praznilec za NiCd

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

$%&

OdgovorNapisal/-a sierra » 01 Jun 2006, 18:32

Thanks guys!!! :wink:
sierra

OdgovorNapisal/-a s56wix » 02 Jun 2006, 10:30

s54s napisal/-a:Še vedno vztrajam na Tango SCH V2.11. Žal ga pod XP-ji ga ni več mogoče pripraviti do delovanja.

Obstaja strasno zanimiva tehnologija, ki se ji rece virtual machine.
Postopek je nekako tak:
1. Od podjetja VMWARE poberes (free) Player za virtualne masine
http://www.vmware.com/products/player/

2. ker player omogoca le laufanje virtualnih masin, ne pa njihovo definicijo, poberes naslednje free orodje:
http://free.oszoo.org/ftp/qemu/win32/re ... -0.7.2.exe
s katerim definiras (kreiras) VM ki ga potem Player zna laufat

3. Lepa navodila kako z omenjenima programoma v XPjih postavis se ene XPje je na
http://johnbokma.com/mexit/2005/10/26/v ... ws-xp.html
s tem da bos ti verjetno postavil 95 ali 98 ali karkoli pac ze - Tanga ne poznam - ce deluje v dosu je pa se lazja resitev DosBox
http://dosbox.sourceforge.net/
- emulator za dos, s katerim se npr. da fascinantno spilat vse stare, legendarne spile za dos. Zadeva podpira mis, soundblaster, CD in je ne morem prehvalt.

Implikacij VM je neverjetno veliko, poleg laufanja legacy softwera pa predvsem za serverje in developerje:
za serverje:
- na enem fizicnem serverju laufas vec virtualnih po katerih razdelis servise, ki so tako zaradi separacije bolj varni oz. zanesljivi
za developerje:
- brez ekstra masine lahko sprobas sw na razlicnih OSih oz. na vanilla instalaciji le teh in ugotovis npr. kateri dllji manjkajo
splosno:
- ker je vsebina diska virtualne masine enostavno en filet na tvoji fizicni masini je backupiranje trivialno
- ce rabis stestirat nek software in noces da ti popaca tvojo masino ga enostavno instaliras na virtualno, sprobas, in ko vm zapres ne shranis sprememb ki so nastale
- ker je masina virtualna, torej laufa na virtualnem hardweru, je popolnoma prenosljiva med razlicnimi fizicnimi masinami - nobene instalacije driverjev, ker je virtualen hw vedno isti

LpM
Uporabniški avatar
s56wix

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s55z » 02 Jun 2006, 14:16

Hojla,

Na VMWARE sem laufal virtualne Winse (pozor, licenco moraš vseeno imeti, pa tudi VMWARE je plačljiv) letos januarja kake 3 mesece, dokler zaradi počasnosti nisem dokončno obupal (poleg tega se je zadeva zrušila in mi pokopala kar nekaj dela). Če padejo Winsi, vsaj kaj ostane na disku, na virtualnem disku pa težko kaj rešiš. Skratka gnal sem WinseXP pro in Win2000 za katere imamo licence (imam tudi Win98 lincenčne, pa nisem poskusil), v okviru njih pa tudi DOS programe (V XP dobro delajo).

PC: TYAN 2 x 64-bit Opteron 1.4GHz, 200GB disk, 4GB RAM, Grafika AGP8x 128MB RAM, 1GB mreža....

Pri Tangotu je drug problem. Namreč njegova grafika pozna VESA grafiko do 1250 x 1024, kar je za Tangota kar lepa grafika, ki pa dela v 16 barvnem načinu, ki pa ga nove kartice nočejo priznat čeprav delajo v VESA načinu.

Včasih je bila rešitev programček/gonilnik Scidoctor, ki je kartice prepričal, da poznajo tudi 4 bitno grafiko :D . Stvar mi je odlično delala na XP na notesniku. Ker pa sem takrat škrtaril, ko je bila zadeva še v prodaji, in sem dolpotegnil le trial verzijo, mi zadeva ne dela več, pa tudi programa se ne da več kupiti.

Morda obstaja kakšna druga rešitev, vendar pa smo kupili Protel DSP, ki ima več kot bom kadarkoli potreboval (po pravici, večino stvari ne znam uporabljati, pa tudi časa in potrebe za učenje nimam). Poleg tega pa smo našli kup priročnih in uporabnih SCH/PCB programov za Linux v okenskem okolju seveda... Na voljo je tudi nekaj free Win PCB/SCH programov, tako, da Tangota vse manj pogrešam, čeprav imam tudi zanj licenco (skupaj z donglom za LPT port, ki ga prenosnik žal nima)...

- emulator za dos, s katerim se npr. da fascinantno spilat vse stare, legendarne spile za dos. Zadeva podpira mis, soundblaster, CD in je ne morem prehvalt.

Aha, ali podpira tudi LPT, na katerega je za Tangota potrebno priključiti hardverski ključ?
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s56a » 02 Jun 2006, 16:08

Zdaj smo kompletno izpraznili najmanj 8 NiCd celic :P

Jaz sem zadnjic delal pod XP DOS v YUDXC z lastnim programom iz 1980-ih. Samokriticno sem pogresal vse dobrote N1MM Logger-ja :P Protel mi se ne ljubi poganjati za majhne elektricne nacrte. Nisem jaz Java Script generacija. Niti assembler me vec ne mika...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56wix » 02 Jun 2006, 22:26

s55z napisal/-a:Na VMWARE sem laufal virtualne Winse (pozor, licenco moraš vseeno imeti, pa tudi VMWARE je plačljiv) letos januarja kake 3 mesece, dokler zaradi počasnosti nisem dokončno obupal (poleg tega se je zadeva zrušila in mi pokopala kar nekaj dela). Če padejo Winsi, vsaj kaj ostane na disku, na virtualnem disku pa težko kaj rešiš.

Vmware Player je zastonj, oz. z drugimi besedami NI placljiv. Glede na to, da zadevo uspesno uporablja (za resne stvari) kopica firm po svetu nevem kako si jo uspel "zrusit", banalno povedano pa so varnostni ukrepi proti podobnim nevsecnostnim (beri backupiranje) premo sorazmerni resnosti dela, ki ga pocnes z VM.

s55z napisal/-a:Aha, ali podpira tudi LPT, na katerega je za Tangota potrebno priključiti hardverski ključ?

Podpira ali ne, ce imas zadevo v lasti, torej posedujes legalni kljuc ne vidim nobene moralne ovire da protekcijo pac odstranis in zadevo kot doslej legalno uporabljas. Ker je moralnost danes eno figo vredna in velja le se legalnost, pa se na sreco tudi o tem govori:
http://www.copyright.gov/1201/2006/reply/12kahle.pdf
Bil je tudi clanek na Slashdotu, pa ga zdajle zal ne najdem in je zgornji link zgolj nekaj kar sem na hitro nagooglal.

LpM
Uporabniški avatar
s56wix

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Jun 2006, 10:15

Hvala za lepe tech prispevke S56WIX! Moralnost je lastni ispit vesti, legalnost pa navzven. Zivimo v casu Donalda Trumpa in ne Aristotela...
s56a

OdgovorNapisal/-a s56wix » 05 Jun 2006, 14:05

s55z napisal/-a:Pri Tangotu je drug problem. Namreč njegova grafika pozna VESA grafiko do 1250 x 1024, kar je za Tangota kar lepa grafika, ki pa dela v 16 barvnem načinu, ki pa ga nove kartice nočejo priznat čeprav delajo v VESA načinu.

Ce kliknes na moj link za dosbox v prvi vstici featurjev najdes:
    4/15/16/32bpp VESA mode support

Takole pa zgleda zal ne licencna verzija, ki sem jo za test pobral z neta in po 10 minutah pobrisal.
Slika

LpM
Uporabniški avatar
s56wix

OdgovorNapisal/-a s55z » 05 Jun 2006, 19:09

Matej hvala,

na tvoj link sem že zadnjič kliknil. Tekoče zadeve bomo pa v klubu obdelali! :D :D
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s56vha » 27 Jun 2006, 07:12

Modelarji imajo precej izkušenj z baterijami, tudi postopki praznenja so urejeni tako kot je napisal Matjaž - vsako posebej.

Nekaj o praznenju NiMH baterij lahko preberete na http://modelarji.com/articles/917.aspx.

73de Aleš - S56VHA
s56vha

Kraj: Kamnik

Prejšnja

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost