S.W.R.

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

S.W.R.

OdgovorNapisal/-a S56S » 24 Nov 2004, 07:42

LEP POZDRAV
JAZ IMAM EN PROBLEM. MED POSTAJO IN OJAČEVALCEM SE MI POJAVLJA S.W.R. :evil: TVAR JE SLEDEČA: IMAM POSTAJO FT 920 IN OJAČEVALEC FL 2277B. ČE ODDAJAM S POSTAJO IN JE LINEAR NA ST. BAY JE STVAR OK. NI S.W.R.-JA, KO PA VKLJUČIM LINČI PA SE POJAVI S.W.R. CCA 1:3,5.
POSTAJA IN LINEAR STA OBA OZEMLJENA. KO DELAM Z OJAČEVALCEM JE S.W.R. LE MED POSTAJO IN OJAČEVALCEM, MED OJAČEVALCEM IN ANTENO PA JE NORMALEN 1: 1.3. ALI KDO VE KAKO REŠITI TA PROBLEM, JAZ GA REŠUJEM SEDAJ Z ANTENA TUNERJEM V POSTAJI.
LEP POZDRAV
S57NDP - DAVID :D
S56S

Kraj: VILLA DEL NEVOSO -ilirska bistrica jn75dn

OdgovorNapisal/-a S55DX » 24 Nov 2004, 09:48

Pozdravljen David!

Ko imaš linear na STBY stoji nasproti izhodni impedanci postaje samo impedanca antene. Ker je očitno dobro poglašena, imaš SWR 1:1,3. :D

Ko pa vključiš linear (OPER) pa stoji izhodni impedanci tvoje postaje nasproti impedanca elektronk v linearju. Ker je ta odvisna od frekvence in običajno ni 50 Ohm, imajo linearji vhodna prilagodilna vezja (input tuning). Običajno so to PI filtri sestavljeni iz dveh kondenzatorjev in dušilke. Z BAND preklopnikom izbereš ustrezen filter. Pri mojem Ameritronu so dušilke spremenljive in se jih da nastavljati, tako da lahko dosežeš minimalni SWR za vsak položaj band preklopnika posebej.

Lahko pa so vsi elementi fiksni. To se pravi, da je že proizvajalec linearja izbral ustrezne elemente, ki predstavljajo za postajo breme z impedanco čim bližje 50 Ohm. Načrta za FL-2277B nisem našel, zato ne vem, kako ima to rešeno.

Poglej najprej ali imaš povečan SWR na vseh bandih. Če ne, je mogoče napaka v enem izmed vhodnih filtrov. :cry:

Elektronke (pa čeprav z enakimi imeni) različnih proizvajalcev imajo lahko različne karakteristike. Zato je ponavadi potrebna poglasitev tudi, ko v linearju uporabiš elektronke drugega proizvajalce kot so pa bile originalne.

Problem enostavno rešuje TUNER v postaji ali za njo, ki opravi dejansko isto funkcijo kot vhodni filter - prilagodi izhodno impedanco postaje na vhodno impedanco linearja.

73 de Milan S55DX 8)
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s55m » 24 Nov 2004, 18:06

Kot ti je že Milan napisal je problem v vhodni stopnji ojačevalnika.
FL serija ojačevalnikov nima ravno super impedance na vhodu veliko neprilagoditve pa vnašajo tudi preklopni releji, ki niso izvedeni ravno vrhunsko.Z zamenjavo relejev s koaksialnimi bi se stvar malce popravila vendar najbrz ni vredno ne časa še manj pa denarja, da bi to počel,sploh če imaš "tuner" že vgrajen v postaji.
Tudi z obstoječimi releji se da malce popraviti SWR na vhodu s tem, da se jih zveže malce drugače,kot so to storili v tovarni na daljnem vzhodu.
problem je še bolj izražen na višjih KV področjih 21 in 28 Mhz ampak, če nisi perfekcionist, pusti tako kot je....
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a S56S » 25 Nov 2004, 13:16

milan in adi hvala za odgovor. :D
ja bom pač pustil stvar kot je. Saj itak uporabljam tuner v postaji. jaz sem namreč mislil, da je kaj z linearjem narobe. :cry:
hvala za odgovora.
lep pozdrav
david :wink:
S56S

OdgovorNapisal/-a S58F » 26 Nov 2004, 00:49

s57ndp napisal/-a:milan in adi hvala za odgovor. :D
ja bom pač pustil stvar kot je. Saj itak uporabljam tuner v postaji. jaz sem namreč mislil, da je kaj z linearjem narobe. :cry:
hvala za odgovora.
lep pozdrav
david :wink:

Hello

Pomoje ni ravno dobro uporabljati oz. "kuplat"
z TCVR AT tuner (upam da sem prav razumel tvoj problem) kabelj med postajo in PA :-?
Hmm..raje si nabavi cc. 1Kw Tuner in ga postavi ZA linear - tako se boš lahko sprehajal po bandu (predusem pri žičnih antenah - nižji bandi)
Ali pa kot je Milan predlagal :poštimaj si vhodne filtre na PA,sam sem to lepo poglasil na mojem AMERITRONU.

GL & CU de Erik
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a S56S » 26 Nov 2004, 07:32

erik živjo
ma nima smisla daja tuner za linear, ker med linearjem in anteno ni s.w.r.-ja, oziroma je 1:1.3. kar je ok. problem je med postajo in ojačevalcem. in še to le na 14 in 28 mhz.
lep pozdrav
david
S56S

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov