S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 24 Okt 2017, 05:04

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 03 Nov 2008, 23:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Nov 2007, 08:50
Prispevkov: 185
Kraj: Cirkulane
http://www.uscom.si/?s=11114

Sam sem izbral MC05-741-256. Prepričal YL-ko, da mi je za rojstni dan jo kupila namesto mislim, da trenirke. No rojstni dan sem imel potem prej, čez kakšen mesec pa je prišel tudi paket z nevčakano vsebino.

Z njo sem zadovoljen, ker se da praktično nastavljati vse razdalje za vsako ročico posebej ipd...

Eketronski taster pa mi je zrihtal Bruno S51M. Tak, da Bruno TNX. Če kdo rabi dober načrt za elektronski taster potem je Bruno pravi naslov.

_________________
Član Radiokluba Cirkulane S59DDR - S59H - S55TVC
http://www.cirkulane.hamradio.si

http://s59km.blog.siol.net/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 08:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Sam sem naročil neko kopijo tistega Bencher-ja MC05-741-195. Razlika "na zunaj" je le v temu, da kopija nima kromirane "osnovne plošče", ampak je temne barve (ostalo je kromirano). Težko je po sliki videti razliko. Kar pa piči v oči, je cena, ki se mi zdi primerna za kak nakit s Platinastimi vložki in dragimi kamni... Sem reskiral in naročil ročico na Madžarskem. Bomo videli, cena je dooosti bolj ugodna.

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 09:38 
Odsoten

Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Prispevkov: 106
Kraj: Ptuj
Za hitrosti 300 prisega velik del QRQ operaterjev na Schurr profi ročko, ki pa ni poceni, sicer pa je lahko katerakoli s količkaj kontakti, tako da malo poglejte, tega je kar nekaj zunaj. Tudi Chopy je bila super (meni se je ta skotalila in polomila…), škoda, da jih ni mogoče kupiti. Odvisno je predvsem od človeka, koliko je aktiven, ker sčasoma, če dlje časa ne delamo, refleksi v prstih (in glavi) upadajo. Ja pa dobro, da se, če delamo z elektronskim tasterjem, navadimo na iambic squeeze (dvojna ročka, stiskanje). Sicer pa se ne toliko sekirati za napake: ljudje smo. V CW zvezah raje sklepajmo dobra prijateljstva, se pri tem zabavajmo in kot sem že rekel, tudi čim več klicanja CQ naj bo, kajti na frekvencah je moreča tišina.

Sicer pa si še najlažje naredimo svojo senzorsko ročko, zelo enostavno je kar z logičnimi vrati ali tranzistorji, da ne gremo v kakšno bolj komplicirano vezje. Le morebitna žična povezava od same ročke do vezja naj bo čim krajša, sicer bo kdaj tipkala sama :) . Za ročke nekateri telegrafisti pri domače izdelanih senzorskih uporabijo kar kavne žličke-HI. Lahko pa senzorsko ročko kupimo za male denarce:

http://www.cwtouchkeyer.com/P3W.htm

Je to že kdo preizkusil?

73 ES GL DE S51M, Bruno


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 11:16 
Odsoten

Pridružen: 10 Feb 2004, 06:28
Prispevkov: 16
Zadnjč sem pri S58J videl in čisto malo preiskusil tole :


Priponke:
SIGNATURE_GOLD.jpg
SIGNATURE_GOLD.jpg [ 98.82 KiB | Videno 5889 krat ]
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 13:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
S51M napisal/-a:
- - -
Sicer pa si še najlažje naredimo svojo senzorsko ročko, zelo enostavno je kar z logičnimi vrati ali tranzistorji, da ne gremo v kakšno bolj komplicirano vezje. Le morebitna žična povezava od same ročke do vezja naj bo čim krajša, sicer bo kdaj tipkala sama :) . Za ročke nekateri telegrafisti pri domače izdelanih senzorskih uporabijo kar kavne žličke-HI. Lahko pa senzorsko ročko kupimo za male denarce:

http://www.cwtouchkeyer.com/P3W.htm

Je to že kdo preizkusil?

73 ES GL DE S51M, Bruno


To ravno ne, je pa pred leti en prijatelj (DJ0EB) naredil eno senzorsko. Spodnja plošča (podstavek) je bila kovinska, tako da si moral nanjo nasloniti/položiti roko (to je bila masa), ročka pa je bila iz pleksi stekla, na katerega je z obeh strani bila nalepljena kovinska ploščica. Luštno narejeno, ampak... Visoka vhodna upornost vezja, pa so cirkusi tu. Niti elektronec, narejen z namenskim čipom (menda 8055 ali 8045, sem pozabil :oops: ), mi ni delal ravno 100% zanesljivo, večkrat mu je kaj "uletelo/izletelo", odvisno od banda, na katerem sem delal - torej občutljivost na VF, kot je to pač navadno pri CMOS-ih... Najbolj zanesljiv je elektronec v postaji (ali pa zunanji s TTL vezjem, če ga nimamo v postaji) in dobra mehanska ročka.
Chopy je dobra ročka, ampak po 25 letih uporabe ni več srebra na kontaktih, mesing, ki je ostal, je seveda oksidiral, pa vse "bolezni" se ga primejo. Saj je verjetno z večino ročk po tolikšnem času podobno.
Uh, mi je všeč ta "Begali", dolga kontaktna ročica, zaščita mehanizma pred prahom,... Cena mi pa najbrž ne bi bila všeč...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 14:09 
Odsoten

Pridružen: 11 Maj 2003, 08:01
Prispevkov: 216
Kraj: Sevnica
Pozdrav vsem brontosom, ki še rabijo ročke ....

Nisem ne vem kakšen telegrafist, čeprav od nekdaj delam večinoma CW tekmovanja, na UKVu pa najraje novemberskega. Na sprejemu nimam problemov z raporti ala 599 05, nekako sklepam skupaj pozivni znak, pa kakšen lokator pade namesto v OM v OK, ali pa še kam ... Z QRQ jem sem se ukvarjal samo v vojski - dolgcajt ...

Za tipkanje sem po nesreči in samo enkrat prišel do izdelane ročke (chopy ??- ne dopade se mi plastika), vse druge sem si izdelal sam. Nazadnje sem naredil 2 (dvojna): ostanki marmornatih polic pri hiši za podstavek, malo 6 kotne medenine, M3 vijaki, vzmeti iz kemičnega svinčnika ....(kvazi posnetek Bencherja). Edina sled po zlatu je na kontaktih iz dobrih starih relejev, kar se mi zdi edino pomembno. Vse drugo se da v principu nastavit, tudi, če je medenina malo temnejša. Če gledam cene "super" ročk, mi nekaj ne gre skupaj, kot je Arpi omenil - zlatarji ...
V ekipi lahko dostikrat tipkam na original Bencher, ki je dober, meni pa moja popolnoma zadostuje.
Na obeh imam rahle probleme, prvič zaradi zidarske roke, včasih pa zaradi kakšnega Šrotovega napitka ...
Za tiste, ki ne ganjate QRQa, je mnogo cenenih rešitev, kar se tiče elektroncev, nikamor ne grem brez starega ZRS ET..., če slučajno zaštrikajo računalniki, oziroma Billova jajca ...
Ko sem imel še dovolj časa, pa sem kljub vsej tehniki najraje tipkal na "pešaka" - edini pametni spomin na JNA ...

Sicer pa vsak ima svoje veselje in zahteve, mene veseli, da sploh kdo še komplicira okoli CW, torej nismo še izumrli.

Do tipkanja !

_________________
Lep pozdrav, Tone - S57Q


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 16:19 
Odsoten

Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Prispevkov: 106
Kraj: Ptuj
Preizkusil sem 2 senzorski ročki, vse so mi super delale ob sami postaji. Bile sta s tranzistorji. Eno s CMOS vrati smo tudi delali pred leti v klubu, nisem pa je testiral za VF oziroma ob postaji in večji moči. Delal sem tudi nek el. taster, pozabil že, je od nekega nemškega radioamaterja (film še nekje imam), ki ima na tiskanem vezju za elektronca hkrati še vezje za ročko, ta je tudi deloval brezhibno na postaji,100W. Ročki sta bili iz pertinaksa, spodnja plošča tudi.

Tudi v klubu (ob vklopljenem linearju) s tranzistorskima ročkama ni bilo problemov, razen na enem bandu, 14 - če sem tam moč navil, je začela po svoje, delala pa je brezhibno tudi na tem bandu do nekje 500 W. Arpi ima prav, mehanska je v takih primerih najzanesljivejša, ampak kdor ima za kilovate, ima tudi za kakšno boljšo mehansko ročko, če jo danes še sploh rabi.

Dick, SP9DBA, EHSC član, je delal le na tako enostavno senzorsko ročko vrsto let (ne vem, če še ne tipka zdaj, ko se je preselil v hišo) in ni imel nobenih problemov na vseh bandih, delal pa je s postajo, do 100W.


73 ES GL DE S51M, Bruno


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2008, 18:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Jan 2006, 11:01
Prispevkov: 1149
Kraj: Lendava
Jaz senzorskega elektronca nisem uporabljal (tisto je imel DJ0EB). Naredil sem enega s CD4011/4027 (spet CMOS-i), pa tistega z Curtis 8055 (če se dobro spomnim, je tudi CMOS). Pri obeh so bili problemi na 14MHz s 100W. Zanimivo... Doma nisem uporabljal linearja, na lokaciji pa v glavnem v tekmovanjih, tam pa je tako tipkal PC. Zadnjih 10 let ni težav, ko uporabljam elektronec, ki je v postaji (v starem RIG-u ga ni bilo). Ja, transistorsko ali TTL vezje ne bi smelo imeti težav, verjetno pa je problem pri vhodu ročke v vezje. Če je tam visoka vhodna upornost, je tipkanje bolj "zanesljivo" (že pri ne čisto 100% kontaktu), vendar so težave z VF... Če so problemi, so že pri 80W, če jih ni, jih ni niti pri KW. Dobri (zanesljivi) elektronci so bili ETM (ETM-3, ETM-4c,...), bili so pa narejeni seveda s TTL vezji.
Tudi meni se ta debata kar dopade, predvsem zaradi tematike. Pa le ni res, da to nikogar ne zanima. Pa tudi tisti z "liberaliziranimi" izpiti ugotavljajo, da si brez znanja CW na KV zelooo prikrajšan. Redke ekspedicije... V CW jih poklofaš s 100W, na SSB pa,... , hmmm.
Tone, niti mene tako ne moti temna medenina, dokler to ni na kontaktih tastanja, kot na mojem Chopy-ju... QRQ v vojski je res pravi dolgcajt, ker je brez neke vsebine (ali brez zanimive vsebine), pa še pisati moraš... Ampak to nima veze z radioamaterstvom.
Naslov te rubrike je HSCW, pa predpostavljam, da to pomeni High Speed CW. Ne vem, tisti HS ni tako pomemben, pomembno je, da to delaš z veseljem in ljubeznijo, pa čeprav je bolj QRS CW. Ne bi želel, da tale HS koga odvrne, pa nas poimenuje "klub Marsovcev", kar sem enkrat že doživel. Zdaj pa imam MarSovsko bolezen (MS) :( , pa adijo VHSC, EHSC, SHSC...
Je pa zanimivo, kako je prejšnja leta v največjih svetovnih tekmovanjih (CQ WW DX, WPX) naraščalo število sodelujočih (mislim na CW del), po drugi strani pa nas nekateri imenujejo brontosi, ki bi naj izumrli... Kakšen komentar na to ? Raje ne...

_________________
73 de Arpi-S51AY , HSC#1267, CTC#2268, EPC#3826, FH#1448, DMC#2139, 30MDG#3904, BDM#0288, TRC#005SLO, NDG#0851, HPC#451, ERC#0989
http://www.qrz.com/db/S51AY


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2008, 07:52 
Odsoten

Pridružen: 19 Jan 2005, 21:25
Prispevkov: 196
Kraj: VRHNIKA
Pozdravljeni!
Sam že vrsto let uporabljam ETM-4C, katerega sem nabavil nekje okoli leta 1980. Uporabljal sem že vse možne ročke, tudi Bencherja, ki pa se za moje "šlosarske" roke ne obnese najbolje. Tako ostajam pri ETM-4C, katerega vlačim povsod s seboj in mu še najbolj zaupam. Je pa seveda požrešen glede baterij...
Tudi jaz nisem kakšen QRQ-jaš, saj so minila že leta od takrat, ko sem se s tem nazadnje ukvarjal. Kot so že omenili fantje v predhodnih postih, je bolj pomembno, da CW še vedno uporabljamo, ni pa preveč pomembno na kateri hitrosti. Največ delam v tekmovanjih in kot opažam, je takrat na bandih čedalje večja gneča in so ozki filtri postali nujnost. Torej brontozavri očitno še ne izumiramo...
In vse prelepe ročke, ki se valjajo po mizah? Samo uporabiti jih je treba! Pa niti ni važno pri kateri hitrosti.
Lepo se imejte in uživajte pri uporabi CW!


Priponke:
etm4c1.jpg
etm4c1.jpg [ 36.91 KiB | Videno 5581 krat ]

_________________
73 de S57DX
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 06 Nov 2008, 09:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 12 Mar 2006, 21:13
Prispevkov: 510
Kraj: Novo mesto
Zanimiva debata...

Kar se tiče problemov z VFom...
če se prav spomnim, je že dolgo časa nazaj, sem problem
z VFom pri tastiranju rešil tako, da sem med vezjem elektronskega
tastra in postajo-običajno je bil to seveda koax- v serijo na
srednjo žilo koaxa, vstavil 100 omski upor, ki je deloval kot
dušilka za VF. Težav nato ni bilo več.
Veseli me tudi, da se napovedi našega upoštevanega strokovnjaka
glede prontozavrov, ne uresničujejo... :wink: :)

Užitkov v CW, pa kakršen koli da je, vam želim

_________________
73,Jože - S52AB - http://lea.hamradio.si/~s52ab/ ... ni toliko važno kaj kdo reče ali zapiše, za narod je zelo važno, kdo to reče ali zapiše.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 07 Nov 2008, 10:38 
Odsoten

Pridružen: 08 Okt 2004, 06:18
Prispevkov: 45
Kraj: Nova Gorica
Dva poceni nasveta:
Preklopiš na ssb in žvižgaš v mikrofon ali pahttp://please.name.my/158/homebrew-a-creative-morse-key-for-cw-operation.html

73 Boris s57a


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 07 Nov 2008, 20:23 
Odsoten

Pridružen: 12 Mar 2002, 01:00
Prispevkov: 106
Kraj: Ptuj
Žvižganje v CW smo že preizkusili tako in drugače, tole klapanje s prsti pa je res izvirna-HI. Pred VF je že učinkovito, pred bf pa -naj razume, kdor more-vse manj in manj.

Pa naj še kdo reče, da ljudje nimajo domišjije. :D

73 ES GL DE S51M, Bruno


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2008, 07:21 
Odsoten

Pridružen: 21 Okt 2001, 01:00
Prispevkov: 130
Kraj: Bohinj
S51M napisal/-a:
http://www.cwtouchkeyer.com/P3W.htm

Je to že kdo preizkusil?



Zadeva dela krasno, naredil sem jo sam v SMD izvedbi. Zanimivo je da imaš lahko na rokah rokavice, pa še vedno deluje.

Čipe dobiš v IC-ju preko Farnella.

http://academic.greensboroday.org/~rege ... /qt113.pdf

73 de S51DA


Zadnjič spremenil s51da, dne 08 Nov 2008, 18:39, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2008, 17:40 
Odsoten

Pridružen: 01 Feb 2004, 23:24
Prispevkov: 351
Če bo kdo kaj kupoval, naj poskusi tu:

http://www.qrpshop-international.de/mor ... index.html

res so hitri!

73 Jurij, s57x


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Katera ročica za CW !
OdgovorObjavljeno: 10 Nov 2008, 10:25 
Odsoten

Pridružen: 28 Jan 2008, 18:10
Prispevkov: 1
moja home made ročica za CW:

http://www.hamradio.hr/9a6kgt/rucica/9a6kgt_3d_model.JPG
3D model

in

http://www.hamradio.hr/9a6kgt/rucica/9a6kgt_key.jpg
ročica

73 de Toni / 9A6KGT

***S57LN*** Ker sta sliki preveliki za med tekst, sem ju spremenil v povezavi.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group