Vprašanje:mikrofonska vtičnina na postajah

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Vprašanje:mikrofonska vtičnina na postajah

OdgovorNapisal/-a s57oma » 23 Dec 2010, 11:43

Pozdravljeni,
zanima me zakaj imajo postaje na mikrofonskem konekrotju(vtičnici) na določenen pinu +8V oz +5V napetosti(kenwood/yaesu).Ker namreč moti me to,ker bi si naglavni set prevezal na nožno stikalo pa ne vem,če se uporabi ta pin ali ne.Ker logično je,da se footswitch priklopi na pina PTT,mikrofon pa na pine za mikrofonski priklop.In sedaj bi si sam naredil taksen adapter,da bi mi pasal v postajo,a kot sem omenil,me moti ta napetostni pin.Hvala vsem za odgovore.
73! de S57OMA

Boštjan
s57oma

Kraj: Brežice, JN75TV

Re: Vprašanje:mikrofonska vtičnina na postajah

OdgovorNapisal/-a S52DK » 23 Dec 2010, 13:12

Hoj!

Ta napetost se uporablja za prednapajanje kondenzatorskih mikrofonov in DTMF elektronike, prav tako pa se s pomočjo te napetosti prožijo določeni ukazi s funkcijskimi tipkami. Nožno tipkalo se da enostavno vezati, tako, da tukaj ne bi smelo biti težav. Za kateri radio že gre?

MC ES HNY 2011 DE S52DK.
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a s57oma » 23 Dec 2010, 20:58

Oj Robi

potem pomeni,kot sem napisal,da ne potrebujem napetostnega pina,samo zvezem ptt in mikrofon in zadeva deluje.In se nekaj,potem takem lahko tudi prevezem npr yaesu mikrofon na kenwooda in obratno,pac izpustim ta napetostni pin,pac mi ne bodo delale funkcije,up and down itd..Ce je to to,potem sem imel prav,samo nisem upal zvezat,da ne bi poskodoval aparature.Uporabljam pa ft-950 in ts-480sat,ter obcasno stari dober ts-450sat.
73! de S57OMA

Boštjan
s57oma

Kraj: Brežice, JN75TV

OdgovorNapisal/-a S52DK » 23 Dec 2010, 21:55

Glede vezave Kenwood mikrofonov na Yaesu in obratno je predvsem potrebno imeti v obziru kakšne vrste vložkov (mikrofonskih elementov) dotični mikrofon vsebuje. Praktično se to seveda da narediti. Nekateri operaterji so si skonstruirali nekakšen mikser oz. preklopni pult, kjer imajo mikrofon vezan enkrat na eno drugič pa na drugo postajo.
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost