Težave z avtomatskim tunerjem

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Težave z avtomatskim tunerjem

OdgovorNapisal/-a S59OP » 09 Nov 2011, 22:33

Ali ima kdo izkušnje z avtomatskim tunerjem YAESU FC-20?
Imam postajo FT-847 in pa sledeči tuner, ki sem ju pravkar kupil.
Ker ni bilo v paketu zraven data kabla za povezavo teh dveh, prej tunerja nisem mogel preizkusiti, sedaj pa, ko sem si kabel naredil, sem opazil, da tuner ne deluje.
Če opišem stanje: ko priključim data kabel in prižgem postajo, lučka POWER na tunerju ne sveti
če pritisnem "tuner" tipko na postaji, pa postaja za kakšni 2 sekundi odda PTT in to je to.
Ker se tuner napaja kar iz postaje preko data kabla, sem na konektorju izmeril prisotnost napetosti, katera naj bi prišla iz postaje, vendar le te ni bilo.
Pomislil sem, da je mogoče napetost na tuner pripeljana samo tedaj, ko pritisnem tipko "tuner" na postaji, vendar tega še nisem poizkusil izmeriti.
Upam, da ima kdo izkušnje z tem tunerjem ker bi rad vedel, kako tole deluje...
S59OP

Re: Težave z avtomatskim tunerjem

OdgovorNapisal/-a S58WW » 10 Nov 2011, 15:25

Ojla!

Če si kabel naredil prav (pin to pin; nekje sem enkrat zasledil, da je priporočljivo peljati vseh 8 žičk med konektorjema, čeprav sta 3 in 6 obe ground) poglej še nastavitev 31 v MENU -ju. Mora biti na "TUNER".

Če sta ti dve stvari OK in ti še vedno ne prižge lučke "POWER" potem pa ne vem....
73 Pibo S58WW ( ex YU3HP, YU3TDV )
http://www.qrz.com/db/S58WW
A half-truth is the most cowardly of lies.
Uporabniški avatar
S58WW

Kraj: Dob pri Domžalah

OdgovorNapisal/-a s52aa » 10 Nov 2011, 17:49

Jaz imam v spominu da moraš imeti CAT izklopljen, če hočeš uporabljati tuner.
s52aa
LEA Admin

Kraj: Prelog, JN76HD

OdgovorNapisal/-a s53sx » 10 Nov 2011, 21:09

Hoj

Prepis iz opomb uporabnikov (tudi jaz jo še imam):

People have identified two limitations to the FC-20, the matching range and
the inability to use both, CAT control and the tuner simultaneously.....

Ergo ali ali...... :-?
73 de Joze, s53sx
Uporabniški avatar
s53sx

Kraj: there

OdgovorNapisal/-a s51zg » 11 Nov 2011, 10:52

Kot si napisal:

Ker se tuner napaja kar iz postaje preko data kabla, sem na konektorju izmeril prisotnost napetosti, katera naj bi prišla iz postaje, vendar le te ni bilo.

Ali si meril napetost na priključku TUNER na pin-u 1 na postaji? Če si nameril 13.5V, potem je tu vse OK.
Če pa te napetosti na omenjenem priključku na postaji ni, potem je pa velika verjetnost, da je nekdo (da si) zamenjal pin1 z pin2 na moškem delu konektorja. Takrat se lahko zgodi marsikaj...

lp
s51zg

Kraj: Srednje brdo, JN76BC

OdgovorNapisal/-a S59OP » 12 Nov 2011, 14:31

Fantje, hvala za mnenja in nasvete, našel sem napako in sicer tako v postaji kot v tunerju, v postaji je bila skurjena vez na plošči, ki vodi do skupnih plusov, zaradi tega ni bilo 13,8V na pin 1 v konektor za tuner, v tunerju pa je skurilo spremenljivi kondenzator pri vhodnem konektorju antenskega priključka proti postaji (ta kondenzator je za nastavitev nulte točke- tako piše v shemi)
Predvidevam, da je nekdo nekaj šaril okoli konektorja in je naredil kratek stik na postaji, za tisti kondenzator pa izgleda, da je nekdo v tuner spustil preveliko moč.
Vez v postaji sem popravil vendar tunerja ne upam priključit preden ne dam nekomu zamenjat kondenzatorja (SMD) v tunerju.
S59OP

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov