Kaj narediti proti "splaterjem" ali močnim motnjam

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Kaj narediti proti "splaterjem" ali močnim motnjam

OdgovorNapisal/-a s55o » 05 Sep 2004, 20:44

Yo!

Kot VHF tekmovalec me zanima kaj naj naredim, da bi znizal poke in splaterje, ki jih dobim v sprejemnik zaradi velike moci bliznjih postaj.

Vem, da je najboljsa resitev ft-1000mp + javornik. A mene zanima, kako bi lahko to drugace resil (oz vsaj malo zmanjsal motnje).

Ce dam dve ali vec anten v stack bo kaj bolje ?

Kaksen filter ?

Hvala
Bostjan s57wtt
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

Kraj: jn76gh

OdgovorNapisal/-a s56a » 06 Sep 2004, 17:36

Nisi povedal, da uporabljaš IC-746! Če si 15 kHz stran od močnih postaj, potem sprejemaš njihove oddajne modulacijske smeti. Na večji razdalkji pa širokopasovni šum njihovih oddajnikov. Tragedija S5 UKV radioamaterjev je, da sami sebi grenijo življenje s prevelikimi močmi v kar nekaj usmerjenih antenskih sistemov na majhnem prostoru. Zmagati po vsako ceno. Več info lahko poda S53WW.

Jaz pogosto citiram S53MV, ki pravi, naj bi bilo 10 W maksimalna moč za radioamaterje. Mogoče je raziskovati radijske propagacije in se sproti tehnično izobraževati s samogradnjo. V Kopru sem videl K2 narejen s strani S57XX. Zdaj že ima UKV transverter-ja za 6 in 2 m.
s56a

OdgovorNapisal/-a S57S » 14 Sep 2004, 10:55

73 Boštjan!

Iz pesimističnega odgovora profesorja MMII si lahko razbral, da nam v UKV Ctest Sloveniji
ni lahko. Za zmanjšanje motenj pa si lahko pomagaš tudi tako, da postaviš dve, še
bolje štiri antene eno poleg druge. S tem boš zmanjšal horizontalni kot in
boš lažje sprejemal vsaj iz smeri, kjer ni FirstPlaceOnlyAnd/OrNothingElse postaj.
V kolikor boš obrnil anteno proti njim, tudi ''moj'' recept ne bo kaj veliko zalegel.
Poskusiš pa lahko, vsaj z dvema Yagicama.

73, Aleksander, S57S
S57S

Kraj: Golisce

OdgovorNapisal/-a s56oa » 14 Sep 2004, 11:50

Na to temo, bi se dalo debatirati, ali so kilovatarji sploh še radioamaterji. Radioamaterska pravila nam itak velevajo, da naj bi se uporabljala čim manjša možna oddajna moč.
No, enim 30 dB dodatne rezerve očitno prav pride. :-?

Samo neki ne štekam, zakaj te kilovate mnogi tresejo na pol megaherca pasovne širine. A ni kao poanta iztisnit čimveč moči na čim ožjem frekvenčnem področju, oz. je bolje imet 50 W in 4 kHz širok signal, kot 1000 W in 500 kHz širok signal? :-?

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s56al » 14 Sep 2004, 12:38

Matjaž S53MV je na enem od UKV srečanj na pol v šali izjavil tudi, da namen "linearnega" ojačevalnika ni, da bi tekmovalec, ki ga uporablja, naredil več zvez, temveč, da bi jih konkurenca manj :). Žal praksa potrjuje, da je v tej šali kar nekaj resnice.

LP, Sandi
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S50DX » 14 Sep 2004, 14:04

Juh...

V zadnjem ctestu se je sprejemnik v Yaesu FT-225RD izkazal veliko boljše, kot pa v ICOM IC-275H. Tako sem lahko pobiral postaje +/- nekaj kHz stran od kWjev. Z ICOMom pa sem moral kar precej stran, da sem sploh lahko kaj slišal... :evil: Nisem pa še uspel testirati IC-746PRO v tekmovanju, da bi videl kaj se zgodi s sprejemnikom.... :roll:

Bye
A. 8)
73's de Alex / JN76LN \ Prevalje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PODXS 070 # 173 - EPC # 0066
Uporabniški avatar
S50DX

Kraj: Prevalje

OdgovorNapisal/-a s56oa » 14 Sep 2004, 15:11

s57mha napisal/-a:Juh...

V zadnjem ctestu se je sprejemnik v Yaesu FT-225RD izkazal veliko boljše, kot pa v ICOM IC-275H. Tako sem lahko pobiral postaje +/- nekaj kHz stran od kWjev. Z ICOMom pa sem moral kar precej stran, da sem sploh lahko kaj slišal... :evil: Nisem pa še uspel testirati IC-746PRO v tekmovanju, da bi videl kaj se zgodi s sprejemnikom.... :roll:

Bye
A. 8)

Jaz sem ugotovil, da če malo na ožje našponam DSP bandpass filter v FT-857 (med 100 in 2400 Hz, namesto med 100 in 5000 Hz, kot je nastavljen difolt), reč bolje "lovi". Za filter v medfrekvenci pa nucam 2.3 kHz mehanski Collins namesto standardnega.

Druga DSP karama a la digital noise reduction, pa se mi zdi, da je bolj za okras. Sicer reč manj šumi, ampak se tudi korespondenta slabše sliši. :-?

Edinole digital notch filter pridno eradicira povsem vsako kuckanje telegrafije v njegovem dosegu. :D

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S52OW » 14 Sep 2004, 15:24

Yaesu ima audio dsp. Na cw-ju je zadeva sila koristna, medtem ko na ssb-ju manj, saj moteči signal fizično ostane v željenem obsegu.
Do izraza pride na izhodnem audiu...tam dela super. ...
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a S52OW » 26 Sep 2004, 20:07

Danes sem malo testiral 6khz sprejem na ssb-ju in ga ožal samo z dsp-jem v borbi proti bližnjim močnim signalom. Presenečen sem bil kako lahko audio dsp uniči moteči signal, čeprav je ta "fizično" še prisoten...
Tako da zdaj kombiniram if + af.
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

Re: Kaj narediti proti "splaterjem" ali močnim mot

OdgovorNapisal/-a s53ww » 01 Okt 2004, 21:26

[quote="s57wtt"]
Kot VHF tekmovalec me zanima kaj naj naredim, da bi znizal poke in splaterje, ki jih dobim v sprejemnik zaradi velike moci bliznjih postaj.

Vem, da je najboljsa resitev ft-1000mp + javornik. A mene zanima, kako bi lahko to drugace resil (oz vsaj malo zmanjsal motnje).

Ce dam dve ali vec anten v stack bo kaj bolje ?

Kaksen filter ?
[/quote]

Ziv'!

Ne bos verjel, ampak tudi jaz si zastavljam to vprasanje, 1kmp in Javorniku navkljub. In ce bo cas dopuscal, bom cez zimo naredil skupino 4-ih 3el. jagic postavljenih horizontalno z neenakomernim vzbujanjem (z vseh anten ne bo pobrana enaka moc signala), tako da bodo vsi stranski snopi potisnjeni vsaj 25dB. Sistem nameravam testirati samo kot sprejemno anteno ...

Kar se splaterjev tice, je to problem oddajnega signala in ni opravicila za signale, ki so sirsi od 30kHz (ne glede na oddajno moc, da le niso
blize kot cca 5km oz. mocnejsi kot 59+60dB). Kar se tice sirokopasovnega suma, je problem lahko tako na oddajni kot na sprejemni strani ...

Filtri seveda ne pomagajo (se najmanj na NFju)...
...vsi vedo, da gre za problem sprejema sibkih signalov v prisotnosti zelo mocnih, vendar se redki zavedajo, da beseda "mocnih" pomeni 100-120dB (10miljardkrat do biljardkrat) mocnejsih od onih sibkih. In tu ni sale, niti preprostih in poceni metod za izboljsanje sprejema ...

73 de Robi/s53ww

p.s. vsem, ki leta 95 se niste ovohavali UKV bandov, pa priporocam naslednje ctivo http://lea.hamradio.si/~s53ww/Poslednji ... ZRS595.htm (kljub temu, da sem ga sam napisal pred skoraj 10-imi leti, sem se ravnokar ob ponovnem branju do solz nasmejal ...)[/url]
s53ww

OdgovorNapisal/-a s55o » 02 Okt 2004, 21:32

Pozdrav Robi!
No ko sem prebral ta tvoj "članek" sem tudi jaz videl, da bo vedno aktualen.
No glede na to, da imam tovarniški icom 746 in da delam ven iz lukne :) še vedno poklofam zadovoljivo število postaj. Kot praviš, slišim standardnih 5 slo powered postaj, a so večina le teh v normali 10 khz. Nekatere pa brnijo po celem bandu. Nekaj tega prispeva ip3 moje postaje, nekaj pa nabriti ojačevalci :).
Povej, kako se bo zadeva obnesla, bi bilo pa fajn, kot pravi mario, da bi bilo med kontesti omejena moč na tam nekje do 25W.
lp
Boštjan s57wtt
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

OdgovorNapisal/-a s55z » 04 Okt 2004, 19:02

Hojla sotrpini... :D

Prav praviš, Boštjan, glede omejitve moči, , saj so tudi barke na olimpijadi več ali manj vse enake (vsaj po gabaritih), potem pa kdor bolj obvlada. Po drugi strani, pa gre pri hamovščini tudi za tehnični napredek (boljše, manj šumeče, močnejše, ....) in bi bilo nesmiselno popolnoma omejiti moči.. Morda bi bilo bolje organizirati posebne QRP cteste ali pa jih razdeliti. Sicer sem pa tudi sam pristaš omejitve moči....
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s55m » 15 Nov 2004, 21:27

