S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 21 Apr 2021, 22:32

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2013, 07:05 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 165
W C A Ref.: S5 - 00255

Datum aktivacije: 30.08.2013

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RU:lol: Poročilo o aktivaciji

Kratek opis

Grad stoji ob regionalni cesti v Slivnici – občina Fram-Rače pri Mariboru. Grad nosi WCA referenčno številko S5 - 00255

Zgodovina:
Za prednika graščine štejemo dvor, ki ga je leta 1428 zapisal Friderik s Kleka svoji ženi Marjeti. Leta 1443 je Friderik dobil v najem dvor, vas zraven in vse druge malenkosti. Arheologi so tu leta 1910 našli ostanke pet metrov globokega obrambnega jarka, ki je varoval grajsko kopo, na njej so naleteli na ostanke zidovja, živalskih kosti in keramike. Dvor Slivnica je leta 1493 iz Hrvaške priseljeni Jurij Kolonič pozidal, ker je bil razdejan v vojskah. Leta 1480 se je sem preselil in si tu pozneje pridobil dediščino hčera Hansa s Kleka (Friderikovega sina). Graščino in posest so za njim podedovali njegovi sinovi. Skromno zasnovo je eden od Koloničev leta 1582 prezidal v štiritraktno graščino, utrjeno s štirimi okroglimi stolpi in obrambnim vodnim jarkom. Adam Kolonič in njegova soproga Johana (rojena baronica plemenita Stadl), sta Slivnico leta 1608 prodala Herbersteini, ti pa so jo obdržali do leta 1738, nato pa skupaj s Framom prodali grofu Francu Ludviku plemenitemu Knuenburgu. Njegovi poznejši lastniki so še bili knez Stanislav Poniotowsky, grof Klemens Brandis, ki je graščino leta 1862 prezidal v dvorec, ji dal sedanjo neogotsko podobo in postavil kapelo, leta 1880 Herman Pauls, okoli 1900 pa Karel Rudnicki, po letu 1906 in med obema vojnama pa grof Franc Schenborn iz Starega Futoka pri Bački. V gradu je do leta 1990 deloval tudi vzgojni zavod Slivnica, ki je zdaj v novih prostorih. Danes je grad v lasti ministrstva za šolstvo in šport.

Grad danes:.
Dvorec oblikujejo štirje nadstropni trakti s štirimi stolpiči na vogalih, ki obdajajo pravokotno dvorišče. Prvi severovzhodni je malone dvakrat višji od stavbe, ter okrašen s konzolnim balkonom in razgledno teraso na vrhu. Dva stolpa segata do kapi, ki jo presegata s svojo krono. Četrti je za nadstropje nižji in urejen kot razgledna terasa. Zunanjost dvorca je razčlenjena z neogotsko obliko oken. Na južni strani dvorca stoji in je preko balkona povezana neogotska kapela oz. zadnjega lastnika grofa Klemensa Brandisa. Kapelo je leta 1862 posvetil škof Anton Martin Slomšek. Notranjščina stavbe je tako kot njena zunanjščina neogotska. Vhodna avla je obokana, obok sloni na profiliranem snopu, obočne kape pa so opremljene s tankimi rebri, tla pa so iz marmorja. Iz pritličja vodi v nadstropje marmorno stopnišče, ki ga spremlja klesana ograja z neogotskim motivom. V notranjščini je več opremljenih reprezentančnih prostorov. Gosposka soba ima rezljane neogotske stenske obloge in bogato profiliran portal s sočasnimi vratnicami . V nadstropju je več vrat z neogotskim motivom in sočasno rezljanimi supraportali, v več sobah je na stropovih štruk iz časa regotizacije stavbe oz. gradu. V kleti vzhodnega krila je ohranjen pozgotski pazduhasti portal s posnetim rebrom, v pritličnem in kletnem delu stolpa naletimo na renesansni zvezdast obok, nad čelom renesančno profiliranega na terasi jugovzhodnega stališča z neogotsko ograjo je vzidana heraldična plošča iz leta 1582 z grbom Koloničev in Wagnov-Wagensberških. Stavbo obdaja park, sredi katerega stoji kamnit baročni kip svetega Janeza Nepomuka.

Tehnika za aktivacijo:
TX/RX: ICOM 706 - 100 W. Vir napajanja Ako baterija 46 Ah. Antena: Dipol s preklapljanjem območij za KV in 5/8 vertikal za 2 M. Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiberglas.

Povzetek:
Pogoji za delo so bili odlični. Čas dela 3 ure - z aktivacijo sem bil zadovoljen. Posebna zahvala: S50LD - Lovro za vso pomoč, Albertu-S58AL za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in Slovenije in se priporočam tudi v bodoče v upanju, da bo zainteresiranih lovcev vedno več ! Vzpostavil sem 91 zvez - 67 v CW, 21 v SSB in 3 v FM ... s sledečimi DXCC: 9A, DL, EA, ES, EU, F, G, HA, HB9, I, W, LZ, OE, OH, OK, ON, T7 UA, UR, YO, YU in S5.

Kmalu se slišimo iz naslednje aktivacije !

73 & 11 de Marjan S51RU

Slike:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2013, 12:12 
Odsoten

Pridružen: 25 Feb 2009, 13:43
Prispevkov: 253
Kraj: LJ/SG
Čestitke Marjan!

Lepa aktivacija ...

Se moram hitro spravt kak grad aktivirat ker si ti tolk pridn! :D

73 de Lovro - S50LD

_________________

Pa en lep 73 de Lovro - S50LD!

http://wca.hamradio.si/

http://wcagroup.org/ENG/main.html


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group