S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 24 Feb 2020, 11:10

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: WCA S5-00275 Dvorec JELŠE
OdgovorObjavljeno: 08 Jun 2015, 13:56 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 151
Grad: Dvorec Jelše ( Erlachstein ) Šmarje pri Jelšah

W C A Ref.: S5 - 00275

Datum aktivacije: 07.06.2015

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RU


:lol: Poročilo o aktivaciji


Kratek opis:

Dvorec Jelše se nahaja nad naseljem Šmarje pri Jelšah.
Dostop: Peš ali tudi z avtomobilom po ozki asfaltirani cesti med drevoredom do samega dvorca. Dvorec nosi WCA referenčno številko S5 - 00275

Zgodovina gradu:
Po starejših virih naj bi bil dvorec postavljen v visokem srednjem veku, vendar je Jelše najti v literaturi šele leta 1424 kot Erlach. Na slovensko obliko imena Jelsche - Jelše naletimo konec 15. stoletja, leta 1635 pa so ga že napadli in oropali uporniški kmetje. Enaintrideset let za tem ga je skupaj s tremi kmetijami dobil v zajem baron Žiga Gaisruck, ga prezidal v dvorec in obenem precej povečal posest. Tako so sredi 18. stoletja k Jelšam sodili uradi Korpule, Kostrivnica in Vojnik z okrog 160 podložnimi domačijami. Do leta 1870 je bil v stavbi tudi sedež deželnega sodišča. Deželnoknežji fevd je bil Gaisruckov do leta 1799, nato pa so si sledili razni lastniki: Anton Nagy, leta 1837 Rajmund Novak, leta 1845 Rudolf in Terezija Gödel, leta 1884 je lastnik bil Gödel - Lannoy, tri leta kasneje pa je dvorec prešel v last pl. Artens. Pred II. svetovno vojno je bila lastnica gradu družba Jelšingrad, ki se je ukvarjala z lesno trgovino, med nemško okupacijo so v njem namestili t. i. Arbeitsdienst (obvezno mladinsko delo pred vpoklicem v vojsko) in menda že tedaj odpeljali del stilnega pohištva. Po končani vojni je bil v njem prevzgojni dom za problematično starejšo populacijo, nato pa je bil dvorec preurejen v dom upokojencev. Ti in drugi stanovalci so grad zapustili po kozjanskem potresu l. 1974. Lepo je bilo zunaj in bogato znotraj !
Današnja stavba ima tlorisno obliko črke L s prizidanim stolpičem ob osrednjem traktu, hkrati pa je na tem mestu razgibana s stolpiči, pomoli in balkoni. Poleg pritličja obsega še nadstropje in vrhnje pol nadstropje, podkletena je le v severnem delu osrednjega trakta. Najtemeljitejšo preobrazbo je stavba doživela v začetku 18. stoletja, ko so jo preuredili v baročni dvorec. Ob pri zidavah je bil posodobljen še osrednji trakt in v njegovem nadstropju urejena reprezentančna avla. Dvorec so obdali s parkom, na robu dvorišča pa postavili alegorične figure štirih letnih časov. Jelše so bile po zapisih izjemno razkošno opremljene. Ko je konec dvajsetih let 20. stoletja dvorec obiskal priznan slovenski umetnostni zgodovinar Franc Stele, je popisal tudi večino notranjega inventarja, vse pa v marsičem smiselno dopolnjuje fotografska dokumentacija šmarskega fotografa Slavka Ciglenečkega. Stele je v svojem zapisu opozoril na orožarno z zbirko orientalskega orožja, živalske mumije in druge egiptovske starine ter na figuralne rezbarije primitivnih plemen. Med slikami je opozoril tudi na trinajst baročnih portretov nekdanjih lastnikov gradu iz rodovine Gaisruck, žanrsko sliko iz 17. stoletja in krajini E. Böhma iz druge polovice 19. stoletja. Kljub strokovnosti pa je prezrl stilno pohištvo, stare kristalne lestence, različno plastiko in tudi nekaj slik. Ob povojnih prezidavah je bila zgodovinska notranjščina močno prizadeta, staro opremo, kolikor je je uspelo previhrati vojno vihro, so raznesli v vse smeri. Po vojni pa ni ostala opustošena le grajska stavba, temveč tudi park, ki so ga najprej delno razparcelizirali, nato deloma pozidali, kar je ostalo pa zanemarili in prepustili nenadzorovanemu zaraščanju.
Dvorec danes: V glavnem je aktualen sprehod skozi lep drevored do samega dvorca predvsem za domačine in morebitne obiskovalce. Ponuja kar lep razgled, sam objekt pa je v sila slabem stanju in zapuščen. Tudi nekdaj popularno golf igrišče nima več svojega mesta v tem okolišu. V ne posredni južni strani je le še tenis igrišče.

Tehnika za aktivacijo:

TX/RX: Yaesu FT 817ND - 5 W. Vir napajanja: Lipo 4 Ah in Li-Ion 9Ah.
Antene: Dipol s preklapljanjem bandov.
Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska fiberglas polagalka.

Povzetek:

Pogoji za delo: Dobri in veliko postaj - Field day contest. Kljub kar visokim temperaturam sem bil z aktivacijo zelo zadovoljen !

Zahvala za popolno in uspešno izvedbo aktivacije: S50LD - Lovru za najave, S58AL - Albertu in S54X – Rajku za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in seveda iz Slovenije. Vzpostavil sem 167 zvez. Log bo poslan na WCA database !

Več informacij o WCA:
http://wcagroup.org/
http://wca.hamradio.si/?lang=sl

Naslednja aktivacija v planu:
Grad - Utrdba KLUŽE - Bovec WCA S5-00138 !
Ob 100. Obletnici Soške fronte so izdani posebni klicni znaki: Uporabljali se bodo izključno za delo iz tega območja in aktivacije objektov in hribov v tem območju !

S5100ISONZO 01.06.2015 – 31.12.2015 Mednarodno poznano ime za Sočo. Začnemo z »najtežjim« klicnim znakom
S5100IF 01.01.2016 – 31.07.2016 I(sonzo) F(ront)
S5100SF 01.08.2016 – 28.02.2017 S(oška) F(ronta)
S5100PAX 01.03.2017 – 31.10.2017 PAX – dlje časa je trajala vojna, vse bolj so si vsi v jarkih želeli miru.

73 & 11 de Marjan S51RU

Slike:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group