S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 03 Apr 2020, 18:50

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 12:33 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
2007-1982 je 25 let, 25 let je repetitor v zraku v Poreču in če bi bil naš repetitor na Tinjanu, se med seboj ne bi motila. Po četrt stoletja trajajoči dobi je nesmisel sklicevati se na to, kaj je bilo pred letom 1982 ampak najti tako rešitev, da ne motimo tistega, ki je bil na frekvenci 25 let. Morda grešim?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 13:48 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 754
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Če koga živcira QRM repetitorja, ki je 100 km stran, je fino, da se na lokalnem repetitorju omisli kak subton.
Pri nas imamo repetitor na RV60, kjer se nahaja tudi en visokogorski italijanski z visoko močjo, ki seveda povzroča QRM tistim z boljšimi antenami in sprejemniki, saj jim odpira squelch. Ampak ker naš lokalni repetitor oddaja subton (CTCSS), si lahko uporabniki na svojih RTXih nastavijo istega in jim bo squelch odpiral le lokalni. Tako je volk cel in koza cela.

73 de S56OA - Ognjen

_________________
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 15:37 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
Hmm lepa rešitev, samo na mojem CT1800 in FT221R ter IC2 nikjer ne najdem tipke za sub-ton alias CTCSS :oops:
Tudi to je rešitev, ampak, a ni lažje repetitorja na taki koti umakniti 12,5khz dol ali gor?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 16:04 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Realno pogledano je to najčistejša frekvenca kar smo jo izmerili.
Ostale so vse s3 ali več na vhodu. Bomo preverili še 1x, mogoče, ko bomo celotni repetitor premaknili na Škabriel se bodo zadeve urihtale.

Tudi k nam na goriško hodi r3 ir3a s signalom 55 in r3 9a s signalom 1-5 odvisno od propagacij.

Subtona za začetek ne bo, ker veliko hamov ima stare postaje, ki tega ne omogočajo. Takšne so tudi želje CBRK Soča.

Ni nam do kreganj z drugimi. Nevem pa če se lahko ob megalomanskih signalih na I strani zadevo kam premakne.

Velikost in teritorialna razgibanost Slovenije pa je takšna kot je...

lp
B

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 16:41 
Odsoten
Radioamater
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 259
Kraj: Šentjur, JN76QF
s55m napisal/-a:
Hmm lepa rešitev, samo na mojem CT1800 in FT221R ter IC2 nikjer ne najdem tipke za sub-ton alias CTCSS :oops:
Tudi to je rešitev, ampak, a ni lažje repetitorja na taki koti umakniti 12,5khz dol ali gor?



Pogoji za uporabo amaterskih radijskih postaj (PUARP 2006)

8. Vhodne frekvence repetitorjev so v segmentu 145,000 - 145,1875 MHz s kanalskim
razmikom 12,5 kHz. Tehnične karakteristike obstoječih amaterskih radijskih postaj s
kanalskim razmikom 25 kHz je treba postopoma uskladiti ob zamenjavi izrabljenih postaj.
9. Simpleksne frekvence so v segmentu 145,200 - 145,5875 MHz s kanalskim razmikom 12,5
kHz. Tehnične karakteristike obstoječih amaterskih radijskih postaj s kanalskim razmikom 25
kHz je treba postopoma uskladiti ob zamenjavi izrabljenih postaj.
10.Izhodne frekvence repetitorjev so v segmentu 145,600 - 145,7875 MHz s kanalskim
razmikom 12,5 kHz. Tehnične karakteristike obstoječih amaterskih radijskih postaj s
kanalskim razmikom 25 kHz je treba postopoma uskladiti ob zamenjavi izrabljenih postaj.

Uporaba CTCSS ali DCS je povsem na mestu , ker najti prosto frekvenco
je skoraj nemogoče.
Na žalost pa z "oldtimer" postajami ki majo kanalski razmik 25 kHz ni možno uspešno delati na rpt , ker lahko še dodatno povzročajo motnje na sosednjih kanalih in prožijo rpt ki se nahaja +- 12.5 kHz .

Glede na to da imajo 10 in več let stare postaje že vgrajen CTCSS enkoder to ni neka novost.
Ne uporabljati tehnike , ki je na razpolago in koristi ki jo nudi pa se mi tudi ne zdi smotrno.

Bi pa bilo smiselno, da se vzdrževalci rpt dogovorimo o enotnem CTCSS ali DCS in s tem olajšamo uporabnikom dostop do rpt.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 18:18 
Odsoten

Pridružen: 09 Jul 2004, 22:03
Prispevkov: 217
Hojla druscina!

Zogovkotinjetnaenopivo!

Dejstvo je, rpt frekvenca ni zasedena 24/7/365 z vseh stirih strani: 9A, I, OE, S5. Potrebno bo malo strpnosti, nekaj dobre volje in zadeve bomo resili kot...zapove. Pa se RPT bomo selili na Skabrijel... Adi, Tebe prosim, da razisces s kaksnimi pogoji delajo operatorji v 9A preko r3 v Porecu in seveda s kaksne lokacije, malo prevzgoje in mentorske strpnosti bo verjetno tudi potrebno, HI. Po zbranih podatkih pa bomo ustrezno ukrepali. Dejstvo pa je, da imamo samo toliko frekvenc, kolikor jih imamo in te moramo operatorji znat uporabljat...
9A opertatorji nevede "uredno" prihajajo preko obnovljenih R7, R4, R5...,
na R1 sobivamo z I in 9A, r3 na UrsljiGori sobiva z OE, I in HA, in se kaj bi se naslo.

In ravno v tem je lepota tega hobija, ce se se malo potrudis lahko kvalitetno uporabljas vec RPT na isti FRQ, samo zato potrebujes tisto minimalno znanja, opreme in seveda volje...

LP
Andrej

P.S.

R7, na Krimu, vecerni cas, par dni nazaj:

Pa ja ti odlicno prelazim preko Velebita, Antena mi je vertikal, na vrh nebodera u Zagrebu, radim sa 100w a to baca na sve strane...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 18:33 
Odsoten

Pridružen: 09 Jul 2004, 22:03
Prispevkov: 217
Aja, pa se to!

Branko, s57c, je ravno danes vzel pritrdilne objemke za tisto Yagico, ki sva jo hotela montirat na r7 in obrnit v mesto..., pa ni bilo potrebno.
Yagico bo montiral na ranchu, kjer z 1w in omni anteno odpira obe sedmici: na Velebitu in na Krimu.

Naj nam bo za vzgled!

LP
Andrej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 18:39 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Sigurno bo lahko tudi 1ko na Nanosu!. Samo obrnit mu jo bo treba!

lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 19:55 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
Dobro, boste že uredili tako da bo prav. Kolikor jih jaz uporabljam, bom preživel tako kot do sedaj...


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group