NAPAJALNIK OD RACUNALNIKA ZA UKV MULTIBAND POSTAJO

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

NAPAJALNIK OD RACUNALNIKA ZA UKV MULTIBAND POSTAJO

OdgovorNapisal/-a s53lg » 20 Avg 2006, 15:07

Pozdravljeni!
Zanima me,ce se da uporabiti racunalniski napajalnik kot napajalnik za UKV multiband postajo 100W.
Zadeva je od serverja racunalnikov in ima 2x 22A voltaza pa je 12-13 V.
Dobrodosle vse informacije.
s53lg

OdgovorNapisal/-a s55m » 20 Avg 2006, 17:23

Sam ga raje ne bi uporabljal za kaj takega iz kopice osebnih dvomov in razlogov. :lol:
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s55z » 20 Avg 2006, 20:53

Hmm, sam sem ga uporabil za napajanje transverterja 14MHz/144MHz z 80W linearjem. Uporabil sem 250W napajalnik s tem, da sva ga s kolegom predelala (odstranila vse ostale napetosti, previla transformator in dušilko z več žicami), nato pa sem ga brez ohišja (premajhen prostor za vgradnjo) vgradil na mesto skurjenega analognega napajalnika. Seveda sem uporabil vse originalne filtre in na 12V napetosti dodal še nekaj blokirnih kondenzatorjev, ploščica pa je tudi vgrajena praktično v kletko.

Po preverjanju in primerjavi z laboratorijskim stabiliziranim napajalnikom ni bilo nobenega opaznega šuma na sprejemu, stabilizacija BP, brez težav pa je dal od sebe tudi 12A na 12V. Praktično je zdržal tudi dvodnevno MS delo s cca 700W v anteni in razmerjem RX:TX = 50:50... Sistem se je obnašal točno tako, kot prej z analognim stabilizatorjem...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s57uud » 20 Avg 2006, 21:39

Taki napajalniki delajo dobro, dokler je vse v redu. Ko pa gre kaka stvar po zlu, potem napajalnik doda svoj delež.
V primeru, da zaradi kakršnega koli razloga VF energija ne odteče v anteno, se tovestni napajalniki običajno hudo spuntajo. Če samo prenehajo delat je še dobro. Lahko se jim zgodi, da dajo precej preveliko napetost. Če imamo srečo ostale naprave to izdržijo, v nasprotnem je pa "pogreb".
Sam imam hudo bolečo izkušnjo z switching napajalniki in VF poljem. Edina stvar, ki sem jo dobil ob postavitvi Supervozlja na KRAS-u je bil napajalnik. Narejeno je bilo več napajalnikov in kot prispevek naše ZRS k vozljišču sem dobil tak switching napajalnik. Deloval je brezprekorno. Enosmerna napetost je bila čista. Pri testu z 300W linear-ja na 2 m se je tudi odlično odrezal. Za več pa itak ni bilo časa.
Jaz pa hop pa z nim na hrib. Kake pol leta je bilo vse v redu. Potem pa nenadoma vozljišče ne deluje več. Hmm.. nerodna reč. Celoten Sedovnik je bil vklenjen v led. kake 10 do 15 cm ga je bilo kakor kje. Vseeno sem šel. Pogledam - nobene lučke - nič, mrtvo. Ugasnem vse skupaj, pregledam varovalke. Vse Ok. Odklopim napajalnik, da bi ga odnesel s seboj. No za vsak slučaj, pa ga še enkrat prižgem in pomerim napetost. DELA ! ??? Povežem vse nazaj in vse dela.
Zgodba se je ponovila še keke 8x. Peš na hrib. Ugasnem in ponovno prižgem. Seveda sem spremljal kaj se dogaja. In ugotovil sem sledeče. Ko zmanjka napetost na Sedovniku je vozljišče mrtvo, ko napetost pride, vozljišče oživi in čez cca 3 minute ponovno umre.
Odkril sem, da napajalnik dela, če ga prižgem v VF polju. Če pa se napajalnik prižge brez VF polja in to pride kasneje, se napajalnik zaradi lastne prenapetostne zaščite izklopi. Na lokaciji je bil še 3 KW radiodifuzni oddajnik. Ta se je vklopil čele kake 3 min potem, ko je napajanje ponovno prišlo.
Sklenil sem narediti S53MV napajalnik. Ker se mi ni nikamor mudilo, me je v hitrejši tek spravila strela, ki je končno dotolkla "skrbnika mojih zimskih izletov na v hribe". Omenjeni napajalnik dela brez prekinitev vsa leta kar dela vozljišče KRAS, razen prvega pol leta.
Res bi ga priporočil.
Moja izkušnja torej je switching napajalnik in radijska tehnika nekako ne gredo skupaj. Switching napajalnik in hribi pa še manj. O tem kako se obnesejo switching napajalniki in satelit pa vprašajte S53MV. Jaz sem ga poslišal -"TO NEJ Z VKUP".

Dandanes je glavni strošek pri izdelavi napajalnika pravzaprav čas. Ne vidim razloga zakaj bi predeloval PC napajalnik v te namene. Edini razlog je pravzaprav lahko le izziv. Tudi sam sem to počel. Z nobeno predelavo nisem zadovoljen. Se pa ukvarjam nekaj s tem, da bi PC napajalnik razdrl in uporabil kar največ delov z njega za izdelavo laboratorijskega napajalnika - izziv pač.
Zadnjič spremenil s57uud, dne 20 Avg 2006, 22:32, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a s55z » 20 Avg 2006, 22:14

Ja, no, izziv je bil tudi v tem primeru, predvsem pa precej manj dela, kot popravilo starega analognega, kjer je zgorelo nekaj delov, vprašanje, pa kaj še kar ne vidiš takoj in se šele potem izkaže, da je bilo povsem na robu preživetja, HI. In priznam, nekaj jih je ležalo po delavnici in sem jih pač koristno uporabil... Ja, pa nekaj kil lažji je tudi brez starega petkilskega transformatorja v EI izvedbi 8)

Vendar v tem primeru ne gre za delovanje nekje bogu za hrbtom, ampak za postajo za katero vseh 24 ur sedi operater. In ja. Odprt v VF polju se je napajalnik v trenutku izklopil! Šele po vgradnji v kovinsko škatlo transverterja in v kletko starega napajalnika in vgradnji blokad (raje kakšno več kot manj :D) ter 100 omskem stalnem bremenu, je zadeva zanesljivo shodila... Ampak sedaj kar dela...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost