S50LEA
http://forum.hamradio.si/

I/FV - 302 Pal Piccolo
http://forum.hamradio.si/viewtopic.php?f=48&t=13232
Stran 1 od 1

Avtor:  s57ms [ 28 Sep 2012, 23:06 ]
Naslov prispevka:  I/FV - 302 Pal Piccolo

Tretji dan v Karnijskih alpah sem se10.09.2012 zbudil v oblačno jutro na planini Pramosio alta 1940m. Spustil sem se na spodnjo planino Pramosio do avta in tam zajtrkoval. Z avtom sem se zapeljal v dolino do glavne ceste v naselju Laipacco in tam zavil desno proti naselju Timau. Nadaljeval sem po dolini, dokler se niso pričele mnoge serpentine po katerih sem se pripeljal na sedlo in bivši mejni prehod Plockenpas oz. po italijansko Paso di M.Croce Carnico 1356m. Zapeljal sem še 100m v Avstrijo in tam parkiral na stari cesti. Ob cesti so planinske table, kjer piše, da je do vrha Kleiner Pal oz. Pal Piccolo ura in tri četrt hoje po poti 434. Predno sem začel hodit sem počakal v avtu, da se je v 20 minutah zlilo, nato pa sem se odpravil na pot in v dobri uri in pol prišel na planoto kjer se je teren zravnal. Že med hojo po markirani poti sem videl več kavern kjer so med prvo svetovno vojno prebivali soldati. Na vrhu planote je pravi muzej na prostem in od leta 1986 obnovljena frontna linija na avstrijski strani z napisi za kaj je služil posamezen objekt. Naprej sem se splazil skozi ozek prehod kjer sem moral sneti nahrbtnik in se nato povzpel po varovalih na vrh Pal Piccolo 1866m.

Slika

skozi ozek prehod in po železnih varovalih do vrha Pal Piccolo

Na vrhu je nekaj metrov na Italijanski strani zabetonirana železna opazovalna komora, podobna kot pri nas na Možicu. Iz nje so takrat vojaki avstroogrske nadzorovali italijanske položaje, ki so bili le cca 50m stran od avstrijskih. Železna komora tehta 500kg in lahko si mislimo, kako zahtevno delo je bilo, da so to spravili na vrh hriba. Ko sem si vse dobro ogledal in poslikal, sem se počasi pripravil še na aktivacijo.


Slika

bivališča vojakov

Na aktivacijo sta počakala tudi dva mlada Avstrijca, ki ju je zanimalo kako potekajo radioamaterske zveze. Eden od njiju živi v Rusiji in je govoril tudi Hrvaško, tako da smo se vse lahko pomenili. Aktivacija je za ponedeljek potekala odlično saj sem uspel narediti 30 zvez in sicer 19 na 40m in 11 na 20m. Tokrat nama s Francijem ni uspelo na 50MHz.

Slika

Že med vzponom se je vreme izboljšalo in imel sem že tretji lep sončen dan. Sestopil sem prvo po isti poti, po železnih klamfah do tovorne žičnice, nato pa zavil levo in se po italijanskem ozemlju spustil po poti 401 nazaj na Plockner pas do avta. Od mejnega prehoda vodi široka magistralna cesta v dolino, kjer sem v prvem naselju Mauten zavil desno in se po Ziljski dolini odpeljal domov, kamor sem enkrat za spremembo prišel še podnevi.


https://picasaweb.google.com/s57ms.mark ... 866mIFV302


73, Marko

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/