Pozdrav vsem. Sem na novo lastnik ft2k in vidim, da je debata tu gor zanimiva. Svoja občutja in izkušnje sem že opisal pod temo IC-756pro3 vs FT-2000. Zato naj le opišem še enkrat "finto", kako prelisičiti tuner, ki ima zanič softver. Dobrodošlo je imeti general coverage TX (enostaven poseg, opisan v mods.dk). Kot je marsikdo že opazil, je tuner izpod kritike. Poleg tega, da je počasen, ob določenih pogojih sploh noče poglasiti navadnega dipola za 80m na vseh bandih. Tako sem imel težavo, da mi na 10.100 ni hotel uglasiti, temveč se je tuner takoj po kratkem pisku enostavno izklopil, antena je ostala neuglašena. To se je dogajalo vsakič, ko sem pritisnil in držal tipko "tune". Vzel sem si čas in se igral. Nato sem našel finto, ki sem je bil izredno vesel. Verjamem, da je boste veseli tudi vi:
Najdeš frekvenco, na kateri se tunerju "zljubi" startati, nato pa izkoristiš njegovo počasnost in prevrtiš frekvenco na željeno. Tuner sploh ne "opazi", da si vmes frekvenco zamenjal in zato se še naprej trudi poglasiti in mu tudi uspe! Še vedno, kadar sem to finto uporabil, je tuner spravil SWR na 1:1!En mali namig: pri tem le uporabite tipko "fast", sicer vas bo bolela roka od rolanja glavnega gumba... Arpi, če se ne motim, sem startal tuning na 3,5MHz, nato pa prevrtel gumb na 1,8 in glej čudo, 80m dipol se poglasi tudi na 160m. Koliko je sicer efektivna taka antena, pa ni predmet te debate! Naj pa povem še, da v kolikor boš spet startal tuner na 1,8, bo tuner znova obupal in se izklopil, čeprav je že poglašen!!! Prav neumna napaka, ki zaradi tega še bolj jezi! Aja, finta zelo dobro deluje, res pa je, da boš moral za vsak frekvenčni segment "rolati" po istem postopku. Sicer boš imel SWR na 1810 1:1, na 1830 pa neskončno. Za vsak frekvenčni segment, ki ga pokriva posamezna memorija tunerja (teh je 100), si shrani pozicijo. In na tistih delih, kjer noče poglasiti, ga enostavno prelisičiš, on pa si to stanje zapomni in naslednjič ko prideš na ta isti frekvenčni segment, bo antena že poglašena, seveda, če je vmes ne zamenjaš
Tisti, ki nimate general coverage TX-a, boste pač malo več rolali, iz banda na band
Še enkrat pa poudarjam, fantje, vsak od nas je plačal tudi tuner, zato imamo pravico do delujočega, torej moramo težiti za naslednje FW. Upam, da se strinjate, da bi lahko dodali tudi na SSB ju možnost stepa 1, 2.5, 5 ali 10 kHz, saj je "ciljanje" okrogle frekvence prav zoprno početje.
Sicer si bom vzel čas in vse kar me teži, napisal tudi na yahoo groups in na YAESU. Uživajte v uglaševanju in polni moči

!!
73 de Marsell, S52ID