S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 01 Jun 2020, 03:45

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 17 Jun 2013, 08:42 
Odsoten

Pridružen: 14 Apr 2012, 15:44
Prispevkov: 157
Castle: Grad Kebelj – Zbegov grad

W C A Ref.: S5 - 00180

Datum aktivacije: 16. Junij 2013

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan - S51RU


Poročilo o aktivaciji

Kratek opis: Za WCW 2013 sem izbral razvalino gradu na Pohorju. Razvalina leži pod cerkvijo Sv. Marjete majhne idilične vasice Kebelj in nosi ref. št. S5 – 00180. Dostop je mimo cerkve po strmini travnika in leži na skalnem pomolu sredi strmine nad manjšim potočkom. Od daleč je viden le iz vasi Modrič, ker je okolica zelo poraščena – posebno zaradi bujnega lista dreves. Gručasta vasica Kebelj leži na nadmorski višini 700 m. vas je omenjena že leta 1251 z imenom Gybel. Kraj je izvrstno izhodišče za izlete in pohodništvo na Osankarico, Trije kralji, črno jezero, Pesek in Roglo.
Zgodovina: Leži pod cerkvijo Sv. Marjete, na majhnem skalnem pomolu sredi strmine, nad potokom. Postavili so jo zadnji kebeljski gospodje konec 14. ali v začetku 15. stoletja. Danes graščini po lastniku "Zbegu" pravimo Zbegov grad. Graščina sestoji iz pritljičja in dveh nadstropij.
Dvor, ki je bil v nasprotju z istoimenskih gornjim gradom (Zajčev grad) - ta je bil krški - deželnoknežja last, naj bi že leta 1343 posedoval Oton Mariborski s Keblja. Stara utrdba je bila medtem že prešla v druge roke, kebeljski vitezi pa so obdržali spodnjo, neutrjeno graščino, ki se v virih dosledno imenuje stolp. Prvič se posebej omenja leta 1440, ko je oktobra tega leta Otokar Kebeljski izjavil deželni vladi, da ima kot očetovo dediščino deželnoknežje fevde stolp in dvor v Keblju pri potoku nad Bistrico - turn vnd hof Gybel am Pacher ob Fewstritz, dvorec v Tinjah, Vrhovljah, Slakovi, Brezjem in Freudenbergu ter vinograd v Strmcu v Slakovi. Že novembra istega leta mu je cesar Friderik III. ponovno podelil imenovane fevde, ki pa so bili tokrat natančneje našteti. Poleg stolpa oz. dvora - turn und einen Hof zu Gibel - in nekaterih drugih zajmov pa je Otokar dobil takrat tudi kmetijo za starim kebeljskim gradom - hinten der vesten Gibel in štiri kmetije nad kebeljskih gradom - ob der vesten Gibel. Za stari kebeljski grad se torej dosledno uporablja beseda veste - grad oz. utrdba, medtem ko se za graščino uporablja le oznaka stolp ali dvor.
Stolp se poslednjič omenja leta 1502 - Burgstall Gibl am Pach - gradišče Kebelj ob potoku, ko ga je Henrik grof Hardeški prodal Ivanu Turjaškemu. Beseda »Burgstall« kaže, da je bila tudi kebeljska graščina tedaj že opustela.
Spodnja kebeljska graščina je znana tudi pod imenom »Zbegov grad«, po domačinu Zbegu in po legendi, ki pravi, da sta bila oba kebeljska gradova nekoč povezana s podzemnim rovom.

Utrdba danes: Na utrdbi ni videti obnovitvenih del. Do razvaline vodi slabo označena pot. Težak je dostop posebno zaradi zelo visoke trave. Težko je bilo tudi fotografirati celotno razvalino.

Katek povzetek: V nedeljo je že v zgodnjih urah bilo precej soparno. Vzpostavil sem 85 zvez s sledečimi DXCC: S5, 9A, ES, UT, UA, UA0, F, EA, HB9, LY, LA, G, ON, I, OK, DL, SP, HA in VK.
Tehnika za aktivacijo: TX/RX: Icom IC 706, antena: Dipol s preklapljanjem območij za KV in 5/8 vertkal za 2 M. Nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiber glas.
Z mojo aktivacijo sem bil zadovoljen. Posebna zahvala: S50LD - Lovro za vso nudeno pomoč, Albertu, S58AL - hvala za band spote. Zahvaljujem se tudi za odzive lovcem iz drugih držav in Slovenije in se priporočam tudi v bodoče v upanju, da bo zainteresiranih lovcev vedno več !

Se slišimo iz naslednje aktivacije !

73 & 11 de Marjan S51RU

Slikovni materijal:
Slika

Slika

Slika

Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 19 Jun 2013, 14:43 
Odsoten

Pridružen: 25 Feb 2009, 13:43
Prispevkov: 252
Kraj: LJ/SG
Lepo poročilo!

_________________

Pa en lep 73 de Lovro - S50LD!

http://wca.hamradio.si/

http://wcagroup.org/ENG/main.html


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 2 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group