[quote="s57wtt"]
Kot VHF tekmovalec me zanima kaj naj naredim, da bi znizal poke in splaterje, ki jih dobim v sprejemnik zaradi velike moci bliznjih postaj.
Vem, da je najboljsa resitev ft-1000mp + javornik. A mene zanima, kako bi lahko to drugace resil (oz vsaj malo zmanjsal motnje).
Ce dam dve ali vec anten v stack bo kaj bolje ?
Kaksen filter ?
[/quote]
Ziv'!
Ne bos verjel, ampak tudi jaz si zastavljam to vprasanje, 1kmp in Javorniku navkljub. In ce bo cas dopuscal, bom cez zimo naredil skupino 4-ih 3el. jagic postavljenih horizontalno z neenakomernim vzbujanjem (z vseh anten ne bo pobrana enaka moc signala), tako da bodo vsi stranski snopi potisnjeni vsaj 25dB. Sistem nameravam testirati samo kot sprejemno anteno ...
Kar se splaterjev tice, je to problem oddajnega signala in ni opravicila za signale, ki so sirsi od 30kHz (ne glede na oddajno moc, da le niso
blize kot cca 5km oz. mocnejsi kot 59+60dB). Kar se tice sirokopasovnega suma, je problem lahko tako na oddajni kot na sprejemni strani ...
Filtri seveda ne pomagajo (se najmanj na NFju)...
...vsi vedo, da gre za problem sprejema sibkih signalov v prisotnosti zelo mocnih, vendar se redki zavedajo, da beseda "mocnih" pomeni 100-120dB (10miljardkrat do biljardkrat) mocnejsih od onih sibkih. In tu ni sale, niti preprostih in poceni metod za izboljsanje sprejema ...
73 de Robi/s53ww
p.s. vsem, ki leta 95 se niste ovohavali UKV bandov, pa priporocam naslednje ctivo
http://lea.hamradio.si/~s53ww/Poslednji ... ZRS595.htm (kljub temu, da sem ga sam napisal pred skoraj 10-imi leti, sem se ravnokar ob ponovnem branju do solz nasmejal ...)[/url]