S50LEA
http://forum.hamradio.si/

S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 26.2.2009
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=48&t=7667
Stran 1 od 1

Avtor:  S57D [ 27 Feb 2009, 23:30 ]
Naslov prispevka:  S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 26.2.2009

Četrtkovo jutro sem izkoristil za VHF/UHF SOTA aktivacijo 641m visokega Vrha Staneta Kosca s SOTA referenčno oznako S5/CP-013, ki nam je domačinom bolj poznan pod imenom Rašica. To je tudi sabinin in moj prvi vrh, ki sva ga aktivirala na prvi dan SOTA aktivnosti v Sloveniji. Tokrat sem se na vrh odpravil sam, z minimalno opremo, ki je vsebovala samo ročni postaji za delo na 144 in 433MHz. Antena za 144MHz je bila teleskopska 5/8, za 433MHz pa HB9MTN.

Dostop do izhodišča:
S Trzinske obvoznice se usmerimo v smeri Črnuč in cesti naprej sledimo proti Ježici in Gameljnam. Le malo pred mostom čez reko Savo pa zavijemo desno v smeri vasi Gameljne. Naprej se peljemo skozi Spodnje Gameljne do vasi Srednje Gameljne, kjer v križišču nadaljujemo desno v smeri vasi Rašica. Na začetku vasi Rašica pa pridemo do manjšega križišča, kjer se levo navzgor odcepi makadamska cesta ob kateri so planinske oznake in manjše parkirišče.
Dostop do izhodišča je možen tudi iz Ljubljane in Gorenjske avtoceste.

Opis poti:
S parkirišča se vrnemo na asfaltirano cesto in se po njej vzpnemo do zgornjega dela vasi, kjer bomo ob kapelici opazili planinske oznake za dom na Rašici. Tu zapustimo široko cesto in vzpon nadaljujemo levo po vedno ožji cesti, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. Cesta se nato vzpne čez travnate senožeti in gre nato v gozd, kjer se za krajši čas precej položi. Tej razmeroma slabi in za promet zaprti gozdni cesti, nato sledimo vse do planinskega doma na Rašici.
Od doma nadaljujemo po široki poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih zložne hoje pripelje na Vrh Staneta Kosca na katerem stoji razgledni stolp. (dostop do izhodišča in opis poti povzet po http://www.hribi.net)

Avto sem parkiral na križišču gozdnih cest pri tabli, ki mi je sporočala, da je do vrha še 30 minut hoje:

Slika

Med potjo navkreber sem že slišal Dejana - S56WDN in Milana - S58MU, ki sta že pričela s SOTA aktivacijo Špičastega vrha, S5/TK-016. Dogovorimo se, da se slišimo kasneje z vrha in naredimo S2S QSO. Vrh Staneta Kosca je tudi pomembna geodetska točka:

Slika

Tik ob označbi vrha stoji razgledni stolp s katerega je ob lepem vremenu dober razgled na bližnjo in daljno okolico. Na stolpu in v bližini stolpa so postavljene antene Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK).

Slika

Okolica vrha je poraščena z gosto vegetacijo, zato sem se odločil da se povzpnem na odprto razgledno ploščad. Razpostavil sem opremo in takoj opazil, da sem v vsej naglici odšel od doma brez pohodnih palic. Tako sem moral v roki držati anteno za 433MHz, mikrofon, svinčnik in log. Naključne pohodnike, ki so se povzpeli na stolp sem verjetno spominjal na Budo, le da sem jaz vse to počel samo z dvema rokama. :lol:

Slika

V bližini stolpa je tudi lesena klop, ki je primerna za postavitev HF opreme. Anteno lahko poševno spustimo s stolpa, ali pa postavimo vertikalno GP anteno. V tem letu se bom na Rašico sigurno še vrnil z opremo za kratkovalovno aktivacijo.

Naredli sem 17 zvez, od tega 8 na 433MHz, 4 S2S QSOje. Z aktivacijo sem bil glede na pogoje dela in jutranji čas med tednom zadovoljen.

Z dobrim razgledom tokrat ni bilo nič, saj je bil dan v jutranjih urah siv in meglen:

Slika

Slika

73, Miloš S57D

Avtor:  S58RAF [ 28 Feb 2009, 08:46 ]
Naslov prispevka:  Re: S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 26.2.2009

Slika

A to je Šmarna gora na sliki? ;)

Avtor:  S57D [ 28 Feb 2009, 08:48 ]
Naslov prispevka:  Re: S5/CP-031 Vrh Staneta Kosca (Rašica), 26.2.2009

Res je, hrib na desni je Šmarna gora, za njo pa se skriva nekaj metrov višja Grmada.

73, Miloš S57D

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/