Naj še jaz dodam svoje...k temu pisanju.
Robi, tudi sam sem prebral tvoj članek (ne vem več katerič, ampak 10 je premajhna številka) in prav žal mi je, da imaš tako malo časa, da ne napišeš še kakšnega.....
Omejevanje moči? Kakšen smisel ima, če pa nihče tega ne more kontrolirati? Dejansko so tekmovanja postala pravo bojno polje in to, da so jadrnice vse enake je lari-fari. Tudi frekvence vseh postaj naj bi bile enake pa tudi gumb za nastavljanje iste imajo vse. Tudi usmernike imamo vsi na 13V (tu nekje)razen redkih izjem.
Ni problem v velikih močeh.S piscem zgoraj omenjega članka sva si kakih 30km narazen,pa se v tekmovanjih da delati brez večjih težav.
Običajno me bolj motijo postaje,ki deklarirajo nižjo moč (najbrž nelinearno).
Vsekakor se da z širino antenskega snopa in odnosom naprej nazaj nekoliko izogniti motnjam (do tu namenjeno WTT)WTT)...........................................................a kaj ko so s Slavnika JN65XM skoraj vsi DL direkt čez Čaven ali pa tesno ob njem.....
Tudi sam sem eden tistih, ki so se učili iz tekmovanja v tekmovanje....tudi sam sem "šprical" celo z solo IC202 +-50Khz!!!!!! Če to sprejmeš in poizkušaš razumeti, predvsem pa odpraviti vzroke, omejitve moči niti niso potrebne.
Običajno predlagajo omejevanja moči tisti, ki moči nimajo in v njo niso pripravljeni investirati ne denarja ne svojega časa, seveda pa bi bili radi konkurenčni s tem kar imajo.Tudi avtomobilov iz leta 1980 je bolj malo na cesti.Tu pa tam kakšen old-timer.....In tudi jaz imam doma FT221R iz leta 1978 pa IC202 pa IC290H in celo novejši FT817 ,a mi na konec pameti ne pade, da bi z njimi odšel na hrib in se šel tekmovanje na 144Mhz.
Poizkušajte sprejeti stvari takšne kot so. Z restrikcijami se običajno doseže ravno nasprotno. Nivo tehnične kulture je tisti, ki rešuje takšne težave. In če ena sama škatlica s tisočdvestodvainpetdeset gumbi in tipkami vsebuje primopredajnik od 100Khz do 2,3Ghz je to vsekakor kompromis.Kompromisi pa niso za tekmovanja...
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s55o » 15 Nov 2004, 23:48

Lep pozdrav Adi!
Kot praviš se strinjam...da smo leta 2004 in da enostavno se s starimi postajami ne da več priti v sam vrh.
Jaz sam posedujem icom 746 in z njim nimam nobenh velikih problemov, trudm pa se, da bi z danim naredil čimveč. Sedaj kako to narediti...
Ti praviš z ožanjem snopa antene...to bomo preizkusili naslednje leto z uporabo 2x 17 el ton ....ali pa s kakšno še bolj usmerjeno ?

Glede uporabe moči. Se strinjam...zadeve pač ni mogoče nadzorovati..
Nekateri kurijo krepko preko zakonske meje in se ne sekirajo. Pa kaj čmo....meni so tekmovanja ravno zaradi svojih 25W tako zanimiva, pa če kličem om3bh ja 15minut ali 30 minut, da me sliši :evil:
Tako da pač naj ljudje kurijo, kolikor hočejo zaradi mene, ampak naj se trudijo, da bi čimmanj druge motili.

Seveda pa se bomo naslednje leto (bolj organizirano) trudili v temle kontestu.
lp
Uporabniški avatar
s55o
Tečni Moderator

OdgovorNapisal/-a s55m » 15 Nov 2004, 23:54

Pozdrav še enkrat.
Sam poznam bolj ali manj vse contest operatorje v S5 na VHF-u.
Za vse sem prepričan da ne kurijo 3dB cez zakonsko mero (3dB ni ovira,da te nekdo moti bolj ali manj),če ne zaradi drugega-zaradi elektrike HI!Motijo te postaje iz čisto drugih razlogov....ne zaradi moči!!!
(razen če nimaš koga s 3Kw na 1Km razdalje???)

Če bi se rad znebil motenj z dvema tonama ju boš moral dati skupaj po horizontali, kar pa montažno ni najlažja rešitev.
Raje si omisli anteno z dolžino boom-a okoli 10m (5Wl),pa še lažje jo boš postavil...
s55m

Kraj: KN12OR

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost