Double, triple, quad-conversion receiver

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

OdgovorNapisal/-a s56a » 04 Dec 2003, 16:47

S56AL> Pogresam razlago, zakaj je meritev BDR "prakticno neuporaben podatek". Pri ARRL meritvah je posebej oznaceno, ce je BDR omejen s sumom 1. l.o.

Jaki signali se linearno zbirajo s šumom prvega lokalnega oscilatorja (BDR) in istočasno hitro multiplicirajo med sabo v produkte tretjega reda (IMD3). Danes so frekvence večinoma prezasedene, premočni sosedje pa niso toliko pogosti. Praktične G3RZP meritve na EU 40 m objavljene v QEX pokažejo potrebo po IP3 >= +20 dBm in LO z manj kot -130 dBc/Hz. Trenutno se doseže IP3 = +40 dBm pri IC-7800 in šum oscilatorja od -140 dBc/Hz pri Orion-u. Staneta po 9 in 3,5K $...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56al » 05 Dec 2003, 08:31

s56a napisal/-a: .... premočni sosedje pa niso toliko pogosti...
...

Na moji lokaciji v mestu imam v krogu 250m tri HAM sosede in na lokaciji "na vasi" enega. Aktivni so sicer bolj poredko, ampak obicajno ravno takrat, ko je najmanj treba :). Razlika med recimo IC706 in FT-100 ali kaksno "veliko" postajo je opazna. Kot ze omenjeno, zal ARRL sele od pred kratkim meri BDR s 5kHz zamikom, kjer je razlika med "malo" in "veliko" postajo vsaj po obcutku se vecja, kot pa kadar je moteci mocni sosed 20kHz ali vec stran. Meritev zal nimam, da bi obcutke lahko potrdil ali ovrgel.

Za ilustracijo, razlika v BDR recimo 16dB se morda pri vrednosti 120dB / 136dB zdi majhna, toda vedeti je treba, da je merilo logaritmicno. V vatih to pomeni, da bo moj sosed, ki bo oddajal 20kHz stran, moral imeti 40x vec vatov, da mi bo "potopil" sibek sprejemani signal na recimo FT-920, kot pa bi potreboval moci v anteni, da bi mi enak signal "potunkal" na recimo IC-706.

Morda podatek o BDR za vecino primerov res ni pomemben, vendar kaze na kvaliteto zasnove IF dela sprejemnika in obcasno pride ta prav. Res pa tudi, da bolj v 2m vojnah, kot na KV :).

LP, S.
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a s56a » 07 Dec 2003, 12:29

Majhne postaje imajo slabši BDR samo zaradi fizičnih težav z oklapljanjem posameznih ojačevalnih stopnji. Danes je največji problem sosedov v šumu oddajnika (+ kliksovi na CW, splaterji na SSB), ki se prej sliši kot pa RX BDR vplivi. Na področju TX šuma je prav Orion naredi veliki napredek. S53WW je poskušal doseči nekakšen dogovor znotraj S5 UKV tekmovalcev brez večjega odziva "kilowatt-arjev"...
s56a

OdgovorNapisal/-a S52OW » 13 Dec 2003, 16:59

Kakšen teden preizkušam zdaj sprejemnik tudi z Spectraplus programom, ki v realnem času natančno kaže spekter med 22Hz in 22Khz, se pravi grafično vse kar se dogaja na frekvenci.

V kombinaciji If-shift in dsp High-low cut lahko po želji režem nepotrebno.
Ostro ali postopoma-poševno (glede na spekter).

USB: High-low cut poreže bolj ostro, zato uporabljam najprej if-shift, ki zamakne frekvenco bolj "postopoma" v minus in nato z low-cutom odrežem nepotrebne, v tem primeru pridobljene nizke frekv.
Za moje uho najbolje...od 100Hz-300Hz "poševen" skok, od 300Hz do 1.9Khz odprto in
od 1.9Khz do 2.6Khz spet "poševen" padec. primerjam vizualno glede na grafično prikazan spekter. Upam, da je razumljivo.

CW: Prav resno razmišljam, da začnem tudi sam "klofat".
Cw-filter dela v redu, vendar pa ne vidim posebne potrebe po njem, saj lahko z if-shiftom in high-low cutom pridobim popolnoma enako dušenje oz. odsek neželjenega. Z hig-low cutom lahko ostro porežem popolnoma vse kar je okoli poslušanega signala.Stvar je naravnost fantastična.

S56a> Yaesu forever in točen čas! Dodatni filter je kupil takoj po tem, ko je slisal CW signale na dveh frekvencah okrog zero bita...

Poklical sem S53v, ki pravi da se zazna omenjena težava ravno pri Inradovih filtrih. Po tednu dni gledanja v spekter nisem zaznal nobenih dvojnih signalov na nobeni modulaciji!

NOTCH: Zelo ozko eliminira multiple carierje. Zanesljjivo in dobro.
Skratka, notch dela odlično.

NR: Noise redaction dela v 32. nastavljivo možnih kombinacijah in se v "šundru" kot dodatna pomoč dobro izkaže. Gledajoč spekter se občutno zmanjša šum in ohrani "glas".

Lahko samo hvalim postajo, razen dvr-ja (digital voice recording),
ki mu manjka nekaj potebnih funkcij.
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a S52OW » 21 Mar 2004, 20:39

Spet neslavni dvojni super.
Zanima me kaj bo svet radioamaterstva rekel na novo Icomovo 7800-tko, ki ima vsega....in sprejem na samo dveh medfrekvencah.
Icomova digitalizacija proti Yaesujevemu Collinsu??
Dolg boom - srečna postaja!! 73, S52OW de Tilen
Home page: http://tilenpusar.com
Uporabniški avatar
S52OW

Kraj: Golo 670m asl

OdgovorNapisal/-a s56a » 21 Mar 2004, 22:46

Za 10K$ so ugradili kvalitetan 6 kHz filter na 75 MHz in posebni I/Q mesalnik na DSP medfrekvenco od 36 kHz. Ta dodatno zatira simetrično frekvenco na 72 kHz razdalje (blizine). Pred dnevi sem z grozo ugotovil, da slavni Collins mech filtri imajo ogromno "brkov". To ni toliko nevarno v tretji medfrekvenci...
s56a

Prejšnja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost