Poceni Headset za FT-2000, FT-950, Icom, Kenwood,...

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Poceni Headset za FT-2000, FT-950, Icom, Kenwood,...

OdgovorNapisal/-a S51AY » 27 Jan 2010, 12:18

Pred leti sem si predelal ene malo dražje slušalke v headset, dodal sem nosilec z Heil-ovim HC-5 mikrofonom. Zvok slušalk je bil preoster, pa je po nekajurnem poslušanju (tekmovanje) povzročal glavobol. Pred kratkim sem preizkusil ene drage studijske slušalke, pa so za poslušanje radija ... zanič. Torej, škoda denarja za drage slušalke. Treba je najti neke dobre, a še dovolj poceni slušalke.
Ker se mi je zdel Heil-ov headset "nesramno" predrag (nekateri pa še kritizirajo slušalke) in ker ima FT-2000 parametrične equalyzer-je, sem se odločil, da preizkusim, kako bi se obnesel npr. headset za Sype. Našel sem enega ustreznega, dovolj dobrega, za 14 €. Zvok slušalk je super, ostane še problem mikrofona. Ti headseti vsebujejo kondenzatorski mikrofon (z integriranim predojačevalcem), ki ga ne moremo direktno priklopiti na postajo. Namenjen je priklopu na Soundblaster ali podobno zvočno kartico. Mikrofon je HiFi kvalitete, kar ni najboljše za SSB komunikacije. Zato pa imamo v FT-2000 (tudi FT-950) parametrične equalyzer-je, pa lahko to "popravimo".
Kako je narejen mikrofonski vhod Soundblasterja ? Uporabljena je 3.5´ Jack vtičnica, ki pa ni stereo, kot bi najprej pomislili, razen pri novejših tipih. Preko srednjega kontakta pride zvok mikrofona v Soundblaster, vmesni kontakt je napajanje mikrofona, masa je pa na "standardnem mestu". V zvočni kartici gre zvok najprej preko ELKO-ja (pa naprej), napajanje pa je 5V preko 2,2KOhm-skega upora. V mikrofonskem vtikaču sta srednji in vmesni kontakt povezana, kabel je dvožilni, koaksialni. Torej po isti žici gre napajanje predojačevalnika in mikrofonski signal ( http://www.epanorama.net/circuits/micro ... ering.html ).
Kaj moramo narediti ? Enako, kot je v Soundblasterjih. Jaz sem v mikrofonski konektor zalotal en upor (2,2K Ohm) in en tantalov (zaradi majhnih dimenzij) elektrolitski kondenzator (4,7uF). Na mikrofonski vhod (na konektorju) sem zalotal "+" stran elektrolita, na kontakt konektorja "+5V" pa en konec upora 2,2k Ohm. Drugi konec upora in "-" stran ELKO-ja sem povezal in tja prilotal srednjo žilo mikrofonskega kabla. Masa mikrofona pa gre direktno na konektor (Mic GND). To je vse. Stvar je tako preprosta, da shema ni potrebna. Kondenzator ima dve funkciji: loči "+" napajanja od mikrofonskega vhoda, njegova vrednost pa določa dušenje nizkih tonov. Najprej sem hotel dati vrednost 1uF (ali celo 0,47uF), pa sem se spomnil, da imam equalyzerje... :-). Pri postajah, ki jih nimajo, moramo pač malo eksperimentirati z vrednostjo kondenzatorja (0,47uF, 100nF,...). Mislim,. da naslednje ni potrebno napisati, pa vseeno. Elemente in vse "gole" priključke izolirajmo ! Jaz sem pred sestavo konektorja vse skupaj še malo ovil z izolirnim trakom, čeprav ima konektor izolacijski obroč. Konektor je predviden za malo debelejše kable, zato sem kabel malo "odebelil" z izolirnim trakom, da ga je konektor lahko stisnil. Še en praktični nasvet. Izolacijo iz tankega mikrofonskega kabla sem snemal s spajkalnikom. Izolacija srednje žile je bila iz neke teflonske mase, pa sem uporabil Aspirin tableto (Salicilna kislina). Treba je paziti, da teh hlapov ne vdihavamo, ker so strupeni.
Preostanejo le še DSP nastavitve (equalyzerjev). Po mučnem testiranju so se izkazale za najboljše tiste, ki jih priporoča Heilsound ( http://www.heilsound.com/amateur/settings/index.htm ). Za FT-2000 in FT-950 naj bi bile enake:

EQ1 FRQ = 200 Hz
EQ1 LVL = -8 dB
EQ1 BW = 2

EQ2 FRQ = 900 Hz
EQ2 LVL = -6 dB
EQ2 BW = 2

EQ3 FRQ = 2100 Hz
EQ3 LVL = +8 dB
EQ3 BW = 2

Enako za equalyzerje z procesorjem ali brez .

SSB TX Bandwidth (Menu 85 pri FT-2000)
Za lokal : 200 - 2800 Hz (2-28)
Za DX : 400 - 2600 Hz (4-26)
Univerzalno : 300 - 2700 Hz (3-27) - Meni se zdi ta najbolša

Za ostale tipe postaj, tudi Icom in Kenwood, poglejte na omenjeno stran Heilsound.

Kako pa to deluje v praksi ? Mikrofonsko ojačenje imam nastavljeno na 35-45%, stopnjo procesorja pa na 40%. Velika večina jih meni, da je modulacija odlična, prava DX modulacija, zelo dobra, super... (okusi pač), predvsem je pa zaradi predojačevalca močna (kazalci bolj skačejo :P ). V vsakem primeru je dosti boljša, kot z ročnim mikrofonom MH-31. Končni cilj pa je ta, da imamo proste roke... 8)
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY
Uporabniški avatar
S51AY

Kraj: Lendava

Re: Poceni Headset za FT-2000, FT-950, Icom, Kenwood,...

OdgovorNapisal/-a S58WW » 27 Jan 2010, 13:02

Ojla ....

Arpi lepo si napisal!

Sam že skoraj dve leti na mojih postajah uporabljam tole:

Slika

http://www.plantronics.com/north_americ ... amecom-377

Ker še vedno uporabljam "papagaja" od S57UUD (Darko hvala še vedno dela UFB!) sem tam priredil, da se priključi din. mic ali kondenz. mic...

Modulacije na mojem (lenem) 775 po tem, ko sem začel uporabljat multimedija slušalke ne morejo prehvalit in skoraj vedno me korespondenti sprašujejo kakšen mic uporabljam ....

Je pa res da ima "papagaj" možnost nastavitve pojačanja kar pomaga skupaj z mic gainom in compresiranjem...

Slušalke, ki jih omenjam so mi všeč zato, ker se da mic zložiti in se "skrije" v nosilec za slušalke (ko delaš CW ne rabiš mikrofona pred usti) ... so pa izredno neobčutljive na RF... Je pa res, da imam jaz po vseh NF kablih feritne obročke...

So lahke, obložene v blago, prijetne za nosit tudi več ur, ušesa ne "švicajo"!

Slušalke se dobijo pri nas "www.najdi.si" in so okoli 50€

Veliko uspeha!
73 Pibo S58WW ( ex YU3HP, YU3TDV )
http://www.qrz.com/db/S58WW
A half-truth is the most cowardly of lies.
Uporabniški avatar
S58WW

Kraj: Dob pri Domžalah

OdgovorNapisal/-a S51AY » 27 Jan 2010, 16:05

Heh, jaz sem najprej šel na najcenejšo varianto, da vidim, kaj se sploh da narediti. Bilo je pa hecno. Vzel sem Acme CD-850MV (slušalke z mikrofonom), na sliki je bil mikrofon na konzoli. Nisem vedel, da obstajata dve varianti enakega tipa. Kje je pa mikrofon ??? Našel sem ga v majhni odebelitvi na kablu, kjer se tudi nastavlja glasnost slušalk. Luknjica Fi 0,5mm :D , pa ščipalka za pritrditev. Sem se navadil, je enako dobro kot konzola, pa še manj moteče.
Je pa še ena pomembna malenkost. Dobro je, če ima headset stikalo za izklop mikrofona. Potem izključimo tudi napajanje predojačevalca, če dalj časa ne delamo SSB. Tudi to sem iskal, kot po sahari... preklopnik 0,7 x 0,7mm . Stari scenarij. Priključiš, ne dela. Vse preveriš in premeriš, ne dela ! Nagneš glavo, da zadeve "vkup stečejo", se spomniš, poiščeš, vklopiš... Kdo je že rekel, da ne dela ? :lol: :lol:
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
Uporabniški avatar
S51AY

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 27 Jan 2010, 16:30

S51AY napisal/-a: Vzel sem Acme CD-850MV (slušalke z mikrofonom),

V njihovem katalogu ni slušalk ?
http://home.roadrunner.com/~tuco/looney/acme.html

LP!
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a S51AY » 27 Jan 2010, 18:00

Vzel sem pri nas, preko spletne trgovine. Sicer pa vprašanja ne razumem... :oops:
Uporabniški avatar
S51AY

OdgovorNapisal/-a S56UBS » 27 Jan 2010, 18:29

RA kolega s57nbt, če natipkaš v spletni brskalnik poleg ACME še vsaj štiri črke je prvi zadetek tale:

http://www.acme.eu/en/web_meniu/compute ... eadphones/

73 Miran,s56ubs
S56UBS

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S52DK » 27 Jan 2010, 18:41

Hoj!

