S50LEA

Radioamaterski forum
Danes je 02 Jul 2020, 10:27

Vsi časi so UTC + 1 ura
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2012, 12:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1191
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Otočje Madeira se nahaja v severnem Atlantskem oceanu, 1.000km jugozahodno od Lizbone, 700km zahodno od afriške obale ter 500km severno od Kanarskih otokov, ter je kot taka del Makaronezije. Makaronezija je skupina petih otočij v Atlantskem oceanu ob zahodni afriški obali. Naziv Makaronezija je zloženka iz grških besed »makar«, ki pomeni »sreča« in »nisoi«, ki pomeni »otoki« ali »blagoslovljeni otoki«. Stari Grki so s tem imenom imenovali otoke zahodno od Gibraltarske ožine. Skupino sestavlja Azori, Madeira, Kanarski otoki, otočje Salvages in Zelenortski otoki v medsebojni oddaljenosti skoraj 3.000km. Politično si jih delijo države: Španija, Portugalska in Zelenortski otoki. Otočja so vulkanskega nastanka in so rezultat delovanja geoloških vročih točk. Otoki niso nikoli bili del kopnega, zato imajo enkratno biološko raznovrstnost.

Ime otoka "Madeira" pomeni v portugalskem jeziku "les", saj so v času odkritja na otoku rasli neprehodni gozdovi. Glavno mesto Madeire je Funchal v katerem živi več kot polovica od 260.000 prebivalcev, ter spada pod portugalsko upravo. Otočje je sestavljeno iz otokov Madeira, Porto Santo, Desertas in Salvages. Naseljena sta samo Madeira in Porto Santo, medtem, ko sta druga dva naravna rezervata. Madeira je največji otok v skupini, z dolžino 57km in širino 22km, ter se razteza v smeri vzhod - zahod. Najvišja gora na otoku je Pico Ruivo z nadmorsko višino 1862 metrov.

Prvi stik z otokom - pogled z letala na prepadne vulkanske stene, ki se strmo spuščajo do oceana:
Slika Slika

V preteklosti je bila Madeira znana kot velika izvoznica sladkorja in vina, saj je zemlja zaradi vulkanskih tal zelo plodna, sedaj pa sta glavni panogi za preživljanje prebivalstva turizem in ribištvo. Kmetijsko površino predstavlja nešteto teras, ki so vrezane na strma pobočja in do katerih vodijo stopnice, zato obdelava s kmetijskimi stroji ni mogoča. Na delu otoka, ki smo si ga bolj podrobno ogledali so na terasah gojili predvsem bananovce. Ena od značilnosti, pravzaprav zaščitni znak otoka, je tudi sistem vodnih kanalov za namakanje zemljišč, tako imenovane "levade". To so ozka korita ob strmem pobočju po katerih sedaj potekajo tudi trekingi za avanture željne turiste. Seveda je treba biti na takšnih pohodih zelo previden, saj imaš na eni strani strmo steno, potem približno 30cm korita z vodo in nato 30cm betonirane stene, ki ima na drugi strani prepad v katerega zlahka padeš, saj levade nimajo varovalnih ograj.

Turizem - glavna obalna ulica v Funchalu ter turistične križarke, ki vsakodnevno prihajajo v pristanišče:
Slika Slika

Ribištvo in ribja tržnica v Funchalu. Pri nas nismo navajeni tako velikih rib:
Slika
Slika Slika Slika

Tržnica z eksotičnim sadjem in zelenjavo. Poizkusil sem banananas (križanec med banano in ananasom) in povem vam, da je odličen:
Slika Slika

Terase, ki predstavljajo kmetijsko obdelovalno površino, bananovci in levada:
Slika Slika Slika Slika

Prizori z drugega planeta? Ne, to in še več je Madeira:
Slika Slika Slika

Ko sem pred približno pol leta izvedel za ugodno možnost potovanja na Madeiro, je bila prva stvar, ki sem jo naredil to, da sem na SOTAwatch strani preveril ali so goram na otoku dodeljene SOTA referenčne oznake. Začetno navdušenje nad afriško SOTA pustolovščino se je v trenutku razblinilo in razočaranje je bilo kar veliko, ko sem ugotovil, da imajo SOTA referenčne oznake samo gore na kontinentalni Portugalski CT, Madeira CT3 pa jih nima. Torej mi preostane samo občudovanje prelepe vulkanske pokrajine in bogatih botaničnih vrtov. Pravzaprav je kar ves otok en sam velik botanični vrt na katerem v izobilju rastejo rastline, ki smo jih mi vajeni videti samo v loncih v stanovanjih ali direktorskih pisarnah. Dejstvo, da sem "izvisel" s SOTA aktivacijo prav nič ni motilo mojega brata dvojčka. Brat Veljko S56BET je tudi radioamater, vendar ga bolj kot radijske postaje in vzpostavljanje zvez zanimajo botanični vrtovi. Pravzaprav od njega dostikrat slišim, da je radioamater samo zaradi mene ... V meni pa je tlelo zelo majhno upanje, da se bo do mojega odhoda kaj spremenilo in da bom vendarle odšel na pot s svojo SOTA opremo. Pravijo, da upanje umre zadnje in mogoče je prav zaradi tega na mojo radioamatersko dušo 1. oktobra posijalo sonce. Luis CT3EE, SOTA MT Madeira, mi je polepšal dan, saj se je Madeira pridružila SOTA programu z enajstimi klasificiranimi gorami. Čez nekaj dni je na Madeiro odletel Andy MM0FMF in opravil prvi dve SOTA aktivnosti. Povzpel se je na Pico do Arieiro CT3/MI-004 ter Pico Ruivo do Paul CT3/MI-006.

Najvišja točka v sredini slike je Pico do Arieiro CT3/MI-004:
Slika

Prvo vznemirjenje ob priključitvi Madeire SOTA programu je zamenjala zaskrbljenost, kako bom na Madeiro spravil vso svojo SOTA tehniko. Že takoj na začetku mi je bilo jasno, da bom delal z minimalistično opremo:
- radijska postaja Yaesu FT-817ND ( all mode, 5W output, HF, VHF, UHF)
- avtomatski antenski tuner LDG Z817
- vertikalna multiband antena Buddistick (deluje od 7MHz navzgor)
- Buddipole tripod s 3m dolgim zložljivim stolpom
- dva 11,1V 2200mAh LiPo akumulatorja
- potrebni povezovalni kabli, slušalke, rezervne varovalke, Palm MiniKey CW ročka

Ker je imel Veljko v kovčku dovolj prostora, sem si privoščil razkošje v obliki zložljivega tripoda in stolpa, drugače bi šlo tudi brez tega. LiPo polnilec sem zaradi teže namerno pustil doma. Seveda v kovčku ni smela manjkati SOTA Slovenija zastavica, saj si SOTA aktivnosti brez nje sploh ne znam predstavljati, ker je simbol našega dela z vrhov gora doma in po svetu. Naj se ve kdo je glavni. SOTA Slovenija, seveda!

Z veseljem so prišle tudi prve skrbi. Najbolj me je skrbelo vreme, saj je vremensko dogajanje na Madeiri pregovorno zelo muhasto in nepredvidljivo. To še posebno velja za gorati del, ki je vsakodnevno zavit v črne oblake. Že doma sem začel na internetu spremljati vremenske slike, obete in modele vremena značilnega za Madeiro, tega malega otočka sredi Atlantskega oceana. Skrbelo me je tudi zaradi radioamaterske opreme. Ali bom imel zaradi obilice elektronike na letališčih kaj problemov? Predvsem me je skrbelo zaradi LiPo akumulatorjev, zato sem na raznih forumih pregledal prispevke drugih potnikov in ugotovil da z LiPo akumulatorji na letalu ni problemov. Pravilo je, da morajo biti kontakti zaščiteni pred kratkim stikom, da morajo biti spravljeni v embalaži, ki onemogoča poškodbe, ter kar je zelo pomembno: LiPo akumulatorji ne smejo biti v oddani prtljagi, ki gre v prtljažnik letala, temveč morajo obvezno biti v ročni prtljagi.

Moji LiPo akumulatorji pripravljeni za transport na letalu - kontakti so prelepljeni z izolirnim trakom, vsak akumulator je spravljen v svoji zip vrečki, pena preprečuje premikanje, pločevinasta škatla je od Argeta paštet. Škatla je spravljena še v torbici z velcro zapiranjem (manjka na sliki), tako da se ne more odpreti:
Slika

Zaradi boljšega občutka, da mi po poti kaj ne izgubijo ali pokvarijo sem vso elektronsko opremo spakiral v ročno prtljago, ki je šla z mano v kabino letala. Zložljiv stolp, tripod in antena so ostali v oddani prtljagi. Pogumne spremlja sreča, zato sem računal na to, da prtljage po poti ne bodo zgubili, saj bi mi brez antene res trda predla.

Potovanje je potekalo tekoče, brez problemov, le v Lizboni sem moral na rentgenu pokazati LiPo akumulatorje, saj jih punca, ki je delala na rentgenu ni prepoznala, na monitorju pa so se videli kot palice eksploziva z vžigalno vrvico. :P In tako smo vsi, skupaj z vso prtljago, srečno prispeli na Madeiro, ki nas je pozdravila s spremenljivim vremenom, ob obali sonce, malo višje pa so bili vrhovi zaviti v grozeče temne oblake. Že doma sem se pozanimal in z veseljem ugotovil, da ima hotel dostop do interneta, zato sem s seboj vzel tudi mali netbook AsusEEE. Tako bom lahko iz hotela spremljal vremensko situacijo ter si dal najavo aktivacije na SOTAwatch.

Madeira style :lol: : značilne madeirske hiše ....
Slika

.... in dva modela, Veljko S56BET in Miloš S57D z značilno madeirsko čepico (dva Telebajska :lol: slikana za madeirsko osebno izkaznico :lol: ):
Slika Slika

Vsak dan sem vestno spremljal vremensko situacijo in kazalo je na to, da bo ponedeljek 29.10.2012 vremensko najbolj ugoden dan za SOTA aktivacijo. Ugoden, vendar še zdaleč ne dober. Tako sem se odločil, da bom zaradi spreminjajoče vremenske situacije delal samo na najbolj lahko in hitro dostopni gori Pico do Arieiro SOTA CT3/MI-004. Pico do Arieiro je tudi odlično izhodišče za tri ure oddaljeni Pico Ruivo CT3/MI-001, najvišjo goro Madeire. Vendar sem žal zaradi vremenske situacije opustil misel na SOTA aktivnost z najvišje gore. Za potovanje po otoku sva najela avto, ki sva ga lahko prevzela šele ob 9:30 zjutraj. Tu imajo navado, da ti predajo avto s praznim tankom bencina, zato sva morala najprej obiskati bencinsko črpalko in ura je kazala že čez 10:00, ko sva zapustila Funchal.

Pico do Arieiro je "drive in" tip SOTA točke, saj je cesta speljana skoraj do vrha na katerem se nahaja okrepčevalnica, trgovina s spominki in NATO letalski radar. Kažipot, ki nas usmeri na pot proti gori in vrh Pico do Arieiro CT3/MI-004:
Slika Slika

Takoj po prihodu na vrh sem po ogledu gorate vulkanske okolice začel s postavitvijo antene in ostale radioamaterske tehnike. SOTA aktivacijo sem začel v lepem, vetrovnem in sončnem vremenu. Razgled z vrha gore:
Slika Slika Slika

SOTA aktivacija v lepem vremenu:
Slika Slika Slika

Začel sem na 14.285MHz in nadaljeval na 28.465MHz. Zveze v logu se vrstijo, pileup ne ponehuje. Pozna se, da je to šele druga SOTA aktivnost z otoka. Vsi si želijo vzpostaviti zvezo in kmalu je v logu zapisana večina evropskih držav, vmes pa so DX zveze s Kanado, ZDA, Argentino, ..... pet radioamaterskih kontinentov, manjka samo Oceanija. Ko mi opeša prva baterija, jo hitro zamenjam. Moj cilj je, da omogočim zvezo čimveč radioamaterjem. Na vrhu gore se sliši." CQ SOTA, CQ Summits On The Air, this is Charlie Tango Nine / Sierra Five Seven Delta / Portable, CT9/S57D/P calling and standing by, over!" Kanadčan je navdušen, sliši me za 59+ . Nato se je vreme začelo kvariti, saj bi bilo prelepo, da bi ves čas sijalo sonce. Hribi so se ovili v oblake:
Slika Slika Slika

Z oblaki je prišlo do dodatne ohladitve, vlaga v zraku se je povečala in napočil je čas za volneno kapo in rokavice:
Slika

Na vrhu gore sem se srečal tudi z Eusebiom CT3KU (na sredini v zeleni majici) s katerim sem naredil zvezo na 433MHz:
Slika

Marsikomu se morda zdi čudno, da sem na Madeiri kateri je določen prefiks CT3 delal s prefiksom CT9. Prefiks CT9 je namreč določen za delo gostujočih radioamaterjev z Madeire, CT3 prefiks lahko uporabljajo samo domačini. Tako sem za delo z Madeire uporabljal klicni znak CT9/S57D/P. Z vremenom na vrhu gore sem bil kljub stalnemu vetru in kasnejši pooblačitvi zadovoljen. Najbolj sem se bal možnega dežja in neviht, vendar mi je vreme prizaneslo. Prizanesljivo, dokaj ugodno vreme pa ni dolgo zdržalo, saj so se na Madeiro že naslednji dan vsule padavine v bibličnih količinah in razsežnostih. V manj kot 24 urah je na Pico do Arieiro in njegovo okolico padlo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter in tako je odplaknilo tudi mojo za naslednji dan predvideno SOTA aktivacijo Pico Ruivo CT3/MI-001. V sredo, 31.10.2012 smo imeli predviden obisk gore Pico do Arieiro z avtobusom, vendar je bila cesta zaradi podrtih dreves in skal na vozišču zaprta. Upam, da bodo prihodnji SOTA aktivatorji madeirskih gora imeli več sreče z vremenom. Kljub vsemu sem s svojo madeirsko SOTA avanturo zelo zadovoljen in si želim, da bom v prihodnosti lahko delal še s kakšne eksotične lokacije.

Nasvidenje, Madeira!
Slika Slika Slika

SOTA aktivacija v številkah:
Število zvez: 126 QSO
Aktivirana frekvenčna območja: 14, 28, 433MHz
Delane države: 30 DXCC (EA, G, W, GI, MW, DF, OZ, MM, HB9, OM, RA, ON, IK, OE, HA, VE, S5, PA, UX, EI, 5B4, LX, OK, UA9, SP, SM, LU, F, YO, CT3)

Na SOTA aktivacijah v tujini se še posebej razveselim zvez, ki jih naredim s slovenskimi radioamaterji. Tokrat so v mojem logu zapisani S57JJ-Janez, S53BV-Borut, S52CU-Mirko, S59DXX-Jan in S57U-Polde. Vsi ste imeli na Madeiri resnično močne signale, kot da bi se pogovarjali na VHF ali UHF frekvencah. Še enkrat hvala vsem, ki ste se potrudili, me našli na frekvenci in naredili z mano zvezo.

73, Miloš S57D


Priponke:
Komentar datoteke: Mogoče bo še komu prišlo prav - pravila o prevozu baterij v letalskem prometu.
airline_passengers_and_batteries.pdf [201.86 KiB]
Prenešeno 286 krat

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Nov 2012, 21:00 
Odsoten
S5 RPT Manager
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Jan 2002, 01:00
Prispevkov: 1061
Kraj: Sevnica
Čestitke Miloš in hvala za zanimivo poročilo!

_________________
73 de S56CT-Tilen
http://rpt.hamradio.si/


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 15 Nov 2012, 13:12 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1191
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Tilen, hvala za pomoč okoli portugalskih repetitorjev in Echolinka. Med tem časom sem po pošti prejel tudi prvo QSL kartico. Poslal mi jo je Dean WB8BPU, kateremu sem bil na 28MHz nova država. :D

Na potovanju sem naredil čez 1100 slik, zato dodajam še nekaj slikovnega materiala. Madeirsko letališče je nekaj posebnega. Pol vzletno-pristajalne steze je na stebrih, začetek in konec pa omejuje morje. Prvo sliko sem si "sposodil" iz interneta, ostale so moje:
Slika
Slika

Final approach, tik pred pristankom, lepo se vidijo hudourniška korita rek:
Slika Slika

Madeira je znana tudi po tradicionalnem izdelovanju vezenin:
Slika Slika

V prvem prispevku omenjeni banananas izgleda takole:
Slika

Nekaj utrinkov iz Funchala, glavnega mesta Madeire.
Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Dva pomembna moža v Madeirski zgodovini: Zarco je odkril Madeiro in Krištof Kolumb, ki se je tu oženil in nekaj časa živel na Madeiri kot trgovec s sladkorjem:
Slika Slika

Mestni park - botanični vrt:
Slika Slika

Madeira je znana pridelovalka vina, zato smo obiskali tudi vinsko klet, pravzaprav podstrešje, saj je njihov način pridelovanja vina drugačen od našega. Njihovo vino zori na visoki temperaturi v odprtih sodih, da zvišajo stopnjo alkohola v njem pa mu dodajajo brandy. Okus mi nikakor ni ustrezal. Njihovo sladko vino je imelo okus po alkoholnem češpljevem kompotu. :lol:
Slika Slika Slika Slika

Moj letnik vina in zanimiv napis v prostoru, kamor gre še cesar peš. :P Najstarejše vino, ki sem ga našel v vinoteki je nosilo letnico 1870.
Slika Slika

Sprehod po otoku ....
Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Satelitske telekomunikacije:
Slika Slika

Stara cesta, ki je povezovala vasi na Madeiri je sedaj zaprta za promet. Ostre čeri in morska pena, ki jih s svojo belino lepo začrtuje:
Slika Slika

Pico do Arieiro SOTA CT3/MI-004, tokrat slika kompletne postavitve v malo manj in malo bolj oblačnem vremenu. Buddistick vertikalna antena se lepo vidi na sivem oblačnem ozadju:
Slika Slika

Navaden svinčnik je na SOTA aktivacijah "zakon":
Slika

Cesta, ki vodi na Pico do Arieiro:
Slika Slika

Za konec pa še nekaj kulinaričnih utrinkov. Glavna hrana so ribe, zelenjava in riž, pečena banana je kot priloga nekaj običajnega, videl pa sem tudi sploščene pečene piščance in ogromne ražnjiče:
Slika Slika Slika Slika

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Nov 2012, 09:43 
Odsoten

Pridružen: 23 Avg 2008, 18:38
Prispevkov: 7
Kraj: AUBAGNE
Hello Milos.
Really nice pictures and souvenirs.
Bad luck i didn't QSO you.
73 QRO Roger


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 17 Nov 2012, 20:11 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Maj 2003, 16:09
Prispevkov: 1191
Kraj: Ljubljana - JN76GC
Merci beaucoup, mon ami Roger. Thank you very much. I hope to have a QSO with you next time. Eusebio CT3KU sent me the link of the short video which was made on the top of the mountain:

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A ... =WAQEdS8Tu

73, Miloš S57D

_________________
SWL: S5-RS-001 EX: S52DM, YT3DM, YU3TEU, YU3-RS-1088


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group