S50LEA
http://forum.hamradio.si/

S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 17.4.2010
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=48&t=9439
Stran 1 od 1

Avtor:  S57D [ 17 Apr 2010, 15:43 ]
Naslov prispevka:  S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 17.4.2010

Vrh Staneta Kosca (Rašica) je 641m visok hrib v bližnji okolici Ljubljane, ki mu je določena SOTA referenčna oznaka S5/CP-031. Hkrati je Rašica tudi hrib, ki je najbližji mojemu prebivališču. Ker je Sabina S57BNX na tem hribu letos že izvedla SOTA aktivacijo na 144MHz, sem se jaz tokrat odločil, da hrib aktiviram izključno na 433MHz. Ker pa moja oprema za 70MHz zavzema zelo malo prostora, sem zadnji trenutek pred odhodom v nahrbtnik dal tudi malega Wouxuna KG-699E in polvalno anteno za 4m področje.

Dostop do izhodišča:
S Trzinske obvoznice se usmerimo v smeri Črnuč in cesti naprej sledimo proti Ježici in Gameljnam. Le malo pred mostom čez reko Savo pa zavijemo desno v smeri vasi Gameljne. Naprej se peljemo skozi Spodnje Gameljne do vasi Srednje Gameljne, kjer v križišču nadaljujemo desno v smeri vasi Rašica. Na začetku vasi Rašica pa pridemo do manjšega križišča, kjer se levo navzgor odcepi makadamska cesta ob kateri so planinske oznake in manjše parkirišče.
Dostop do izhodišča je možen tudi iz Ljubljane in Gorenjske avtoceste.

Opis poti:
S parkirišča se vrnemo na asfaltirano cesto in se po njej vzpnemo do zgornjega dela vasi, kjer bomo ob kapelici opazili planinske oznake za dom na Rašici. Tu zapustimo široko cesto in vzpon nadaljujemo levo po vedno ožji cesti, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. Cesta se nato vzpne čez travnate senožeti in gre nato v gozd, kjer se za krajši čas precej položi. Tej razmeroma slabi in za promet zaprti gozdni cesti, nato sledimo vse do planinskega doma na Rašici.
Od doma nadaljujemo po široki poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih zložne hoje pripelje na Vrh Staneta Kosca na katerem stoji razgledni stolp. (dostop do izhodišča in opis poti povzet po http://www.hribi.net)

Tudi tokrat sem avto parkiral na križišču gozdnih cest pri tabli, ki mi je sporočala, da je do vrha še 30 minut hoje:

Slika

Na vrhu ima svojo postojanko APEK (Agencija za pošto in elektronske komunikacije), na razglednem stolpu ima kar nekaj anten:

Slika

Na del razgledne ploščadi sem postavil opremo za SOTA aktivacijo. HB9MTN antena za 433MHz je montirana na vrhu pohodne palice, polvalni dipol za 70 MHz pa visi navzdol s ploščadi:

Slika

Bližnji posnetek opreme:

Slika

Pa še bolj od blizu: :D

Slika

Ker je bilo vreme lepo, sem na vrhu ostal več kot dve uri. Aktivacija v številkah:
- skupno število zvez: 15 QSO
- 70MHz: 2 QSO
- 433MHz: 13 QSO (1 ssb)
- S2S: 2 QSO
- DXCC: 1 (S5)

73, Miloš S57D

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/