Pozdravljeni,
že nekaj časa sem opažal, da Garmin Nüvi 250W ob vklopu nikakor ne najde satelitov. Po nekaj minutnem "iskanju" se na zaslonu pojavi sporočilo, če nadaljuje z iskanjem. "Smrekica" signala kaže dva rdeča segmenta.
Težava se je pojavljalala izključno na Ljubljanskem koncu. Zaradi težave sem že klical na Geoset ter se dogovoril za pregled.
Toda danes se je izkazalo, za kaj gre: v službenem VW Transporterju imam skoraj vedno za pepelnik zraven radia obešeno kitajsko UKV postajo (Weirewei), ki jo na ljubljanskem koncu praviloma nastavim na R7. Pazite to: slučajno sem postajo izključil in ter ponovno vključil Garmina. Takoj po zagonu je našel signal satelitov, "smrekica" je kazala polni signal.
In še preizkus: čim sem pri delujočem (vključenem) Garminu, ki je pred tem našel signal satelitov, vključil postajo (zgolj sprejem), sta na smrekici zasvetila zgolj rdeča segmenta, nekaj časa po vklopu postaje se je nivo signala zvečal, ampak ne na maksimum. Po izklopu postaje je signal ponovno šel na maksimum. Težava se pojavlja izključno v primeru, da je postaja nastavljena na 145,775 MHz. Pri vključeni postaji Garmin ni nikakor našel satelitov.
Težava rešena, me pa prav zanima, kakšne smeti gredo iz oscilatorja kitajske UKV postaje, da škodujejo nedvomnu kitajskemu Garminu, ki je očitno nezaščiten proti motnjam. Ne čudim se, da je v letalu potrebno ugasnti vso elektronsko šaro.
Še to: podobno težavo z RFI sem pred časom imel na VW Passatu: čim sem v predalček pod upravljalno enoto klime (Climatronic) odložil mobitel, je klima začela hladiti kot nora, in to na temperaturo, ki je bila bistveno manjša od nastavljene.
Torej: če vas kakrokoli zafrkava na skrajno čudni način, najprej izključite vso elektronsko šaro!
Lp,
Tono