TCXO 7

Vse o radioamaterski tehniki

Moderator: s55o

TCXO 7

OdgovorNapisal/-a S56S » 01 Avg 2005, 16:57

LEP POZDRAV
IMAM ENO VPRAŠANJE. IMAM YAESU FT 920 IN ME ZANIMA, ZA KAJ SLUŽI OSCILATOR TXCO 7. OZIROMA, KAJ JAZ KOT UPORABNIK POSTAJE PRIDOBIM, ČE GA INSTALIRAM V POSTAJO.

HVALA ZA ODGOVORE

73 DE DAVID
S56S

Kraj: VILLA DEL NEVOSO -ilirska bistrica jn75dn

Re: TCXO 7

OdgovorNapisal/-a s56oa » 01 Avg 2005, 19:05

S56S napisal/-a:LEP POZDRAV
IMAM ENO VPRAŠANJE. IMAM YAESU FT 920 IN ME ZANIMA, ZA KAJ SLUŽI OSCILATOR TXCO 7. OZIROMA, KAJ JAZ KOT UPORABNIK POSTAJE PRIDOBIM, ČE GA INSTALIRAM V POSTAJO.

HVALA ZA ODGOVORE

73 DE DAVID

Pridobiš stabilnejšo frekvenco. 8)
Reč je najbolj aktualna pri kakšnih zelo ozkopasovnih digitalnih načinih dela. Tam se precej hitreje opazi, če ti frekvenca radijske postaje "pleše" in TCXO te odreši tega problema.

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S51VC » 03 Avg 2005, 08:43

Pozdrav David.

Imam eno prvih FT-920, ki so prišle v Slovenijo.
Imam tudi original usmernik in FM ter AM filter. Za ta filter TXCO 7 pa so mi rekli, da ga ne rabim.
Če delaš v extremnih razmerah (akumulator, visoka vročina-mraz) se frekvenca verjetno menja. Mogoče nakladam...
V tem času kar jo uporabljam, še nisem čutil potrebe po tem filtru.

LP de S51VC
S51VC

Kraj: Orehovski Vrh - G. RADGONA

OdgovorNapisal/-a s51wi » 03 Avg 2005, 10:46

TCXO je temperaturno stabiliziran kristalni oscilator, kar pomeni da se mu frekmenca minimalno spreminja pri vecji spremembi temperature.
Kristal je pojem za stabilno frekvenco vendar nobena stvar ni idealna zato ima tudi kristal slabo lastnost, da je njegova frekvenca zelo odvisna od temperature in se zaradi te odvisnosti s temperaturo tudi spreminja.
Radioamaterji s tem nimamo vecjih tezav, ker zvezo hitro vzpostavimo in nam ni treba drzat tocno dolocene frekvence, saj jo lahko tudi med samo zvezo malo koregiramo. Frekvenca pri radioamaterski postaji brez TCXO se najvec spremeni od vklopa postaje v mrzlem prostoru pa do nekaj prvih deset minut delovanja, dokler se v sami postaji zaradi segrevanja elementov ne vzpostavi neka stabilna temperatura.
Torej, dober radioamater bo lahko opazil rahlo drsenje frekvence prvih par deset minut, kasneje pa bolj tezko.
Za normalno delo, se posebno pa v dolgih kontestih sigurno TCXOa ne bos pogresal, zato si za njegovo ceno raje nabavi dobre HEILOVE slusalke s HC4 mikrofonsko kapsulo ali kaj drugega, kar ti bo bolj koristilo pri delu.

73 de Stojan, S51WI
s51wi

OdgovorNapisal/-a s56a » 03 Avg 2005, 15:12

Vceraj sem razgledal slusalke po Londonu. Sony zacne pri 13 Ł, Grado labs imajo tudi 750 Ł model. Z YT1NT sva govorila o Heil mikrofonih. Za 300-2400 Hz govor zadosca PC kombinacija.
s56a

Vrni se na Tehnika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost