Priklop telefonskega kabla

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Priklop telefonskega kabla

OdgovorNapisal/-a S56JL » 11 Nov 2009, 15:27

Lep pozdrav,

upam da nebo kaj narobe ker sem dal moje vprašanje v temo TEHNIKA, ker ne vem točno kam bi to spadalo.
No in da razložim moj problem.

Ker vem da ste na tem forumu sami elektroniki me zanima naslednje. V stanovanje bi si rad priklopil AMIS internet kateri poteka preko telefonskega priključka, kateri je pa že v samem stanovanju. Problem je nastal v pondeljek, ko je prišel AMISOV tehnik da mi priklopi zadevo, vendar ni mogel, ker ni blo signala v priključku(naj omenim da je bil na drugi strani telekomovec ki bi me naj povezal v sistem). Torej od amisovega tehnika sem dobil odgovor da ne gre priklopil ker je ali kabel nekje prekinjen in da naj rešim problem, ali pa si SAM napeljem nov kabel do omarice...zanima me je to dolžan storiti recimo telekom?Na amisu so mi rekli naj pokličem na telekom, da opravijo kakšne meritve ali pogledajo instalacijo, na telekomu mi je pa "prijazna" gospa "lepo" povedla da naj se obrnem na amis...
če ima kdo kakšen predlog kako naj dobim telefonsko linijo v stanovanje bom zelo haležen :D

lp,S56JL
S56JL

Kraj: Maribor

Re: Priklop telefonskega kabla

OdgovorNapisal/-a S51U » 11 Nov 2009, 18:03

Signal dobiš samo na navadnih linijah ( paricah ), za drugi sistem ( mislim da je "PRD" ) pa je samo frekvenca, ki nima nobene napetosti ali signala, ugotovi pa se s posebnim inštrumentom, ki ga imajo Telekomovci seveda s seboj, za druge ne bi vedel... Če pravilno priključuiš, pa seveda zadeva špila 100 %.

Toliko....
S51U ( ex: S5041U, S52FB, YT3FB, YU3AXR )
Uporabniški avatar
S51U

Kraj: JN75GX

OdgovorNapisal/-a S56FEB » 12 Nov 2009, 07:46

... da naj rešim problem, ali pa si SAM napeljem nov kabel do omarice...zanima me je to dolžan storiti recimo telekom?

Notranja inštalacija, to je od Telekomove omarice do tvoje sobe kjer imaš telefonsko vtičnico je tvoj problem in moraš urediti sam. Ko ga napelješ ti ga mora v omarici priklopit Telekomovec.
73's S56FEB - Ervin
http://www.radio-bizjak.si
S56FEB

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2009, 15:06

ok, napeljavo morem sam naret, ka pa v mojem primeru ko že mam dozo za telefon, prejšni lastnik NAJ BI imel telefon(ker dvomim da si je brezveze delal dozo), ampak mi tehnik od amisa, ki se je pogovarjal s telekomovcem po telefonu ki naj bi me vklopil, ni dobil povezave v stanovanje?je možno da so me, ko je prejšni lastnik stavovanja odjavil telefon, enostavno odklopli iz omarice?edino moti me to da nisem prepričan ali se je tehnik od AMISA pogovarjal z telekomovec iz centrale, al je bil kak telekomovec dejansko pod mojo bajto pri omarici(kar dvomim)...zato nekak sumim da mogoče sploh nisem v omarico prikloplen. sledeč problem pa nastane pri tem, da ko kličem na telekom da mi dajo kakršnekoli informacije, mi rečejo KLIČI NA AMIS in obratno...

sem pa včeraj zvedel eno zanimivo stvar od sosede ki je prikloplena na T2 omrežje preko telefonske centrale...in mi je rekla da so njo T2 oz telekom vklopli v eno drugo omarico.

In zakaj tolko omenjam omarice...problem kabla ni napeljat, če se nahaja na tvoji hiši oz stanovanjksi hiši v mojem primeru, tak da je omarica na sosednji hiši(ki se dejansko drži naše ampak je njihova fasada pa to), in bi rabo vsa živa dovoljenja za to...no in da soseda mi je rekla da so njo priklopli na sosednjo hišo na DRUGI strani...in zato mi ni nič več jasno, nimam pomoči od amisa, nimam pomoči od telekoma...sam pa nimam pojma kaj narediti.

lp
S56JL

OdgovorNapisal/-a S56FEB » 12 Nov 2009, 15:25

Pusti Amis, pozabi na Telekom, daj prošnjo na T-2 in naj oni naredijo poizvedbo. Pri meni so bile vse parice zasedene, pa to in ono ni bilo možno, grem na T-2, čez dober teden že imam 2x TV, 2x telefon, 2M/2M internet in to vse na zelo starem bakru. Kaj več pa na ZS.
73's S56FEB - Ervin
S56FEB

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2009, 15:56

ja sj sm včere dal prijavnico, čakam da mi pošlejo domov da podpišem pa pošlem nazaj...ker glede na to, da so sosedi zrihtali vse, čeprav ona sploh NI MELA priključka že v stanovanu(js ga pa mam) mam neko upanje...pa še pri cenah nimajo konkurence. upam samo da dobro laufa ne pa tak kot ta vsran Telemach.
hvala za pomoč.

lp, s56jl
S56JL

OdgovorNapisal/-a s57yx » 12 Nov 2009, 17:23

Nisi pa nič napisal, če lahko na obstoječi tel. vtičnici priklopiš telefonski aparat in dela,,,,ali pa ne dela, imaš tel. številko, če nič od tega pa prošnjo na TELEkom in plačaj priključek.
73 de Slavko !
s57yx

Kraj: SEŽANA

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2009, 18:39

seveda da ne dela, ker je telefon odjavljen, mi kot lasniki že 4 leta nimamo telefona, prejšnji lastnik pa mislim da ga je imel ampak je ob prodaji stanovanja odjavil telefon. sicer ne vem točno kako stvari potekajo, ampak jaz nebom koristil telekomovih storitev ampak T2 ali amis(kiri bojo pač kaj zrihtali da bo delal ker sam ne morm nič), telekom me more pa vseeno vklopit v sistem ker pač gre T2 ali AMIS preko telekomove centrale...s tem da kolko mi je znano T2 malo bolje poštima zadeve(odjavi, prijavi, priklopi...) kot pa amis ko ti reče zrihtaj si sam, ali je moja teorija napačna in bi mogo prvo plačat 80€ za priključek potem pa se odločit kaj čem prek tega priključka imeti?

lp
S56JL

OdgovorNapisal/-a s55m » 12 Nov 2009, 20:52

Ne Amis in ne T-2 ti ne bo ničesar "rihtal" na dostopovnem omrežju (govorimo o bakru). To vedno naredi Telekom.In sicer samo do končne omarice (KO). In nalog Telekomu, mora izdati Amis, če jim je kaj do tega, da postaneš njihov naročnik. Če tega ne bo storil Amis, bo to naredil T2. Vsekakor je prava relacija Ti-Amis ali T2 in nato Amis ali T2 s Telekomom. V primeru, da parica ni pripeljana (ali je prekinjena) do tvojega domačega priključka, bi moral Amisov tehnik s pomočjo Telekomovega monterja parico "zvezati skozi". Če je dejansko napaka na tvojem internem kablu, te lahko reši samo dobra volja Amis ali T-2 monterjev (da jo oni povlečejo na novo) ali pa naročilo priključka pri Telekomu, pa jo bodo vlekli monterji Telekoma.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2009, 21:27

Ja sej zato pa me tut bol na T2 vleče, ker amis očitno ne rabi novih naročnikov da ti reče "zrirhtaj si sam". Od sosede sem pa zvedel da ji je T2 zrihtal aktivno povezavo katere ni imela v stanovanju...bomo vidli kaj bo od T2.

torej če prav razumem, če jaz naročim pri telekomu nov priključek, jim plačam 80€(se mi zdi da toliko zdaj stane) mi je telekom dolžan zrihtat napeljavo samo do omarice, ali do stanovanja?ali pa vsaj najti "prekinjen" kabel?sicer napeljava je, vendar je očitni nekje prekinjena,ali pa me tehnika nista povezala prav in zato nista dobila pozitivne povezave med mano in omarico...vem da sem že "malo" tečen...samo mi ni čisto jasno kako stvari potekajo in tudi na koga se obrnit...ker me vsak operater pošilja k drugemu...če bi še mel živce za preplačevanje za prepočasno linijo Telemachu, bi poslal vse skupaj nekam...tak da mi ne da mira...

lp
S56JL

OdgovorNapisal/-a s55m » 12 Nov 2009, 21:53

Naročiš priključek pri Telekomu- Do konca "zrihta" Telekom.
Naročiš priključek pri T-2-Do konca "zrihta" T-2 (do malo pred koncem spet Telekom).
Če pride do "kratkega stika" med T-2 in Telekomom boš ti potegnil najkrajšo :(.
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S56JL » 12 Nov 2009, 22:05

najkrajšo v pomenu da ostanem brez...T2 ali priključka? :D sicer sem od enega uporabnika tega foruma dobil ene vzpodbudne informacije, da je najverjetneje problem v "škatlicah" oz nekakšnih delilnikih ki so na naši hiši...in da je mogoče tu kje problem...pustimo se presenetit, upam pa seveda na najbolše!

lp
S56JL

OdgovorNapisal/-a S56FEB » 13 Nov 2009, 08:28

Kakšne škatlice in delilniki? Saj nismo več v kameni dobi, da bi še obstajali telefonski "dvojčki".
73's S56FEB - Ervin
S56FEB

OdgovorNapisal/-a s57msg » 13 Nov 2009, 10:03

S56FEB napisal/-a:Kakšne škatlice in delilniki? Saj nismo več v kameni dobi, da bi še obstajali telefonski "dvojčki".

Ehm... v bistvu smo se globoko v kameni dobi :) ... tehnologija prenosa podatkov v tem primeru ce je ena parica razdeljena na vec uporabnikov se pri siol-telekomu imenuje EMX - se jo najde tudi na cenikih... v resnici gre za shdsl, ki ga razdelijo na najvec 4 uporabnike, hitrost je v tem primeru mislim da najvec 512kbit, zadeva pa je pregovorno obcutljiva na motnje in nagnjena k izpadom....
73 DE S57MSG ..
Uporabniški avatar
s57msg

Kraj: Semič in Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 13 Nov 2009, 16:10

Še huje kot dvojček.V nekaterih blokih v Sežani je "multiplex" izvedba.Ena parica do bloka-multiplex- in štirje telefonirajo...in nič več kot to! (princip dvokanalnega osciloskopa) če se ne motim
Božo
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

Naslednja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost