S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 13 Avg 2020, 18:53

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: S5-00122 Grad Škofja Loka
OdgovorObjavljeno: 26 Feb 2012, 19:25 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 384
Kraj: Hotavlje JN76BC
Po mesecu slabega in hladnega vremena je te dni prišla prava odjuga in z tem višje prijetne temperature tudi za nove aktivacije
gradov. Odločil sem se, da skupaj z petnajst letnim sinom Juretom - S53JP ponovno aktivirava grad v programu WCA. Obiskala sva grad v Škofji Loki z referenčno številko WCA: S5-00122 in si istočasno ogledala muzej, ki domuje v njegovi notranjosti.

Slika
Slika Slika

Grad je bil v listinah prvič omenjen leta 1215, pomembnejšo vlogo pa je prevzel po letu 1511, ko je potres porušil Zgornji stolp na Kranclju:

Slika

Prvotni grad so zgradili freisinški škofje gotovo že kmalu po prejemu loškega ozemlja. V listini iz leta 1215 je naveden kot zelo trden grad (castrum firmissimum iz Lonca). Grad je bil sedež oskrbnika ali glavarja, v njem je stanoval škof, kadar je prišel pogledati svoje gospostvo. Ob potresu leta 1511 je bil grad skoraj povsem porušen, škof Filip pa ga je dal obnoviti.
Pod Loški gradom je v 13. stoletju začela nastajati nova naselbina trgovcev in obrtnikov, ki so jo za razliko od prvotne Loke ( danes Stare Loke ) poimenovali Škofja Loka. Vodna moč obeh Sor je omogočala številne obrti: mlinarstvo, kovaštvo, žagarstvo in usnjarstvo.
Da bi se obrtniki zaščitili pred konkurenco podeželanov so se povezovali v cehe. Danes je v gradu- muzeju zbrana bogata dediščina kovaškega, čevljarskega, usnjarskega, krojaškega, lončarskega, pekovskega in mesarskega ceha.

Slika

Tu so zbrane cehovske listine, vrči, pečatniki, cehovski izveski in skrinjice.

Slika


Loški grad je bil leta 1803 podržavljen, takrat je bilo tudi uradno konec loškega gospostva. Država je v grajskih prostorih uredila različne urade, od davkarije, sodišča do zemljiške knjige. Leta 1870 je grad kupil Fidelis Terpinc, pet let kasneje pa je lastnica postala Emilija Baumgartner. Leta 1890 je grad prešel v last uršulink, ki so ga odkupile od hčera Emilije Baumgartner za ceno 10.000 kron. Uršulinke so pričele z obnovo gradu, delo je bilo zaupano arhitektu Viljemu Treu. Ta ga je dal povezati s samostanom v središču mesta, porušiti pa je dal tudi srednji stolp, zgraditi ožji in višji zvonik. Leta 1893 je obnovljeno poslopje blagoslovil Jakob Missia. Med prvo svetovno vojno je bila v gradu vojaška bolnišnica. Med obema vojnama so uršulinke nadaljevale vzgojno in šolsko delo. Leta 1959 je grad prevzela občina. Tedaj je v njem z delom pričel Loški muzej, grad pa je bil namenjen muzejski dejavnosti. Na ogled je Galerija likovnih umetnikov, Loška slikana meščanska keramika, Srednjeveška umetnost, črna kuhinja, dediščina kovaškega, čevljarskega, usnjarskega, krojaškega, lončarskega, pekovskega in mesarskega ceha, zbirka novejše zgodovine, prirodoslovna zbirka in arheološka zbirka.

Slika Slika
Slika Slika

Tudi zunanja okolica gradu in Grajski vrt sta zelo lepo urejana.

Slika

Na grajskem vrtu in okolici gradu si lahko ogledamo paviljon, Škoparjevo hišo, kozolec, zeliščni vrt, dvižni most in mlin.

Slika

Aktivacijo gradu sva izvedla na samem dvorišču grada v bližini paviljona, kjer je dovolj prostora za postavitev antene, v bližini
sva imela parkiran avto v katerem sva uredila PPS.

Slika

Na še zasneženem travniku ob paviljonu sva postavila Loop anteno za 7, 14 in 21 MHz.

Slika

Kot sem že omenil sva PPS uredila kar v avtu. Delala sva SSB z postajo FT-857 in 100 Wati moči.
Zveze sva vzpostavila z 25 državami DXCC:
YU, UA, OH, SP, S5, PA, EW, F, CU, MM, OZ, UX, IK, EA, ES, G, YL, SV, LA, DL, HA, YO, 9A, OK in SM

Slika

Uspešno sva se oglasila tudi v digitalni modulaciji BPSK 31 in BPSK 63. Skupaj sva v digitalnem načinu vzpostavila 16 QSO, moč
oddajnika je bila 25 Watov.

Slika

Z aktivacijo gradu sva z Juretom - S53JP izredno zadovoljna saj imava v LOGu veliko število zvez in DXCC.
Ko se je začelo temniti sva pospravila antene in opremo in si spodaj iz mesta Škofja Loka še enkrat ogledala vso veličino
Škofjeloškega gradu.

Slika

Hvala vsem za zveze in spote na DX clustru.

73 de Jure - S53JP in Zvone - S57PZ


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 1 prispevek ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group