S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 03 Apr 2020, 19:10

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Sestanek S5 RPT syspov
OdgovorObjavljeno: 12 Okt 2007, 15:36 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1058
Kraj: Sevnica
Jutri ob 10. uri bo na isti lokaciji kot se bo odvijal sejem rabljene radioamaterske opreme, v sejni sobi nad sejemsko dvorano, sestanek RPT sysopov.

Dnevni red:

1. Pregled stanja govornih repetitorjev v S5
2. Finančni načrt ZRS za leto 2007 in realizacija
3. Gradnja UHF repetitorske mreže
4. Uporaba CTCSS na repetitorjih
5. Neurejena identifikacija repetitorjev
6. Repetitorji in ARON
7. Interference s sosedi
8. Portal S5RPT
9. Razno

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Okt 2007, 11:18 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1058
Kraj: Sevnica
Pozdravljeni!

Sobotni sestanek sysopov je uspel. Dogovorili smo se kar nekaj pomembnih zadev. Zapisnik bom, ko ga bom uspel spisati, objavil tudi na forumu.

Lepo bi se zahvalil Srečku Janžekoviču, S57LSW, ki nam je priskrbel zelo lepo dvorano. Hkrati bi se zahvalil tudi vsem sysopom, ki so si vzeli čas in se sestanka udeležili. Se vidimo na naslednjem sestanku v času spomladanskega sejma na isti lokaciji.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Okt 2007, 10:17 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1058
Kraj: Sevnica
Sevnica, 21. Oktober 2007


Zapisnik 1.sestanka sysopov govornih repetitorjev,

ki je bil v soboto, 13. oktobra 2007, ob 10.15 v sejni dvorani Zadružnega doma v Vevčah, Cesta II. Grupe odredov 43, Ljubljana

Prisotni: Robert Mlakar (S52DK), Janko Franetič (S56AFJ), Borut Voga (S52ZO), Andrej Breceljnik (S56ZAB), Stojan Kuret (S51WI), Tom Puc (S56G), Miran Šubelj (S56UBS), Samo Zmrzlak (S57AF), Bojan Bajec (S52B), Mirko Naglič (S51KM), Aleksander Stare (S54S), Beno Sever (S56KZ), Milan Urbanija (S57BMU) in Tilen Cestnik (S56CT)

Sestanek, ki se je pričel ob 10.15 je vodil S5 RPT manager Tilen Cestnik (S56CT). Prisotni so sprejeli naslednji dnevni red:

1. Pregled stanja govornih repetitorjev v S5
2. Finančni načrt ZRS za leto 2007 in realizacija
3. Gradnja UHF repetitorske mreže
4. Uporaba CTCSS na repetitorjih
5. Neurejena identifikacija repetitorjev
6. Repetitorji in ARON
7. Interference s sosedi
8. Portal S5RPT
9. RaznoAd 1. Pregled stanja govornih repetitorjev v S5
Tilen Cestnik, S56CT (v nadaljevanju RPT manager) pove, da imamo v Sloveniji trenutno repetitorje na treh frekvenčnih območjih 6m, 2m in 70 cm. Večinoma so repetitorji v lasti posameznikov in radioklubov. V lasti ZRS so repetitorji RV 50 na Nanosu, RV 52 na Trdinovem vrhu, RV 58 na Črnem vrhu nad Idrijo in na Pohorju ter RV62 na Krimu. ZRS vzdržuje svoje repetitorje ter pomaga pri vzdrževanju ostalih slovenskih repetitorjev, saj so vsi repetitorji vključeni v ARON.


Ad 2. Finančni načrt ZRS za leto 2007 in realizacija
RPT manager, poroča, da je bilo na I. seji UO ZRS letos, dogovorjeno, da se iz namenskega zneska URSZR za vzdrževanje repetitorjev odobri 3900 EUR. Enak znesek je bil predviden tudi za packet radio. Skupaj z managerjem za digitalne komunikacije sta se, v primeru, da bo denar res nakazan odpovedala ostalim financam, katere ZRS letno planira za potrebe repetitorjev in digitalnega omrežja iz kotizacij in ostalih prihodkov. Na žalost financ v pričakovanem znesku URSZR še ni nakazala, zato je zaradi morebitnih težav pri montaži opreme v slabih vremenskih razmerah pozimi predsednik ZRS na prošnjo Andreja, S56ZAB in RPT managerja odobril predčasen nakup novega duplekserja za RV52 na Trdinovem vrhu ter pasovno propustnih filtrov za lokacije Krim RV62, Nanos RV 50 in Mrzlica RV 56. Račun za omenjeno planirano opremo, ki je bila dobavljena v mesecu Septembru je znašal 2.214,50 EUR.
Poleg filtrov, so po nakazilu URSZR, v planu nabave tudi akumulatorji za rezervno napajanje pomembnejših repetitorjev, profesionalne antene za štiri lokacije, diplekserji ter antenski kabel in konektorji. Planirano je tudi povračilo potnih stroškov za montaže in servise repetitorjev, katerih izplačilo je potrebno nasloviti na RPT managerja. Prednost pri izplačilu potnih stroškov imajo sysopi, ki vzdržujejo repetitorje v lasti ZRS.


Ad 3. Gradnja UHF repetitorske mreže
RPT manager, pove, da je bilo v Sloveniji po uveljavitvi 7,6 MHz zamika na UHF frekvenčnem pasu postavljeno zavidljivo število novih UHF repetitorjev, ki odlično pokrivajo velik del Slovenije. Ker je promet na posameznih repetitorjih upadel in ker obstajajo idealne možnosti linkanja repetitorjev preko interneta (echolink) predlaga, da se v Sloveniji zgradi UHF repetitorska mreža.
Doda še, da je Tom, S56G, v Novi Gorici že postavil echolink konferenčni strežnik *SLOVENIA*, ki lahko hkrati sprejme do 50 postaj (repetitorjev, linkov ali uporabnikov). Zaenkrat so v stalni povezavi UHF repetitor na Boču (438.825 MHz), Sv. Planini (439.175 MHz), Lazah nad Boštanjem (439.000 MHz) in simpleksni link v Ljubljani (144.550 MHz). V planu je nadomestitev VHF simpleksnega linka z UHF repetitorjem na Jančah ter preko Laz radijsko v mrežo povezati tudi UHF repetitor na Maliču (439.300 MHz).
RPT manager pozove vse sysope UHF repetitorjev, da če jim zamisel ustreza, naj se projektu pridružijo.
Robi, S52DK, izpostavi problem možnosti začasnega izklopa repetitorja, ki dela motnje v mreži.
Odgovor poda Tom, S56G, ki pove, da je konferenčni strežnik možno upravljati na daljavo in v tem ni nobene težave. RPT manager doda, da lahko vsak sysop svoj repetitor z DTMF ukazom odjavi iz omrežja oziroma podre povezavo s konfernčnim strežnikom. Podiranje povezave s konferenčnim strežnikom pride v poštev tudi v primeru kriznih komunikacij, ko se lahko promet na večih repetitorjih istočasno poveča in s tem pride do preobremenjenosti omrežja.


Ad 4. Uporaba CTCSS na repetitorjih
RPT manager poda na diskusijo svojo idejo o uporabi CTCSS tonov v Sloveniji. Slovenija je majhna in nima smisla, da bi uporabljali več različnih CTCSS frekvenc za dostop do repetitorjev. Zamisel RPT managerja je, da se v Sloveniji uporabita največ dva tona. Ton 77.0 Hz za zahodni del Slovenije in 88,5 za vzhodni del. V Ljubljani, se lahko uporabita oba tona.
Sandi, S54S in Mirko, S51KM predlagata uporabo tonov nad 100 Hz zaradi hitrejšega dekodiranja tonske šumne zapore.
Po razpravi je bilo dogovorjeno, da se v Sloveniji uporablja le en subton. To je CTCSS 123.0 Hz. Tonske zapore na repetitorjih je potrebno spremeniti najkasneje do 30.6.2008.


Ad 5. Neurejena identifikacija repetitorjev
RPT manager ugotavlja, da na nekaterih repetitorjih še vedno ni urejena identifikacija (CW ali govorna) kar je proti predpisom. Sysopom nalaga, da identifikacijo uredijo najkasneje do 30.6.2008. Kar nekajkrat se je že zgodilo, da so S5 RPT managerja kontaktirali RPT ali UKV managerji sosednjih držav in ga spraševali ali smo v S5 montirali kak nov repetitor, ki nima odzivnika. V bodoče se dovoljenja za postavitev repetitorja ne bo izdalo dokler ustrezna identifikacija ne bo urejena.


Ad6. Repetitorji in ARON
RPT manager seznani sysope o objavljenem članku v CQ ZRS, kjer so vsi repetitorji vključeni v morebitno aktivacijo ARON omrežja, ne samo repetitorji ZRS.


Ad 7. Interference s sosedi
RPT manager pove, da na nekaterih repetitorskih frekvencah, predvsem na 2m območju, občasno prihaja do interferenc s strani uporabnikov repetitorjev v sosednjih državah. Seznani sysope, da naj se v takšnih primerih obrnejo nanj.
Andrej, S56ZAB, pove, da na vhod repetitorja RV 62 na Krimu vpada echolink, ki je povezan na RV 62 na Psunju (9A). RPT manager se zaveže, da obvesti pristojno osebo v 9A in jo prosi naj uredi zmanjšanje moči oddajnika za echolink.
RPT manager še doda, da je pred kratkim poslal dopis na ARABiH zaradi nenamernih motenj s strani bosanskega radioamaterja, ki je za delo preko lokalnega repetitorja v Bosni uporabljal preveliko izhodno moč in hkrati aktiviral tudi repetitor na Mrzlici. Tajnik ARABiH je radioamaterja opozoril.


Ad 8. Portal S5RPT
RPT manager poroča, da je v izdelavi RPT portal, za katerega je že določena domena http://rpt.hamradio.si . Izdeluje ga Marko, S56WZM, ki bo portal zasnoval tako, da bodo lahko sysopi z uporabniškim imenom in geslom sami spreminjali podatke o svojih repetitorjih. Na portalu bo možno objavljati tudi novice, dostopne bodo tabele s podatki o repetitorskih frekvencah, naložena bo galerija slik in posnetkov itd.


Ad 9. Razno
Pod točko Razno RPT manager pove, da je morala ZRS na Ministrstvo za obrambo posredovati seznam s podrobnim opisom radioamaterskih repetitorjev, ki so montirani v objektih MORS. Podatki so bili v sodelovanju s sysopi, ki imajo repetitorje montirane v MORS objektih zbrani in posredovani pristojni osebi na MORS v predpisanem roku.
Sandi, S54S, predlaga, da bi bilo v Sloveniji smiselno čimprej postaviti prvi D STAR repetitor. Sosedje v OE, I imajo že kar nekaj takšnih repetitorjev in tudi mi ne bi smeli zaostajati v razvoju. Dogovorjeno je, da bomo poskušali nekaj narediti tudi na tem področju.


Sestanek je bil zaključen ob 11.15.

Zapisal:
Tilen Cestnik, S56CT
RPT manager

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Okt 2007, 11:01 
Odsoten

Pridružen: 13 Jul 2003, 03:29
Prispevkov: 2415
Kraj: Ljubljana - JN76HB
Mislim, da bi morali včasih tudi kaj pohvaliti in ne le grajati in delo RPT managerja in celotne ekipe je vsekakor pohvale vredno!

Še enkrat, čestitke in zahvala za uspešno in požrtvovalno delo celotne RPT ekipe!

_________________
VY 73 & GL, Dragan S55Z, EPC #0760
HAMtech - Toys for real CONTEST-ers and DX-ers


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Okt 2007, 12:09 
Odsoten

Pridružen: 11 Maj 2003, 08:01
Prispevkov: 222
Kraj: Sevnica
Pozdrav !

Dragan, ne hvali jih preveč, se bodo pokvarli HI.

Malo za hec, malo resno.
Nisem na FM- u in RPT, vendar že nekaj časa ob kontaktih z S56CT, 7C, ZAB ... poslušam o delu na APRS - u, RPT ..... - non stop se nekaj dogaja.

Z zmernim plinom naprej boy's !

_________________
Lep pozdrav, Tone - S57Q


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Okt 2007, 13:45 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1058
Kraj: Sevnica
Hvala za lepe želje! Vem, da bi lahko bili še boljši, če bi nam to dopuščal čas. Sicer pa kot pravi Tone: " Z zmernim plinom naprej boys!"

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group