S50LEA
http://forum.hamradio.si/

Polhograjska gora, S5/CP-024 in Tošč, S5/CP-013, 5.10.2008
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=48&t=7094
Stran 1 od 1

Avtor:  S57D [ 06 Okt 2008, 21:14 ]
Naslov prispevka:  Polhograjska gora, S5/CP-024 in Tošč, S5/CP-013, 5.10.2008

Tudi to nedeljo mi Sabina ni dala spati. Zjutraj sva se najprej odpravila na aktivacijo 824m visoke Polhograjske gore, S5/CP-024. Redke meglice se dvigajo nad vasjo, v ozadju Polhograjska gora.

Slika

Tik nad Polhovim Gradcem se dviguje strm hrib – Gora s cerkvico sv. Lovrenca. Polhograjska Gora je idealen cilj za tiste, ki želite vzdrževati svojo pohodniško kondicijo, saj vodi nanjo kratka in strma pot, na kateri ne boste »izgubljali časa« s hojo po ravnem. A tudi tisti, ki v hribih iščete naravne lepote, ne boste razočarani – z vrha polhograjske Gore je lep razgled na okoliške hribe, v ozadju pa boste v jasnih dneh zagledali slovenske Alpe. Konec aprila na njenih pobočjih zacveti blagajana, ki si jo je na teh pobočjih ogledoval celo saški kralj Friderik Avgust II. Domačini temu hribu pravijo Gora, tako je zapisana tudi na vseh zemljevidih. Različna imena, kot je Polhograjska gora, Lovrenc ali celo Lovrenška gora, so "izum" obiskovalcev, predvsem Ljubljančanov. (povzeto po http://www.zaplana.net)

Pogled s poti na Goro. Morjeeee. Ah ne, to je samo Ljubljansko barje zavito v meglo. Najvišji "otok" je Krim:

Slika

Za svojo začasno lokacijo in SOTA aktivacijo sva izbrala obzidje cerkvice sv. Lovrenca:

Slika

Sledil je sestop z gore, ki je bil zaradi izredne lepote narave, ki se je obarvala v jesenske barve nekaj posebnega in nepozabnega:

Slika

Popoldne, po kosilu, je sledila še ena SOTA aktivacija. Zaradi bližine sva si izbrala 1021m visoki Tošč, S5/CP-013.

Dostop do izhodišča:
Iz Medvod se zapeljemo v vas Sora kjer se usmerimo proti vasi Topol (Katarina). Cesta nas pelje mimo gostilne Legastja na desni strani ceste. Kmalu za gostilno (približno 1km) se desno odcepi cesta k turistični kmetiji Gonte. Cesti naprej sledimo naravnost, nato pa naredi oster desni ovinek in se strmeje vzpne. Tej cesti sledimo do parkirišča ob cesti malo pred kmetijo. Parkiranje pred kmetijo je dovoljeno le gostom in domačinom.

Slika

Opis poti:
Ko se cesta konča gremo za kmetijo desno kamor nas usmerijo smerokazi za Tošč. Pot je sprva precej široka a kmalu postane navadna pot. Pot nas prvo pripelje na Mali Tošč (902m) s katerega se spustimo nekaj metrov. Pot se nato spet začne dvigovati in kmalu nas pripelje na vrh. Vrh ima prijetno klopco. Razgled je zaradi gozda precej omejen. (povzeto po http://www.hribi.net)


Slika


Na vrhu je sledila SOTA aktivacija, tokrat sem vrh aktiviral tudi na 433MHz. Tako, kot s prejšnjega vrha, sva tudi s tega naredila nekaj S2S QSOjev.

Slika

Postavljalci klopce so imeli v mislih tudi SOTA aktivatorje, :lol: saj je na klopci montirana priročna objemka za drog, ki jo bom sigurno izkoristil ob naslednji aktivaciji, ko bom na hrib prinesel tudi KV opremo.

Slika

73, Miloš S57D

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/