S50LEA
http://forum.hamradio.si/

WCA S5-00088 Grad PODČETRTEK
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=66&t=16929
Stran 1 od 1

Avtor:  S51RU [ 26 Apr 2015, 18:56 ]
Naslov prispevka:  WCA S5-00088 Grad PODČETRTEK

:D Grad: Podčetrtek ( Windischlandsberg )


W C A Ref.: S5 - 00088

Datum aktivacije: 26.04.2015

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RUPoročilo o aktivaciji

Kratek opis:

Grad Podčetrtek se nahaja na skalnem pomolu hriba nad naseljem Podčetrtek in je s svojo mogočno podobo dobro viden in da občutek lepega objekta.
Dostop: Iz Podčetrtka – na rondoju desno in po nekaj 100 m je urejen parkirni prostor. Od tu strmo po asfaltni cesti in nato gozdni cesti do vrha je dobro označeno. Žal se videz lepega gradu kar hitro spremeni, ko se po 10 minutah približaš ... te kar mine pogled na razdejanje.
Grad nosi WCA referenčno številko S5 - 00088.

Zgodovina gradu:
Eden izmed pomembnih kulturnih spomenikov v Podčetrtku je prav gotovo grad Podčetrtek, ki je bil v srednjem veku v lasti savinjskega krajišnika grofa Viljema in njegove žene Heme Pilštanjske. Po grofovi smrti se je grofica umaknila v samostan, svoje posesti pa je podarila ženskemu samostanu v Krki. Po njeni smrti je grad in pripadajoča grajska posest prešla v Krško škofijo.
Škof Johann je grad Podčetrtek leta 1441 zaradi vdora Ogrov izročil cesarju Frideriku IV. Grad je bil kljub temu med leti od 1479 do 1490 v lasti ogrske vojske. V velikem kmečkem uporu pa so leta 1515 grad zavzeli kmetje. Leta 1527 je postal oskrbnik gradu Podčetrtek Hans Tattenbach in kasneje 1567 je grad dobil v zakup njegov sin Sigmund. Po zaplembi gradu Tattenbachov, so grad obdržali vse do druge svetovne vojne Attemsi. Po letu 1945 je grad žal postal splošna ljudska last in tako je grad postopoma postal popolnoma izropan. Rešili so le nekaj umetnin, ki jih hrani Posavski muzej v Brežicah.

Grad danes:
Sedaj je grad Podčetrtek v zasebni lasti. Mogočni rumeni podčetrtški grad je prava pokrajinska in zgodovinska znamenitost, vendar v zelo slabem stanju. V propadlem stanju je tudi spodnji objekt pod gradom, kateri je bil namenjen za shranjevanje živil in konjenico – zraven tudi moja aktivacija.

Tehnika za aktivacijo:
TX/RX: Yaesu FT 817ND - 5 W. Vir napajanja: Ako baterija 2,3 Ah; Lipo 4 Ah in Li-Ion 9Ah.
Antene: Dipol in EndFed.
Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska fiberglas polagalka.

Povzetek:
Pogoji za delo: Zaradi bližine transformatorja je bilo posebno na 40 M prisotno brnenje. Vremenske razmere dobre in tudi brez vetra. Aktivacija je bila uspešna !
Zahvala za popolno in uspešno izvedbo aktivacije: S50LD - Lovru za najave, S58AL - Albertu in S2KM – Hinku za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in seveda iz Slovenije. Vzpostavil sem 79 zvez. Log bo poslan na WCA database !

Več informacij o WCA:
http://wcagroup.org/
http://wca.hamradio.si/?lang=sl

Se slišimo iz naslednje aktivacije !

73 & 11 de Marjan S51RU

Slike:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/