S50LEA
http://forum.hamradio.si/

S5-00066 .. Dvorec ŠTATENBERG
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=66&t=12614
Stran 1 od 1

Avtor:  S51RU [ 15 Apr 2012, 16:06 ]
Naslov prispevka:  S5-00066 .. Dvorec ŠTATENBERG

Datum aktivacije: 09. April 2012

Pozivni znak: S51RU / P

Operator: Marjan – S51RU


Poročilo o moji prvi aktivaciji

Kratek opis: Za prvo aktivacijo sem izbral dvorec ŠTATENBERG, kateri leži na bližnji vzpetini nad krajem Makole v občini Slovenska Bistrica. Ta dvorec nosi WCA referenčno številko S5 – 00066. Dvorec je dal postaviti grof Athems leta 1740. Za Attemsi pa se je tu zvrstilo več plemiških družin. Štatenberg še danes velja za enega najlepših baročnih dvorcev v Sloveniji. Dvorec je najbolj znan po freskah in štukaturah v Viteški dvorani in elegantnih salonih. V barvitem septembru gosti tudi slikarsko kolonijo.
Zodovina: Prvotni Stari grad je prvič omenjen sredi 13. stoletju v gričevju gozdnatih Haloz. V poznem 17. stoletju so se lastniki štatenberške gospoščine, grofje Attems, odločili zapustiti istoimenski, danes razrušeni srednjeveški grad nad Makolami in se preseliti v dolino. Izbrali so si zložno in razgledno vzpetino v bližini in tam pozidali svoj novi dvorec, ki se je kmalu razrasel do svoje današnje imenitnosti. Dvorec z okolico je tudi razglašena kot krajinski park.
Štatenberg danes: V pritličju dvorca danes deluje restavracija, v 1. nadstropju pa je muzej s še ohranjenim nekdanjim grajskim pohištvom in preostalo lastnino zadnje medvojne lastnice grofice Dyhrn. V dvorcu je Grajsko klet, katero ima v najemu Društvo vinogradnikov Makole. Nekoliko nižje so tudi Grajski. Turistično društvo Štatenberg ima v souporabi pritlične prostore v katerih si je uredilo večnamensko dvorano (nekdanja grajska kavarna), turistično informacijsko pisarno.


V popoldanskih urah sem večji del v CW vzpostavil 61 QSO s sledečimi DXCC: S5, 9A, ES, UT, UA, F, EA, LY, SV, G, OM, OH, ON, I, OK, DL, SP in HA.
Tehnika za aktivacijo: TX/RX: Yaesu FT – 817ND – 5W, antena: Dipol s preklapljanjem območij, nosilni drog antene: 9 m visoka teleskopska palica - fiber glas.
Z mojo prvo aktivacijo sem bil resnično zadovoljen in kmalu se slišimo iz naslednje aktivacije, katero bom pravočasno najavil. Posebna zahvala: S50LD - Lovro za vso nudeno pomoč in S54X – Rajko za band spote. Hvala tudi za odzive lovcem iz drugih držav in Slovenije.

Kmalu se slišimo iz naslednje aktivacije !

73 - Marjan S51RU

Še nekaj fotk iz dvorca ŠTATENBERG:

Slika
Pogled z južne strani

Slika
Pogled s severne strani

Slika
Pogled skozi obok v notranjost dvorca

Slika
Glavni vhod

Slika
Napisna plošča

Slika
Postavljen dipol

Slika
Pripravljena lokacija za start

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/