Zapisnik 2. seje UO ZRS

Zapisniki sej, konferenc, sestankov..

Moderatorji: s55o, S57BBA

OdgovorNapisal/-a s56oa » 06 Avg 2007, 10:37

Darko, mešaš reči, kot so obvezno članstvo in ureditev radioamaterske organizacije. Se strinjam, da je imeti eno krovno organizacijo lahko fajn, ker gre za enega sogovornika z državo. Lahko pa tudi ne, če je slednja nesposobna opravljati svoje poslanstvo in ima hkrati zakonsko podeljen monopol.

Obvezna članstva v radioamaterskih zvezah/društvih po svetu, pa boš opazil, da so padla takrat, ko so začeli padati politični, socialni in ekonomski monopoli. V nekaterih državah obveznega članstva sploh ni nikoli bilo, pa so kljub temu radioamaterji v teh deželah dosegli vrhunski nivo razvoja.

Pa ne me imeti, da hočem rušiti ZRS, kvečjemu obratno. Vendar dvomim v to, da bi uzakonjeno obvezno članstvo prineslo pozitiven razvoj v slovensko radioamaterstvo. Kvečjemu obratno. Cel kup ljudi, ki sedaj vsaj podaljšajo radijsko dovoljenje, tega ne bo storilo več. Ne boš ga slišal več na radioamaterskih frekvencah.

Se pa moraš zavedati, da so okostnica celotnega razvoja radioamaterstva v principu društva, ki prvenstveno delujejo v lokalnem okolju. Če radioamaterji sami ne bodo videli poante, zakaj bi sploh bili člani društva ter posledično tudi ZRS, jim je vsiljevati obvezno članstvo popolnoma nepravilni pristop. Pravilni pristop bi bil izgraditi okolje, kjer je radioamaterjem v interesu biti član društva in tudi ZRS. Torej se morajo društva in ZRS povprašati o tem, kako pridobiti, pa tudi obdržati članstvo.

In ja, vsako leto brez pomisleka odcolam tistih par 10 EUR za radioklub in posledično ZRS, pa to je le delček sredstev in dela, ki jih namenim "splošni" radioamaterski dejavnosti. In cel kup radioamaterjev po S5 vsako leto nameni tudi po par tisoč EUR vrednosti dela in lastnih sredstev za vzdrževanje in postavitve javnih radioamaterskih dobrin, od repetitorjev, svetilnikov, digipiterjev in še marsičesa, ne da bi od ZRS ali lokalnega radiokluba dobili povrnjena sredstva. Da niti ne omenjam dela na mikro ravni društev, katerega je enormno, pa izpuhti iz vseh bilanc ter poročil o delu društev in ZRS.

Torej, kakršno radioamaterstvo si želimo in smo pripravljeni zanj delati, takšno bomo tudi imeli. Obvezno članstvo ne rešuje nič, kvečjemu zmanjšuje spodbudo, da bi se nekdo prilagajal članom, pa tudi času ter okolju v katerem trenutno je.

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a s57uud » 06 Avg 2007, 10:52

Zame je članstvo v klubu privilegij in ne prisila. Bog varuj, če to celo poimenujemo totalitarizmom. A to, da članstvo stane nekaj denarja, mar je pravzaprav zgolj to razlog? Se ne da članarina urediti tako, da zaposleni plačajo X€, študenti Y€ (pri čemer Y<X), upokojenci Z€, nezaposleni, gospodinje, vojaki, dijaki, karkoli, vsaka od teh kategorij lahko plača nekaj malega, s čemer pokaže zavezanost in pripravljenost k sodelovanju.
Zanimiv način razmišljanja, pri katerem se vidi, da je vse in zgolj vse v denarju. No in če smo že pri tem bom na praktičen in zelo konkreten način spregovoril o tej tematiki:
Sem upokojenec, prejemam invalidsko pokojnino v višini 377€. Dodatno dobim 42€ invalidskega dodatka. Imam sina, ki mu finansiram študij v Ljubljani (elektro fakulteta). Tudi on je radioamater. Žena ima status kmeta in nima prihodkov (letos smo posadili 20kg krompirja, izkopali pa smo ga 53kg - suša pač). Popoldan, kolikor še zmorem naredim kak fuš. Računam na socialno pomoč, ker nas bo v nasprotnem pozimi zeblo.
Letos članarine nisem ne bom plačal, ker si je ne morem privoščiti. Istočasno pa že leta vzdržujem PR vozljišče. Že leta in še vedno rad pomagam pri tehničnih problemih vsem radioamaterjem, ki me zato prosijo.

Če, torej, nekdo ni pripravljen letno žrtvovati NITI teh nekaj deset € (da o aktivnem delu v klubih ali Zvezi niti ne izgubljam besed), obenem so ga polna usta kako je stanje v klubih zanič, kako je Zveza zanič, no, potem se sprašujem kam je šel predvsem "ham-spirit", ki pritiče (naj bi pritical) znaku S5.
Kako je pa s tistimi, ki mislijo da s plačilom članarine, pridobe pravico udrihanja po zvezi, brez da bi se zavedali, da smo zveza pravzaprav vsi ?

Naposled, zakaj bi midva plačevala članarino v klubu (klubih), če se na račun tega šlepa dober del radioamaterjev s veljavno S5 licenco in midva iz svojega žepa financirava ne le domnevno neučinkovitost Zveze (osebno imam, nasprotno, le same dobre besede, saj še vedno dobivamo še kar dober časopis, ki bi sicer LAHKO bil boljši, a brez nič ni nič..) temveč tudi drugo S5 infrastrukturo, ki je na voljo vsem? Hja, to je dilema, na katero še ne vem odgovora..

V vseh letih vzdrževanja vozljišča so mi pomagali vedno isti ljudje, pet jih je bilo. Ostali so se izvikli, češ, da nimajo potrebnega znanja. Prosil sem naj ob akciji pridejo za družbo in prinesejo s seboj vsaj topel čaj, pa ni bilo nikogar.

Osebno se še vedno počutim kot član zveze, če me pa ta noče, pomeni zgolj, da me ni vredna.

S57UUD, Darko
Uporabniški avatar
s57uud
Moderator

Kraj: Kačiče 15, 6215 Divača

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 06 Avg 2007, 11:28

Darko, zagotavljam ti, da si ti izjema.

Izjema, ki potrjuje splošno pravilo, da marsikateri radioamater, ki IMA teh nekaj deset € le-te NOČE nameniti ne klubu za članstvo in ne posledično Zvezi.

Morda je res, da je Zveza v tako slabem stanju, a je vendarle nujno vedeti, da Zveze ni mogoče izboljšati tako, da se član samoizloči. Vsak posamezno ni in ne bo nikoli ne klub, ne Zveza, pa čeprav morda kakšni imamo možnost neposrednega pogovora z APEKom.

Kar zadeva tvoj osebni primer se bi ta, po moje, moral reševati in bi se lahko reševal na nivoju tvojega kluba. Če si toliko lastnega dela, prizadevanj in znanja prispeval klubski infrastrukturi in klubskemu delu je na tvojemu klubu in na članih tvojega kluba, da to tvoje delo primerno nagradijo s častnim članstvom, pri čemer ti članarine zaradi objektivnih okoliščin nebi bilo potrebno plačati.

To je moje mnenje.

73

S56ZDB

P.S. Še vedno nisem dobil nobenega komentarja na temo konkretnega dela v klubih. Ali ima katerikoli klub konstruktorsko sekcijo in ali izvaja kakršne koli aktivnosti za spodbujanje in dvigovanje tehnične kulture pri mladih?
S56ZDB

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 06 Avg 2007, 21:11

Danes sem se malce pozanimal pri APEKu.

Hudo, stanje je v Sloveniji še slabše, kot sem si predstavljal.

Dejansko je APEK ŽE prevzela od ZRS tako register klicnih znakov, kot tudi celoten postopek podeljevanja klicnega znaka.

Ali je sploh APEK član IARU in ali ni ZRS tako v APEKu dobila konkurenco? In zakaj je temu tako?

Pri čemer mi je v pogovoru s osebo iz APEKa postalo takoj jasno, da je APEK dejansko "vskočil" tudi zaradi "težav na Zvezi" o katerih so vsaj seznanjeni posredno.

APEK ima sedaj eno osebo (g. Očko) polno zaposleno le za potrebe podeljevanja radioamaterskih dovoljenj in za vodenje registra klicnih znakov.

Za APEK je to le dodatno delo za katero nimajo nobenega interesa in si ga ne želijo. Še zato ne, ker so radioamaterska dovoljenja za uporabo spekstra zastonj (zaračuna se le administrativna taksa, ne pa frekvenčnina, ki je pristojbina za uporabo redkega vira, frekvence EM spektra).

Kakor koli, nekje nekdo si bo moral naliti čistega vina in premisliti kako 1. prenoviti Zvezo, 2. spodbuditi radioamaterje k včlanjevanju z RA klube, 3. okrepiti delo v klubih.

Mimogrede, če je radioamaterjev 1700 in klubov nekaj čez 100 je to cca. 17 člana na klub, kar je, po moji presoji, malo premalo za resnejše klubsko delo. Očtino nekateri klubi obstajajo zgolj na papirju in združujejo le nekaj prijateljev.

Za konec. Upam, da nisem koga užalil ali prizadel. Tudi sam skušam razumet nivo "ham-spirita" v Sloveniji ta hip, ki je pač takšen kakšen je.

Vesel pa bi bil, če bi se izboljšal.

73 de S56ZDB
S56ZDB

OdgovorNapisal/-a S57XX » 08 Avg 2007, 11:57

S56ZDB napisal/-a:Dejansko je APEK ŽE prevzela od ZRS tako register klicnih znakov, kot tudi celoten postopek podeljevanja klicnega znaka.

Res je in to ne zato, ker bi to hotela zveza ali APEK, temveč zakonodaja (pristojno ministrstvo).
S56ZDB napisal/-a:Ali je sploh APEK član IARU in ali ni ZRS tako v APEKu dobila konkurenco? In zakaj je temu tako?

Ne mešat članstva v IARU in pristojnosti za izdajo dovoljenj!
S56ZDB napisal/-a:Pri čemer mi je v pogovoru s osebo iz APEKa postalo takoj jasno, da je APEK dejansko "vskočil" tudi zaradi "težav na Zvezi" o katerih so vsaj seznanjeni posredno.

Tale je malo bosa. Razen če ni ta oseba mislila na neke zadeve - dopisovanja, povezana s "čudnimi" pristopi nekdanjega vodstva (ne tega, ki je bilo na zadnji volilni konferenci zamenjano).
S56ZDB napisal/-a:APEK ima sedaj eno osebo (g. Očko) polno zaposleno le za potrebe podeljevanja radioamaterskih dovoljenj in za vodenje registra klicnih znakov.

Če je to res se zastavlja vprašanje o učinkovitosti dela te osebe. Koliko vlog za izdajo oziroma podaljšanje RA dovoljenja na dan pa dobijo?
S56ZDB napisal/-a:Za APEK je to le dodatno delo ...

Za katerega nismo krivi radioamaterji, temveč država.

S56ZDB, predlagam, da si najprej prebereš veljavno zakonodajo in ne nadleguješ pristojnih na APEK-u ali kje drugje. To, kar zadeva RA delo v S5 (poleg Zakona o elektronskih komunikacijah) boš našel tudi tu: http://www.hamradio.si/index.php?option ... &Itemid=33
Zadnjič spremenil S57XX, dne 09 Avg 2007, 06:13, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a S53MM » 08 Avg 2007, 12:53

S56ZDB je napisal/a:

APEK ima sedaj eno osebo (g. Očko) polno zaposleno le za potrebe podeljevanja radioamaterskih dovoljenj in za vodenje registra klicnih znakov.

Če je to res se zastavlja vprašanje o učinkovitosti dela te osebe. Koliko vlog za izdajo oziroma podaljšanje RA dovoljenja na dan pa dobijo?

Da se ustno izročilo preveč ne spotencira:
Res se z radioamaterskimi zadevami na APEKu ukvarja le g.Očko, a to je le manjši del njegovih nalog.

Da bo spet ZRS podeljevala licence, pa bo treba spremeniti evropske smernice za zakonodajo dotičnega področja. Veselo na delo, saj je to kar precejšen zalogaj.

......lahko bi raje pisali o tem kako se priključi kaka antena, kdaj bo maksimum perseidov ali kakšno je stanje sončnih peg.

Matija/S53MM
S53MM

OdgovorNapisal/-a S57BBA » 08 Avg 2007, 13:52

S56ZDB napisal/-a:To, da je ZRS izpustila iz rok pristojnost podeljevanj klicnih znakov in vodenje registra je zame nesprejemljivo.

Bojim se, da si eden tistih, ki se je odločil, da bo v času "kislih kumaric" vrgel kost in provociral do onemoglosti, nimaš pa ne potrebnega znanja, ne želje, da bi to znanje pridobil, da bi lahko z vso avtoriteto nekaj trdil...

ZRS pristojnosti ni "izpustila iz rok", ker le te (pristojnosti) nikoli ni imela. V času MPZ (Ministrstva za promet in zveze), URST (Uprave Republike Slovenije za Telekomunikacije), pa tudi pred tem, v času Jugoslavije, je bila ZRS samo pooblaščena za opravljanje dela, ki je bilo v domeni ministrstva. Sekretar ZRS je bil dejansko podaljšana roka uradnikov ministrstva.

Moje osebno mnenje je, da ni s tem prehodom dela nazaj na tiste, ki so za to plačani, nič narobe. Prav nasprotno; še ne dolgo nazaj je bilo določene klicne znake težko pridobiti, ker je bilo odločanje o tem, kaj kdo lahko uporablja in kaj ne, v domeni ene osebe, ki pa je bila radioamater.

S56ZDB napisal/-a:Pazi, radioamaterizem je (naj bi bil) predvsem HOBI, torej zasebna in neprofitna aktivnost. S državnimi (zares javnimi) interesi se dotika le delno in sicer le pri vprašanju naravnih nesreč ali izrednih razmer.

Žal zopet narobe. Radioamaterji počnemo, če nič drugega, s stališča države, dve zadevi:
- koristimo frekvenčni spekter,
- uporabljamo klicne znake.

Oboje je presneto močno v domeni države.

S56ZDB napisal/-a:Država regulira zgolj redek vir, to je radiofrekvenčni spekter, toda pri tem je državi povsem vseeno ali ima kdo znak SRE5SDE ali S56ZDB ali 9A765.

Državi to ni nepomembno. Prefiksa S5 si nismo izmislili radioamaterji sami, ker nam je tako všeč (pa čeprav si kdo to tako razlaga), temveč je to alokacijo za Slovenijo dodelila ITU. ITU tudi predpisuje, v kakšni obliki se lahko uporabljajo klicni znaki (kaj je dovoljen in kaj nedovoljen klicni znak). Država Slovenija se mora tega držati.

S56ZDB napisal/-a:Kolikor vem koordinacija na to temo teče preko IARU (popravi me, če se motim) in ne morebiti preko ITU-R (prej CCIR), ki pa JE mednarodna radijska zveza (ohlapno povedano).

Beri zgoraj. Je pa res, da v območju dovoljenega izvajamo koordinacijo z IARU in ne direktno z ITU-R.

S56ZDB napisal/-a:Še enkrat, ne APEK in ne država nista član IARU, tremveč je to Zveza Radioamaterjev Slovenije.

Še enkrat, Država Slovenija je član ITU, katere eden od sektorjev je ITU-R, ki ima v svojih organih člane IARU kot predstavnike zainteresirane javnosti (radioamaterjev), ki podajajo predloge in ideje... ZRS pa je članica IARU, ki ima svoje člane v različnih telesih ITU, predvsem pa ITU-R...

S56ZDB napisal/-a:Določanje klicnih znakov in vodenje registra "bi moralo" biti v pristojnosti nacionalne zveze radioamaterjev, kolikor le-ti, seveda, želijo samostojno in z lastnimi močmi skrbeti za svoja notranja razmerja.

Beri zgoraj. Ni pa nič narobe v vodenju registra tudi na nacionalni zvezi radioamaterjev (Slovenije, Kitajske, Tunguzije...) Da pa skrbiš za notranja razmerja, kot si se izrazil, rabiš vse kaj drugega, kot vodenje registra radioamaterjev (klicnih znakov?).

S56ZDB napisal/-a:P.S. Jasno je, da država podeljuje licence, a je podeljevanje licenc v preteklosti bila zgolj formalnost. ZRS je morala za vsakega kandidata preveriti, če so izpolnjeni pogoji, mu podeliti znak in tako kompletirano vlogo oddati APEKu na podpis.

Dajmo se pogovarjati tako, kot je treba, z dejstvi... V preteklosti je republiška izpitna komisija, potrjena s strani URST-a, izprašala (s to besedo mislim tako na pisni, kot tudi na ustni in praktični del preizkusa) kandidate. V kolikor so le ti bili uspešni, je komisija podala pozitivno mnenje in kandidati so pridobili status radioamaterja v razredu, za katerega so opravljali preizkus (A-F, 1-3). Nato so kandidati na ZRS vložili prošnjo za klicni znak, radijsko dovoljenje pa so pridobili od URST...

Ah ja... Vsakič se pri takih pisanjih vprašam, kaj je pisoči že storil za skupno (radioamatersko) dobro in žal vse prevečkrat pridem do tega, da razen pisanja po forumih bolj malo...

LPB.
S57BBA
Moderator

Kraj: JN76FC

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 08 Avg 2007, 14:06

V redu je, Bajko.

Komentiral si moje pisanje, ki sem ga pobrisal zato, ker sem dojel, da sem po nepotrebnem soglašal s tem, da se tema iz vprašanja članstva v klubih in v Zvezi prelevi v temo o podeljevanju klicnih znakov.

Osebno lahko le občudujem vse osebe, ki se namesto nas, ostalih radioamaterjev, ukvarjajo s organizacijskimi in statusnimi zadevami, ki so nujne za obdržanje organizacije (tukaj Zveze Radioamaterjev Slovenije).

Tako moje spoštoivanje gre zagotovo tudi tebi in na tvoja pisanja bom redko kdaj ugovarjal.

Bom pa zagotovornik kar se da močne krovne organizacije in močnih klubov v katerih naj se dogaja konkretno klubsko delo.

73 de S56ZDB
S56ZDB

OdgovorNapisal/-a s55z » 08 Avg 2007, 15:15

S56ZDB napisal/-a:...
P.S. Še vedno nisem dobil nobenega komentarja na temo konkretnega dela v klubih. Ali ima katerikoli klub konstruktorsko sekcijo in ali izvaja kakršne koli aktivnosti za spodbujanje in dvigovanje tehnične kulture pri mladih?

Hmm, Darko, sem res izrazil strinjanje s tvojimi navajanji, vendar v zvezi z brezplačno uporabo infrastrukture tudi nečlanov zrs in švercanjem na qsl biroju, pa še čim. O obveznem članstvu, torej nekakšni prisili, pa raje ne bi ...

Bolj me je zbodlo, da podobno, kot je nek uporabnik foruma delal anketo o starosti radioamaterjev v ZRS in na sploh, zbiraš neke informacije katerih namen je nejasen. Misliš, da ti bomo (bodo) sedaj vsi navdušeno razlagali, kako delujejo klubi, kako se organizira in izvaja tečaje, kako se pripravlja tehnična srečanja (na hribu, na primer, si že kdaj bil?). Vprašanje je, kaj bi s temi informacijami pravzaprav naredil? Je to le "firbec" ali imaš v planu kakšno resno akcijo glede tehničnega izobraževanja mladine? (Mimogrede, današnja mladina bolje obvlada klasične načine komunikacij - telefonijo, GSM, UMTS, SMS, MMS .. VoIP, ... pa tudi računalništvo na splošno, kot si jih ti, ali pa jaz, kdajkoli!)...

Torej o kakšnem tehničnem izobraževanju ali dviganju kulture raje ne bi... Da pa manjka strokovnjakov s področja elektronike je pa bolj kriva družba in ekonomski odnosi, kot pa samo izobraževanje... Na eni od problemskih konferenc na temo študija elektronike, avtomatizacije, robotike, mehatronike in telekomunikacij je nekaj študentov zelo slikovito povedalo svoje mnenje: Zakaj naj študiram štromarijo, če vidim soseda pravnika, ki se pripelje z odličnim avtomobilom, jahto na morju in živi v luksuznem stanovanju, medtem ko vidim soseda inženirja elektronike v skromnem stanovanju z rabljenim avtomobilom in gumenjakom na Ljubljanici! Dokler bo pravnik bolje plačan od neposrednega proizvajalca, bo pač tako. Vidiš, tukaj je srž problema, ne pa v konstruktorskih sekcijah po radioklubih, čeravno ne trdim, da so povsem brez pomena.

Radioamaterstvo je hobi. Prosim, pustite moj hobi pri miru ... z njim bi se rad ukvarjal točno toliko, kot meni ustreza.
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 08 Avg 2007, 15:31

Hmm, zdi se, da sem dregnil v temo, ki močno bremeni radioamatersko srenjo v Sloveniji.

Osebno na zadeve skušam gledati s pozitivne plati in točno na takšen način, kot je prikažem.

Če, torej, zagovarjam dvig tehnične kulture je zagovarjam zato, ker SAM še dokaj visoko cenim osebe, ki znajo kaj narediti same s svojih deset prstov (pa pri tem ne mislim zgolj na tipkanje), torej znajo kaj skonstruirati, zaspajkati, prišraufati, pohoblati, itn.

In zame tehnika ni žalitev temveč predstavlja prednost in svobodo ustvarjanja.

Mimogrede, če je večinsko mnenje, da je članstvo v klubih nepotrebno, ali da je članstvo v Zvezi nepotrebno, sem zagotovo prešibek, da bi to večino prepričeval v nasprotno.

Zame so klubi in Zveza le okostje, nujna infrastruktura, da se KARKOLI konkretnega zgodi. Da pa bi ugibal korak ali dva naprej, kaj bi bilo, če bi se ta infrastruktura zlorabljala (in tukaj na forumu je bilo nekaj namigov na to temo) je pa bolj vprašanje medsebojnega zaupanja, ki so ga te zlorabe v preteklosti skrhale.

Kar pomeni, da je treba pač na tem delat. Ali je potem takem "prav", da se kar vse počez znegira?! Ne vem, mislim, da ne. Sem pa zelo vesel, da zlorabam osebno nisem nikoli bil priča in da sem kar zadeva preteklost zelo neobremenjen.

73 de S56ZDB

P.S. A ja, še to. To, da mladi obvladajo (le) druge tehnike in tehnologije lahko pomeni tudi to, da je radioamaterizem ŽE v svojem zatonu. Tedaj se bi vprašal le ali smo se s tem že sprijaznili in se pogovarjamo in tipkamo do bridkega konca (zadnji naj ugasne luč), ali pa bomo le kaj postorili na to temo? Mar je med radioamaterji mnenje, da mladih ni mogoče navdušiti za neodvisno komunikacijo (kar radioamaterizem v svojem bistvu je) že večinsko?
S56ZDB

OdgovorNapisal/-a s56oa » 08 Avg 2007, 21:28

No, moje mnenje je, da radioamaterjem ni povsem odklenkalo, oz. da se mlade še vedno da navdušiti za ta hobi.

Se pa strinjam, da so sedanji časi drugačni. Telekomunikacije so postale dokaj komoditizirane in poenostavljene. Za zadovoljevanje osnovnih telekomunikacijskih potreb povprečnega človeka, so radioamaterske radijske postaje postale nepotreben balast.

Po drugi strani, pa radioamaterstvo še vedno ponuja svoje čare. Konec koncev nas je kar nekaj, ki se poklicno ukvarjamo z najnovejšo profesionalno telekomunikacijsko tehniko, pa še vedno poprimemo za mikrofon radioamaterske postaje, še vedno nas mika tono radioamaterske tehnike peš vlačit na hrib in še vedno nas mika kaj radioamaterskega zlotat vkup.

Se mi pa zdi, da je nek drug problem bolj pereč. In sicer problem dela v samih klubih. Namreč tudi radioamaterska tehnika je postala precej komoditizirana. Večina ljudi si je doma postavila že dokaj zapleteno radioamatersko tehniko. Potrebe po radioklubih in infrastrukturi, ki so jo ponujali, ni več. Posledično ni več "zastrupljanja" mladih z društveno radioamatersko dejavnostjo.

Sam lahko povem, da so me v radioamaterstvo najbolj zastrupili tisti, ki so me vodili s seboj na razne radioamaterske aktivnosti v lokalnem radioklubu, najbolje na kak hrib "sevat" in ne tisti, ki so najnovejšo radioamatersko tehniko imeli doma na toplem samo zase. ;)

73 de S56OA - Ognjen
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S56ZDB » 08 Avg 2007, 21:45

Se zelo strinjam s slednjim. Nekaj malega avanturizma je v tem, da se napolni avto (ali srečneži kakega Pinzgauerja ali Defenderja..) s najrazličnejšo šaro in se gre na hrib klofat, čvekat ali le praznit hladilnik.

Sem vedno za, pa še en lep hrib sem odkril nad Idrijo..
S56ZDB

OdgovorNapisal/-a S57XX » 09 Avg 2007, 06:21

s53mm napisal/-a: ...
Res se z radioamaterskimi zadevami na APEKu ukvarja le g.Očko, a to je le manjši del njegovih nalog.
...
Matija/S53MM

Matija, se mi je zdelo, da je temu tako. Morda poznaš link do ažurnaga kataloga prostih klicnih znakov. Povezava, ki je na www.hamradio.si te na APEK-u pripelje na 3 leta star seznam.
LP Jure
S57XX

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a S57BBA » 09 Avg 2007, 08:06

S57XX napisal/-a:
s53mm napisal/-a: ...
...
Matija/S53MM

Matija, se mi je zdelo, da je temu tako. Morda poznaš link do ažurnaga kataloga prostih klicnih znakov. Povezava, ki je na www.hamradio.si te na APEK-u pripelje na 3 leta star seznam.

Jure, tole je zadnji spisek. Imam problem, ker kljub nešteto prošnjam še vedno vsakič, ko spisek spremenijo, spremenijo tudi ime, kar pomeni, da mi link ne dela več pravilno...

LPB.
S57BBA
Moderator

Kraj: JN76FC

Prejšnja

Vrni se na Zapisniki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov