Napisal/-a s55z » 29 Apr 2012, 20:26
HOJLA..
Ker mi računalnik, ne glede, da ni neka prav počasna zadeva, po določenem času prične nekako "štekati" CW oddajo, sem do nedavnega uporabljal K1EL, ki mi ga je uspelo uspešno skuriti. Pojma nimam zakaj... In tako sem spet ostal brez lepe CW, dokler nisem dobil FT2000... Zadeva ima dva CW vhoda (spredaj in zadaj) in en kup CW spominov, ki pa se jih da sprogramirati tudi preko CAT (RS232) porta.
Seveda uporabljam za vse CTEST Logger N1MM, ki na CAT port pošlje ASCII podatke, če jih daš v zaviti oklepaj in poveč, na kateri CAT port naj jih pošlje. Ukaze seveda najdem v CAT Operation Reference Book, kjer so tudi navedeni vsi parametri:
{CAT1ASC UKAZXXXX;}
Jasno, najprej sem poskusil vpisati vsebino v enega od tekstovnih spominov.
{CAT1ASC KM1TEST S55Z S55Z TEST;}
Po pritisku na F1/CH1 se je klic začel izvajati... USPELO!
Aha, kako pa sedaj ta spomin pognati iz N1MM? ... Google in brskanje po netu je prineslo spoznanje, da lahko ukaze tudi nizaš, če podpičju sledi /UKAZXX;
{CAT1ASC KM1TEST S55Z S55Z TEST; /KY6;}
Torej, vpiši besedilo v tesktovni pomnilnik 1; /poženi tekstovni spomin 1 (Pozor KY1 je message spomin - to je tisti, ki ga s tasterjem odkucate v spomin... Seveda, tudi to je možnost, pa potem namesto vpisa v memorijo porabiš kar ročno odtipkano besedilo in ga poženeš z N1MM).
Ker pa je moj namen čim bolj avtomatizirati postajo, da bo delala podobno kot prej s K1EL, je potrebno poslati tudi nekatere spremenljivke (CAL korespondenta, RST, SER. ŠTEVILKO), odvisno od contesta.
Poskušal sem različne možnosti, tudi google ni pomagal, dokler nisem v obupu dal v zavite oklepaje spremenljivo CALL... in glej ga vraga, vpisani CALL v entry polju se je odtipkal... Od tu naprej je bilo lažje...
{CAT1ASC KMXBESEDILO {SPREMENLJIVKA1} BESEDILO {SPREMENLJIVKA2}...;}
Nadaljuješ lahko do 50 znakov (seveda je treba upoštevati dolžino vrednosti spremenljivke in raje pustiti kak znak prost).
Primer:
{CAT1SC KM2 {CALL}TU UR {SENTRST} {EXCH} BK; /KY7;}
Zgornji primer sem vstavil v F2 (EXCH) in pomeni (recimo , da je CALL HB9ABC):
HB9ABC TU UR 599 001 BK
Je pa tu majcen problem... Program pri ESM načinu že sam doda pred vsebino exchange vrstice v F2 spremenljivko CALL. No, to je pa zelo zoprno, ker se potem ne izvede zagon pomnilnika, ampak se samo vpiše... Torej odpade kofanje po ENTER tipki, vsaj v tem primeru.... Tega na žalost ne znam rešiti, če pa ima kdo rešitev, bi je bil zelo vesel. Namreč, izvede se vse, kar je izven zavitih oklepajev, vsebina pa ne... zato je bilo treba vse spremenljivke vključiti v niz za programiranje znotraj zavitih oklepajev...
Super... AMPAK... Ko sem ponovil {EXCH}, ki je bil seveda # (serijska številka zveze), je postaja odtipkala SAMA od sebe za ENO VEČ (torej na primer namesto 001 kar 002) in tako pri vsaki ponovitvi... Ugotovil sem, da postaja tudi sama zna v contest načinu generirati številke in ko sem pogledal vsebino pomnilnika, sem našel namesto dejanske številke le spremenljivko "#" !
Rešitev je preprosta, vendar ne samodejna. Tipka F7/BACK na postaji vrne številko za 1 NAZAJ! Pravzaprav vsak kratek pritisk na tipko vrne za 1 nazaj, dokler ne uskladiš števca s števcem v N1MM....
Torej, pred vsako ponovitvijo je treba števec vrniti za 1 in vedno bo odtipkana tekoča številka. Samodejna rešitev bi seveda bila, da lahko vedno pred pošiljanjem # pošljem ukaz, ki vrne števec za 1 nazaj. Sam se striktno držim, da imam # na tipki F9 in besedilo NR na tipki F10! Torej bi ukazu za vpis # v pomnilnik in njegov zagon vedno najprej dal ukaz vrni števec za 1. Potem lahko F9 ponavljam v nedogled...
ŽAL pa, kako vrniti števec za 1 programsko, še nisem našel ukaza, ki bi ga lahko poslal po CAT portu... Ima kdo kakšno idejo?
Vsi problemi s števcem seveda odpdejo v CTESTIH tipa CQWW, kjer je EXCH vedno le ena fiksna številka brez serijske številke...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech -
Toys for real CONTEST-ers and DX-ers