih filtrov uporabil kakšno cenovno ugodnejšo alternativo.???


Zaenkrat toliko vprašanj,ko se bom prebil čez vse menije in kombinacije menujev bom mogoče potreboval še kakšno informacijo. Sem pa vsaj kar se tiče CW sprejema na obsegih od 1,8 do 28 Mhz nad postajo prijetno pozitivno presenečen.


lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 16:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 11:05
Prispevkov: 271
Kraj: LJ-Podgorica-JN76HC
kdaj se ti je zgodilo da je postaja obstala na 5 watih? pri meni se je to zgodilo ko sem odklopil cat kabel ne da bi prej izklopil postajo.software postaje je postavil postajo na 5w.nesel postajo na servis kjer sem jo kupil in so mi zrihtali.nikjer te pa nihče ne opozori glede te fore.

_________________
73 de Boštjan S57GB
antena je važna!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 16:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
Hoj!

Očitno je radio uporabljal zapriseženi QRP-jaš. Naredi reset postaje na tovarniške nastavitve.

Power OFF --> drži F and V/M nato vklopi postajo z tipko Power ON --> moral bi slišati 3 piske --> postaja je resetirana in se navadno postavi na 7,0000 MHz.

Še video, sicer v španščini (klik).

Če pa še to ne gre, potem pa poglej na naslednji način:

Power OFF -->drži tipke A+B+C in vklopi postajo z tipko Power ON --> prideš v t.i. servisni način.

Več na (klik- video in klik- servisno navodilo, stran 18 in 19).

Upam, da boš rešil težavo.

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 19:06 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
S52DK napisal/-a:
Hoj!

Očitno je radio uporabljal zapriseženi QRP-jaš. Naredi reset postaje na tovarniške nastavitve.

Power OFF --> drži F and V/M nato vklopi postajo z tipko Power ON --> moral bi slišati 3 piske --> postaja je resetirana in se navadno postavi na 7,0000 MHz.

Še video, sicer v španščini (klik).

Če pa še to ne gre, potem pa poglej na naslednji način:

Power OFF -->drži tipke A+B+C in vklopi postajo z tipko Power ON --> prideš v t.i. servisni način.

Več na (klik- video in klik- servisno navodilo, stran 18 in 19).

Upam, da boš rešil težavo.


Hoj!

Hvala za nasvet. Sem resetiral,pa ni razlike.... Glede "servis mode"" načina pa bom še prej poklical bivšega lastnika,da to naredim skupaj z njim.

Medtem sem primerjal sprejem tudi na radiofarih na 2m in 0,7 m s sposojenim FT 857D in je tudi tu pri "mojem"
FT 897D nekaj narobe,ker je na sprejemu kar za nekaj s stopenj slabši.

Nekje sem zasledil, da z baterijami FT 987d doseže samo minimalno moč. Ali je mogoče kje kakšen switch za preklop baterija/usmernik??


lp/73
S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 20:25 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1462
Janez, sem jaz malo podpiral lenobo in zate brskal po manualu :) :

Koda:
Designed for use from (1) an external DC power source,
(2) internal battery (requires optional FNB-78 Ni-MH battery
pack), or (3) AC power source (requires optional FP-
30 External AC Power Supply), the FT-897 provides 100
watts of power output from a 13.8-Volt external power supply
or AC operation. When using the optional FNB-78 Ni-
MH Battery Pack, the FT-897 automatically switches to 20
Watts (430 MHz:10W) of output power.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2013, 20:42 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
s55m napisal/-a:
Janez, sem jaz malo podpiral lenobo in zate brskal po manualu :) :

Koda:
Designed for use from (1) an external DC power source,
(2) internal battery (requires optional FNB-78 Ni-MH battery
pack), or (3) AC power source (requires optional FP-
30 External AC Power Supply), the FT-897 provides 100
watts of power output from a 13.8-Volt external power supply
or AC operation. When using the optional FNB-78 Ni-
MH Battery Pack, the FT-897 automatically switches to 20
Watts (430 MHz:10W) of output power.


Hojla Adi.

Ja to sem videl ampak "the FT-897 provides 100
watts of power output from a 13.8-Volt external power supply" pomeni, da bi moral meni ruknit vsaj 99W :D


Med tem sem odkril tudi, da pri sprejemu tako na CW kot SSB drugi bok duši minimalno. Očitno ga bom moral
vrniti prvotnemu lastniku. Škoda,ker je drugače simpatična postaja in bi mi prav prišla.

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2013, 17:39 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2332
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Kupi novo :D :wink:

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2013, 20:43 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
s55z napisal/-a:
Kupi novo :D :wink:


Jap, če misliš tisto šminko od IC 7100 sigurno ne.! :P
Sicer pa sprašujem za pametne nasvete :D

lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 15 Okt 2013, 21:42 
Odsoten

Pridružen: 07 Jan 2013, 22:38
Prispevkov: 19
Je naprodaj?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 07:20 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
Hojla !

Sandi s54S me je opozoril,da bi znali biti za moje težave krivi Muratini 455kHz filtri,kar je za postaje izdelane pred letom 2008 baje
standardni problem. Sem malo prebrskal po web-u in izgleda,da bi lahko to bil možen vzrok glede na simptome,ki jih imam na FT 897D.

http://www.aa5fr.com/yaesu-ft-857d-rece ... ms-solved/

http://www.youtube.com/watch?v=7p-7LIlpsxE

Ali je kdo že menjal te Muratine 455Khz filtre?


lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 12:46 
Odsoten

Pridružen: 03 Apr 2005, 17:26
Prispevkov: 21
Kraj: Ljubljana
Živjo!
Morda ti pomaga tale bljižnica. Zgleda da se I5XWW ukvarja s tem.

http://www.arifidenza.it/forum/topic.as ... _ID=166395

lep 73!
Borut


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 12:51 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
Hojla !

Se oproščam Murati vendar so dejanski vrok mojega problema TOKO filtri. Po Sandijevem opozorilu,da so lahko vzrok moje težave filtri
sem poskusil z oddajo še na FM in dejansko je na FM oddajnik delal s polno močjo. Torej ni dvoma vzrok je filter :P

Sem pa našel na webu opis popolnoma enakega problema

http://radiorepair.blogspot.com/2010/05 ... demic.html


Baje je v postajah,ki so narejene med leti 2006 in 2009 Yaesu-jeva konstrukcijska napaka, saj niso v serijo s filtrom vgradili ločilnih kondenzatorjev. To pomeni, da lahko prej ali slej vsi lastniki postaj FT 897D in FT 857D pričakujejo enak problem.

http://www.lrg.lv/~yl3bf/FT857-897_CF1005-fix.pdf


lp/ 73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 12:58 
Odsoten

Pridružen: 04 Dec 2003, 08:06
Prispevkov: 358
Kraj: Ljubljana
s52au napisal/-a:
Živjo!
Morda ti pomaga tale bljižnica. Zgleda da se I5XWW ukvarja s tem.

http://www.arifidenza.it/forum/topic.as ... _ID=166395

lep 73!
Borut



Borut hvala za pomoč,vendar niso vzrok MURATA ampak TOKO filtri.

PS žal Italijansko ne razumem vendar I5XWW omenja predvsem Muratine filtre. Sem pa nekje zasledil, da se splača TOKO filtre,če že menjaš
nadomestiti z nekimi bolj kvalitetenimi. Mogoče z MURATO ???? . Bom še to raziskal.


lp/73 S53V

_________________
janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 13:04 
Odsoten

Pridružen: 14 Jul 2010, 19:24
Prispevkov: 118
Kolikor sem jaz slišal glede teh filtrov gre za standardni problem FT 8X7 postaj.

Ko sem jaz kupil mojo, sem mislis, da je težava v teh filtrih, vendar se je izkazalo da je nekaj drugega.

Če me pa spomin ne vara, pa mislis, da omenjeni filtri niso zelo dragi.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: FT897D
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2013, 14:32 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 22 Avg 2004, 16:41
Prispevkov: 720
Kraj: Poljčane, JN76SH
s55kz napisal/-a:
Kolikor sem jaz slišal glede teh filtrov gre za standardni problem FT 8X7 postaj.

Ko sem jaz kupil mojo, sem mislis, da je težava v teh filtrih, vendar se je izkazalo da je nekaj drugega.

Če me pa spomin ne vara, pa mislis, da omenjeni filtri niso zelo dragi.


Kaj pa je bilo narobe? Ali pa to ni za radioamatersko javnost?

_________________
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group