Vsi, ki se ukvarjamo s SOTA aktivnostjo vemo, da moramo na vrh hriba prinesti kompletno radioamatersko opremo. In tisti, ki po hribih ne dirkamo z malimi ročnimi postajami imamo v svojem nahrbtniku "elektrarno", ki ponavadi predstavlja dobršen del teže radioamaterske opreme, ki jo tovorimo na svojih hrbtih, v nahrbtnikih, na vrh hriba ali gore. Na začetku nas je veliko uporabljalo SLAB (Sealed Lead Acid Battery) - težke svinčeve akumulatorje. Teža takega 12V/7,2Ah akumulatorja je 2,7kg. Da bi zmanjšali težo svojih nahrbtnikov nas je veliko rednih SOTA aktivatorjev začelo uporabljati male in lahke LiPo akumulatorje, ki so prvenstveno namenjeni za napajanje električnih modelov v modelarstvu.
Odličen članek o LiPo akumulatorjih je napisal Lukas S57LU na SOTA forumu, zato bom tu napisal samo nekaj osnov. Za radioamatersko rabo so primerni 3 celični LiPo akumulatorji. Napetost prazne celice je 3,7V, napetost polne pa 4,2V. Tako je skupna napetost polnega 3 celičnega akumulatorja 12,6V. Za polnjenje LiPo akumulatorjev potrebujemo izenačevalnik (balanser) polnjenja celic, zato imajo vsi LiPo akumulatorji dva priključka, enega za balanser, drugega za polnjenje/praznenje.
Cene baterij in polnilcev so po trgovinah zelo različne. Glede na primerjave cen se prav gotovo splača preveriti na
http://www.modelar.si, kjer sem svojo opremo kupil tudi jaz. Polnilec za vse vrste akumulatorjev IMAX B6AC+ se tam dobi za 79,00€, LiPo baterija 11,1V 2200mAh pa za 28,20€. Teža baterije je 172g, kar je v primerjavi s svinčevimi akumulatorji skoraj zanemarljivo. Do sedaj mi je na SOTA aktivaciji uspelo baterijo izprazniti do polovice, torej je navedena kapaciteta več kot zadostna za SOTA aktivacijo.
Polnilec in različni priključki, ki so v paketu:

Polnilec ima LCD ekran, ki nam kaže vse parametre (vrsta akumulatorja, napetost, čas polnjenja, tok polnjenja, kapaciteta polnjenja, ....):

Za priključitev postaje na LiPo akumulator uporabljam doma narejen adapter:

73, Miloš S57D