S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 28 Sep 2021, 13:53

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2006, 09:51 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
UHF repetitor na Mirni gori zadnje čase deluje zelo,zelo slabo,tudi v vidnem polju se ga z 5W ne da odpreti..... :(


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 05:55 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jul 2005, 05:54
Prispevkov: 45
Kraj: Novo mesto
..


Zadnjič spremenil S52AS, dne 26 Apr 2009, 09:21, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 09:22 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1067
Kraj: Sevnica
Pozdravljena!

Repetitor na Mirni Gori je v lasti treh radioklubov S59ACA, S59DMS in S59DJR. Sysop je S52B, ki ga oba verjetno dobro poznata. V takšnih primerih je najbolje kontaktirati skrbnika, pisanje po forumu, sploh, če ga Bojan ne prebira ne bo kaj pomagalo k izboljšanju delovanja repetitorja. Če ga bo že kdo kontaktiral naj mu še svetuje prestavitev frekvence na evropski razmak 7,6 MHz kar bo sigurno pripomoglo k boljšemu delovanju repetitorja.

2m repetitor na Trdinovem vrhu je v lasti ZRS, njegova tehnika se vzdržuje iz proračuna ZRS, skrbnik pa je prav tako S52B. Tehnika na lokaciji je stara okoli 30 let in se iz nje ne da narediti čudeža.

Sedaj pa vama zastavljam vprašanje in brez zamere prosim: "Kako sta vidva v vsem tem času pripomogla k boljšemu delovanju omenjenih repetitorjev? Ali sta Bojanu kdaj ponudila svojo pomoč?"
Pa ne sedaj z odgovori, saj sva plačala kotizacijo ZRS-u. Tudi sam jo plačujem, pa grem vedno na svoje stroške na Mrzlico, na Planino, na lokacije treh echolink prehodov.... Ne bosta verjela, iz svojega žepa sem za sisteme, ki so na uporabo vsem potrošil že kar nekaj $$$, samo kar se nabave opreme tiče, da o potnih stroških in porabljenem času ne govorim, kaj šele o prezeblih prstih na stolpu pri -13°C.
Pa, da ne bi govoril samo o sebi, tu je še precej drugih amaterjev, ki so za skupna tehnična sredstva porabili še več časa in denarja kot jaz, kljub temu, da verjetno že dlje kot jaz plačujejo članarino ZRS-u. Njihovega "jamranja" na forumu še nisem zasledil.

Vsekakor se strinjam, da bo potrebno z omenjeno tehniko, ki ne deluje nekaj narediti, pisanje po forumu pa kot sem že napisal dvomim, da bo kaj pomagalo. Pokličita Bojana, mu povejta kako je na stvari, se z njim dogovorita za termin, pridita ponj s svojim avtom in ga odpeljita na lokacijo ter če ne drugega pomagajta pri prenosu orodja. Tako bosta na delovanje repetitorskih sistemov gledala drugače in videla, da ni vse tako enostavno kot napisati dva stavka na forum.

73 & brez zamere,
Tilen


Zadnjič spremenil S56CT, dne 07 Sep 2006, 12:11, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 09:32 
Odsoten

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1522
Kraj: KN12OR
Tilen, z večino tvojih trditev se strinjam. Le s tem ne, da S52B ne bere foruma. Zakaj ga ne bi bral? Tukaj se srečujemo, tukaj se dogovarjamo in obveščamo. Mar ne?


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 10:30 
Odsoten
Radioamater
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 263
Kraj: Šentjur, JN76QF
Samo iz doline jamrat nič ne pomaga :-?

Mrzlica 5.9.06 , pregled in popravki pred zimsko sezono.
Čas, prevoz, material in malica v lastni režiji.

Na stolpu "švica" s56ct , slika moja malenkost s56kz.


Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 10:31 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1067
Kraj: Sevnica
Hoj Adi!

Se strinjam, da se tu obvešča, dogovarja itd., samo bolj primerno se mi zdi direktno obveščati sysopa o napakah na sistemu, kot pa samo napisati post o tem tu, pa čeprav skrbnik repetitorja bere ta forum. V postih tudi ni razvidno kaj na repetitorju slabo dela oddajnik, sprejemnik, oboje, kakšne posebnosti so uporabniki opazili, ali se napaka pojavlja ves čas. Z vsako koristno informacijo se bo sysop lahko že v dolini ustrezno pripravil in s sabo vzel potrebna sredstva za popravilo.

Za Bojana nisem napisal, da foruma ne prebira, pač pa, da pisanje po forumu, sploh, če ga Bojan ne prebira ne bo kaj pomagalo k izboljšanju delovanja repetitorja.

73, Tilen


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Sep 2006, 15:36 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
Z veseljem bi rad pomagal glede problemov okoli repetitorjev v našem koncu(pa tudi drugod po sloveniji),ker me radioamaterska tehnika izredno zanima.Pa tudi finančno bi pripomogel k izboljšavi repetitorjev,čeprav živim iz meseca v mesec.
Torej iz moje strani volja je!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 09:13 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1067
Kraj: Sevnica
S56WAL, to je lepo slišati. Najbolje, da se povežeš s pristojnim, torej S52B in mu ponudiš svojo pomoč. Sigurno bo vesel tvoega klica.

Pri nas trenutno ne potrebujemo pomoči, lahko pa pozimi naredimo kakšen sprehod proti Mrzlici, da vidiš kako izgleda pogled z nje in seveda našo skromno opremo v še skromnejši hiški, ki je potrebna prenove.

Če te zanima tovrstna tehnika se lahko kdaj oglasiš tudi na Žagarskem vrhu, kjer je bilo letos kar nekaj predavanj o različnih temah, nekaj tudi o repetitorjih. Če ne drugega boš na teh srečanjih v živo spoznal radioamaterje, skrbnike skupnih tehničnih sredstev, izvedel tudi nekatere želje in plane bodočih prenov repetitorjev. Tudi R2 je v planu za prenovo.

Od Bojana, S52B, sem na sejmu rabljene radioamaterske opreme v Ljubljani izvedel nekaj dejstev, glede opreme in težav delovanja R2 repetitorja na Trdinovem vrhu.
Najprej je treba vedeti, da je Trdinov vrh kot tudi druge RTV lokacije, kjer je število oddajnikov (predvsem komercialnih radijskih postaj) v zadnjih 10-ih letih močno naraslo, precej radijsko onesnažen.
Včasih tudi odlični filtri ne pripomorejo k temu, da bi sistem zaživel in je potrebno poiskati drugo lokacijo.
Kot sem že omenil je oprema na Gorjancih stara 30 let. Duplekser je po besedah Bojana precej dotrajan, zelo težko ga je poglasiti, čezenj, lahko iz oddajnika spusti le še 1W.
Storno repetitor je prav tako star, vendar, verjetno po temeljitem pregledu in servisu še vedno uporaben.
Napaka, ki jo omenjaš, bi lahko bila na antensekm sistemu. Glede na to, da se škrtanje pojavlja ob slabem vremenu je možno da antena ob vetru izgublja stik. To se je zgodilo tudi na Mrzlici. Ker sta oddajnik in sprejemnik prek duplekserja speljana na isto anteno je to prasketanje ponavadi znak napake na anteni ali kablu. Vse skupaj ni tako enostavno in se lahko ugotovi le na sami lokaciji, za obiska katere pa je kot sem seznanjen potreben tudi dogovor z RTV skrbnikom, saj naš sysop ne more sam prosto vstopati v njihov objekt.

Kaj vse se nahaja na Mirni gori ne vem, po slikah sodeč je repetitor sestavljen iz dveh mobilnih dualband Kenwood-ih postaj. Poleg postaj so v 19" škatli še filtri in RRC 4 kontroler ter napajalnik.
Najprej bi bilo smiselno prestaviti frekvenci repetitorja na evropski razmak 7,6 MHz, prostih frekvenc je "vsak dan" manj. Seveda to za seboj potegne tudi poglaševanje filtrov. Pametno bi bilo pregledati tudi antenski sitem in mogoče zamenjati kablovje.

Upam, da bodo tvojo pomoč z veseljem sprejeli in da vam uspe kaj popraviti še pred zimo. Pa ne samo zato, ker je pozimi težko ali skoraj nemogoče kaj popravljati, pač pa zato, ker je med opazovanjem snežink iz toplega stanovanja lepo udarit kakšen čvek s prijatelji z druge strani hriba.

73, Tilen

P.S.: Za info: R2 s Trdinovega vrha sem na ročno postajo in l/4 anteno poslušal nekje na pol poti na Osorščico-otok Lošinj pred cca. tednom dni.

Na sliki je najbolj kritičen del 2m repetitorskega sistema in tudi najdražji-duplekser.

Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Sep 2006, 21:05 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
Ja Tilen,bom probal poizkusit najti nekje Bojana,če ne drugač pa nekako prek telefona,ker na UKV-ju sem ga tazadnje slišal cca.
pred dvema letoma.
Nažaost se tu v našem koncu(Bela krajina) na 2m,oz.70cm ne dogaja prav dosti oz. nič.Zato je to tudi tako kot je,večina lokalnih radioamaterjev je na KV-ju
ali pa samo na poslušanju na 2m.
Glede sprehoda po Mrzljici se lahko kdaj zmeniva,bilo mi bi v veselje.
Glede Trdinovega vrha je res,da je oprema zastarela in potrebna prenove sm kolkr dela, dela.
Glede škrtanja v slabem vremenu ne vem,vem pa da v mobilu res slabo deluje...
O težavah na R2 je pa pisal S52AS in ne pa jast.
Sem pa upozoril na Mirno goro,ker se repetitor neprestano vkljaplja in ,da bi ga bilo potrebno popraviti oz.če ne drugače izklopiti,
ker lahko nastane samo še večja škoda.

P.S. Na repetitorjih oddajam zelo v redkih primerih(letos cca do 10x),torej zanemarljivo proti enim,sem pa za stvar,da se zadeve
poštimajo,ker nikoli nevemo,kdaj jih bomo resnično rabili.

Lep pozdrav,Aleš S56WAL,73


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 23 Mar 2018, 23:11 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
Saj stanje ni tako slabo...le 12 let opozarjam! Vhoda na UHF-u že dlje časa ni. Vhod je le na 145.500Mhz, izhod na 438.600Mhz. Mogoče iztisne kakšen 1mW? Še z PMR postajico se iz lokacije repetitorja do mene sliši bolje.
73,
Aleš

_________________
73, Aleš
http://www.zimazakon.si/forum


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 26 Jul 2019, 17:31 
Odsoten

Pridružen: 26 Apr 2014, 09:42
Prispevkov: 61
Kraj: JN75PV
Pozdravljeni
Repetitor na Mirni gori zopet deluje.
Zahvala S52B in S50dc, za dobro voljo in sodelovanje.

73, s52rs


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2019, 12:52 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
Lepo in pohvale vsem vpletenim.
Ne vem, če je kdo še kaj delal na anteni, ker mi RPT pride zelo v šumu ali pa sploh ne.
S koliko vati sploh oddaja?
Tudi subton na obeh vhodih bi bil dobrodošel.

Lp.

_________________
73, Aleš
http://www.zimazakon.si/forum


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2019, 21:12 
Odsoten

Pridružen: 26 Apr 2014, 09:42
Prispevkov: 61
Kraj: JN75PV
Pozdravljen

Repetitor na S55UBK je starejsi letnik, (same postaje v repetitorju so iz 80-ih let, tam nekje)
Meritev na antenah je bila narejena, je zelo vredu, je opa tudi res, da ravno v tistem obdobju, ko ni bilo dezja. Verjetno je prisotna tudi vlaga v antenah, posledicno slabsa slisnost.
Sam antenski sistem je potreben temeljite obnove (zamenjava anten in kablov), ravno tako tudi sam repetitor bi bilo potrebno nadomestiti z novejsim. Smiselna bi bila kombinacija ANALOGNO/DIGITALNO. Frekvenaca ostane ista.
Za digitalni del repetitorja je potrebno zagotoviti internetno povezavo.
Objavim tudi meritve na dan montaze.


73, s52rs


Priponke:
Meritve anten Mirna gora.docx [95.15 KiB]
Prenešeno 216 krat
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2019, 00:30 
Odsoten

Pridružen: 08 Mar 2004, 14:00
Prispevkov: 107
Kraj: Črnomelj
Kaj pa, če bi se repetitor prestavil malo nižje k meni domov? Lokacija je odlična JN75NN.
Antena je x50, kabla dovolj (H500), usmernik 25A, internet, elektrika, to lahko nudim brezplačno.
Če se pa RPT zamenja z kakšno kombinacijo analogno/DMR pa še bolje.

L.p

_________________
73, Aleš
http://www.zimazakon.si/forum


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Mirna gora(UHF)
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2019, 20:43 
Odsoten

Pridružen: 26 Apr 2014, 09:42
Prispevkov: 61
Kraj: JN75PV
Tudi v PDF meritve anten S55UBK


Priponke:
Meritve anten Mirna gora.pdf [160.14 KiB]
Prenešeno 220 krat
Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 16 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group