S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Hitro pisanje ???
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=58&t=8270
Stran 1 od 2

Avtor:  s59gi [ 04 Avg 2009, 20:58 ]
Naslov prispevka:  Hitro pisanje ???

Pozdrav vsem.

Lotil sem se učenja CW-ja s programom 'Just learn morse code'. Že pri osnovni hitrosti 12/18 WPM ne utegnem tako hitro zapisati znake, kot mi jih program pošilja :o . Pravilno jih 'dešifriram' a mi jih ne uspe tako hitro zapisati in se zgubim. Kako se soočiti s to težavo ?

LP, Bojan

Avtor:  s55o [ 05 Avg 2009, 01:11 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Poskusi s tem!

Veliko je programov za učenje tipkanja in edino vaja dela mojstra!
npr:
http://www.freetypinggame.net/

Za več pa google.com

Uživaj!
Boštjan

Avtor:  S51AY [ 05 Avg 2009, 08:36 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Razveseljivo, da ima nekdo take probleme. Pri teh "nizkih" hitrostih je verjetno problem pri časovni zamaknitvi med dekodiranjem in zapisom. Kot je povedal Boštjan, vaja dela mojstra. Poskusi si zapomniti za začetek en karakter, pa medtem, ko ga zapisuješ, poslušaj in dekodiraj naslednjega. Pisanje predhodnega opravi že podzavest. Pri večjih hitrostih pa je dobro analizirati, katere črke zapisuješ najpočasneje (verjetno B, R, K,..), pa si za njih poišči nek enostavni karakter zapisa. V QRQ tekmovanjih sem nekoč npr. za B naredil samo pikico, itd. Sicer ti pa priporočam, da se naučiš sprejemanje "odprtega teksta" na pamet. Pri zvezi vpišeš v log tako samo nekaj podatkov (call, qth, ime, RST,..), za ostalo pa je lepše, če si ekolog, pa šparaš na papirju :D . Lahko pa sprejemaš tudi tako, da tipkaš s tipkovnico v kakšen tekst editor, gre hitreje, kot s svinčnikom.
Želim ti uspešno treniranje CW in čim več zadovoljstva in zabave pri tem.

GL, Arpi, S51AY

Avtor:  S51M [ 05 Avg 2009, 09:12 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Bravo, Bojan!

Kar veselo in odločno naprej.

73, Bruno

Avtor:  s52ab [ 06 Avg 2009, 18:59 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Bojan...

Mogoče malo banalno...."A" je "ti ta" in nikakor(!) ne pika-črta.
In tako pri vseh znakih. Torej, sprejemaj zvočno.
Če si to predstavljaš grafično pri sprejemanju, bo narobe !
To je pogosta napaka nadobudnih samoukih CWja...

Vztrajnosti ti želim
73

Avtor:  s59gi [ 07 Avg 2009, 18:11 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Hvala vsem za lepe želje in predloge. S tipkovnico gre hitreje in opazil sem tudi da je res lažje, če si zapomniš zvok. Ampak zdi se mi, da to pride z vajo samo od sebe :)

LP, Bojan

Avtor:  s55o [ 07 Avg 2009, 20:32 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

www.lcwo.net

Poskusi s tem, lepo a ne pod 15WPM it....

Čao in lp

Boštjan

Avtor:  s55z [ 07 Avg 2009, 22:18 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Bojan, če si že "vzel" vse znake, zaženi MorseRunner in lepo počasi začni kontest... te vleče in hočeš biti vedno boljši in počasi samodejno povečuješ brzino in hitrost pisanja... Kar tako, samo da se učiš, pa se ti upre... tudi zaradi dolgčasa... in počasi boš slišal samo kombinacij piskov, ki jih boš povsem samodejno odtipkal...

Avtor:  s51mm [ 09 Avg 2009, 07:01 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Osebno ne bi šel takoj na kontest simulator, ker je preveč predvidljiv. Najboljša praksa na začetku so klasične cw zveze na 80 ali 30m.
Glede sprejemanja in pisanja je pa tako kot je že bilo napisano, vaja dela mojstra in kmalu ne boš več dekodiral pike-črte, ampak boš znake oziroma besede enostavno slišal, kot da bi ti jih nekdo govoril, potem pa tudi pisanje ne bo več problem.

Avtor:  S51DU [ 10 Avg 2009, 22:21 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Učiteljica je v osnovn šoli dejala, ko smo se šele učili branja, da naj bomo z očmi vsaj za dve besedi spredaj in se bomo zlahka izognili težavam pri izgovorjavi le teh, toliko bolj, če bomo počasni, ker ni potrebno biti strojnica....

Se strinjam z Arpijem. Podzavest, da razdeli funkcijo sprejemanja in pisanja, je pri Morseju še kako dobrodošla. Se pravi pišem z zaostankom, kar sprejemajo ušesa, oddajam z zostankom, kar gledajo oči.
Bi tekmoval na papir. Zapišem na nesprejeto črko podčrtaj, ko se mi poraja v zostanku jo pripišem. Na računalniku še ne vem kako bi to izvedel. Ker sem pač cepec, nevešč tipkovnice. In dolgo časa sem imel težave, kaj bi, pisal ali tipkal.
Tudi to sem prebolel. Je možno se zverzirati in popravljati za nazaj. Ampak eni tvojega QRX-a ne razumejo in te d....o (dregajo). Kaj je sedaj? Javi se že enkrat!!!

Ni potrebno biti strojnica...... se spomnim te prispodobe, ko sem včasih na pešaku. Počasi se daleč, prej, lažje in lepše pride. Hi! Se spomnim bedakov, ki v kontestu tipkajo svoj znak med 200 in 300. Niti enega dela tvojega ne sprejmejo, ko mu z isto hitrostjo odvrneš( z računalnikom). On ne spusti hitrosti, zakaj bi jaz, vprašaji sem, vprašaji tja, ura teče..... nič ne reče. Kdo sedaj je butl?

73! Dubi

Avtor:  S51VC [ 28 Jun 2011, 10:50 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Ojla!
Malo prebiram te članke na temo umetnost hitrega sprejemanja telegrafije.
Kupil sem si mali MP3 predvajalnik, ustvaril odprti tekst raznih hitrosti in oblik teksta, ter vse skupaj pretvoril v MP3 in lepo zložil gor. Rekel sem si, nikoli ni prepozno nadgradit hitrost sprejemanja CW-ja.
Do sem je vse OK. Začel sem tam nekje 20wpm, nadaljeval postopoma(iste datoteke različnih hitrosti) na 32wpm. Te MP3-je poslušam štiri mesece, vsak dan po eno uro.
Tu bi pa bilo vprašanje za strokovnjake.
Dekodiram z lahkoto vse črke, neglede na hitrost, muči pa me, kako naj si zamišljam zamik, kako naj si ustvarim podobo zamika črk, kako naj sledim hitrim znakom pri daljših besedah, da bi beseda meso postala? Zdelo se bo malo noro, "levo", ker sem si že domišljal, kako se vozim v avtu za nekom in opazujem stvari pred njim, potem sem si domišljal, kako se vozim z vlakom in gledam v smer vožnje. Blesavo, vseeno mi je malo pomagalo, da sem zaostal, zamaknil poslušanje z razumevanjem. Zdaj se poskušam maksimalno koncentrirat na prve črke besede, ki prihaja. Tudi s hitrim črkovanjem samih besed, sem si že pomagal. Vem, da smo si zelo različni, vsi drugače dojemamo, memoriramo to kar slišimo. Rekel sem si, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.
Zanimivo bi bilo slišat mnenja strokovnjakov, ki so v tem uspeli, sprejemajo "odprti tekst" preko 30wpm. Kako si oni zamišljajo, kako naredijo zamik med slišanim in razumljenim.
Work harder? Mogoče "dat skozi" nekaj svetovnih tekmovanj?
43 let se že učim telegrafijo in je še zdaj ne znam... :wink:
LP de S51VC - Max

Avtor:  S59RA [ 28 Jun 2011, 15:44 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Tudi jaz se učim CW na podoben način - s programom LCWO online. Zadal sem si sicer rok, da bom CW osvojil v 6 mesecih, a iz tega očitno ne bo nič. Pa ne zato ker ni volje, ampak časa. Vseeno se ob rednem treniranju počasi, a zanesljivo napreduje. Bo pač trajalo še šest mesecev, hi.
Priporočil bi LCWO online, iz naslednjih razlogov:
- program ti vodi statistiko, lahko se primerjaš z drugimi, spremljaš napredek...
- začneš z najlažjimi znaki in ko obvladaš sprejem znaka z več kot 90% natančnostjo, ti predlaga, da vzameš nov znak.

Moje ugotovitve so naslednje:
- ne zmanjšaj si hitrost pod 20. Potem si počasnejši, učiš se pa nič hitreje. Vztrajati moraš na predlagani hitrosti in ponavljati dokler ti "melodija ne sede".
- kljub temu, da program ne predvideva oddajanja, jaz vseeno vadim tudi oddajo - Darko S58Q mi je posodil taster. Lažje si utrdiš melodijo, pa še monotonost se razbije.
- nekaj časa sem si pisal znake na papir. Sedaj jih skušam tudi sproti tipkati v vnosno polje programa.
- program omogoča dolpoteg mp3 datotek in txt datotek. Tako sem si tudi jaz potegnil datoteke dol, po lekcijah, poleg pa na papirju pravilne znake. Na ta način lahko vadiš, ko se ti ljubi, pa poleg nimaš računalnika. Predvajaš mp3, zapisuješ in preveriš pravilnost zapisanega na listu.

Veseli me, da nas je več učencev, upam pa da se slišimo čimprej tudi v CW.
73de S59RA Aleš

Avtor:  s52ft [ 30 Jun 2011, 12:12 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Hoj,
sam sem problem hitrega pisanja resi tako, da sem crke pisal cim manjse ampak vec kot cez 160 ni slo.
Sedaj pa ne gre vec kot 120 ker tipkat hitreje ne znam :)
Veliko uspeha in volje ter cimprej poslusat na radio.

73

Avtor:  S59KM [ 03 Jul 2011, 12:24 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

Je nastavljena že skupina http://lcwo.net/usergroups/77

Okvirno predvidevamo v Radioklubu Cirkulane za sezono 2011/12 izvesti ponovno CW tečaj.

Priporočam pa uporabo omenjenega programa zgoraj, ker je praktično vseeno na katerem koncu Slovenije se učite telegrafijo.

Že od vsega začetka kar se ukvarjam s telegrafijo uporabljam za pisanje krajše znake in potem zapis zgleda kot neke vrste heroglifi - HI. Bom jih skeniral in priložim jutri, ko bom imel skener na razpolago. Sicer ne vem pred 20. leti mi je enkart se mi zdi Bruno S51M dal neko tabelo z ene stare knjige, potem sem še našel doma pri očetu S52GD-Stanetu v ladelcu podobne tabele za hitro pisanje telegrafije in sem malo prilagodil zadevo za mojo uporabo.

V klubu imamo obešeno tabelo z znaki in včasih vidim, da kateri potem dešifrira po tabeli kaj je napisano na listih zraven posteje - HI.

73 de S59KM.

PS. največ o hitrem pisanju bi lahko povedali najbrž kakšni "stari" mornari, ki so delali na ladjah. Obstajata dve takšni knjigi v Sloveniji po mojem vedenju in jih priporočam za branje.

Avtor:  S51AY [ 03 Jul 2011, 14:20 ]
Naslov prispevka:  Re: Hitro pisanje ???

s52ft napisal/-a:
Hoj,
sam sem problem hitrega pisanja resi tako, da sem crke pisal cim manjse ampak vec kot cez 160 ni slo.
Sedaj pa ne gre vec kot 120 ker tipkat hitreje ne znam :)
Veliko uspeha in volje ter cimprej poslusat na radio.

73

Še sreča, da smo samo amaterji in uporabljamo tudi CW le za medsebojne pogovore, vsebina pa ne mora biti "uradno knjižena". Torej, navadite in naučite se sprejemati na pamet. Niti v SSB ne zapisujemo, kar slišimo... :) Razen podatkov za log. Zapišemo le nujne podatke, kot so pozivni znak, raport, ime in QTH (datum, mode in frekvenco log programi dodajo avtomatsko). Če sprejemaš odprti tekst s pisanjem, je potem to treba tudi prebrati :D. Pa naporno je to... Raje uživajte v CW ! :D

Stran 1 od 2 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/