Jaz pa uporabljam kar nekaj razlicnih headsetov.

Najcenejsi je Speed CD -410MV, (cena cca 8 €);
Potem imam doma ene no name (kupljene za cca 12 € v Comtronu in predelane- v osnovi so bile cca 70 OHM, potem sem pa doma našel ene stare vložke slušalk in jih zalepil na mesto originalnih- zvok je zelo dober);
In najdražje Heil Proset Plus (o ceni rajši ne bi).

Vsake od njih imajo svoje prednosti in slabosti.
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a s55z » 28 Jan 2010, 07:30

Hojla,

Sam že nekaj let uporabljam PC Canyonove slušalke s kondenzatorskim mikrofonom, ki sem jih dobil poleg jezikovnega tečaja... V trgovinah so bile podobne takrat 1500 SIT... Po Arpijevem receptu imam zadevo povezano na postajo (TS850) že nekaj več kot leto dni in ni kake bistvene razlike od Heilovega mica na Proset plusu (o ceni slednjega tudi jaz ne bi, HI)... Edino, kar sem moral še modificirati so bili kabli... zamenjal sem vse z oklopljenimi kabli, vključno tistega od slušalk do mikrofona... Canyon pač špara in je imel vgrajen kar navaden dvožilni kabel... in zato sem sam sebi letel v mic...

No, slušalke so lažje in udobnejše od heilov in jih stalno uporabljam. Res pa je tudi, da slušalke in mic večinoma uporabljam kar v prvotni funkciji ... neposredno na PCju... Potem pa SB povežem s postajo in dela tako mic, kot posneta sporočila iz contest programov (papiga)... obenem pa tudi skype, poslušanje glasbe, filmov, ... Aja, še ena modifikacija: na slušalke sem nataknil zaščite od heilovih slušalk, da so mehkejše, hi...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S58WW » 28 Jan 2010, 12:18

Da se elegantno rešit tudi na naslednji način....

Dve poceni zvočne kartice v PC ju ena za digitalne mode ena za te slušalke ....

Digitalno jih povežeš z VIC programom narediš dva virtualna kabla (slušalke in MIC) in oddajaš in sprejemaš) AF (audijo) preko ACC (oziroma odvisno od postaje) konektorja kot PSK31 :P . Ne vem sicer ali bi se pojavile kakšne zakasnitve ampak, če je PC soliden (>1 GHz) ne bi smelo biti problema... ko delaš PSK pa gre mirkrofon MUTE s preklopnikom na kablu ali v SW equilizerju .... Treba pa je definitivno upoštevati RF. (feritni obročki)

Zaradi tega jaz nisem kupoval poceni kombinacij, ker vem, da nekateri "šparajo" z oklopljenimi kabli...

Seveda obstajajo tudi kvalitetne zvočne kartice (> 150 €) ki omogočajo več izhodov ali vhodov...
Tam bi to rešil z eno zvočno kartico!

Sam se nagibam k tej stvari, ki bo odlična tudi za SDR (24bit/192 kHz size/rate) ... ampak to je druga tema... in še višja cena... :cry:

http://ixbtlabs.com/articles2/creative- ... index.html
Uporabniški avatar
S58WW

OdgovorNapisal/-a s57nbt » 28 Jan 2010, 13:44

S56UBS napisal/-a:RA kolega s57nbt, če natipkaš v spletni brskalnik poleg ACME še vsaj štiri črke je prvi zadetek tale:

http://www.acme.eu/en/web_meniu/compute ... eadphones/

73 Miran,s56ubs

RA kolega s56ubs, če bi kliknil link, ki sem ga nalepil jaz, bi mogoče ujel poanto, zakaj sem ga nalepil :wink:
LP!
Uporabniški avatar
s57nbt

OdgovorNapisal/-a s55z » 28 Jan 2010, 16:43

S58WW napisal/-a:Da se elegantno rešit tudi na naslednji način....

Dve poceni zvočne kartice v PC ju ena za digitalne mode ena za te slušalke ....

Digitalno jih povežeš z VIC programom narediš dva virtualna kabla (slušalke in MIC) in oddajaš in sprejemaš) AF (audijo) preko ACC (oziroma odvisno od postaje) konektorja kot PSK31 :P . Ne vem sicer ali bi se pojavile kakšne zakasnitve ampak, če je PC soliden (>1 GHz) ne bi smelo biti problema... ko delaš PSK pa gre mirkrofon MUTE s preklopnikom na kablu ali v SW equilizerju .... Treba pa je definitivno upoštevati RF. (feritni obročki)

Zaradi tega jaz nisem kupoval poceni kombinacij, ker vem, da nekateri "šparajo" z oklopljenimi kabli...

Seveda obstajajo tudi kvalitetne zvočne kartice (> 150 €) ki omogočajo več izhodov ali vhodov...
Tam bi to rešil z eno zvočno kartico!

Sam se nagibam k tej stvari, ki bo odlična tudi za SDR (24bit/192 kHz size/rate) ... ampak to je druga tema... in še višja cena... :cry:

http://ixbtlabs.com/articles2/creative- ... index.html

Poskusil sem z dvema karticama, pa nisem bil zadovoljen... Namreč, zakasnitve so prevelike in če delaš v CW poleg tastature še z ročko na postaji, pride do tolikšne zakasnitve, da sebe ne slišiš, kaj tipkaš... Kartica z več izhodi je idelana, da se pa da tudi z eno samo. Samo izhod npr. apsk signala ustrezno znižaš na mixerju, pa je vse rešeno. Na Line-out enostavno vtakneš delilnik za dva 3.5mm konektorja in na eno stran vključiš slušalke, na drugo pa vhod na postajo... in vse kar oddajaš tudi slišiš... V tem primeru moraš monitor na postaji izključiti, sicer pride do osciliranja... Pri delu z digimode, pa je dobro dat tudi mic na mute...

Jasno, PC slušalke in mic morata imeti zelo dobro oklopljen kabel, saj sta lahko oba vir oscilacij zaradi RF še posebno pri HP QRO...
s55z

OdgovorNapisal/-a S58WW » 28 Jan 2010, 18:42

s55z napisal/-a:Poskusil sem z dvema karticama, pa nisem bil zadovoljen... Namreč, zakasnitve so prevelike in če delaš v CW poleg tastature še z ročko na postaji, pride do tolikšne zakasnitve, da sebe ne slišiš, kaj tipkaš... Kartica z več izhodi je idelana, da se pa da tudi z eno samo. Samo izhod npr. apsk signala ustrezno znižaš na mixerju, pa je vse rešeno. Na Line-out enostavno vtakneš delilnik za dva 3.5mm konektorja in na eno stran vključiš slušalke, na drugo pa vhod na postajo... in vse kar oddajaš tudi slišiš... V tem primeru moraš monitor na postaji izključiti, sicer pride do osciliranja... Pri delu z digimode, pa je dobro dat tudi mic na mute...

No ja, vse je odvisno tudi od procesorske moči in kakšno sound kartico imaš .... Jaz sem preizkusil z dvema Audigy karticama in e7300 dual core, pa ni bilo zakasnitev....

Drugače pa sem jaz govoril o enostavni priklljučitvi kondenzatorskega mikrofona na postajo brez poseganja v HW... No, če ne računaš na vgradnjo še ene sound kartice kot poseg v HW...

Sicer pa res je; več ljudi več ve in pri teh debatah bo kakšen dobil še novo idejo...

Lepo je izmenjavati mnenja....
Uporabniški avatar
S58WW

OdgovorNapisal/-a s55z » 28 Jan 2010, 19:08

Res je, hi

No procesor je bil AMD Athlon 64 2700+ karkoli že to pomeni in kartica ena od Terratecovih ne ravno najcenejših... Glavna pa je bila vgrajena na mama plati... Pri prenosu sem določil največjo prioriteto, pa je vseeno kasnilo okoli sekundo, morda malo manj... pa vendar preveč za nemoteno delo... Bom poskusil še na novi plati, ki sem jo zmontiral pred kratkim...
Sicer pa mi je sedaj kapnilo, da bi lahko tudi hardversko povezal oba Line-in v kartice... :)
s55z

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost