Zapisnik 10. seje UO ZRS

Zapisniki sej, konferenc, sestankov..

Moderatorji: s55o, S57BBA

OdgovorNapisal/-a s55m » 25 Mar 2005, 09:38

Sandi je modro napisal, kakšne kvalitete naj bi imel predsednik ZRS.
Predvsem je tu spoštovanje mladih in starih HAM-ov, ki si ga človek nikakor ne more pridobiti z dobrim delom v katerem koli podjetju.
Ampak, le zakaj ponovno z isto debato obremenjujemo LEO?
s55m

Kraj: KN12OR

OdgovorNapisal/-a s55z » 25 Mar 2005, 10:40

S51BR napisal/-a:Sposobnega kandidata za predsednika ni in ga ne bo. Kdor koli se bo javil, ga bo neka skupina sesula ali vsaj poskušala to storiti. ZRS je zabredel tako globoko, da tudi jaz vidim rešitev zgolj v razpustu in ustanovitvi nove nacionalne organizacije, ki pa ne more imeti status društva ampak zveze društev, da bo združevala vse klube po Sloveniji.

Pogoj za to pa je katarza (oprostite primerjavi) kot so jo denimo imeli Nemci po drugi svetovni vojni. V celoti je treba prerezati popkovino s preteklostjo, ker vidim, da s seboj ZRS vleče preveč slabih zgodovinskih izkušenj.

Druga možnost pa je, da jo razpustimo in naj se klubi ukvarjajo in znajdejo po svoje (ta ideja mi sicer ni všeč). Na to idejo pa me vodi dejstvo, da itak o dobršnem delu zadev odloča država. Kaj, ko bi država odločala tudi o tehničnih radiomaterskih sredstvih (ATV, repetitorji, ...), tako kot o cept dovoljenjih. Torej naj skrbi za delovanje sistemov tako, da zagotovi tudi denar, da ga ne bo treba pobirati zgolj iz radioamaterskih žepov. Za vsebino pa nj skrbijo strokovnjaki, ki bodo za to dobili državni denar. In ti strokovnjaki naj bodo RADIOAMATERJI.

Sicer pa mi verjemite, da sem večni optimist, še bolj mogoče idealist.

Rudi, nisem se hotel vmešavati v tele politične debate, ampak to kar ti govoriš so neumnosti. Slaba zgodovinska izkušnja si bil najbrž ti (oziroma jo imaš ti). Pred 26 leti sem se včlanil v ZRS (ja v klub, ampak čutil sem pripadnost zvezi), predsednik je bil Franci Mermal - S51RM, ki smo ga vsi spoštovali. In ne čutim, da bi bila ta preteklost tako prekleto slaba, da bi morali sedaj vse pretrgati, zavreči in negirati.

Kakšna katarza!? Naj sedaj pozabimo na vse lepe trenutke, ki smo jih doživljali pri tem hobiju, pozabimo vse kar smo za radioamaterstvo z veseljem delali, pozabimo koliko radioamaterjev smo vzgojili in darovali ur na tečajih, pozabimo vse tehnične projekte - plod lastnega razvoja, pozabimo kako so se opremljala repetitorska in PR omrežja, pozabimo na tekmovanja in zmage. To ni samo ZRS, to so tudi posamezniki, ki so se za radioamaterstvo marsičemu odrekli - prostovoljno!

Ja, veliko je potrebno narediti, spremeniti in popraviti, predvsem pa manj stokati!

Praviš, da si ham, da te ne zanima samo politika in managerstvo. Ampak ne spomnim se, da bi te zasledil v kakšni tehnični debati! In to daje misliti, da ne govoriš ravno odkrito...

P.S.: Tole ni stališče moderatorja, ampak mene osebno...
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers
s55z

Kraj: Ljubljana - JN76HB

OdgovorNapisal/-a s56oa » 25 Mar 2005, 10:55

Še moje osebno mnenje:
Kaj je nekoč bilo, je popolnoma irelevantno. Pomembno je, kaj bo. In problem je, da imamo pred seboj umirajočo radioamatersko organizacijo. Glorifikacija njene zgodovine je ne bo obudila iz vedno globlje kome, obudil jo bo le dober plan dela za prihodnost.
S temi mojimi trditvami ne želim zaničevati dela v preteklosti, temveč le poudariti, da se je treba osredotočiti na prihodnost.

Še enkrat ponavljam mojo trditev: Večina si želi, da bi šlo ZRS bolje, HKRATI pa si želi, da bi vse ostalo po starem. To pa preprosto NE GRE in NE BO ŠLO.

73 de S56IUA - Ognjen
Uporabniški avatar
s56oa

Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia

OdgovorNapisal/-a S56KPN » 25 Mar 2005, 12:21

Jaz ne bom nič komentiral, podal bom moje mnenje in po moje je edino to prava rešitev ZRS.

Predsednik mora biti mlada oseba, pod 30let!!! Le tako se bodo stvari hitro začele in še hitreje zaključile.
Predsednik ne potrebuje nobenega znanja o tehniki in ni nujno da je "HAM", nujno pa je da ima vsaj višjo izobrazbo iz menedžerstva lai kaj podobnega (tudi pravnik je primeren).
Seveda to pomeni da mora pod sabo imeti tehničnega svetovalca, ki obvlada samo in vse pod ham.

V res uspešnih podjetjih, kot npr. MS je tehnik oziroma razvijalec najel direktorja in je direktor njegov šef , čeprav je ustanovitelj še vedno večinski lastnik. Tako se to dela čez lužo!!!

Kaj si vi mislite o tem mi ni potrebno govoriti in bom komentarje ignoriral, znano je da ima-mo tehniki v večini premajhno znanje iz ekonomije in iz zakonodaje in iz vodenja in to so lastnosti, ki jih mora imeti "direktor" ZRSja!!! Seveda so met tehniki tudi izjeme vendar dvomim da imajo čas in da bi se radi izpostavili z tem da bi prevzeli vodenje ZRSja, če pa je med nami tudi tak se naj pa javi.
Elektrika je edina k___a k se ne pusti slatat pa se placat jo mors!
S56KPN

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 25 Mar 2005, 12:50

Je treba povleč cevko za prehranjevanje ven.
73
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

OdgovorNapisal/-a S57BI » 25 Mar 2005, 12:53

Stavek: Le tako se bodo stvari hitro začele in še hitreje zaključile, bom malo obrnil.
Stvari se bodo zaključile še predno se bodo začele.

Lp, Jože.
S57BI

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a s57ad » 25 Mar 2005, 15:49

S51BR napisal/-a:Sice rpa sem nekaj obljubil: "Kdor modro molči veliko ve. Al pa nič" Pa si ob tem mislite kar koli že. :)

Omenjeni pregovor dejansko glasi: Kdor veliko govori, veliko ve ali pa veliko laže!
Uporabniški avatar
s57ad

OdgovorNapisal/-a s56al » 25 Mar 2005, 20:25

1. RadioAMATER je oseba, ki se z radijem ukvarja iz ljubiteljskih nagibov.

2. ZRS ni profitna organizacija, kjer je glavno (in edino?) merilo uspeha dobiček, vse dejavnosti pa so podrejene le-temu.

3. ZRS lahko zaposli tudi supermanagerja, samo ne vem, koga bo le-ta ma(na)geriral. Sebe in strokovno službo? Kateri produkt bo tržil? CQ ZRS?

4. Supermanager, ki ne bo HAM, bo delal za dobiček in svojo r*t, vrednote radioamaterstva mu bodo sekundarnega ali terciarnega pomena.

5. Šefa imam že v službi, kjer si služim hrano in stanovanje. Izven službenega časa bi se par ur tedensko rad ukvarjal s stvarmi, ki me veselijo. Slučajno je to tehnika. Najmanj kar si želim je, da mi bo še teh nekaj uric pamet solil nekakšen povzpetniški yupi.

Sem pač otrok socializma in me kapitalistična potrošniško-zaslužkarska miselnost najbrž še ni v celoti zasvojila. Zato se po trendovskih merilih gotovo heretik. Ven z mano. (Kaj si vi mislite o tem mi ni potrebno govoriti in bom komentarje ignoriral :)).

Kot sem že napisal, za zadovoljevanje svojih radioamaterskih interesov ne rabim ZRS. Pač pa ZRS rabi radioamaterje, ker ji je članarina glavni vir dohodka. Morda kdo poreče, če ne bo ZRS, kdo bo branil naše interese (frekvence) napram državi? Čeprav sem načeloma Evroskeptik, priznam, da je ena od pozitivnih strani EU ta, da se na področju radijske zakonodaje drži priporočil ITU, Slovenci pa smo itak nagnjeni k temu, da takoj in na vrat na nos uzakonimo vsako EU priporočilo. V tem procesu je ZRS tako majhen akter, da nanj praktično nima upliva. Če pustimo ob strani kak "občinski" gradbeni odlok... Za frekvence se nam je (ali ni) bati z ZRS ali pa brez nje.

Kakšna je rešitev za ZRS? Ne vem. Vem pa, česa nočem. In če me ZRS hoče za člana, (beri: mojo članarino), potem v ZRS ne sme biti prostora za povzpetnike, ki se morda ne morejo uveljaviti v svoji primarni službi ali zdravijo kakšne druge komplekse.

Koga bi podprl za predsednika? Radioamaterja z dušo in srcem, tudi če stroškov poslovanja ne bo sklestil toliko kot povzpetniški yupi. Podprl bi tudi radioamaterja, ki je uspešen manager v kakšni firmi, vodenje ZRS pa bi opravljal iz simpatizerskih vzgibov. So taki? Zame je dovolj, da letno organizirira 2 ali 3 tematska srečanja radioamaterjev, poskrbi za izdajo glasila, pridobi kakega sponzorja, vse ostalo bomo pa itak furali amaterji sami, tako kot v preteklosti. Bolj kot mladostna energija so na tem mestu potrebne izkušnje in znanstva s pravimi ljudmi. Žal je svet tak. Tudi meni ni všeč tak kot je, a drugega nimam na izbiro.

73 de Sandi S56AL
s56al

Kraj: JN66SI

OdgovorNapisal/-a S52DK » 25 Mar 2005, 20:56

Hoj!

Bravo Sandi! To je to in pika!!!
73 ES GL DE Robi, S52DK.

Član Radiokluba "Študent" Maribor- S59DXX.
Uporabniški avatar
S52DK

Kraj: Poljčane, JN76SH

OdgovorNapisal/-a s51da » 25 Mar 2005, 21:00

To Sandi!
Se popolnoma strinjam.

73
David S51DA
s51da

Kraj: Bohinj

OdgovorNapisal/-a S51BR » 25 Mar 2005, 21:37

s57tda napisal/-a:
S51BR napisal/-a:Sposobnega kandidata za predsednika ni in ga ne bo. Kdor koli se bo javil, ga bo neka skupina sesula ali vsaj poskušala to storiti. ZRS je zabredel tako globoko, da tudi jaz vidim rešitev zgolj v razpustu in ustanovitvi nove nacionalne organizacije, ki pa ne more imeti status društva ampak zveze društev, da bo združevala vse klube po Sloveniji.

Pogoj za to pa je katarza (oprostite primerjavi) kot so jo denimo imeli Nemci po drugi svetovni vojni. V celoti je treba prerezati popkovino s preteklostjo, ker vidim, da s seboj ZRS vleče preveč slabih zgodovinskih izkušenj.

