S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 02 Okt 2022, 20:55

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 32 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 12:34 
Odsoten

Pridružen: 06 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 40
To se je zgodilo zaradi kopiranja kanalov - nisem bil pozoren.
Bom popravil ob prvi priliki. Hvala za opozorilo.

73
Toni


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 13:02 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2017, 11:04
Prispevkov: 46
s53al

Če želiš samo poslušati pogovore : izberi ali vpiši TG, npr, 91 ali 293
https://hose.brandmeister.network/#/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 14:54 
Odsoten

Pridružen: 06 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 40
Sem popravil širino kanala na 12.5 KHz.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 17:12 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2017, 11:04
Prispevkov: 46
Hvala za ogromno vloženega dela in delitev datoteke. :D

Sicer bi po mojem mnenju bilo potrebno popraviti še pri simpleks kanalih, ker če pogledaš je med posameznim kanalom ravno za 12,5 KHz. Pa še dva repetitorja sta izpadla.

Kot sem že rekel, je pa glasnost na sprejemu pri korespodentu precej večja pa tudi je res, da kanali niso preveč zasedeni in tudi malo večja modulacija na simpleksu po moje ne povzroča kakšne večje škode.
Na repetitorjih bi znala prevelika modulacija povzročati več težav ?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 18:30 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 534
Kraj: Kranj - JN76EF
Pozdrav

Se pravi codeplug za Anytone ni v redu za odpiranje v programu za RT3S?
Sem želel pogledati kako je narejen, sem ga odzipal pa mi program Retevis za RT3S GPS
pri odpiranju v programu javi napako in izpiše 'Model je napačen.'

73 de Marko-S57NAZ

_________________
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 19:54 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Avg 2001, 01:00
Prispevkov: 534
Kraj: Kranj - JN76EF
Pozdravljeni

Sem naložil program za Anytone in zadeva lepo deluje.
Zanimivo, precej drugače, kot za Retevis.
Baza dobro urejena, prfektno za naštudirati.

73 de Marko-S57NAZ

_________________
"Vedno se pogovarjam s človekom tako, da si pridobim prijatelja in nikoli tako, da dobim sovražnika!" Medvešček Janez


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 20:02 
Odsoten

Pridružen: 06 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 40
Širina kanala je povsod popravljena na 12.5 KHz


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2021, 20:03 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2017, 11:04
Prispevkov: 46
Codepolug za Anytone lahko pogledaš v cps programu za programiranje postaje Anytone.

Za pretvorbo iz codepluga za Anytone v coeplug za rt3S pa potrebuješ kakšen program npr.
[url]
http://n0gsg.com/contact-manager/ [/url]
navodila pa so tukaj : http://n0gsg.com/contact-manager/Contact_Manager.pdf

Kar direktno seveda ne gre, ker so v codeplugu tudi podatki in nastavitve, ki so specifične za to postajo in so drugačne od RT3S.

Seveda stvar ne gre kar enostavno. Najprej moraš naložiti program za Anytone in izvoziti nastavitve v CSV format, nato pa naložiš codeplug iz postaje za RT3S v CPS za programiranje postaje RT3S in uvoziš prej izvožene CSV-je. Tako nekako. Pregovor parvi "brez muje se še čevelj ne obuje" :D

S57XZ
Mislil sem tele zapise:
Priloga:
Clipboard-analog 1.jpg [67.85 KiB]
Še ni prenešeno
, razen, če jo to namenoma na 25 KHz.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 07:57 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1089
Kraj: Sevnica
25 kHz je prav na 70 cm. Tudi večina repetitorjev na 2m ima še vedno deviacijo wide zaradi uporabnikov s starimi postajami.

Modulacija preko UHF FM repetitorjev bo s to, nepravilno, 12,5 kHz nastavitvijo deviacije tišja.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 08:10 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1089
Kraj: Sevnica
s53al napisal/-a:
Pozdrav,
ali se kje na kakšni http://www.xx strani vidi kdaj je postaja v omrežju, čeprav samo poslušaš? Mislim te, katere že imajo svoj ID.

73, Aleš


Vidi se v logih na mastru, če ima kdo vključeno roaming funkcijo.

Drugače se vidi samo oddaja, tako lahko preveriš posamezno postajo kje in kdaj se je nazadnje pojavila z oddajo v omrežju. Pod LastHeard na BrandMeister portalu.

Slika

Lahko pa postajo, ki ima vključeno funkcijo in je na STBY ter veš njen ID vprašaš z ukazom ali je dosegljiva "Radio check".

Sistem IP site connect DMR ni zastavljen tako, da bi se bilo potrebno prijaviti v omrežje kot pri GSM. Lahko pa se seveda prijaviš dispečerju nekega centra, ki uporablja ustrezno radijsko opremo in ta oprema potem skrbi, da spremlja ali je postaja v omrežju "živa", bodisi na način, da postaja sama pošilja signal "I am alive" ali pa jo po tem sprašuje ustrezna aplikacija iz centra zvez oziroma radijskega strežnika.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 08:40 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1089
Kraj: Sevnica
Še to, pogledal sem Tonijev file, katerega izvorni avtor je S52SX/Savo.

Za običajnega uporabnika ima po moji subjektivni oceni datoteka preveliko con s kanali.

Jaz v postajo vpišem repetitorje s TS1 in TS2. Na TS1 je primarno ob pritisku PTT tipke vpisana TG293. Pod TS 2 je to TG9. Če želim dostopati do katerekoli druge TG, grem na TS2 v Contacts in izberem željeno TG npr. 29311. Seveda je potrebno imeti v tem primeru pravilno nastavljeno sprejemno RX skupino. V RX groups list dodam vedno vse regijske in še kakšno TG. Na TS1 je v RX skupini poleg TG293 tudi 293112.

S tem se izognemo conam kot je "KRVAVEC TO ALL". Seveda si takšno cono, če nam je to lažje vpišemo za lokalni repetitor.

Tako nekako, kot je to zastavil 9A6NDZ je za ham uporabo povsem dovolj in tudi starejši se bodo znašli.

https://we.tl/t-s3Wiu4SgXU

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 09:12 
Odsoten

Pridružen: 06 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 40
Tilen, hvala za informacije in za CPS od 9A6NDZ.

Ta CPS, ki sem ga objavil sem pač dograjeval glede na lastne izkušnje z delom na DMR. Začel sem, ko smo v S50APT dobili Anytone.
Vmes sem za lastne potrebe uporabljal GD-77, ki ima v open verziji to veliko boljše urejeno (po mojem mišljenju).
Meni osebno je lažje dati en repetitor z vsemi TG grupami (različni kanali) v eno zono in potem s srednjim gumbom spreminjati TG.
Sicer pa si naj vsakdo uredi po svoje.

V zadnji verziji je dodana VHF Mrzlica in Band width je na vseh repetitorjih 25 KHz.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 09:43 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1089
Kraj: Sevnica
Oj Toni,

tako ja, najboljše je seveda, da si vsak uredi sam, po svoje. S to konfiguracijo, podobno imam jaz, je imel naš starejši klubski kolega en kup preglavic preden je našel pravo cono in potem še kanal. :D

Potem smo mu sprogramirali podobno kot ima to 9A6NDZ, da mu je lažje.

Je pa seveda s prihodom digitalnih komunikacij, katere smo radioamaterji "posvojili" in si jih prikrojili za svoje potrebe težko popolnoma spremeniti namen za katerega je bil DMR standard sprejet.

Profesionalni uporabniki DMR omrežij nimajo takšnih potreb kot jih imamo radioamaterji,tako, da smo se vseeno zelo uspešno vključili v ta ETSI standard, ki ni bil namenjen radioamaterjem.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 13:23 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2017, 11:04
Prispevkov: 46
S6CT

Hvala za pojasnilo glede dejanske nastavitve repetitorjev na 25KHz.

Seveda, če razumem to velja le za FM delo in ne za DMR, kjer se itak ne da izbrati več kot 12,5KHz.
Zato bi pričakoval, da bi bili vsaj DMR repetitorji, ki omogočajo tudi FM modulacijo nastavljeni na 12.5 kHz.

Sicer je dobro, da se omogoči uporabo tistim s starejšimi postajami, vendar pa po mojem mnenju "ni čisto po pravilih". Saj bi se tisti s straejšimi postajami ravno tako lahko pogovarjali samo bili bi malo tišji.

V nasprotju s našimi nastavitvami repetitorjev ima omenjeni Codeplug od 9A6NDZ na vseh frekvencah vpisano deviacijo 12,5 KHz tudi za FM repetitorje in simplekse.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: DMR postaja
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2021, 15:48 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1089
Kraj: Sevnica
Pozdravljen,

V praksi nas zaenkrat ne omejuje delo na 25 kHz širini kanala. Res so pred kratkim tudi na UHF spremenili širino kanala iz 25 kHz na 12,5 kHz, vendar je za prehod določeno daljše obdobje.
Nisem prepričan,da vsi analogni UHF repetitorji pri nas podpirajo prehod na 12,5 kHz.

Tudi mixed mode repetitorji ne delajo nobene škode, če so na FM-u nastavljeni na 25 kHz. Najboljše za uporabnike je, da je enako.

Tisti s starejšimi postajami ne bi bili tišji, ampak bi jih ožji filter sprejemnika odrezal in bi jih pri prehodu preko repetitorja prekinjalo.
Obratno pa, če bi bila postaja nastavljena na 12,5 kHz kanal, na repetitorju pa 25 kHz kanal bi bila tišja modulacija.

V codeplug 9A6NDZ se nisem spuščal glede vpisanih frekvenc, bolj v organizacijo con in filozofijo programiranja. Tudi v 9A je po mojem vedenju večina analogni repetitorjev še vedno na 25 kHz kanalih.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 32 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group