S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Podporni stolp in antena za SOTA delo
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=50&t=7008
Stran 1 od 1

Avtor:  S57D [ 06 Sep 2008, 16:11 ]
Naslov prispevka:  Podporni stolp in antena za SOTA delo

Kot podporni stolp za KV antene SOTA aktivatorji uporabljamo prirejene fiberglas zložljive ribiške palice "polagalke". Prednost teh palic pred ostalimi je majhna teža, velika dolžina, fleksibilnost, zložljivost-zložijo se same vase, saj imajo palice obliko konusa. Tu predstavljam svojo rešitev:

7m palici sem odstranil dve najtanjši zgornji sekciji in vrh zaščitil z zaščitno kapico/pokrovčkom (ustreza pokrovček za antenske konektorje). V navtični trgovini sem kupil nerjaveče objemke, stremena in karabine. Priporočam Bauhaus v Ljubljani. Imajo vse, cene se gibljejo okoli 1,5€ za komad. Objemko sem podložil s kosom gume. Dodal sem dve stremeni. Na eno streme pride pripeta antena, ki nam hkrati služi za vpetje stolpa (sidranje) v dveh točkah, na drugo streme je pripeta vrvica tretje vpenjalne točke. Na prvi najdebelejši palici sem prav tako namestil objemko, streme in karabin. Ta vpenjalna točka ima dve nalogi: med transportom sta stremeni prve in zadnje palice speti s karabinom, kar preprečuje neželjeno raztegovanje, pri postavljeni anteni pa služi spodnji karabin kot vodilo koaxialnega kabla, da se koaxialni kabel spusti ob dvignjeni palici.

Slika

Na vseh vrvicah so montirani zategovalci in karabini za hitro vpetje. S to rešitvijo odpade zamudno zavezovanje in odvezovanje vrvic. Še posebej pomembno je, da damo karabine tudi na strani zategovalcev, saj lahko tako z njihovo pomočjo anteno oziroma stolp fiksiramo brez uporabe klinov npr. na deblo drevesa, ograjo, klopco ipd.

Slika

Tudi pri izdelavi antene sem uporabil nerjaveče objemke. Vse vrvice in antenska žica so spete z "velcro" trakovi ("ježek").

Slika

Takole izgleda stolp s pripeto anteno in tretjo sidrno vrvico.

Slika

To je samo ena od možnih rešitev. Nekateri uporabljajo kompletno palico. Za postavitev vertikalne antene potrebujemo tri sidrne vrvice, ki so ponavadi vpete nižje (na prvem segmentu). Tudi dolžine ribiških palic polagalk so različne: 6m, 7m, 8m, 9m, 10m. Moja palica je po modifikaciji dolga 5,2m, kar zadostuje za 14MHz dipol, za 7MHz dipol je priročnejša daljša palica. Prav tako je velika dolžina palice dobrodošla pri postavitvi vertikalne antene, kjer nam palica služi za oporo pokončnemu sevalcu.

Kline, napenjalce in gumijasto kladivce se dobi v Induplati Jarše. Jaz sem svoj komplet za drobiž kupil v Intersparu. Komplet je vseboval vrvice, napenjalce, elastike, kline in kladivce. Posamezne kose pribora se lahko kupi tudi v Hervisu, na oddelku s kamp opremo/gorništvo.

Kot sem napisal že prej, je to le ena od možnih rešitev. Vsekakor je predstavljena rešitev veliko cenejša, lažja in boljša od "Budd dipola". Večina SOTA aktivacij je narejena z antenami na tak način.

Pripombe in predlogi za še boljše rešitve so dobrodošli.

73, Miloš S57D

Avtor:  S51ZK [ 06 Sep 2008, 19:09 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

Živjo Miloš,

Meni se tvoja rešitev zelo dopade.Preprosta in delujoča, za povrhu pa še lepo zgleda :) Me pa zanima kje bi se dobilo omenjene polagalke.

Hvala za info in še veliko uspešno izvedenih aktivacij ti želim.

Avtor:  s53mn [ 06 Sep 2008, 19:13 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

http://forum.sota.si/viewtopic.php?f=6&t=299

Avtor:  S51ZK [ 06 Sep 2008, 19:19 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

Živjo Andrej,

Hvala za info.

Avtor:  S57D [ 06 Sep 2008, 19:31 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

Tako, kot je napisal že Andrej, S53MN. Naročila za 10m palice se ravno sedaj zbirajo na SOTA forumu (Boris, S54Q). Jaz sem svojo kupil v BTCju v Ljubljani, v trgovini z ribiško opremo, hala D (pod Emporiumom) za cca 18€. Ta teden sem dobil še eno 9m dolgo iz Trsta, tako da imam za nekaj časa dovolj, drugače me bo moja izselila. :lol:

73, Miloš S57D

Avtor:  S51ZK [ 06 Sep 2008, 19:36 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

Hej Miloš,

Tudi tebi hvala za info.Borisa pa sem že kontaktiral na pm.
Hehe,no jaz ti ne želim da te izseli, ampak da ti še kakšno kupi :)

Pozdrav,

Avtor:  s57nbt [ 07 Feb 2009, 18:58 ]
Naslov prispevka:  Re: Podporni stolp in antena za SOTA delo

za kako resnejšo anteno
http://cgi.ebay.de/Steckmast-fuer-Funk- ... 240%3A1318

LP, U.

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/