mnenje o tej anteni?

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

mnenje o tej anteni?

OdgovorNapisal/-a s56izw » 14 Feb 2006, 21:14

zanima me njenje o tej anteni, ter na kakšen način lahko ima ta dipol tolikšno ojačanje?

http://www.marcucci.it/english/prodotti ... sp?ID=8524

lep 73! iztok
s56izw

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a s56a » 14 Feb 2006, 23:02

Front/Back rate: 12 dB / 20 dB / 20 dB je lahko samo front/side!
s56a

Re: mnenje o tej anteni?

OdgovorNapisal/-a S58F » 15 Feb 2006, 16:07

s56izw napisal/-a:zanima me njenje o tej anteni, ter na kakšen način lahko ima ta dipol tolikšno ojačanje?

http://www.marcucci.it/english/prodotti ... sp?ID=8524

lep 73! iztok

Hi.

Iztok, za ta denar si narediš doma sam anteno ki,bo 1000% delovala precej,precej.. bolje na 80/40 kot ta Sagant MT-240X (joj,joj,joj.. za kos žice & 2 trapa 240 euro :evil: :evil: )

1.) 80/40m Inverted V ...nacrt je v MMANA 2.3

2.) Za 14,21,28 pa si kupi kak 3 bander ali pa si trenutno postavi Loop za 20m (ker na 21,28 mhz so sedaj pogoji zelo,zelo mizerni) ...vse načrte dobiš v MMANA programu.

Za 66.000 (cc 280 euro) dobis pri S58T (Miro) 3 ele. ECO 20-15-10m
http://www.elnaprave.com/home/home.htm ...jaz sem z to anteno na 20m naredil v enem letu cc 170 DXCC

Lp Erik S58F
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

OdgovorNapisal/-a s57x » 15 Feb 2006, 16:41

Erik, morda bi bilo dobro, če bi prav na kratko napisal, čemu služi in kako se sploh uporablja program MMANA. Mislim, da je precej hamov, ki se še niso spoprijeli z izdelavo anten in se tega pravzaprav bojijo, saj ne vedo, kaj naj vzamejo v roke, kje se kaj dobi, kako izdelati trap itd. Na marikaj odgovori že ana Google, mogoče bi pripeli kakšno povezavo?

73 Jurij, s57x

p.s. Kdor jezika špara, kruha strada še vedno drži!
s57x

OdgovorNapisal/-a S55DX » 15 Feb 2006, 17:27

Tu je nekaj mer za Sagant anteno:

http://www.d2.dion.ne.jp/~sagant/pdf/2005.pdf

Po tej skici sodeč, gre za dvojni trap dipol.

Če že mora biti skrajšan dipol, lahko zelo podobno anteno proizvajalca Ecoantenne (art. 85), dobiš pri slovenskem zastopniku za manj kot tretjino Marcuccijeve cene.
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s56izw » 15 Feb 2006, 18:43

lahko rečem le: blagor vsem , ki tako dobro obvladate ang. Jezik, da lahko na netu prebirate strokovne članke tako in drugače namenjene radioamaterjem!
Vsi nismo take sreče, oz . je naše znanje omejeno , kar pa še ne pomeni, da radioamater nisem z dušo in srcem. Posebej se zatakne , ker je prav v teh tekstih veliko strokovnih besed , kar zadevo še samo zakomplicira. V knjižnici sem iskal knjige iz nekdanje YU-zbirke. Saj vem, da je tega včasih bilo res veliko , a sem ostal žal praznih rok….
Zdaj , kot večina že veste delam na multibend anteno windov c.c. 41m dolžine. Katera zdaj , ko sem nabavil tjuner dela ok ( vsaj po EU). Težko je govoriti o optimalni postavitvi antene , če živiš med bloki in je najvišja točka v tvoji bližini 10m drevo. A verjamem da če bi kakšen stari maček videl mojo lokacijo bi znal najti tisto optimalno rešitev kaj (obesiti ) oz . katero anteno postaviti glede na pogoje. Okoli mojega bloka stoji par dreves višine c.c. 10-15m a so med samo oddaljene zgolj c.c. 10m . in meni se niti ne sanja , kaj kupiti oz. izdelati , da bi lahko optimalno izkoristil te dane možnosti. Govoriti ,čim višje in čimbolj dlje … je zame utopija, a verjamem , da bi se dalo iz moje mikro lokacije izvleči , kaj več kot pa z windovko le idejo oz. nasvet bi potreboval. Veliko bolj kot raznih linkov , bi bil vesel konkretnih napotkov kako se lotiti določenega projekta in morda bom nekoč tudi jaz pomagal nekomu , ki bo seveda pomoč potreboval…..

Z lepim pozdravom! iztok
s56izw

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a s57x » 15 Feb 2006, 19:39

Iztok, z našim pregovorom v p.s. nisem mislil nič slabega, pač pa to, da marsikdo ne upa napisati, kje ga kaj žuli. Kar je za nekoga mačji kašelj, je za drugega nepremostljiva težava.
Če sem prav razumel, ne živiš v bloku. Si morda kdaj poskusil z vertikalko?
Dratovje obešeno na višinah, ki jih omenjaš, bo delalo prav kilavo - razen morda horizontalnega loopa, z njim sem naredil iz bistveno slabše lokacije in obešenega nižje, kar lepe zveze!

73 Jurij, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a S55DX » 15 Feb 2006, 21:40

Iztok,

knjigo Karl Rothammel - Antene imajo v knjižnici Šolskega centra Velenje.

Božo Metzger - Radio priručnik za amatere i tehničare imajo v Osrednjih knjižnicah Celje in Mozirje.

Jaz sem si obe knjigi sposodil v knjžnici in si jih skopiral, saj jih v knjigarnah ni več moč dobiti, so pa "obvezno" gradivo vsake spodobne radioamaterjeve knjižnice. :lol:

To je za začetek več kot dovolj. Žal čudežne formule za antene ni. Sam sem po dolgih letih iskanja prišel do tega, da je vsaka antena, ki jo imaš, boljša od tiste, ki je nimaš! To pomeni, da je boljša še tako slaba antena, ki si jo postavil, od najboljše, ki živi le na papirju v neki knjigi. Na te se namreč poklofa bolj malo DXov :cry:
73 de Milan, S 5 5 D X
Uporabniški avatar
S55DX
Moderator

Kraj: Jezero (JN75fx)

OdgovorNapisal/-a s56a » 16 Feb 2006, 01:17

S56IZW> Težko je govoriti o optimalni postavitvi antene , če živiš med bloki in je najvišja točka v tvoji bližini 10m drevo.

NVATLAS pokaze dve sosedni stolpnici na razdalji 65 metrov v idealni smeri za postavitev antene za USA! Samo sosede treba prepricati :P
s56a

OdgovorNapisal/-a S58F » 18 Feb 2006, 18:33

s57x napisal/-a:Erik, morda bi bilo dobro, če bi prav na kratko napisal, čemu služi in kako se sploh uporablja program MMANA. Mislim, da je precej hamov, ki se še niso spoprijeli z izdelavo anten in se tega pravzaprav bojijo, saj ne vedo, kaj naj vzamejo v roke, kje se kaj dobi, kako izdelati trap itd. Na marikaj odgovori že ana Google, mogoče bi pripeli kakšno povezavo?

73 Jurij, s57x

p.s. Kdor jezika špara, kruha strada še vedno drži!

Juri.

Hmm..zelo teško bi bilo opisati program tukaj na forumu ...verjetno je res mogoče zahteven za nekoga ki ne pozna ANG. in se ne razume kaj je: jX,F/B R (Ohm) ..itd

Toda kot je že napisal S55DX ... potrebno je vzeti (najbolše) knjigo
Karl Rothammel - Antene .. in malo zadevo preštudirati (tako sem sam začel)

Za kaka vprašanja okrog MMANA pa lahko (če bo le moč) pomagam... z nasveti

LP Erik S58F
"LIFE IS TO SHORT TO BE QRP"
EX-S57LWE
Uporabniški avatar
S58F

Kraj: GOČE-VIPAVA

tuljave v ANT, ne hvala!

OdgovorNapisal/-a S57SI » 07 Jul 2006, 08:39

HI! imam izkušnje z bloki (sam živim v bloku) in malo prostora, in podaljševalnimi tuljavami v ANT (zelo ozka antena), obvezno kupler!.Na koncu sem se raje odločil za FD-3 band ( 80m, 40m in 15m) ki sem ga naredil sam za zelo malo denarja. To je zloženi dipol ki v redu špila, seveda če je dovolj visoko postavljen in je dolg komaj 29m (skupna dolžina žice je okoli 58m)! Vse info imaš v ROTHAMELU!!!!
Uspeha in 73 de Vojko, S57SI.
S57SI

Kraj: Velenje

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov