FAQ o PMR

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

FAQ o PMR

OdgovorNapisal/-a biggy » 28 Jun 2007, 07:09

Tam nekje na drugem forumu sem prebral na temo o uporabnosti PMR:
- da pa niso vse oddajne in sprejemne frekvence normalizirane in enake in tudi koraki niso vedno enaki, kar pomeni v splošnem to, da se npr. JOHN DOE z MOTOROLO PMR in npr. JANE DOE z EDELWEISS PMR ne bosta ujela, slišala ja, ne pa klepetala...

in
... PMR moti signal analogne žolne, malce tudi digitalne, če nima zaščite. In domet ni 6km, razen če se igramo met v daljino... Very Happy
V realnosti je v mestnem urbanem območju domet cca 350 m (MOTOROLA PMR), na odprtem pa smo poizkusili do 1.2 km, dlje se nismo igrali, bi pa bilo zadevo dobro preveriti, proizvajalec omenja max 3km.

Glede na to, da ste tukaj zbrani tisti, ki o teh stvareh res največ veste, vas prosim za mnenje oz. resnico o tem. Predvsem me zanima, kaj bi lahko bila osnova trditvi, da PMR moti signal analogne, malce (kaj je to mlace . ne vem) pa tudi digitalne žolne!
biggy

Re: FAQ o PMR

OdgovorNapisal/-a S56CT » 28 Jun 2007, 08:42

biggy napisal/-a:Tam nekje na drugem forumu sem prebral na temo o uporabnosti PMR:
- da pa niso vse oddajne in sprejemne frekvence normalizirane in enake in tudi koraki niso vedno enaki, kar pomeni v splošnem to, da se npr. JOHN DOE z MOTOROLO PMR in npr. JANE DOE z EDELWEISS PMR ne bosta ujela, slišala ja, ne pa klepetala...

in
... PMR moti signal analogne žolne, malce tudi digitalne, če nima zaščite. In domet ni 6km, razen če se igramo met v daljino... Very Happy
V realnosti je v mestnem urbanem območju domet cca 350 m (MOTOROLA PMR), na odprtem pa smo poizkusili do 1.2 km, dlje se nismo igrali, bi pa bilo zadevo dobro preveriti, proizvajalec omenja max 3km.

Glede na to, da ste tukaj zbrani tisti, ki o teh stvareh res največ veste, vas prosim za mnenje oz. resnico o tem. Predvsem me zanima, kaj bi lahko bila osnova trditvi, da PMR moti signal analogne, malce (kaj je to mlace . ne vem) pa tudi digitalne žolne!

PMR = professional mobile radio (uporabljajo ga službe gasilci, reševalci...)
PMR 446 = personal mobile radio (prosta uporaba v državah v katerih je v te namene rezerviranih 8 kanalov na 446 MHz pasu z 0,5 W izhodne moči)
FRS = family radio service (uporaba dovoljena v USA in Kanadi na 462 in 467 MHz na 14 kanalih, z 0,5W)
LPD = low power devices (69 kanalov na 433 MHz območju z močjo 10 mW, sekundarna uporaba frekvenčnega področja dodeljenega radioamaterjem)

PMR 446, če govoriš o tem ima 8 kanalov, katerih frekvence so predpisane. Če gre za isti sistem ne bi smeli imeti dve PMR 446 postaji vprogramirane različne frekvence. Je pa res, da imajo večinoma te naprave že tudi CTCSS oziroma subton. Teh subtonskih kod je ponavadi 38. Gre za nekakšno zaporo šuma, ki aktivira NF oziroma zvočnik šele, ko oddajnik sprejemniku odda isto kodo (npr. kodo št. 1 s frekvenco 67.0 Hz). Če koda ni ista, se dva ne bosta slišala in če se ne slišita tudi klepetati ne moreta. Če lahko klepetata pomeni, da se slišita. Lahko pa ima nekdo svoj sprejemnik zaprt s subtonom, drugi pa ne. Če subtona nimaš vklopljenega slišis vsakogar, ne glede na to kateri subton oddaja, on pa tebe žal ne bo.

Žolna je ptič. Digitalna žolna je lahko pač žolna, ki služi kot igrača. Poznam nekoga, ki ima takšno papigo in govori kot utrgana, pa še na morje gre lahko brez skrbi. :D

Aha, zdej kapiram, da ti verjetno govoriš o "žolni" katero uporabljajo alpinisti. To je naprava, ki služi odkrivanju zasutih v npr. snežnih plazovih. Morala bi biti v opremi vsakega alpinista. Kako lahko žolna moti radijsko postajo? Vsaka elektronska naprava, še posebej oddajnik, lahko povzroča šum na sprejemniku. Kaj je takšnega v "žolni" ne vem, vem pa, da obstaja možnost, da ta naprava dela motnje.

Če boš malo pobrskal po spletu boš našel še podatek o daljši zvezi kot je 6 km s temi postajami. Na domet ne vplivajo samo prepreke in motnje ampak tudi propagacije (vreme itd.).

Sicer nimam navade odgovarjati nekomu, ki ne spoštuje pravil foruma glede izbire imena, ampak v upanju, da boš to uredil naj ti bo.
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/
S56CT
S5 RPT Manager

Kraj: Sevnica

OdgovorNapisal/-a biggy » 28 Jun 2007, 09:38

Hvala za odgovor in strpnost.

Ja res sem pozabil omeniti, da gre za lavinsko žolno. Bolj natančno me zanima, koliko je po vašem mnenju poročilo na portalu Gore ... ljudje subjektivno obarvano, oziroma, koliko ima fizikalne podlage. Lavinska žolna deluje na frekvenci 457 KHz, kar je po mojem mnenju zelo daleč od frekvenc 466 Mhz, na katerih deluje PMR.
biggy

OdgovorNapisal/-a S51KQ » 19 Dec 2007, 14:54

Živjo,

Lavinske žolne so nekoč delovale na 2.275 KHz, po letu menda 1986 pa se v EU prodajajo in uporabljajo samo nove žolne na frekvenci 457 KHz. Isti standard so sprejeli tudi preko luže v USA deset let kasneje.

Ker žolna - sprejemnik deluje na zelo nizki frekvenci, ga lahko moti skoraj že vsak oddajnik. Še posebej impulzni, kot so recimo GSM igrače. Zato morajo biti med iskanjem zasutih oseb, GSM aparati izključeni! Ti se namreč tudi ko so samo na poslušanju pogovarjajo z bazno postajo ...

Ali PMR oddajnik moti žolno, še nisem preizkusil. Vsekakor pa nad njim imamo kontrolo in takrat pač ne oddajamo.

LP, Mijo K. S51KQ
http://atv.hamradio.si/gore
Uporabniški avatar
S51KQ

Kraj: Vojnik

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov