Zanimivo: težave z Garminom zaradi UKV postaje

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

Zanimivo: težave z Garminom zaradi UKV postaje

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 04 Avg 2009, 21:45

Pozdravljeni,

že nekaj časa sem opažal, da Garmin Nüvi 250W ob vklopu nikakor ne najde satelitov. Po nekaj minutnem "iskanju" se na zaslonu pojavi sporočilo, če nadaljuje z iskanjem. "Smrekica" signala kaže dva rdeča segmenta.

Težava se je pojavljalala izključno na Ljubljanskem koncu. Zaradi težave sem že klical na Geoset ter se dogovoril za pregled.

Toda danes se je izkazalo, za kaj gre: v službenem VW Transporterju imam skoraj vedno za pepelnik zraven radia obešeno kitajsko UKV postajo (Weirewei), ki jo na ljubljanskem koncu praviloma nastavim na R7. Pazite to: slučajno sem postajo izključil in ter ponovno vključil Garmina. Takoj po zagonu je našel signal satelitov, "smrekica" je kazala polni signal.

In še preizkus: čim sem pri delujočem (vključenem) Garminu, ki je pred tem našel signal satelitov, vključil postajo (zgolj sprejem), sta na smrekici zasvetila zgolj rdeča segmenta, nekaj časa po vklopu postaje se je nivo signala zvečal, ampak ne na maksimum. Po izklopu postaje je signal ponovno šel na maksimum. Težava se pojavlja izključno v primeru, da je postaja nastavljena na 145,775 MHz. Pri vključeni postaji Garmin ni nikakor našel satelitov.

Težava rešena, me pa prav zanima, kakšne smeti gredo iz oscilatorja kitajske UKV postaje, da škodujejo nedvomnu kitajskemu Garminu, ki je očitno nezaščiten proti motnjam. Ne čudim se, da je v letalu potrebno ugasnti vso elektronsko šaro.

Še to: podobno težavo z RFI sem pred časom imel na VW Passatu: čim sem v predalček pod upravljalno enoto klime (Climatronic) odložil mobitel, je klima začela hladiti kot nora, in to na temperaturo, ki je bila bistveno manjša od nastavljene.

Torej: če vas kakrokoli zafrkava na skrajno čudni način, najprej izključite vso elektronsko šaro!

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
anton.galun

Re: Zanimivo: težave z Garminom zaradi UKV postaje

OdgovorNapisal/-a s52pc » 04 Avg 2009, 22:50

Zdravo Anton !

GPS sateliti oddajajo na 1575,42MHz

Medfrekvenca kitajske postaje je verjetno 10.7MHz.
145.775 + 10.7 = 156.475(lokalni oscilator)

156.475 * 10 = 1564.74 (deseti harmonii lokalnega oscilatorja)
Omenjeni harmonik je verjetno dovolj močan in dovolj brizu, da GPS sprejemniku na 1575.42 dela težave.

Ugibal sem, ampak lahko bi bilo to.

Mirko
s52pc

Kraj: Zenik

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Avg 2009, 07:33

Pozdrav,

tudi mene zanima in bi si zadevo najraje ogledal s spektralcem, Tono - dobrodošel (samo 12V kabel za napajanje spektralca moram poiskati ker sem baterije vzel ven in jih ekološko oddal na Petrolu).

sicer pa poskusi v Passat-u 3B ali 3BG z avtomatskim menjalnikom dati telefon na isto mesto - ne da klima delala po svoje, zadeva bi naj celo vplivala na vožnjo, kar ne moreš reči za staro Laguno (oziroma starejše Renaulte z elektronskim ključem) tam se v najslabšem primeru celo ustaviš. Kolegici se namreč Laguna še vedno ugasne med vožnjo če telefonira in se pelje po področju, ki je slabo pokrito z GSM (torej tam kjer si bolj greje uho in ...) seveda je vse verjetno tudi pogojeno s SAR vrednostmi / izbiro aparata. Bojda so slednji že imeli tudi težave v bližini močnih RTV ali Radijski oddajnikov.

Zanimivo je tudi izpadanje GSM-a (pogovora med vožnjo po cesti ali AC) v okolici Domžal (visoko napetosno stikališče -RTP)... in še bi se našlo...

LP Jože

73, S55E
s55e

OdgovorNapisal/-a s52pc » 05 Avg 2009, 07:38

Zdravo Anton !

Ker imam tudi sam kitajsko postajo WEIERWEI, sem jo danes malo pomeril.
Postaja na sprejemu, FRQ=145.775, na spektralcu košček žice kot sprejemna antena.
Spektralec: start = 1GHz, stop = 2GHz izmeril sem precej močne nosilce na 1050MHz, 1225MHz, 1400MHz, 1575MHz, 1750MHz, 1950MHz.

Na sprejemu postaja seva precej smeti med 250MHz in 2.5GHz.

Mirko
s52pc

OdgovorNapisal/-a anton.galun » 05 Avg 2009, 08:42

Jože,

hvala za povabilo, če rabiš vzorec "smetilnika" ti ga posodim, sicer pa se vidimo na pijači.

Mirko,

evo, problem solved :) Ne vprašaj, kakšna jeza me je imela zaradi Garmina. Sem že mislil, da mi ga "ometa" kak "neprijatelj", dokler včeraj nisem slučajno izključil kitajca.

Zanimiva je še ena finta: kot sem že opisal, kitajca vključiš, signal na Garminu izgine, ter se nato ponovno pobere, ampak ne na maksimum. Čim se skvelč na kitajcu odpre, Garminu signal spet crkne, in to za dlje časa. Mirko, a lahko pogledaš, kaj se zgodi z radijskimi smetmi v tej situaciji? Očitno kitajec res ne ustreza standardom TEMPEST :)

Še ena zgodovinska zanimivost: v II. svetovni vojni so nemci na podmornicah uporabljali sprejemnike radarskih signalov, ki so jih oddajali zavezniški radarji. FuMB1 ali Metox je zaradi svoje konstrukcije močno nezaželjeno seval, in nemci so, sicer napačno, domnevali, da je to vzrok za nenadne zelo natančne zavezniške napade na podmornice. Zanimio razpravo na to temo najdete na linku

http://www.cdvandt.org/Metox.pdf

Poanta celotne zgodbe z Garminom in kitjacem je v tem, da se pričnemo zavedati, kakšen elektro smog ustvarja raznorazna elektronska šara. In to takšna, ki celo ustreza eni od smernic EU, ki govori o elektromegnetni združljivosti, ter nosi oznako CE. Lari fari ti papirji in oznake, kaj ne?

Lp,

Tono
Uporabniški avatar
anton.galun

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Avg 2009, 09:03

s55e

OdgovorNapisal/-a s55e » 05 Avg 2009, 09:20

Ah ja,

sem skoraj pozabil. Tudi sožitje med slovenskim produktom za sledenje vozil - fleetmanagement ki uporablja RF ID za prijavo voznika v sistem mi na kolena spravi MF ročne postaje (Icom - da ne bo pomote).

Morda pa bi lahko odprli novo temo kjer bi pripravili listo kompatibilnih naprav ki lahko delajo "blizu" skupaj !?

LP Jože

73, S55E
s55e

OdgovorNapisal/-a s52pc » 05 Avg 2009, 09:45

Zdravo !

Kitajček se vrže v "sleep mode" če ni signala se sprejemnik (in tudi motnje) periodično vklaplja. Ko se signal pojavi (ali izključi skvelč) je motnja trajno prisotna.

Mirko
s52pc

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov