Samo potrditev Janezovih ugotovitev. CQWW sem malo »požgečkal« zaradi zanimivosti na bandu in predvsem zaradi testiranja NS filtra. V glavnem sem pobiral in poslušal. Takih primerjav kot Janez, žal nisem mogel delati, ker sem stare postaje že davno prodal, niso pa niti bile neka špica (TS-530S, FT-990), neprimerljive z FT2K…
Se še dobro spomnim, kako je bilo prej, brez NS filtra, zdaj pa situacijo lahko simuliram s preklopom na 6 KHz roofing. Normalno, pravo sliko da 7 MHz zvečer, delno pa tudi 80m in 20m. OK, zdaj več na 40m ni toliko močnih radiodifuznih postaj, kot nekoč, pa vseeno. Cilj je tako bil slišati / razumeti zelo šibke postaje, ki so bile v bližini zelo močnih. Prej to ni bilo možno, ali pa zelo težko. Težavo sem reševal z »biološkim filtrom«, ki je v takih situacijah rad »zakuhal«, če si ga pa zalil s »hladilno tekočino«, je bilo še slabše, QRM še večji, ker si naenkrat »preveč slišal«…
Razlika je ogromna, v CQWW se komaj vidi pravi pomen dobrega IMDDR3. Prej je bil 64dB, zdaj je 85dB ! Ni bilo nobenih problemov, celo navdušen sem bil, še posebno pri uporabi odličnega DSP-ja (RF). Lani je bila grozljivka poslušati brez IPO (oba predojačevalca OFF), letos sem imel celi čas vklopljena oba predojačevalca, pa je brez problema »šlo skozi«. Na koncu sem se spomnil, da imam tudi jaz SP-2000 zvočnik/filtri (DM 2000 je napaka), katerega audio filtri odlično delajo, ker pa ni bilo potrebe, sem nanj pozabil in poslušal direktno iz FT-2000…
Kar se DSP zvoka tiče, lahko povem samo to, da je dosti boljši, kot pri nekaterih drugih DSP postajah (v glavnem ocena poslušanja na YouTube) in sploh NI utrujajoč.
To je to ! Če upoštevamo še dušenje harmonikov, ki je več kot 100dB, ni več kaj za dodati. V digimodih je pa zgodba zase, to vesta zaenkrat le YO4AUL in HA2EOA… OK, to temo smo zaključili, se čitamo, ko bo kaj novega.