S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 03 Apr 2020, 19:10

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2007, 22:49 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Lep pozdrav!

Po vseh teh vožnjah gor in dol po Sabotinu nad Novo Gorico, smo danes dočakali prvi uradni sked na tem repetitorju. Klobase v drugo niso uničile repetitorja! (sicer je še nekaj malega dela - potrebno je še kakšno ozemljitev potegniti pa to, a repetitor dela UFB).

V veselje mi je povedati, da so nekateri prav odprašili svoje 2m postaje in se javili na skedu, ki je in bo potekal
VSAKO SREDO cca OB 21H na 145.675 -600..

Na prvem skedu se je oglasilo 8 radioamaterjev, kar je glede na to, da 2m delujočega repetitorja na Goriškem in okolici še ni bilo kar zadovoljivo.
Pričakujemo, da se bomo slišali vsako sredo in da bo repetitor zaživel!.

Repetitor trenutno pokriva (kar smo uspeli potestirati) področje od Kobarida do Obale do Hrušice, lep konec vipavske doline (Ajdovščina), Kras in Banjško planoto. V Novi Gorici in okolici se da delati tudi z gumico, pa tudi na Krasu in Goriških Brdih. Sliši pa ga tudi s56jge v Volavjah pri Žagarskem vrhu (nad sostrim LJ) na vertikalko. Odlično je slišen tudi v IV3, tako da tudi med nakupi pri sosedih boste lahko vedno prisotni :wink:

Včasih ko so pogoji dobri, priletijo s 5W tudi hami s Poreča in Umaga, tako da tudi obalnim radioamaterjem repetitor pride prav (s56wbi in s52kv ga odpirata brez problema ob vsakem času in pogojih) - mogoče bo malo motila 3ka v Poreču, a mislim, da ne bo hudega.

Vsi, ki odprete ta repetitor ste vabljeni na skede in prosim za ustno izročilo še ostalim hamom, ki ne berejo foruma! Pozor, repetitor ima zelo kratek rep, tako da se ne "oglaša" na dolgo ko spustite TX!

Za konec pa zahvala Andreju s56zab in Tomažu s57bat ter vsem, ki ste s tehničnim znanjem pomagali spraviti v red ta repetitor, Ekipi CBRK Soča pa za pomoč in prostor za repetitor na Sabotinu. Upam, da bo ena pozitivna novica v tem letu pripomogla k kakšni zvezi več, pa da obrnemo malo ta trend propadanja v pozitivno smer!

Lep pozdrav, pa malo krpo za prah v roke in dajmo očistit prah s teh postaj!

Boštjan S55O

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Zadnjič spremenil s55o, dne 11 Jan 2007, 18:50, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Sabotin lokacija?
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2007, 12:40 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Bostjan,
ali lahko malo opises, kje se tocno nahaja ta repetitor?
Je to na vrhu hriba, ali na kaksnem pobocju?
Zelo dobrodosle bi bile izmerjene GPS koordinate.
Kaksna pa je lokalna odprtost, hise, drevesa, grmovje itd?
gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2007, 17:50 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Seveda! Na uslugo!

Repetitorj je stacioniran pri bivši jugoslovanski karavli na Sabotinu ( 45.59.57N/13.37.98E, Mt. 540m ASL) - tam je sedaj prijazen bistro. Proti JZ se od njega dvigne še vrh, tako da je malo zaprt v smeri vipavske doline (tam je IT del Sabotina), na samem vrhu pa ni elektrike, kar onemogoča (Koordinate vrha 45.9885680 N 13.6344690 E 609 ASL) montažo prav na vrh.

Sam repetitor je v Karavli na grebenu, ki se dviga proti JZ proti vrhu (10-15 minut hoje do vrha po grebenu). Antena X300 je postavljena 15 metrov od karavle prbl. 12m visoko (količka nismo izmerili to je tako bolj ocena) in okoli ni veliko rastja oz vsaj ne visokih dreves (najvisja so tam ene 3-5m), pa se to so bolj kilava.

Na vzhodu je stoji sveta gora, ki je ravno toliko višja od Sabotina, da ga malenkost zapira. A na njej je ze toliko motenja zaradi TV in drugih naprav (tudi supervozelj NG je tam), da je bil sabotin 100% boljša izbira. Za sveto goro se pa dviga Trnovska planota, ki je povprečno krepko višja od Sabotina. Iz idrije se še ni nobeden poskušal oglasiti na r3, tako da ne vemo, ali tam zadeva deluje ali ne.

V ljubljani pa bo težko repetitor slišati, še posebej, ker je zelo močna koroška r3.

Upam, da sem odgovoril na vse....Več slikic mogoče prihodnjič ob montaži valjanca.

lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Repetitor Sabotin
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2007, 21:29 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Bostjan,
hvala da si se potrudil s podatki.
Tvoje koordinate kazejo lokacijo
na pobocju hriba, 110m oddaljeno od bliznje vzpetine.
Ali je to verodostojno?
Ce temu ni tako, prosim oznaci pravilno lokacijo.
Slika
gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Jan 2007, 22:31 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Zgleda, da so bile napačne koordinate!
Nič hudega, bomo popravili :)

Do takrat pa lahko pogledaš: (tudi zemljevid pokrivanja)

viewtopic.php?t=4325

ter:
pobrano z Googlemaps:

http://lea.hamradio.si/~s55o/pic/saboti ... glemap.JPG

Točno tam kjer ima oblaček špico je količek (mogoče meter levo/desno)
45.59.27N 13.37.54 E

Medtem ko ima s56zab po izmerjenih podatkih to:
S55VSG 45.59.57N/ 13.37.98E
lp
Boštjan

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Repetitor na Sabotinu
OdgovorObjavljeno: 14 Jan 2007, 19:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Dosedaj pridobljene koordinate lokacije govornega repetitorja
zal ne vzbujajo obcutka verodostojnosti.
Ali lahko na karti kdo narise, kje se lokacija zares nahaja?
Pa brez kolickov in oblackov, prosim!
gl, DD+
Slika


Zadnjič spremenil s51fu, dne 15 Jan 2007, 16:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Jan 2007, 22:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 17 Sep 2004, 09:25
Prispevkov: 99
Kraj: Tolmin jn66ue
Lepo slišen v Tolminu S9. Odprem z nekje 15w, za čez pa je potrebno še malo podkuriti. Imam 9 el. yagi fiksno obrnjeno proti severu (odboj prek tolminsko-bohinjskih gora :) )

_________________
Everyone has to believe in something... I believe I'll have another beer


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Jan 2007, 22:39 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Hvala Seba za info! se slišimo kaj na skedu! Itak imaš še nekaj drv, da boš lahko podkuril :)

Če ima še kdo kakšne informacije na dan z njimi :)

lp
B

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Jan 2007, 16:10 
Odsoten

Pridružen: 09 Jul 2004, 22:03
Prispevkov: 217
Kordinate:

33 T 0394037
UTM 5093954

LP
Andrej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Jan 2007, 16:37 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Kateri koordinatni sistem pa si uporabil, Andrej ?
Zal je kompatibilno uporaben edinole WGS84.
gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Jan 2007, 18:03 
Odsoten

Pridružen: 09 Jul 2004, 22:03
Prispevkov: 217
GaussKriger...

Za razumevanje standarda WGS 84 pa tale link

http://www.ctk.uni-lj.si/users/Kunaver/GPS/

LP
Andrej


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Jan 2007, 21:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 754
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Čisto za info, meni tale repetitor pride v Ilirsko Bistrico ravno na meji šuma, recimo, da se je dalo S55O razumet 50%, odpiram pa ga ne niti z 50 W.
RTX je na moji strani bil FT-8800, antena pa kolinearka 2x 5/8l na 2m.

Bo treba v hribe za kak SKED. :wink:

73 de S56OA - Ognjen

_________________
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Jan 2007, 22:15 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1493
Prve pritožbe iz sosednje Hrvaške že letijo.
Glede na to, da R3 v Poreču deluje že 30 let je frekvenca izbrana napačno. Prav gotovo, bi se ga dalo premakniti na 3A ali 2A, tako, da bi repetitorja koeksistirala, ker se vidita med seboj, vsi tisti, ki bodo čez poletje v Istri pa bodo imeli prav gotovo velike težave.
V razmislek...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: R-3
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 09:18 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2003, 19:36
Prispevkov: 209
Kraj: Koper
Upam, da se bom tudi sam danes javil na R-3, da me boste slišali. Adi glede frekvence R-3. Ta frekvenca je bila Koprski repetitor, ki je bil na Slavniku, na zadnje pa na Tinjanu. Ko smo ga umaknili s Slavnika in dali na Tinjan so v Poreču takoj dvignili repetitor in kljub dogovorom se niso bili pripravljeni oni umakniti. Pisalo se je leto 1982, ko smo se o tem pogovarjali. Strinjam se s teboj, da ni prav da se slišita in da za nazaj ne moremo ničesar popravljati.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Jan 2007, 12:29 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2376
Kraj: jn76gh
Pozdravljeni!

Opazili smo to, da v večernih urah, ko propagacija proti obali naraste se slišijo tudi 9a operaterji s Umaga in Poreča. To se dogaja le v večernih urah. Repetitor bo za nekaj časa na tej frekvenci - videli bomo če bo možna koeksistenca. Motenj z I strani (kjer so večji problemi) ni (vhodna frekvenca je relativno čista - kar je skoraj čudež!) - so se pa že dobili I žvižgači in truma stiskačev. Poleg tega sta repetitorja oddaljena cca 90 km.

Zaradi bližine I repetitorjev je zelo zelo malo manevrskega prostora (repetitor vidi kompletno padsko nižino). Vmesne frekvence pa so problematične, saj imajo I operaterji s 50W+ na FM manijo odpirat vmesna repetitorja zaradi širine signala z gainom do maksimuma.

Dokler se bo na repetitorje hodilo z vetikalko in 50W ni čudno, da bodo z dobre lokacije odpirali oba repetitorja!

V primeru, ko koeksistenca ne bo mogoča bomo morali razmisliti o drugih ukrepih - Če je sploh kam mogoče postavit freq, glede na lokacijo repetitorja!
Šele sedaj, ko repetitor deluje UFB nastanejo problemi, prej ko je bil 5 let samo generator šuma se pa nobeden ni pritoževal.

Večjih problemov na naši strani zaradi 9a aktivnosti nisem zaznal, razen pri res švoh signalih.

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Zadnjič spremenil s55o, dne 17 Jan 2007, 12:49, skupaj popravljeno 2 krat.

Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group