S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 22 Avg 2017, 11:59

Vsi časi so UTC + 1 ura




Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 12 Nov 2012, 16:02 
Odsoten

Pridružen: 11 Nov 2012, 22:10
Prispevkov: 7
Na srednješolskem centru v Sežani dijaki izdelujejo merilno sondo za stratosferski balon. Ideja je, da se za označevanje položaja balona uporabi APRS. Kakšna je pokritost z APRS vozlišči v SI in bližnji okolici (I, CRO, AT, HU) na 144 MHz in 432 MHz? Lahko kdo priporoči kakšen APRS sledilnik kot modul za vgradnjo?

73 s57mds


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 12 Nov 2012, 17:35 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 05 Feb 2004, 09:05
Prispevkov: 1462
Oglej si najprej ta zemljevid. Vse kar nosi črko G je gateway. Za balone, ki so na določeni višini vidni vsem ni nobenih težav.
Za opremo, pa se boš moral kar sam odločiti, saj je odvisna od tega, koliko balon lahko "nese" in koliko ti bo žal za opremo, če bo končala v morju.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2012, 08:22 
Odsoten

Pridružen: 11 Nov 2012, 22:10
Prispevkov: 7
Hvala za povezavo. Nedolgo tega sem jo že sam našel in počasi "plezam" do uporabnih informacij. Nisem še našel, kako lahko sfiltriram ven 432 MHz del omrežja in kako 144 MHz del.

Teža, ki jo bo nosil balon, je omejena na 1 kg, vključno z baterijami, senzorji in izoliranim ohišjem. Glede RF modula v APRS sledilniku razmišljamo o SRB MX145. Ima že kdo izkušnje z njim? Kakšen drugi predlog?

73 s57mds


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2012, 12:30 
Odsoten
LEA Admin

Pridružen: 25 Sep 2001, 01:00
Prispevkov: 280
Kraj: Nova Gorica, JN65TW
Hoj!

Na 70cm je zelo malo APRS digijev, ne samo v naši bližini. Ognjenov S56OA-3 je pred leti testno deloval na 433,800 MHz (frekvenca za tem bandu ni "standarizirana" tako kot je na 2m !!!).

Glede pokrivanja na 2m pa zagotovo ne bo težav ... S5 je dobro pokrita že po luknjah, kaj šele za višje leteče trackerje :) Nekaj težav bi *lahko* imel balon le če bi letel precej nizko čez E7 , ZA , južno YU ... in ga nebi "pobirali" digiji sosednjih držav.

Izkušenj pa na tem področju manjka in z veseljem bo APRS srenja priskočila na pomoč :D ! Koliko pa te bo prišel namenski RF modul?

73 de tom*/s56g

_________________
K2 #3719 ... http://www.s56g.net ... http://aprs.hamradio.si (s50aop.ampr.org)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2012, 14:29 
Odsoten

Pridružen: 31 Jul 2011, 12:41
Prispevkov: 26
Zdravo,
Morda bi opomnil samo še na izbiro GPS a. Nekateri delujejo samo do 18 km višine, drugi do 84 km. Taki so na voljo pri Byonicsu.

http://www.byonics.com/tinytrak/gps.php

LP Marko


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 13 Nov 2012, 20:02 
Odsoten

Pridružen: 11 Nov 2012, 22:10
Prispevkov: 7
Hvala za res koristne informacije. 432 MHz pas torej lahko odmislimo in se posvetimo 144 MHz, kjer ne bi smeli imeti problemov (v S5 tudi luknje pokrite :) ).

RF modul SRB MX145 pride 69 USD, razmišljamo pa tudi o Radiometrix HX1, ki je cenejši (27 GBP). Se našteta modula kaj uporabljata v S5? Veseli bomo tudi vsakega dobrega nasveta glede antene.

Namig glede GPS smo preverili. Na razpolago imamo Trimble IQ. Zanj v dokumentaciji piše, da dela tudi nad 18 km, če se ne premika hitreje od 515 m/s. Računamo, da te hitrosti ne bomo presegli. :D

73 s57mds


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2012, 10:52 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Sep 2009, 10:07
Prispevkov: 198
Kraj: Podgrad/Lj
Podpiram, upam da vam uspe dolg in visok let, bomo spremljali!

_________________
73 de Deni
http://b4d.sablun.org
Member of http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 14 Nov 2012, 21:58 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 938
Kraj: Sevnica
Pozdravljen,

me veseli, da ste se odločili ta takšen projekt.

Vsako leto na sejmu v FN spustijo v luft balon, ki poleg APRS-a (pozicija in telemetrija) oddaja tudi govorna sporočila v FM modulaciji, ATV živo sliko itd.

http://www.youtube.com/watch?v=8QW1v4gPXS0

http://www.youtube.com/watch?v=hOVtMmckBlc&feature=relmfu

Tule http://www.rk-nikolatesla.hr/pihrab.php je nekaj dokumentacije o 9A projektu. Oni so namesto modula za APRS oddajnik uporabili kar ročno postajo.

Anteno je najboljše obesiti na spodnji del, tako, da je sevalec obrnjen navzdol.

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 15 Nov 2012, 19:01 
Odsoten

Pridružen: 11 Nov 2012, 22:10
Prispevkov: 7
Hvala za povezave in podporo. Let je načrtovan za maj 2013. Do takrat moramo zložiti skupaj opremo in jo stestirati. Takoj, ko bo znan natančen datum spusta (odvisen tudi od dovoljenja uradnih organov), bom javil.

73, s57mds


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 21 Feb 2013, 11:58 
Odsoten

Pridružen: 28 Nov 2010, 14:05
Prispevkov: 4
Puno uspijeha u organizaciji i puštanju balona. :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 02 Apr 2013, 21:21 
Odsoten

Pridružen: 11 Nov 2012, 22:10
Prispevkov: 7
Hvala. Zadeva napreduje. Merilna oprema je gotova in v fazi testiranja in umerjanja, prototip ohišja s padalom je tudi že narejen. Poteka tudi pisanje SW za krmilno enoto in pripravljamo se na testiranje APRS komunikacije.

73 de s57mds


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 09 Dec 2013, 23:22 
Odsoten

Pridružen: 25 Dec 2007, 20:29
Prispevkov: 30
Kraj: Tolmin
Pozdrav
Za kolega sem poštimal APRS TinyTrak3, vendar ga ni videt na zemljevidu.
Za pot sem vpisal vse mogoče kot
WIDE1-1,WIDE2-1
RELAY, WIDE
WIDE,WIDE
vse kar mi je prišlo na pamet pa nič.

Ali mi lahko kdo pomaga in napiše kaj se točno vpiše za pot?

Lep pozdrav

_________________
Danijel S51W


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Stanje APRS
OdgovorObjavljeno: 23 Dec 2013, 13:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Maj 2001, 01:00
Prispevkov: 749
Kraj: Ilirska Bistrica, Slovenia
Živjo!

Pravilna pot je WIDE1-1,WIDE2-1.

Če reč sploh deluje in oddaja je dobro preveriti s kakšno radijsko postajo, ki ima vgrajen APRS. Ali pa skupaj vrečt zadeve računalnik - vmesnik za zvočno kartico - TRX in skonfigurirat kak softverski modem za APRS ter nato čez UiView ali kaj podobnega.
Dostikrat kaj ni pravilno zlotano ali pa audio nivoji za output niso pravilno uštimani. Preveč ne sme bit, premalo pa tudi ne.

Za softverski modem za namene APRS na PCju priporočam uporabo DireWolf Soundcard TNC for APRS (ima daleč boljše dekodiranje APRS signalov kot bilo kaj drugega):
http://home.comcast.net/~wb2osz/site/

73 de S56OA - Ognjen

_________________
Member of S59DGO
http://www.s59dgo.org


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group