Pozdrav!
Naj se jaz dodam nekaj svojih misli kot lastnik FT 897D! Tudi jaz sem bil v enaki dilemi pred pol leta, odlocil sem se za 897. S postajo sem zadovoljen, z ozirom da je to postaja multiband. Nisem ne vem kako zahteven operater, oz. contester, da bi rabil vrhunski sprejemnik. Rad delam vcasih na KV, vcasih maraton 2m ali 50 MHZ, pa tudi alpe adria 70 cm, kar je s to postajo omogoceno. Za povprecno delo vec kot OK, hkrati pa itak ne mores delati na KV in na 70 cm. Odpade pa "mnozica skatel" po mizi, ker je vse v eni. Kako vrhunsko KV bom mogoce nabavil za "penzijon", ce docakamo- HI !
857 in 897 sta enaki postaji, tudi softversko, kolikor vem. Vendar je 897 v vecjem ohisju in se mogoce manj greje. Hkrati lahko dodas switch usmernik in baterije v 897, kar pa cenovno ni ugodno. Postaja dela zanesljivo, do sedaj nobenih tezav! Vgrajen DSP je za telegrafijo odlicen, za SSB pa ni kaksne posebne razlike.
Primerjal sem jo z IC 706MKll:
ICOM je mogoce malo slabsi na spodnjih bandih, ce je antena dolga.Sicer je pa to ze poznano. Na 14 MHz in visje ni razlike.Ni take razlike, da bi z eno postajo lahko slisal, ali celo napravil zvezo, z drugo pa ne. ICOM ima boljsi softver, je enostavnejsi, prakticno ne rabis navodil in ima odlicen, velik in pregleden display. Ampak to placa z veliko porabo (cca 1,2 A), kar pomeni manj uporabno za portabl.
Softwera se pri 897 dolgo nisem mogel navaditi, dokaj kompliciran in ce 14 dni ne delas s postajo, ze kar pozabis kaksno malenkost - HI. Je pa poraba ugodna, pol manj kot ICOM, ampak display se ne more primerjati.
Ce je antena resonancna, se nobena postaja ne greje.Mogoce ICOM za spoznanje bolj, ker je pac manjsi- verjrtno se to dogaja tudi z FT 857.Veliko uporabnega za FT je tudi na netu, saj sta obe yaesu postaji zelo razsirjeni in priljubljeni med amaterji.
Mislim da bos zadovoljen katerokoli vzames, sam pa sem se odlocil za 897D! 857 ima prednost edino ce jo bos nosil v nahrbtniku na hrib - HI.
Ce rabis se kaksno info iz prakse za 897 me lahko kontaktiras!
LP MIRO