Yaesu ft-411 okvara izhoda za glasnost(Volume)

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 15:12

Srcno upam da je res in da bo to res obrodilo sadove,se slisimo cez kako uro in najlepsa hvala za tvojo pomoc. :D
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 17:21

Nazalost je cist isto kot je bilo. :cry: Kaksna ideja?

Zanimivo je da ko jo prizges po recimo 1 uri NE delovanja,se neslisi nic,kasnjeje po 10 sekundah lahko premaknes potenciometer za kaksem mm vec(preden spet prekine) in potem spet 10 sekund za kaksen mm vec in tako naprej edino tm pri koncu (priblizno na polovici in naprej)pa obstane in zapira/prekinja skos.

Kot bi nek element rabil da se malo ogreje ali pa podobno.Da pa do konca ne gre ker je zdihan.Hmm zanimivo.

Zdele sem se se malo igral in je slo do polovice,ampak sem odkril da je tudi ta sum k ga slisim(se mi je zdel kr mocn)zelo svoh k je treba poslusat modulo in se vedno mi ne gre iz glave ta squelch zakaj ko ga zapres se vedno ali pa pocasi ugasa zelena ledica in tudi k se ni "segreta postaja" se ko squelch odpiras in na meji ko zapre sum se slisi tah hecn zvok(malo zapraska ne zapre tako ampak bolj dinamicno kot fade) ko je pa ze segreta se pa malo bolj zapre sum ampak sevedno nekaj nagaja ta zelena ledica. Mam obcutek da koncna za zvok ni kriva ampak kaj drugega ce je mozno,mogoce sprejemnik v postajci,samo nevem al se da kaksen navad enostaven element zamenjat tam ali je to samo za v smeti.

Tukaj sem prilozil sliko in mislim da je kriv tale tranzistorcek(pa dse zapira in odpira volte tako da je mozno da je kriv prav on ker naprej ne poslje do VOL knofa tak signal kot bi ga moral)ki ga nekako krmili SQ potenciometer,nato gre pa iz tranzistorcka se na VOL potenciometer(samo se najdt ga moram).Kaj pravis?

Zraven slike je se legenda kaj pomenijo rdece cifre in cifre v oklepajih ce ti to kej pomaga ali pove)

Je pa to transistor 2SC2712GR TE85R PO SERVICE MANUALU
Po katalogu Q112
Slika

Slika

[/list]
Gost

sq

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 18:37

Pozdravljen!

Ja zadeva je taka da je brez nekaj znanja in merilnih instrumentov (ne samo (unimeter) ne boš rešil. Zadeva verjetno ni za v smeti, bi pa bilo bolje da jo pogleda nekdo bolj izkušen in ki ima morda tudi kaj izkušenj z fenanjem SMD-jev. Bom še jutri pogledal kako bi se jaz lotil zadeve. Kot sem se bal (in ti tudi svetoval da se z meritvijo prepričaj) ni bila kriva NF končna stopnja. torej če imaš možnost preveriti (morda z viskoohmskimi slušalkami ali osciloskopom izhod iz demodulatorja, pa tisti dve vrednosti za krmiljenje SQ (SQ odprt, SQ zaprt). Vsekakor pa si verjetno prišel do točke, kjer bi bilo bolje da ti (ne na daljavo) pomaga še kdo drug.

LP Jože
73, S57MHJ

P.S. Juti je še nov dan...
s55e

Re: sq

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 19:24

s57MHJ napisal/-a:Pozdravljen!

torej če imaš možnost preveriti (morda z viskoohmskimi slušalkami ali osciloskopom izhod iz demodulatorja, pa tisti dve vrednosti za krmiljenje SQ (SQ odprt, SQ zaprt).
LP Jože
73, S57MHJ

P.S. Juti je še nov dan...

Kako in kje se pa to preveri,kje je ta demodulator,imam tudi visoko ohmske slusalke.Tiste dve vrednosti bom pa probal pomeriti ker zgleda dosti enostavno ampak morm pa se najdt ta transistor ker ga pod q112 nikakor ne najdem.

No sem sedaj vprasal tudi fotra in je rekel da ve kje naj bi bil demodulator ampak da ga zanima kaksne odcitke naj pricakuje,kaksen signal,recimo za tist sq odprt/zaprt vidim da nebo tezko ker pisa kako naj bi delalo in vrednosti za demodulator pa nevem.
Pa malo je tudi problem ker je fotr reku da se mu neda zafrkavati z miniaturami,sej drugace imamo in osciloskope,generatorje in nevem kaj se vse ampak fotr raje rece vr to stran in to je to,men je pa tega zal,kar pa nepomeni da bi dal nekumo na servis in da mi un racune vec kot 5ksit ker se ne splaca.

No bi te prosil da bi jutri lahko kaj predlagal.
Lep pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a S57NML » 04 Nov 2004, 20:06

Kaj pa napetosti so v redu, recimo 12V in 5V ali se potem sesedejo, ko
navijes glasnost. Ker ko povecas glasnost se poveca tudi tok...
Malo premeri pa napisi.

73's de Andrej
S57NML
Moderator

Kraj: Lasko

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 21:18

So vredu ja ker je cist nov pack in nafilan.
Gost

OdgovorNapisal/-a s55e » 04 Nov 2004, 21:39

Hmmm pa probaj za štos še z zunanjega napajalnika, pa maso poveži med matherboardom in ostalo postajo prek žičke (če je slučajno masa le prek trakca).

Pozdrav, Jože
s55e

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 22:15

Bom probal pa se video bom gor prpopal vrjetno ze danes.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 04 Nov 2004, 23:28

No tukaj je se video da se lahko se vidi moj problem.
Format je WMA za windows media player.

http://www.mobisux.com/album/data/500/16536Untitled.wmv

Prikazal sem pa ves problem z vec varjantami.
Gost

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Nov 2004, 07:37

Živjo,

Nikjer v besedilu nisem zasledil (sem spregledal?), da bi pomeril enosmerne delovne točke in jih primerjal s tistim, kar piše na načrtu. Pomeriš lahko tudi razlike v napetostnih potencialih na E in B tranzistorjev. Te morajo v ojačevalnih stopnjah znašati slabih 0,7V. Če najdeš kje znatna odstopanja, je velika verjetnost, da je napaka v tem delu vezja. Pri meritvi enosmernih delovnih točk daj na konec merilne sonde upor 4k7 ali več (odvisno od vhodne impedance tvojega V-metra). Uporu pusti na "merilni konici" samo par mm dolgo žičko, s katero boš "tipal" po vezju.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

nf

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Nov 2004, 11:29

Pozdravljen!

Glede SQ me zanima ali tudi počasi (ali hipno preklaplja če greš na oddajo in potem na sprejem?) Sicer pa z visokoohmskomi slušalkami poslušaj izhodni NF signal (moral bi slišati šum) na konektorju za CTCSS modul (izhod 9 na IF unit) ali pa AF izhod na pinu 7, če teh ne najdeš in je TK10487 dostopen na IF plati, probaj poslušati z visokohmskimi slušalkami (in v serijo 1uF da ne boš zmotil enosmernih delovnih točk, še bolje če uporabiš osciloskop) izhod diskriminatorja na pinu 11 na TK10487, pa enosmerne delovne točke pomeri (za stanja in vrednosti kot so na načrtu), kot je predlagal Sandi.

LP Jože
Zadnjič spremenil s55e, dne 05 Nov 2004, 11:45, skupaj popravljeno 1 krat.
s55e

TK10487 IF amp in diskriminator

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Nov 2004, 11:42

nekaj (predvsem v boljši kvaliteti) najdeš na strani 14
http://hamradio.online.ru/ftp/drm06ser_sch.pdf

LPJ
s55e

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Nov 2004, 12:07

Zadnjič...

pin3 (izhod iz IF unit kaže stanje SQ) in je negirano, če se nemotim je visok nivo šumna zapora vključena, nizek nivo - šumna zapora izključena. Prav tako izključiš šumno zaporo če odklopiš kolektor Q502 (ali pa ga začasno odfenaš dol), potem boš videl ali je NF del OK, in ali postaja brez šumne zapore dela normalno. Zakaj pa se zadeva obnaša tako kot se (da opložaj NF ojačanja vpliva na SQ) boš pa moral še malo pomeriti,

LPJ
s55e

OdgovorNapisal/-a Gost » 05 Nov 2004, 12:25

Joj fantje dejte to mal bolj po domace povedat,ker sploh nevem kje mislis te pine,ali pa tista in tretja stopnja.
Jest se vedno iscem tistega q112 za premirit SQ odprt/zaprt napetosti,pa ga ne najdem,ker tukaj so in trantistorji in razne intergrirane diode v skoraj enakih ohisjih.
Gost

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Nov 2004, 12:48

Q112 ni stikalo za SQ (je filter), stikalni tranzistor za SQ kaže da je na IF unit (še ena ploščica, ki je pravokotno zlotana na matherboard) na njej je tudi medfrekvenčni ojačevalnik in diskriminator TK1048 zraven pa Q502 DTC133EK, ki predstavlja stikalo za šumno zaporo.

Jože, CL
s55e

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost