S50LEA
http://forum.hamradio.si/

ARON intervencija - snegolom Zasavje
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=62&t=19621
Stran 1 od 1

Avtor:  S56CT [ 10 Dec 2017, 21:58 ]
Naslov prispevka:  ARON intervencija - snegolom Zasavje

Spoštovani,

V minuli sobotni noči je okoli 2.50 zaradi obilnih snežnih padavin v Zasavju izpadlo električno omrežje. Posledično je izpadel tudi ReCO Trbovlje, kateremu je odpovedal agregat.
ReCO Ljubljana je prevzel klice na 112 za zasavsko regijo. Iz Zasavja so poročali, da tudi mobilni telefoni v nekaterih primerih ob klicu na 112 ne delujejo. Za pričakovati je bilo, da bo izpadla osnovna mobilna telefonija, ko bi se izpraznile baterije na baznih postajah mobilne telefonije.
V ReCO Ljubljana je bil napoten operater iz ReCO Trbovlje, v Trbovljah pa je tudi ostala dežurna izmena. ReCO Ljubljana ima tehnično možnost prevzemati klice v sili na 112 tudi iz Zasavja in posredovanja le teh ustreznim službam NMP, gasilcem itd. Iz Ljubljane se lahko prožijo tudi pozivniki. Dostopni so bili tudi repetitorji sistema zvez ZARE.
Obstajala je možnost, da bodo enote v Zasavju, ki se iz ReCO Ljubljana obveščajo po GSM povezavah ob izpadu GSM baznih postaj nedosegljive. Najbolj kritična je bila služba NMP, zato je ReCO Ljubljana preklopil tudi na kanal radijskih zvez zdravstva za Zasavje-repetitor Kum.
ReCO Trbovlje, ki je po izpadu ostal operativen le na ročni postaji, pa še ta je imela slabo baterijo, je tako zaprosil za pomoč ARON regijske ekipe za Zasavje S50ATR. Ekipa v sestavi Roman Obreza/S56HVF in Matjaž Kmet/S57MK je bila v nekaj minutah operativna. Člana ekipe sta postavila vso potrebno opremo v radioklubu in v ReCO Trbovlje. Roman Obreza/S56HVF je ostal v ReCO Trbovlje. Naloga Romana je bila, da zagotovi rezervno povezavo do Ljubljane in elektronsko pošto preko Winlink-a do Ljubljane. S seboj je prinesel tudi dodatne napolnjene radijske postaje za ZARE. Povezava iz ReCO Trbovlje za Winlink je bila narejena v packet načinu preko radiokluba Trbovlje, kjer je bil operativen GW via SAT internet. Od tam naprej pa so šli maili na ReCO v Ljubljani.
Prav tako je bila aktivirana ekipa S50ALJ (S56DE/Denis in Sergej/S51ZJ) v Ljubljani, ki je dežurala na FM/DMR repetitorju S55DHF 439.125 MHz -7,6 + PL 123.0 Hz ali CC:1 na Kumu. Naloga S50ALJ je bila, da v primeru izpada ZARE sistema prenese informacijo med obema centroma.

Lahko zatrdim, da je bil odziv radioamaterjev izjemnega pomena, če ne drugega tudi moralnega za operaterjev ReCO, ki so imeli možnost uporabe dodatnih povezav.

Akcija je bila zaključena ob 12.15, ko je S56HVF zapustil ReCO Trbovlje.

Vsem udeleženim v intervenciji hvala in čestitke za uspešno izpeljano pomoč!

Lep pozdrav,
Tilen Cestnik/S56CT Namestnik koordinatorja ARON ZRS

Slika

Slika

Avtor:  S56CT [ 10 Dec 2017, 21:59 ]
Naslov prispevka:  Re: ARON intervencija - snegolom Zasavje

http://www.iaru-r1.org/index.php/emergency-communications/1753-emergency-communications-activation-in-slovenia

Avtor:  S55P [ 11 Dec 2017, 00:27 ]
Naslov prispevka:  Re: ARON intervencija - snegolom Zasavje

ČESTITKE!!!

Avtor:  s55o [ 11 Dec 2017, 08:44 ]
Naslov prispevka:  Re: ARON intervencija - snegolom Zasavje

Bravo za radioamaterje in hkrati zelo zaskrbljujoča vest, da agregati na tako pomembnih stavbah, kot je ReCO niso resno vzdrževani in preizkušeni za takšne primere.

Tilen upam, da boš uspel kakšno pisno zahvalo s strani URSZR oz ReCO pridobit, ki pride prav za priložit k kaki prošnji.

lp

Avtor:  S56CT [ 12 Dec 2017, 10:30 ]
Naslov prispevka:  Re: ARON intervencija - snegolom Zasavje

Pisno zahvalo s strani vodje ReCO Trbovlje so že prejeli člani ekipe S50ATR.

Nobena tehnika ni 100%. Agregat je bil redno vzdrževan in testiran. Tudi zagnal se je, vendar je bila težava v preklopu.

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/