S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 07 Mar 2021, 12:41

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 3 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 09 Mar 2014, 18:21 
Odsoten

Pridružen: 02 Sep 2004, 21:04
Prispevkov: 388
Kraj: Hotavlje JN76BC
Zaradi nedelovanja javnih telekomunikacijskih sistemov, prekinjene dobave električne energije, kot tudi nedelovanja sistema profesionalnih zvez ZARE na območju Sovodnja, je župan občine Gorenje vas – Poljane g. Milan Čadež 3.2.2014 ob 15:06 aktiviral omrežje ARON in občinsko ekipo RK Marmor Hotavlje. Člani radiokluba Marmor Hotavlje - S53DGM, ki ima pogodbo z občino za zagotavljanje zvez v izrednih razmerah, smo se na poziv župana takoj odzvali in v naslednjih 12. dneh do vključno 15.2 2014 zagotavljali ARON aktivnost na področju Trebije in Sovodnja, ki ga je prizadel žledolom.

Sestanek štaba civilne zaščite v gasilskem domu na Trebiji:
Slika

Posredujem povzetek poročila z dodanimi fotografijami o aktivnostih našega RK v obdobju od 3.2.2014 do 15.2.2014.

Na spodnjem zemljevidu prikazujemo v kakšnem obsegu smo zagotavljali potrebno radijsko povezavo. V torek in sredo, do pozno popoldne je bila to EDINA radijska povezava med Trebijo in Sovodnjem, ki je zagotavljala komunikacijo med gaslici, CZ in ostalimi reševalnimi službami.

Slika

PGD Sovodenj smo opremili z mobilno postajo FT-7800 in jo sprogramirali na ZARE simpleksni kanal. Zunaj smo najprej postavili Yagi anteno, ki smo jo v torek zamenjali z anteno X-200. V času intervencije smo društvu in ostalim reševalcem, ki so delovali na območju Sovodnja skupaj posodili 20 ročnih postaj UV-5R, vse sprogramirane na ZARE frekvence.

Slika

Postavili smo repetitor Pr`Lovran. Repetitor je na Sovodnju in cesti med Trebijo in Sovodnjem sprejemal ZARE simpleksni kanal in ga naprej posredoval na radioamatersko 70cm področje (in obratno). V torek in sredo so vse zveze potekale izključno preko tega repetitorja. Drugi repetitor je bil postavljen pri Janezu - S51ZG in je sprejemal 70cm signal iz repetitorja Pr`Lovran in ga posredoval na VHF področje (in obratno). S tem repetitorjem smo zagotavljali zvezo do štaba CZ občine Gorenja vas - Poljane. V primeru, da bi GD Trebija izgubilo povezavo z ReCo Kranj pa bi ga uporabili za zagotavljanje te povezave tako proti Kranju, kot tudi Ljubljani.
Repetitor Pr`Lovran je bil v sredo popoldne dopolnjen z ZARE mobilnim repetitorjem, ki ga je dostavila CZ. Opremili smo ga z zunanjo anteno X-50. S tem smo dobili dvojno povezavo med Trebijo in Sovodnjem. Napajanje je v prvih dneh zagotavljal akumulator, kasneje pa agregat.

Slika
Slika
Slika

Opremili smo tudi PGD Trebija z mobilno postajo FT-7900 in zunajo anteno X-50. Postaja je sprejemal radioamatersko 70cm področje, kasneje smo jo sprogramirali še na ZARE frekvenco mobilnega repetitorja. Napajanje je bilo iz agregata.

Slika
Slika

V tem delu intervencije smo fizično delo na terenu opravili S56WDN, S54KM, S53RP in S57PZ.

Oddajnik na Koprivniku
Zelo pomembno delo sta opravila od srede do petka še Arne - S53IA in Robert - S53RP. V sredo zvečer sta uspešno zagnala oddajnik na Koprivniku in v Sovodnju zagotovila signal mobilnih operaterjev, signal Radia Sora in ZARE repetitor. S tem so tudi prebivalci Sovodnja po štirih dneh dobili prepotreben signal mobilnih operaterjev, PGD Sovodenj pa direktno povezavo z ReCo Kranj.

Skupaj z gasilci, gasilci-sekači iz Trebije in domačinom s traktorjem sta se celo sredo prebijala do vrha Koprivnika kjer je oddajnik.

Slika
Slika
Slika


Nato je sledila priprava agregata, ki ga je prispevala Občina Gorenja vas- Poljane in seveda zagon oddajnikov, vendar ne v celoti samo najpomebnejši sklopi, izklopiti je bilo potrebno polnjenje baterij, klime... izključen je ostal tudi TV del oddajnika. Obseg priklopa je bil odvisen od moči agregata, ki je bil na razpolago v danem trenutku. Tudi potem delo še ni bilo končano. Na vsakih osem ur je bilo potrebno polnjenje agregata z bencinom in ponovno je bilo potrebno s pomočjo gasilcev in sekačev na vrh Koprivnika. V petek proti večeru pa je bil na Koprivnik dostavljen večji agregat, ki je napajal tudi samo vas in oddajnik in od takrat dalje je začel oddajati tudi TV signal.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Seveda pa vsega zgoraj navedena dela v takem obsegu nebi mogli izvesti brez pomoči gasilcev, gasilcev - sekačev članov PGD Trebija, ki so nas prevažali na omenjene lokacije, nam čistili cesto, sekali drevesa in nam omogočili v njihovem domu shranjevanje naše opreme in agregatov. Še enkrat HVALA!

Slika
SlikaSlika

Člani RK Marmor Hotavlje smo aktivnosti ARON na območju Sovodnja in Trebije končali 15.2.2014.
Skupaj smo samo v prvem tednu aktivnosti opravili več kot 140 delovnih ur.


Za RK Marmor Hotavlje pripravil Zvone - S57PZ


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Mar 2014, 18:37 
Odsoten

Pridružen: 22 Dec 2002, 21:17
Prispevkov: 96
Kraj: Grosuplje
Čestitke za opravljeno delo in zanimivo reportažo.

_________________
73, Samo
SKYPE callto://s54u_samo/
http://s54u.blogspot.com/


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Mar 2014, 16:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 755
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Čestitke za opravljeno delo!

73 de S56OA - Ognjen


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 3 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group