S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 06 Jun 2020, 00:32

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: WCA S5-00195 Grad Lemberg
OdgovorObjavljeno: 22 Jun 2015, 11:46 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 157
Grad LEMBERG pri Novi Cerkvi

W C A Ref.: S5 - 00195

Datum aktivacije: 21.06.2015

Pozivni znak: S51RU/P

Operator: Marjan - S51RU


:lol: Poročilo o aktivaciji


Kratek opis:

Sedmi rojstni dan WCA-Vse najboljše!

Ob tej obletnici sem se odločil za aktivacjo gradu LEMBERG !
Grad Lemberg stoji na strmem pobočju nad krajem Lemberg v občini Vojnik. Dostop do gradu po ozki asfaltni cesti, ki se odcepi od regionalne ceste in je dobro označen. Vstop v notranjost je zaradi obnove in ker potekajo gradbena dela onemogočen. Imel sem srečo, da je grad to nedeljo obiskal lastnik in me povabil v notranjost. Tako sem lahko naredil tudi nekaj posnetkov, ki dodobra pričajo o že obsežni prenovi.
Grad nosi WCA referenčno številko S5 - 00195.

Zgodovina gradu:

Lemberg pri Novi Cerkvi (pogosto naveden tudi kot Lemberg pri Dobrni) je prvič posredno izpričan v listini iz leta 1213 s katero je avstrijski in štajerski vojvoda Leopold VI. v Mariboru potrdil volila za kartuzijski samostan v Žičah. V listini nastopata kot priči Uschalk z Ranšperka in njegov brat Eberhard Lemberški - Vlscalcus de Rauenberch et frater eius Eberhardus de Leuburch, kar obenem priča o trdni povezanosti lemberške in ranšperske gospoščine. Skromne razvaline gradu Ranšperk so vidne še danes, nahajajo se na strmem skalnatem hribu v naselju Rupe med Šmartnim v Rožni dolini in Dobrno, jugo-zahodno od gradu Lemberg.
Med letoma 1248 in 1271 je na gradu živel krški ministerial Nikolaj Lemberški (Nikolaj de Lewenberch), eden izmed vitezov iz kroga znamenitega minnesängerja Ulrika Liechtensteinskega. Leta 1271 je Lemberg držal Hartnid iz Guštanja, deželni sodnik v Savinjski dolini, ki se mu je leta 1279 odpovedal v korist Friderika Ptujskega in njegovih sinov. Pritisk Ptujskih se je večal, tako da so se Lemberški preselili na Štrasberk. Ptujski so tako dobili formalno in dejansko v posest Lemberg, tja pa so naselili svoje gradiščane, med katerimi je bil med prvimi Ditmar z Lemberga (1307). Leta 1380 je omenjen Nikolaj Schmalzhofen. V 90. letih 14. stoletja so Ptujski združili gospodarsko upravo Lemberga in bližnjega Ranšperka. Leta 1403/1404 in 1427 se je kot lemberški gradiščan omenjal Jurij Mindorfer (1432 - Ojstrica). Leta 1387 je krški škof podelil pet krških gradov (tudi Lemberg) grofom Celjskim, vendar do realnega prevzema ni prišlo. Ko so Ptujski izumrli, so jim kot krški fevdniki leta 1438 sledili grofje Schaunberški, pristaši deželnega kneza in zato sovražniki Celjanov. V kroniki grofov Celjskih je zapisano, da je dal leta 1452 grof Friderik Celjski razdejati gradova Lemberg in Ranšperk, ker sta bila po njegovem Celju preblizu, v resnici pa zato, ker je bil tedanji lemberški posestnik grof Ulrik s Schaunberga svetovalec cesarja Friderika III. Znani pa sta tudi dve legendi. Po prvi grof Friderik ni mogel prenašati, da mu Schaunberški gleda v skledo medtem ko obeduje, po drugi pa naj bi le ta imel veliko zlato zvezdo, ki je sijala ravno v Friderikovo čumnato.
Ulrik in Albreht Schaunberška sta grad obnovila in ga posedovala do leta 1463, ko sta ga zastavila Štefanu in Andreju Hohenwarterju, leta 1487 pa so ga Hohenwarterji dobili kot krški fevd. Hči Andreja Hohenwarterja Neža je gospoščino prinesla za doto Krištofu Welzerju pl. Ebersteinu, njegov naslednik Viktor Welzer pa je grad leta 1584 na novo pozidal. Družina ga je posedovala še leta 1604, njegovi nadaljni lastniki pa so bili leta 1610 gospa pl. Polheim, Schrottenbachi (Ojstrica) do 1766, grofje Gross do leta 1811, potlej Ignacij baron pl. Reinisch, leta 1855 družina Langer, leta 1904 Hubert in Ana Galle. Galleti so posedovali grad tudi med obema vojnama, nakar je prišel v last splošnega družbenega premoženja. V postopku denacionalizacije so Gelleti dobili vrnjeno posest z gradom. Čeprav je bil grad še desetletja nazaj poseljen, sedaj v njemu prebiva le še en prebivalec, graščak g. Koštomaj.
Schaunbergi, ki naj bi znova pozidali od Celjanov razvaljeni grad, so se nedvomno naslonili na staro tlorisno zasnovo, ki je ta še danes izrazito srednjeveška. Vendar pa se od prvotnega gradu ni ohranilo drugega kot kleti pod severnim traktom, ki izvirajo iz dobe zrele gotike. Trakt nad njimi, ki je v današnji obliki baročen, je torej pozidan na starih temeljih in so ga po vsej verjetnosti pozidali že Schaunbergi. Welzerji leta 1584 niso pozidali samo vhodnega trakta, kot to sporoča napis nad vhodnimi vrati. Pozidali so tudi arkadni hodnik s priležnim južnim traktom, ki so ga nekoč krasili grbi in portreti Welzerjevih.
Klasicistične predelave v 19. stoletju so zabrisale nekdanji utrdbeni značaj vhodnega trakta in verjetno uničile tudi nadstropno stebriščno galerijo, ki jo opazimo na Vischerjevi upodobitvi. V 70-tih letih prejšnjega stoletja so na novo prekrili del traktov in stolpov.
Na ledini Tornovšče v bližini Lemberga so na eksponirani kopi vidni ostanki verjetno še romanskega izpostavljenga stolpa, propugnaculuma, ki je nkdaj varoval dostop iz doline do gradu.
Lemberška gospoda je bila znana kot zelo kruta. Uporne kmete so radi mučili, na gradu pa se je nahajala tudi železna devica. Mogoče ni naključje, da ljudje ob obisku gradu začutijo negativno energijo. Po zadnjih podatkih naj bi dotedanji lastniki gradu, družina Galle, grad prodala in je sedaj v slovenskih rokah.

Grad danes:

Kot že v uvodu omenjeno je grad že v nekaj letni prenovi in vidno je začel spreminjati svojo podobo. Lepo obnovljen je že renesančni hodnik, ki je nekaj posebnega. Že iz pogleda regionalne ceste lahko razpoznamo nov, bleščeč zid.

Tehnika za aktivacijo:

TX/RX: Icom IC 706 MKII . Vir napajanja: Ako-baterija 12 V 45 Ah
Antena: Multi band dipol ... postavljen kot inv. V.
Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiberglas.

Povzetek:

Pogoji za delo so bili dobri in z aktivacijo sem zadovoljen !

Zahvala za popolno in uspešno izvedbo aktivacije: S50LD - Lovru za najave, S58AL - Albertu, S52KM - Hinku za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in seveda iz Slovenije. Priporočam se tudi v bodoče v upanju, da bo zainteresiranih lovcev vedno več !
Vzpostavil sem 87 zvez. Log je poslan na mednarodno stran in lovci si lahko pogledajo delane gradove na tej povezavi: http://qth.cz/wcagroup/export/log_eng.php

Več informacij o WCA pa na teh povezavah !
http://wcagroup.org/
http://wca.hamradio.si/?lang=sl
http://www.wcagroup.org/ENG/_s5wca.html

Se slišimo iz naslednje aktivacije !
73 & 11 de Marjan S51RU

Slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group