Druga možnost pa je, da jo razpustimo in naj se klubi ukvarjajo in znajdejo po svoje (ta ideja mi sicer ni všeč). Na to idejo pa me vodi dejstvo, da itak o dobršnem delu zadev odloča država. Kaj, ko bi država odločala tudi o tehničnih radiomaterskih sredstvih (ATV, repetitorji, ...), tako kot o cept dovoljenjih. Torej naj skrbi za delovanje sistemov tako, da zagotovi tudi denar, da ga ne bo treba pobirati zgolj iz radioamaterskih žepov. Za vsebino pa nj skrbijo strokovnjaki, ki bodo za to dobili državni denar. In ti strokovnjaki naj bodo RADIOAMATERJI.

Sicer pa mi verjemite, da sem večni optimist, še bolj mogoče idealist.

Rudi, nisem se hotel vmešavati v tele politične debate, ampak to kar ti govoriš so neumnosti. Slaba zgodovinska izkušnja si bil najbrž ti (oziroma jo imaš ti). Pred 26 leti sem se včlanil v ZRS (ja v klub, ampak čutil sem pripadnost zvezi), predsednik je bil Franci Mermal - S51RM, ki smo ga vsi spoštovali. In ne čutim, da bi bila ta preteklost tako prekleto slaba, da bi morali sedaj vse pretrgati, zavreči in negirati.

Kakšna katarza!? Naj sedaj pozabimo na vse lepe trenutke, ki smo jih doživljali pri tem hobiju, pozabimo vse kar smo za radioamaterstvo z veseljem delali, pozabimo koliko radioamaterjev smo vzgojili in darovali ur na tečajih, pozabimo vse tehnične projekte - plod lastnega razvoja, pozabimo kako so se opremljala repetitorska in PR omrežja, pozabimo na tekmovanja in zmage. To ni samo ZRS, to so tudi posamezniki, ki so se za radioamaterstvo marsičemu odrekli - prostovoljno!

Ja, veliko je potrebno narediti, spremeniti in popraviti, predvsem pa manj stokati!

Praviš, da si ham, da te ne zanima samo politika in managerstvo. Ampak ne spomnim se, da bi te zasledil v kakšni tehnični debati! In to daje misliti, da ne govoriš ravno odkrito...

P.S.: Tole ni stališče moderatorja, ampak mene osebno...

Dragan, ali so res neumnosti? Če dobro pomisliva, si se ti vrnil v ZRS v času mojega mandata. Pustiva ob tem razloge.

In pustiva Mermala in mnoge uspešne in kvalitetne posameznike. Vsak radioamater je v bistvu dober radioamater. Jaz sem govoril o organizaciji, o tej gnili oganizaciji, za katero sem upal, da se jo da potegniti iz krempljev časa.

Jaz sem samo rekel, da za takšno organizacijo kot je zdaj, ni rešitve in da je to dediščino prinesla s seboj. To se je nabiralo. In s takšnim pristopom kot smo ga imeli doslej (vključno z menoj) zanjo ni prave rešitve. In če imm pač takšno mnenje, si ne moreš dovoliti, da praviš, da so to neumnosti. Sem pač predlagal dve možnosti, ki so jih na svetlo dali že drugi pred menoj. Saj si nisem sam izmislil. In zato še nisem neumen (če tvoj uvod malce personaliziram).

In če sem jaz slaba zgodovinska izkušnja, so pač nekateri, ki jih očitno zgolj dobre zgodovinske izkušnje prinesejo nazaj v ZRS, ko jim pa ne ustreza več, pa rečejo adijo. To je bistvo problema ZRS!

In še en problem je. Za več kot 20 mio sit letnega proračuna so rezultati preskromni. Kaj preskromni, zanič. In ne vem zakaj tega ne priznamo.

Sicer pa, kaj sploh razmišljam, saj sem itak neumen.
73, Rudi, S51BR
ex. S56SRB in S57SRB,
TX/RX: Yaesu FT 857D, Icom T7E
S51BR

Kraj: JN75LX, Sevno

OdgovorNapisal/-a S51BR » 25 Mar 2005, 21:57

Moje pisanje je resda provokativno, priznam. Si pa lastim zaslugo, da sem s svojim delom, predvsem pa odstopom, dokazal v kako bizarnem stanju je ZRS. Ne govorim o radioamaterjih, govorim o organizaciji. In v mojem mandatu sem vzpodbudil resne ali pa neresne debate o tej organizaciji. In ljudje žal prihajajo in odhajajo. Pred menoj so odšli, ko sem bil predsednik so se vrnili (bognedaj, da bi kdo mislil, da jim zdaj kar koli očitam)... In tako se ponavlja verjetno že kar nekaj časa. Samo zato, ker organizacija že v preteklosti ni našla svoje vloge, svoje podobe, svojega "jaz"... In jaz lahko kvečjemu priznam, da sem to bizarnost pripeljal do konca in s svojim odstopom pokazal na to, da so klubi eno (z vsemi svojimi eksistencialnimi in drugimi problemi), povsem nekaj drugega pa ZRS, ki se samovšečno ukvarja sama s seboj, ni nekega kolektivizma, mnogi pa so na ZRS iskali predvsem svoje osebne interese.

In ne vem od kod zdaj tako zagrizen boj za ohranitev ZRS takšnega kot doslej. Jaz nočem ničesar drugega povedati kot to, da je treba organizacijo očistiti in začeti znova. Preveč neformalnih in formalnih lobijev se je v teh desetletjih nabralo v ali ob organizaciji.

In še nekaj. Ne mi očitatiti politike. Problem je ravno v tem, da tisti, ki očitate prevečpolitike v ZRS, najbolj politizirate zadeve. Tko je najlžje zamegliti vse globalne težave funkcioniranja ZRS in njegovega pozicioniranja v današnjem času.

Prosim, ne napadajte samo mene, povejte raje svoje predloge. Ali moram biti res ravno jaz zgolj iztočnica za komentiranje, nihče pa ne doda nobene konkretne rešitve...
73, Rudi, S51BR
ex. S56SRB in S57SRB,
TX/RX: Yaesu FT 857D, Icom T7E
S51BR

Kraj: JN75LX, Sevno

OdgovorNapisal/-a s57ezb » 25 Mar 2005, 22:59

Pa kdo je spet odprl " ZRS- Zveza radioamaterjev Slovenije"
73
Uporabniški avatar
s57ezb

Kraj: Sežana,JN65WQ

OdgovorNapisal/-a s57x » 25 Mar 2005, 23:39

G. Bregar, ali vi gledate skozi ekran, ne vidite dobro, ali se le delate, da ne razumete.
Saj vam že ne vem koliko časa dopovedujemo eno in isto.
Ne mi zameriti, še enkrat preberite, kar vam je zgoraj napisal Sandi. To je rezime vsega.
Žal pa ne razumem vašega razglabljanja okoli ZRS, klubov, radioamaterstva.
Ne razumem. Končno, jaz nisem kriv, da za tistih 20 mio ni bilo narejeno veliko. Konferenca na Ptuju vam je dala mandat. Večina vam je dala zeleno luč, prav.
Novembra smo tam na Viču poslušali, da je pravzaprav v Zvezi tako rekoč vse OK. S strani predsedujočega, seveda.
Pišete, naj napišemo predloge. Ta je pa res dobra. Kolikokrat še in kakšne pa komu? E, g. Bregar, zato pa vsaj pri meni nisi Rudi in nikoli ne boš.
Saj ste nam vse podelali, škoda, da vam ni uspelo spraviti pod streho 40m banda, nekoliko višjih stolpov, no, bodo že E-H antene dobre. Še pokoro Ara upokojimo, morda se bo letos nakapalo zadosti cekinov pa mu kupimo leta. Pa bo nekaj koristnega s tistimi 20 milijoni. Bo vsaj malo bolj prisoten na bandu.
Fantje, ki znajo odlično organizirati razne manifestacije, bodo to z veseljem naredili, tudi brez LP6. Mislim, da bi vsak udeleženec, pa naj se to sliši še tako čudno, rade volje primaknil kak tolar zraven.
Pa naši izjemni konstruktorji! Veste, Rudi, če bi videli korespondenco med Sandijem in mano glede preprostega vmesnika, bi vam bilo marsikaj jasno. Taki hami celo nad brontozavri najslabše vrste ne obupajo. Tudi nad Zvezo ne bodo.
I
Zakaj pa sploh še govorimo o Zvezi, taki ali drugačni? Ja, nekateri smo pač še tista generacija, ki je prišla v laboratorij k Dušku ali Mirotu po nasvet, kako se kakšno reč naredi, k Aru, kako naj prebrodimo birokratske težave (brez računalnika je pač vedel, kako so to storili drugje), Maca je marsikatero zadevo natipkala. In po tihem upamo, da bo ZRS (taka ali drugačna), kljub vsemu tehničnemu napredku, zopet združevalna sila.
Ah, in tista vaša stalnica, vi, ki znate to bolje, vi, ki ste se pulili za funkcije, ki ste imeli kup mandaterjev, ki ste hoteli oblast. Kdaj in kje ste to slišali in brali. Lani se je skupina klubov združila, napisala predloge. Kot, da se ni zgodilo nič. Videli smo, da se nima smisla bosti z vami, saj niste upoštevali ničesar. Projektno vodenje. Zase vem, da nisem slišal v vaših govorih popolnoma nobene novitete.
Naj bi vsak posamezni klub ponovno pisal iste predloge? Ni se zdelo smiselno. Rezultat, ja, saj je samo - koliko že klubov, poslalo predloge. Oprostite, to je čisto navadna demagogija, še predlogov iz Stegn niste obravnavali. In potem mislite, da bodo klubi, ki so ustanovili zvezo, LP6 še smatrali za svojega predstavnika. Za koga bo bograč, da še jaz sunem pod pas? Za naš klub prav gotovo ne!
Ja, na zvezi smo iskali osebne interese, kakšne pa? Ali ni v mojem osebnem interesu, da biro dobro posluje, da mi ni bilo treba lepiti kolekov, da se nekdo, ki smo ga izvolili za našega predstavnika bori, da brez težav poklofam FT5X na 160m?
Ustreznim organom smo tudi dali mandat, da bdijo nad korektnim in zakonitim delom, da pazijo na mojo kotizacijo.

In, kaj da ste pokazali s svojim odstopom? Ja, saj se hecate.
In stalno omenjate ZRS in slabo stanje v njej. Ah, morda je slabo na LP6, morda v mnogih klubih škriplje, mislim pa, da to ni problem Matere Zveze.

Končno, g. Bregar, s51br, priznam, ne spominjam se vsega, zaupajte nam vašo vizijo. Do sedaj niste niti ene ideje, ki je prišla od zunaj, pozitivno ocenili . Nemara vas celo sprejmemo za častnega člana, v tisti klub "rušiteljev", saj je moč iz nekaterih vaših tekstov razbrati, da ste prav vi "ta glavni rušitelj".

Zakaj le ne združite nekaj enako mislečih klubov in potestirate vaše ideje? Brez cinizma, vsi vam bi bili hvaležni, ko bi pokazali, kako se pride do cekinov. Ti so danes velik problem! Ostalo je potem sorazmerno lahko, posebno sedaj, ko...

Na koncu, g. Bregar, da ne boste mislili, da samo - po vaše - gobcam, tudi na bandu sem še kar prisoten, pa tudi kakšen drug hamovski projekt je v delu. Lahko vi kaj konkretnega pokažete?
73 Jurij, s57x
s57x

OdgovorNapisal/-a s55m » 26 Mar 2005, 14:19

A ni nekdo rekel, da bo modro tiho? :roll:
Meni je bilo to všeč! :P
Ampak tudi tega se ni držal, kar pa je bilo iz preteklih izkušenj za pričakovati. :oops:
s55m

Kraj: KN12OR

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zapisniki

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov