S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Apr 2021, 21:29

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 06 Jul 2013, 12:53 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 165
WCA S5 - 00231

Datum aktivacije: 06. 07. 2013

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RU

Poročilo o aktivaciji :P

Kratek opis

Dvorec Pragersko (Pragerhof), v občini Slovenska Bistrica med naseljema Pragersko in Spodnjo Polskavo. zdaj so v njem stanovanja. Dvorec je štiritraktna enonadstropna stavba z majhnim notranjim dvoriščem in s prizidanim vhodnim stolpičem. Dvorec nosi WCA referenčno številko S5 - 00231.

Zodovina:

Pragerji so prišli v naše kraje v drugi polovici 15. stoletja. Ladislav Prager je postal leta 1490 koroški deželni maršal. Pri nas je imel zemljiško gospostvo Slovenj Gradec, njegov brat Franc pa je opravljal gospostvo Konjice. Grad so on in njegovi nasledniki do leta 1599 samo dograjevali in popravljali. Pragerski dvorec se je še leta 1594 imenoval “dvor pri Spodnji Polskavi”, 1599. “Pragerisher Hoff”, 1850. “Praški dvor” in 1860. Pragersko. Pragerski dvorec je verjetno bil zgrajen pred letom 1580, saj ga je tega leta Zofija Ajgl, poročena Scheyrer, že prodala svojemu polbratu Krištofu Pragerju. Nato so ga imeli grofje Dietrichsteini, baroni Wildenfelsi, grofje Attemsi in drugi. Do konca 2. svetovne vojne so ga posedovali Glančniki, po njej so ga nacionalizirali.

Dvorec danes:

Danes je dvorec štirikotna enonadstropna stavba z majhnim notranjim, na obeh straneh pritlično arkadiranim dvoriščem in s prizidanim vhodnim stolpičem, ki ga krasi stopničasta atika, iz katere nas pogleduje z rdečo barvo obrobljen svetnik, ki še vedno vzreajno kljubuje času in pozabi… Dvorec je najstarejša stavba na pragerskem območju. Po njegovih lastnikih je kraj dobil ime, ob njem so se naseljevali naši predniki in pričeli obdelovati zemljo. Pragerswko ni bilo gosto naseljeno, saj je leta 1770 štelo vsega 12 hiš. Ob izgradnji železniške proge v naslednjem stoletju so bile razen postaje na Pragerskem, le še tri hiše;… Namenjen je bil stanovanjem, v njem živi sedaj le še ena družina. Okolje je lepo urejeno – drevesnica in cvetje.

Na tiste čase nas še spominja Bratčev studenec (1674) na dvorišču pred gradom. To je hkrati tudi najstarejši ohranjen studenec na območju Pragerskega, ki nosi napisno ploščo z naslednijim besedilom:

DISEN PRVN HAT MAHEN
LASEN HERR IOS. WRA
TEZ VON BRAITTENFELT
HER ZV PRAGERHOF DER
ROM. KHAY.MAY. RATH.

Tehnika za aktivacijo:

TX/RX: ICOM 706 - 100 W. Vir napajanja Ako baterija 46 Ah. Antena: Dipol s preklapljanjem območij za KV in 5/8 vertikal za 2 M. Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiber glas.

Povzetek:

Pogoji za delo so bili odlični. Vreme jasno in brez vetra. Čas dela 3 ure - z aktivacijo sem bil zadovoljen. Posebna zahvala: S50LD - Lovro za vso nudeno pomoč, Albertu-S58AL, Jožetu -S56WYB in Hinkotu – S52KM za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in Slovenije in se priporočam tudi v bodoče v upanju, da bo zainteresiranih lovcev vedno več ! Vzpostavil sem 95 QSO s sledečimi DXCC: 4Z, 9A, DL, E7, EA, ER, ES, EU, F, G, HA, HB, I, LZ, OH, OK, ON, RA, SM, SP, YL, YO, YU in S5.

Se slišimo iz naslednje aktivacije !

73 -& 11 de Marjan S51RU

Slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group