S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 18 Dec 2018, 16:38

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 29 Dec 2005, 16:19 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2353
Kraj: jn76gh
Lep pozdrav!
Zanima me, kakšne programe uporabljate za dostop do interneta preko packeta, ter ali imam na WIN xp kakšno drugo možnost, razen flexneta in WPP ?
Če pa kdo z pridom uporablja to konfiguracijo, bi bil zelo vesel kakšnih podatkov o nastavitvah in zvijačah :)

Hvala in lp
Boštjan

p.s. Uporabljam s53mv 38k in 70 cm postajco WBFM.

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Izkusnje z WBFM 70cm PR ?
OdgovorObjavljeno: 29 Dec 2005, 18:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Zanimivo ....
Koliko pa je istocasnih uporabnikov na tvoji frekvenci,
kateri TNC uporabljas in kaksne prenosne hitrosti dosegas?
Ali imas SV v vidnem polju, pa kaksna je antena, vrsta in dolzina kabla?

Za enake podatke bi prosil tudi
druge eventualne uporabnike
70cm WBFM PR.

gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: tcpip na 70cm wbfm
OdgovorObjavljeno: 30 Dec 2005, 00:44 
Odsoten
LEA Admin

Pridružen: 25 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 281
Kraj: Nova Gorica, JN65TW
hola,

iz firbca sem usposobil tcp/ip na winxp preko 70cm wbfm in rezultati so kar solidni ... povezan sem na s55yng na Sv.Gori , ki je 4,9 km daleč in se dobro vidiva; deluje tudi s palčko, a za testiranje uporabljam 13 el yagico kar v stanovanju. 70cm wbfm je priznane blagovne znamke MKM, model S5-70WB , TNC pa zlotan po Matjaževih (S53MV) načrtih ... v EPROMu je menda programje tnc2 118a;

pred časom mi je flexnet dodobra načel potrpljenje, tako da sem se odločil za AGWPacket Engine Pro (avtorja SV2AGW , več na http://www.elcom.gr/sv2agw/ ) . Programček namestil s pomočjo navodil s spleta, ker je nekaj cak tcp/ip gonilnikom in s SP2; tudi registriral sem ga (trial doba je sicer 30 dni) ... in deluje kar ok. V internet grem preko ropotulje (povezava s55yng<->s50aop pa je megabitna). Trenutno tipkam tole na forum, na IRCu klepetam s S55O, v firefoxu imam odprtih se nekaj spletnih strani, v ozadju dela Ui-View 2.03 za aprs, ki je preko tcp/ip povezan na aprs igate ropotulja.saop.si, .

Prenosi dosegajo maximalnih 19k2 bps, kolikor je nastavljen TNC ; to je pol širine kot je zmore link, a je že ok. Nekaj problemov imam z občasnim obešanjem v prvih minutah obratovanja, ko se TNC obesi in razlog za to še iščem. Ko enkrat dela, dela brez problemov ure in ure. Na isti frekvenci gre sicer APRS pomet s supervozljev na s50aop.ampr.org in še povezave z drugimi uporabniki, ki so pretežno na clustrih.

za zanesljivejše paketiranje po tcpip toplo priporočam uporabo pc mlinčka pod kakšnim linuxom :) ... nenazadnje se prihrani tistih $49 .

HNY '06 de tom*/s56g

_________________
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2006, 15:38 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2353
Kraj: jn76gh
Se opravičujem, ker nisem takoj odgovoril Danilo.

Gremo po vrsti:
Uporabljam S53MV tnc 38k (v epromu je KISS protokol) in prihajam na s55yfh preko wbfm 70 cm, ki ga imam v vidnem polju kake 3 km vidne razdalje skozi okno.
4 elementna jagica je preko glave za dostop (bi bilo dovolj, da bi en koscek zice dal ven :) povezana z nekaj metri (tam 5-8) H500 kabla.

Na Pcju imam win XP in uporabljam flexnet za povezavo in WPP.
Zanimivo je to, ko prižgem vse skupaj, zadeva se takoj poveže na vozlišče, čez nekaj časa pa se vse skupaj obesi - paketki, ki pridejo z vozlišča imajo napake in so nerazpoznavni. (s postajo in tncjem naj ne bi bilo nič narobe, saj je prejšnji lastnik s50b delal z njima UFB) Priključim pa se na rence-1 ali rence-2 in oba delata na zacetku UFB.

Slišal sem, da ima flexnet veliko napak in da ni stabilen, pa me zanima, ali obstaja še kaj drugega za WIN okolje, ki bi bilo uporabno pri tem.
TCP/IP sploh še nisem sprobal preko flexneta, kajti obesi se mi že pri normalnem delu (npr ko sem priklopljen na s50clx ali podobno)

Katere programe priporočate?

Za vsak napotek ali svetovanje vam bom zelo hvaležen
lp
Boštjan


p.s. hvala tomažu za pojasnilo za linux, vendar bi najraje dobil nekaj za win okolje, za linux bom drug pc usposobil.

bom pa pogledal, kako mi deluje sv2agw program. Po testu povem kako je slo.

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2006, 16:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 19 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 205
Kraj: LJ
Ali je tudi prejsnji lastnik uporabljal WIN XP,
ali pa morda kaj drugega?
gl, DD+


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2006, 17:07 
Odsoten
Tečni Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 11 Mar 2004, 14:42
Prispevkov: 2353
Kraj: jn76gh
Ja imel je enako nastavitev in isti op sistem kot jaz. Zanimivo a ne ? :)
windowz magic ?

_________________
Ex.S56WTT,S57WTT; All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group