Homemade WiFi ojačevalec

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

???

OdgovorNapisal/-a s55e » 06 Avg 2004, 13:04

Pozdrav vsem,

Me veseli da imam(o) po tvojem mnenju omejeno in svojevrstno razmišljanje. Sploh ko ne gre za šolski primer ojačevalca na eni frekvenci in to je po tvojem mnenju 2.4GHz! okoli te frekvence je tudi radioamaterski pas? Preden daješ take izjave raje preberi nekaj o WiFi in o radijskih komunikacijah na tako visokih frekvencah. Nekega dne se boš morda začel ukvarjati z načrtovanjem antenskih sistemov (za WiFi), spoznal boš pojme kot so Fresnelova cona, slabljenje, ojačenje, smerni diagrami, polarizacija valovanja....

Kot ostali, ki ti odgovarjajo (večina z univerzitetno izobrazbo iz ustrezne smeri / elektrotehnika...) razumemo pasti in posebnosti pri načrtovanju, izdelavi in meritvah tovrstne opreme. Večina se nas je pretolkla na razne načine od kristalnih srednjevalovnih sprejemnikov do tega kar službeno ali pa za hoby počnemo danes. Če boš ponovno prebral postinge boš verjetno dojel... ali pa tudi ne.

Menim da stojimo na realnih tleh, kaj pa ti?

Moj zadnji posting na to temo :evil:

LP Jože

P.S. Uporabljam legalno kupljeno programsko opremo.
s55e

OdgovorNapisal/-a wsat » 06 Sep 2005, 10:10

No minilo je kakšno leto od tega nesmiselnega izgreda, za katerega sem očitno kriv le jaz, ker sem vprašal "A je že kdo delal wlan ojačevalec 2.4GHz? Potreboval bi en enostavni načrt in čip, ki se ga da pri nas dobit!"
No do teme (linka) me pripelje vsakega toliko časa, kakšen vaš član, ki si zaradi blatenja in pametnjakovičenja ne želi govoriti tukaj, ker očitno radioamaterje zanima le zakon in kako pokopati čebelo, ki pride v osijek z kakšnim čisto preprostim vprašanjem za pomoč.

"Če vam je zakon res tako všeč, bi lahko od dozorelih ljudi in foruma pričakoval lep odgovor, da se tukaj pač ne govori o nedovoljenih zadevah ne pa kar neko napadanje..., kot sem ga bil deležen jaz! Vsi ste videli le besedice noben nima pojma o teh zadevah!"

Linka večinoma sploh nisem odpiral, no sem ga pa danes, in bi zdaj malo opomnil brez kakršnih izgredov tiste najbolj glasne, začuda se so amplifier pri nas in po celi Europi precej prijeli. Kar me pa najbolj preseneca jih pri nas v večini uporabljajo večinoma radioamateriji, torej vaša glasna populacija. No vprašal sem tudi malo po europi velike trgovine z antenski opremi, kako to da prodajajo ojačevalce 2,4GHz...

In pri vseh sem dobil enak odgovor, smo zastopnik za brezžično opremo in jo imamo pač v ponudbi, kar je čisto zakonito. Ojačanje je res omejeno, vendar se lahko ojačevalniki uporabljajo čisto zakonito. Če bi bilo tako, potem nebi smeli imet v ponudbi usmerjenih anten nad 16dBi ojačanja. Torej oni stvar prodajajo, kar pa ljudje telajo s tem jih ne briga!

@s56a
[quote]Tvoj wlan portal mi se zdi veliko bolj podoben Joker-jevem! /quote]

Tole nebi raje komentiral, očitno se radioamaterjem dopadejo forumi podobni jokerju, tako da malo začni razmišljat, o besedah, ki jih govoriš...
Sem mislo da je na forumah problem z mularijo, pa vidim da je lahko z dozorelimi moškimi izta štala!

Brez zamere...
Uporabniški avatar
wsat

OdgovorNapisal/-a s56a » 06 Sep 2005, 11:50

WLAN na 2.4 GHz ni omejen z tezko merljivim ERP ampak z mocjo oddajnika! Jaz legalno uporabljam kitajsko nerjaveco posodo z N prikljuckom in dva kosa od 27 cm CuL zice z precej antenskega ojacanja.

Tehnicno znanje naj bi bilo sorazmerno z leti. Nekaj malega se pozabi...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56wmn » 06 Sep 2005, 19:58

No vsekakor zakon gor ali dol dokler te ne dobijo... anyway
Se mi pa vseno zid, da bi bilo treba spodbujati
tehnicni razvoj posameznikov.

Tukaj ne neka samogradnja.
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pics/2.4amp-new-1.png do 1 W
73 s56wmn
Uporabniški avatar
s56wmn
LEA Admin

Kraj: Universe Air

OdgovorNapisal/-a wsat » 06 Sep 2005, 23:12

No me veseli, da me vsaj nekateri kapirajo zakaj sem stvar hotel, šlo je za amplifier, ki bi bil za testne namene, vendar se očitno tega ni dalo dopovedat...

No ja veliko smo predelali teh shem, vendar je hud problem dobiti vso čipovje, tako da je lažje zadevo naročit preko ebaya za 100eur... :-?
Uporabniški avatar
wsat

OdgovorNapisal/-a s55z » 07 Sep 2005, 07:01

wsat napisal/-a:No me veseli, da me vsaj nekateri kapirajo zakaj sem stvar hotel, šlo je za amplifier, ki bi bil za testne namene, vendar se očitno tega ni dalo dopovedat...

No ja veliko smo predelali teh shem, vendar je hud problem dobiti vso čipovje, tako da je lažje zadevo naročit preko ebaya za 100eur... :-?

viewtopic.php?t=1509&postdays=0&postorder=asc&start=12

Tebi se očitno tudi ne da dopovedati, da je tvoj način komuniciranja žaljiv, prepirljiv in nesramen! Sploh ne gre za ojačevalnik. Zaradi mene lahko odpreš tovarno in jih v "eksperimentalne" namene proizvajaš. Malce beri svoja sporočila in ne bodi tako ohol in poln samega sebe...

Slovenščina, tako na tvoji spletni strani kot tule, ti pa še vedno močno šepa.
Zadnjič spremenil s55z, dne 07 Sep 2005, 12:23, skupaj popravljeno 1 krat.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

malo izven teme, a ne preveč

OdgovorNapisal/-a s56g » 07 Sep 2005, 09:31

hoj,

Tole bo malo izven teme, pa še novička ni prav sveža, zato naj mi bo oproščeno :) :

Na 3. Annual Defcon Wifi Shoutout Contestu je 29/30.7.2005 padel svetovni daljinski rekord na wifi področju. 124.9 milj dolgo traso (okrog 200 km) so rekorderji nekaj ur premoščali s 11 Mbps in to brez ojačevalcev. Klapa je bila sestavljena iz radioamaterjev in za koordinacijo so uporabljali 2m postaje ;) ... podrobnosti so tukaj in tukaj .

Samogradnja wifi ojačevalcev brez solidnega znanja mikrovalovne tehnike je kljub temu, da sheme izgledajo strašno enostavne, po mojem skromnem mnenju stran vržen denar ... OM Paolo iw3grx ima s tem kar nekaj prakse in na spletu tukaj je predstavljena ena delujoča škatlica. Industrija potrošniške elektronike bo seveda ponujala vsemogoče pritikline za izrazito nizke cene, ker pri tem veljajo zakoni velikih količin. Saj tudi wifi APja ne zložiš skupaj za tistih 22 kSIT , pa je "vse znano" okrog komponent, shem, operacijskega sistema ipd.

73+20dB de tom*/s56g

"Life is too short for QRP" ... yea, but what's life without fun?!
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)
s56g
LEA Admin

Kraj: Nova Gorica, JN65TW

Re: malo izven teme, a ne preveč

OdgovorNapisal/-a s55z » 07 Sep 2005, 22:43

s56g napisal/-a:hoj,

Tole bo malo izven teme, pa še novička ni prav sveža, zato naj mi bo oproščeno :) :

Na 3. Annual Defcon Wifi Shoutout Contestu je 29/30.7.2005 padel svetovni daljinski rekord na wifi področju. 124.9 milj dolgo traso (okrog 200 km) so rekorderji nekaj ur premoščali s 11 Mbps in to brez ojačevalcev. Klapa je bila sestavljena iz radioamaterjev in za koordinacijo so uporabljali 2m postaje ;) ... podrobnosti so tukaj in tukaj .

....

73+20dB de tom*/s56g

"Life is too short to be QRP" ... yea, but what's life without fun?!

No, temu lahko rečemo eksperimentiranje.... :D
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a wsat » 21 Sep 2005, 09:54

@s55z
Tebi se očitno tudi ne da dopovedati, da je tvoj način komuniciranja žaljiv, prepirljiv in nesramen! Sploh ne gre za ojačevalnik. Zaradi mene lahko odpreš tovarno in jih v "eksperimentalne" namene proizvajaš. Malce beri svoja sporočila in ne bodi tako ohol in poln samega sebe...

Slovenščina, tako na tvoji spletni strani kot tule, ti pa še vedno močno šepa.

Ja saj, jaz sem prišel namenoma probleme delat walda, nisem imel kaj druga počet... veš, tukaj mi je smešno obnašanje nekaterih osebkov, da ne bom žalil mularije z otročjim obnašanjem. Človek odpre vprašanje za nekaj, nato pa si poglej predrzne biserne odgovore, ki temeljijo na čistem otročjem nivoju in zajebavanju. Tako da se ne zdaj zgovarjat na kakšno hudo žalitev iz moje strani z "nobeden nima pojma" to je bilo napisano čisto v smislu teme, ker ni bilo nobenega pametnega odgovora!
Vendar se potem pokaže nivo obnašanja, češ pokažmo kdo smo mi, tukaj smo mi glavni, ANE...!? "Govorim o izjemah."

Moram pa pohvalit moderatorje, da ste polek tehnike precej podkovani tudi s slavistiko! Čudi pa me, da ta slavistika najbolj moti ljudi z malce nižjo izobrazbo... :-? Takšnih primitivnih odgovorov npr. s slavistiko, še na otroških forumih ne najdeš. Jaz sicer takšne odgovore zadržim zase, ampak ko smo že ravno pri tem, jaz ti ne morem pomagat, če si prešprical v šoli tuje jezike in delaš samo s Slovenci, koliko je pa opazit, sem malo z radovednosti preletel tvoje poste. Na tvojem mestu se bi raje pogreznil v zemljo, ne pa se norčeval iz slovnice nekoga drugega.
Če mi bi rad še kako pomagal, če te še kaj moti, mi bi rad dal še kak nasvet, glede slovnice, weba, vzgoje ter kakšnih splošnorazgledanih zadev in nimajo veze s temo tukaj bi bil zelo vesel, če mi pošlješ zadevo na ZS ali mail vidim da si bister možakar in tukaj mislim da je dovolj takšnih niskotnih otroških zbadanj, zgledaš še mlad še najbolj nerazgledan dečko, morda še ti bom lahko kako jaz pomagal. Če si kakšen kos @moderatorja, bi lahko to preprečil in se malo zavedel, da se tukaj pogovarja o tehniki, ne pa o otročjem zbadanju, prerekanju, slovnici (ko bi jo vsaj sam uporabljaj!),...

@s56g
Prav imaš stvar kljub enostavnosti ne more biti ne vem kako poceni, če si ga izdelaš. Gledal sem malo uvozne cene iz Taiwana za kakšno majhno naročilo, se niti ne splača, tako da investicija le ni tako poceni ali pa je povpraševanje po zadevi tako veliko. Svar se je v letu dni tako razpasla, da je maloprodajne cene po EUR in ZDA so cca 100€ ~500mW.
Tako, če si nabaviš vse komponente in vključiš čas te vse skupaj nanese več kot tovarniški...
Uporabniški avatar
wsat

OdgovorNapisal/-a S52DK » 21 Sep 2005, 16:29

E, moj WSAT,
zanimivo je, da se delaš zelo pametnega (ne dvomim v to). Res so ti nekateri navrgli kar nekaj vabe, ti pa si zagrizel in to takoj in fejst. Vsi vemo, da stari mački, beri krapi, ne zagrizejo kar tako. Toliko v poduk. Seveda pa ti želim uspešno delo na WLAN področju, katero seveda tudi mene zanima.

Pa brez zamere!
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a s56izw » 25 Sep 2005, 01:53

človek se lahko samo nasmeji! moralizirate in se greste svetnike. tako na hitro bi rekel ... ja , kaj si pa zdaj ta človek misli o nas radiomaterjih? postavil je tehnično vprašanje in dobil kup očitkov in obsojanj, za nekaj , kar še sploh ni storil !
očitno je tu gori , kar nekaj posameznikov , ki momaj čakajo , da se postavijo v vlogo policaja in človeka že brez sodbe, obsodijo....
resnici na ljubo je še zmeraj veliko tudi teh , ki radi pomagajo , kateri so za nas manj izkuš. hamspirite zahladnica znanja in upam , da bo še dolgo tako !

73! iztok
s56izw

Kraj: velenje

Prejšnja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost